Европейският парламент подкрепя правата на човека

Зачитането на правата на човека е една от основните ценности на Европейския съюз. Всяко нарушение на тези права, било то в рамките на ЕС или извън него, се отразява на демократичните принципи, на които почива нашето общество.  Европейският парламент води борба срещу подобни нарушения чрез законодателни действия, а също така като се включва в наблюдението на избори, провежда ежемесечно разисквания в областта на правата на човека в Страсбург и поставя правата на човека в основата на външнотърговските си споразумения.

Европейският парламент подкрепя правата на човека и чрез ежегодното присъждане на учредената през 1988 г. награда „Сахаров" за свобода на мисълта. Тази награда се присъжда на личности, дали изключителен принос в борбата за правата на човека в целия свят, като насочва вниманието върху нарушенията на правата на човека и подкрепя лауреатите и тяхната кауза.

Награда „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2016 г.: кои са номинираните за тазгодишната награда?

 

Джан ДЮНДАР и защитниците на свободата на мисълта и свободата на словото в Турция

Джан Дюндар, бившият главен редактор на водещия опозиционен вестник „Джумхюриет", се превърна в символ на съпротивата срещу упражнявания понастоящем натиск над средствата за масова информация в Турция. Той е арестуван, след като „Джумхюриет" публикува кадри, показващи как турската разузнавателна служба снабдява с оръжие сирийските бунтовници. Дюндар е осъден на лишаване от свобода, оцелява при опит за покушение и понастоящем живее в изгнание.

Мустафа ДЖЕМИЛЕВ

Надя МУРАД и Ламия АЖИ БАШАР

Как Европейският парламент подкрепя правата на човека?

Освен посредством наградата „Сахаров", Европейският парламент подкрепя зачитането на правата на човека също така чрез конкретни политически и законодателни действия.

Обратна връзка

Информационни кампании (ГД „Комуникация”)

European Parliament
Bât. Altiero Spinelli
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium