Kapcsolat

Az Európai Bizottsághoz intézett kérdések órája

Az Európai Bizottsághoz intézett kérdések órája a 2011 szeptemberétől kezdődő kísérleti időszakban új szabályok szerint zajlik. A 2012-es év során elvégzendő értékelést követően a kérdések órájának ezen új formája válthatja fel a korábbit.

Az új formula a következőt takarja:

  • A kérdések órája valamely konkrét horizontális témakör köré épül, és kizárólag a jelentkezésre történő felszólítás („catch the eye”) elvén alapul. A képviselők által feltett kérdéseket a Bizottság válaszai követik; nincsenek többé előzetesen előterjesztett kérdések.
  • A 90 perces kérdések óráján a választott témakörrel kapcsolatos ügyekben illetékes legkevesebb három biztos mindvégig jelen van.

Az Elnökök Értekezlete határoz a kérdések óráján érintendő konkrét horizontális témakörről. Ezt követően e témakört a részt vevő biztosok neveivel együtt közzéteszik a végleges napirendtervezetben.

Kérdések órája a Tanáccsal, a Bizottság elnökével, a Bizottság alelnökével/az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével és az eurócsoport elnökével

  • Az Elnökök Értekezlete által megállapított iránymutatásoknak megfelelően külön időkeretet lehet biztosítani a Tanácshoz, a Bizottság elnökéhez, a Bizottság alelnökéhez/az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjéhez és az eurócsoport elnökéhez intézett kérdésekre.