Те защитават нашите свободи

В чест на 30-ата годишнина на наградата Парламентът съвместно с четирима фотографи от агенция Magnum представя историите на съвременни защитници на правата на човека.

Фотографският проект „Те защитават нашите свободи" ни дава възможност да се потопим в ежедневието на две жени и двама мъже - борци за правата на човека, в Камбоджа, Тунис, Етиопия и Босна и Херцеговина.

Асма Кауеш, Тунис

Снимка: Неуша Таваколян

Asma Kaouech, Sakharov Fellow

© Newsha Tavakolian / Magnum Photos, 2017

Иранската фотографка Неуша Таваколян представя работата на Асма Кауеш за предотвратяване на радикализирането на млади хора в Тунис. 25-те ѝ фотографии разкриват битките и надеждите на младото поколение тунизийци след революцията през 2011 г.

Амеха Меконен, Етиопия

Снимка: Енри Цанай

Ameha Mekonnen, Sakharov Fellow

© Enri Canaj / Magnum Photos, 2017

Енри Цанай следва със своя обектив работата и живота на етиопския адвокат Амеха Меконен. Бившият държавен служител Амеха днес е начело на Съвета по правата на човека, организация, защитаваща правото на журналистите и блогърите свободно да изразяват мнението си.

Ядранка Миличевич, Босна и Херцеговина

Снимка: Бике Депортер

Jadranka Miličević, Sakharov Fellow

© Bieke Depoorter / Magnum Photos, 2017

Белгийската фотографка Бике Депортер показва в 25 кадъра дълбоката интимност, характеризираща ежедневната работа на Ядранка Миличевич. Ядранка, бивша бежанка от военния конфликт на Балканите, която е избягала през 1992 г. от Сараево в Сърбия, е основател на две неправителствени организации - Cure и Care, чиято цел е да помагат на жени - жертви на насилие и дискриминация.

Самрит Венг, Камбоджа

Снимка: Жером Сесини

Samrith Vaing, Sakharov Fellow

© Jérôme Sessini / Magnum Photos, 2017

Обективът на опитния френски фотограф Жером Сесини следва в Камбоджа Самрит Венг, който с ежедневната си работа подкрепя борбата на етническото малцинство бунонг срещу заграбването на земите им от мултинационални дружества. Сесини показва най-важните аспекти на живота на тези хора в черно-бели фотографии.