Programma

09.30 uur

Voorplein Louise Weissgebouw

Hijsen van de Europese vlag door het Eurokorps, in aanwezigheid van leden van het Europees Parlement, vertegenwoordigers van de stad Straatsburg en Franse en Europese prominenten. Een militaire muziekkapel speelt intussen de Europese hymne.

10.00 uur

Officiële opening van de Opendeurdag door de heer Rainer Wieland, ondervoorzitter van het Europees Parlement.

12.00 tot 14.00 uur

In de grote vergaderzaal: debat met Europarlementsleden. In 2014 staat de Opendeurdag in het teken van de Europese verkiezingen die van 23 tot 25 mei in alle lidstaten plaatsvinden. Er wordt gezorgd voor simultaanvertolking in het Duits, Engels en Frans.

10.00 tot 18.00 uur

In het Louise Weissgebouw:

- De hele dag lang kunnen bezoekers het Europees Parlement ontdekken door een bewegwijzerd parcours te volgen (duur ca. 1 uur).* De fracties van het Europees Parlement (EVP, S&D, ALDE, Groenen/EVA, ECR, GUE/NGL) en de directoraten-generaal geven informatie over hun activiteiten.

- De Europese Ombudsman, de Europese Centrale Bank, de Rekenkamer en een groot aantal Frans-Duitse  verenigingen staan klaar om vragen van het publiek over hun activiteiten te beantwoorden.

- De twee landen die in 2014 het voorzitterschap van de Europese Unie waarnemen, Griekenland en Italië, krijgen bijzondere aandacht. 

- Op het voorplein wordt gezorgd voor muzikale omlijsting en culinaire specialiteiten.

- Bezoekers krijgen een ludiek "paspoort", dat informatie en een quiz bevat, waarmee deelnemers het Parlement kunnen ontdekken en aan het einde van hun bezoek een prijs winnen.


18.00 uur

Sluiting van het gebouw van het Europees Parlement voor het publiek.

* Aan het einde van het parcours kunt u een hapje eten.


Speciaal ter gelegenheid van deze Opendeurdag:

Eerstedag uitgave van de postzegel "Europa 2014", in een tijdelijk Frans postkantoor (begin van het parcours).
Officiële openingsceremonie van de Opendeurdag om 10.00 uur