Kvotering som möjlig väg till fler kvinnor i politik och näringsliv  

Pressmeddelande 
 
 

Dela den här sidan: 

Lagstiftning för att minska löneklyftan mellan män och kvinnor och användande av kvotering för att öka antalet kvinnor i företagsstyrelser och politiska institutioner är några av flera förslag som godkändes av Europaparlamentet på tisdagen i kampen för jämställdhet inom EU.


I en debatt på måndagen, 12 mars, efterlyste nederländska ledamoten Sophia in 't Veld (ALDE) tuffare tag av parlamentet och kommissionen i kampen för jämställdhet. Hon har tagit fram ett initiativbetänkande om jämställdhet mellan kvinnor och män i EU 2011 antogs i plenum på tisdagen. Hon föreslår ny lagstiftning om kvotering som ett sätt att öka den kvinnliga representationen i företagsstyrelser.


- Det kommer inte hända av sig själv. Kollegor, det är nu tid att agera, sa Sophia in't Veld (ALDE) i debatten.


I samma debatt sa kommissionär Viviane Reding, med ansvar för rättvisa, grundläggande rättigheter och medborgarskap, att förslag kan komma senare i år. Senast parlamentet efterlyste sådana obligatoriska åtgärder var i en resolution i juli 2011. 


Kvotering vägen till jämställdhet


För att snabbt öka antalet kvinnor i beslutsfattande positioner inom företag i EU så ses alltså kvotering som ett tillvägagångssätt enligt Sophia in 't Velds initiativbetänkande. Det kräver att Europeiska kommissionen ska se över de åtgärder som länderna har tagit hittills och anses de vara otillräckliga föreslår det att kommissionen arbetar fram ett lagförslag om att introducera en ökad kvotering inom företagsstyrelser till 30 procent år 2015 och 40 procent till år 2020.


Kvotering till politiska val borde enligt den antagna texten också ses som ett möjligt sätt för ökat inflytande av kvinnor inom politiken. Detta eftersom kvotering till politiska val har visat sig vara framgångsrikt i flera EU-länder som till exempel Spanien, Slovenien och Polen.  


Krav på de nationella regeringarna


För att försäkra jämlikhet i politiskt beslutsfattande, även genom vallistor och toppjobb inom EU-institutioner, så behövs förpliktelser och sanktioner på nationell nivå och EU-nivå. Det enligt ytterligare ett initiativbetänkande av jämställdhetsutskottet om kvinnor i politiskt beslutsfattande som finska Sirpa Pietikäinen (EPP) ansvarar för och som också röstades igenom på tisdagen.


För att förbättra balansen mellan män och kvinnor inom EU:s institutioner så uppmanade ledamöter även nationella regeringar att efter valet 2014 föreslå både en kvinna och en man som kandidat till Europeiska kommissionen.


Medan 35 procent av Europaparlamentets ledamöter är kvinnor så är den genomsnittliga representationen i EU-ländernas nationella regeringar oförändrad med 24 procent. Bara 23 procent av ministrarna är kvinnor.



Fortsatta löneskillnader


Löneklyftan mellan män och kvinnor har bara minskat marginellt de senaste åren. Generellt sett så tjänar EU-ländernas kvinnor 17,5 procent mindre än männen och bara tolv procent av cheferna är kvinnor och endast tre procent ordförande i styrelser.


I Sophia in 't Velds text föreslås ett mål för lika löner inom EU för att minska klyftan mellan män och kvinnor med tio procent i varje medlemsland. Det andra initiativbetänkandet föreslår en regelbunden granskning av vad som gjorts inom området och bindande förpliktelser om åtgärder om målen inte uppfylls.


Ledamöterna uppmanade också rådet att fortsätta arbeta vidare med förslaget om mammaledighetsdirektivet för att säkra betald ledighet runt om i EU.


Resolutionen om den årliga rapporten om jämställdhet antogs med 361 röster för, 268 emot och 70 nedlagda röster.


Resolutionen om kvinnors deltagande i politiskt beslutsfattande antogs med 508 röster för, 124 emot och 49 nedlagda röster.