Accesibilitatea site-ului Europarl

Asigurarea accesibilității site-urilor web înseamnă garantarea faptului că persoanele cu o gamă cât mai largă de capacități pot accesa cu ușurință informațiile și funcțiile disponibile pe internet.

În calitate de organizație din sectorul public, Parlamentul European încearcă să asigure accesul egal la informații pentru toți utilizatorii, cu sau fără dizabilități, indiferent de dispozitivul sau de software-ul pe care îl utilizează și de mediul în care lucrează, astfel încât să poată utiliza informațiile, serviciile și instrumentele pe care le oferim.

Parlamentul se angajează să asigure accesibilitatea site-urilor sale și lucrăm în mod activ pentru a îmbunătăți experiența tuturor utilizatorilor crescând accesibilitatea și facilitatea de utilizare. O parte din această activitate implică asigurarea faptului că produsele și conținuturile noastre respectă standardele în vigoare, inclusiv pe cele enumerate în Directiva UE privind accesibilitatea site-urilor web (Jurnalul Oficial al UE),, care a intrat în vigoare în decembrie 2016.

Directiva impune organizațiilor din sectorul public să aplice Descărcați documentul standardul european EN 301 549 în cazul site-urile lor web și instrumentelor lor online. Acest standard se bazează pe cea mai recentă versiune a Orientărilor privind accesibilitatea conținutului web (WCAG) 2.1, conformitate de nivelul AA.

Orientările privind accesibilitatea conținutului web au fost elaborate de Consorțiul World Wide Web (W3C) în cadrul inițiativei privind accesibilitatea site-urilor web. Ele sunt destinate tuturor furnizorilor de conținut web, autorilor, programatorilor și creatorilor de conținut web.

Conținutul accesibil ar trebui să respecte cele patru principii ale accesibilității internetului și să fie:

  1. Perceptibil – conținutul ar trebui să fie accesibil pentru cel puțin unul dintre simțurile utilizatorului. De exemplu, pentru utilizatorii cu deficiențe de vedere, imaginile sunt descrise cu un text alternativ.
  2. Utilizabil – conținutul ar trebui să poată fi controlat prin diverse instrumente. De exemplu, persoanele care nu pot utiliza mouse-ul ar trebui să poată controla conținutul utilizând numai tastatura.
  3. Comprehensibil – utilizarea unui limbaj clar și simplu și a unor interfețe previzibile și coerente. Acest lucru ajută persoanele cu dizabilități cognitive sau de citire.
  4. Robust – site-ul web sau aplicația ar trebui să funcționeze bine pe diferite platforme, browsere și dispozitive, inclusiv pe cele care utilizează tehnologii asistive.

Nivelul de conformitate

Acest site web este optimizat pentru a aplica Descărcați documentul standardul european EN 301 549 și el respectă parțial orientările privind accesibilitatea conținutului web (WCAG) 2.1, nivelul de conformitate AA.

Ar trebui să puteți:

  • mări până la 300 % paginile de pe aproape întreg site-ul, fără probleme;
  • naviga pe aproape întreg site-ul, utilizând doar tastatura;
  • naviga pe aproape întreg site-ul, utilizând tehnologia asistivă, cum ar fi un cititor de ecran sau o lupă.

În ciuda eforturilor noastre de a asigura accesibilitatea site-urilor web, este posibil ca anumite conținuturi, cum ar fi materialele video utilizate pe unele pagini, să nu fie încă optimizate. Monitorizăm în mod constant accesibilitatea site-ului nostru și continuăm să îmbunătățim caracteristicile de accesibilitate.

Comunicarea experienței

Comunicarea experienței dumneavoastră ne va ajuta să îmbunătățim și mai mult accesibilitatea site-ului nostru.

Vă rugăm să ne informați dacă ați întâmpinat probleme, dacă trebuie să accedeți la informații inaccesibile sau dacă considerați că una dintre caracteristicile noastre este deosebit de utilă. Vă vom răspunde cât mai curând posibil.