skip to content
 
 
 

Agenda Parlamentului European, 3 - 6 aprilie

03/04/2017
 .

În perioada 3-6 aprilie, Parlamentul European se reuneşte în sesiune plenară la Strasbourg. Principalele subiecte pe ordinea de zi sunt enumerate mai jos.

Brexit. Grupurile politice vor stabili prioritățile lor privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeana. într-o dezbatere care va avea loc miercuri, chiar înainte de a începe discuțiile cu privire la retragerea Marii Britanii din UE. Deputații europeni vor vota apoi o rezoluție care va stabili oficial elementele principale și obiectivele pe care le urmărește PE în acest proces.

Președintele Germaniei. Fost ministru federal, Steinmeier a fost ales ca al 12-lea președinte ale Republicii Federale Germania la 12 februarie 2017 și a intrat în funcție la 19 martie. Frank-Walter Steinmeier se va adresa deputaților europeni într-o ședință solemnă, marți, la prânz.

Echipamente medicale. Deputații vor vota miercuri asupra unor planuri de a crea proceduri mai stricte de monitorizare și certificare pentru echipamentele medicale de tip implant mamar sau de șold, pentru a asigura conformitatea lor și posibilitatea de a identifica de unde provin. O altă propunere legislativă supusă la vot va fi aceea de a întări informarea și cerințele etice pentru echipamentele medicale de diagnosticare, utilizate de exemplu pentru sarcini sau testele ADN. (Dezbatere marți, vot miercuri)

Emisiile auto. Marți, deputații vor dezbate și vor vota recomandările către Comisia Europeană și statele membre privind remedierea problemelor în verificarea producătorilor auto și acoperirea lacunelor legislative care să poată preveni alte teste false privind emisiile, aplicând, totodată, legislația privind protecția calității aerului.

Roaming. Deputații vor dezbate miercuri seara și vor vota joi un acord informal între Parlament și Consiliu privind tarifele maxime pentru transferul de date în roaming între statele UE.

Ridicarea vizelor pentru Ucraina. Cetățenii ucraineni vor putea călători în UE fără vize conform propunerii legislative supuse la vot în plen joi. Textul a fost deja agreat informal cu Consiliul și este posibil să intre în vigoare la începutul lunii iunie.

Uleiul de palmier. UE ar trebui să combată impactul asupra mediului pe care îl are producția nesustenabilă de ulei de palmier, cum ar fi despăduririle și degradarea habitatului, mai ales în Asia de Sud-Est, se arată într-o rezoluție nelegislativă supusă la vot marți. Deputații cer eliminarea graduală până în 2020 a utilizării în biocombustibili a uleiurilor vegetale care duc la despăduriri, precum și o schemă unică de certificare pentru uleiul de palmier care intră pe piața UE.

Discursul urii și știrile false. Discursul urii, populismul și știrile false în rețelele sociale vor fi dezbătute în plen miercuri după-amiaza. Deputații vor discuta cum poate UE să răspundă mai bine acestui fenomen pentru a preveni interferența în procesul democratic și mai ales în alegeri.

Scutul de confidențialitate UE-SUA. Comisia Europeană trebuie să se asigure că „scutul de protecție“ între UE și Statele Unite ale Americii pentru transferurile de date oferă suficientă protecție datelor cu caracter personal, susțin deputații europeni într-un proiect de rezoluție înainte de prima revizuire a cadrului legislativ prevăzută pentru această vară. Aceștia sunt alarmați de dezvăluirile recente cu privire la activitățile de spionaj și noile norme care îi permit Agenției Naționale de Securitate din SUA partajarea unor cantități mari de date private.

Mai multe informaţii: