Европейският парламент подкрепя правата на човека

Зачитането на правата на човека е една от основните ценности на Европейския съюз. Всяко нарушение на тези права, било то в рамките на ЕС или извън него, се отразява на демократичните принципи, на които почива нашето общество.  Европейският парламент води борба срещу подобни нарушения чрез законодателни действия, а също така като се включва в наблюдението на избори, провежда ежемесечно разисквания в областта на правата на човека в Страсбург и поставя правата на човека в основата на външнотърговските си споразумения.

Европейският парламент подкрепя правата на човека и чрез ежегодното присъждане на учредената през 1988 г. награда „Сахаров" за свобода на мисълта. Тази награда се присъжда на личности, дали изключителен принос в борбата за правата на човека в целия свят, като насочва вниманието върху нарушенията на правата на човека и подкрепя лауреатите и тяхната кауза.

Надя Мурад и Ламия Ажи Башар, лауреати на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2016 г.

Надя Мурад и Ламия Ажи Башар оцеляват след сексуално робство при „Ислямска държава" и се превръщат в говорители на жените, станали жертви на систематичното използване на сексуално насилие от страна на ИДИЛ. Те се застъпват публично за язидската общност в Ирак - религиозно малцинство, подложено на геноцидна кампания от страна на бойците на ИДИЛ.

На 3 август 2014 г. ИДИЛ избива всички мъже в село Кочо, родното място на Ажи Башар и Мурад в Синжар, Ирак. След това масово клане жените и децата попадат в робство: всички млади жени, в това число Ажи Башар, Мурад и техните сестри, са отвлечени, купувани и препродавани нееднократно и експлоатирани като сексуални робини. При клането в село Кочо Мурад загубва шестима от братята и майка си, която е убита заедно с осемдесет по-възрастни жени, които за бойците на ИДИЛ нямат сексуална стойност. Ажи Башар също попада в сексуално робство заедно с шестте си сестри. След като бойците на ИДИЛ екзекутират братята и баща ѝ, тя бива препродавана пет пъти измежду бойците и е заставена да прави бомби и жилетки за самоубийствени атаки в Мосул.

През ноември 2014 г. Мурад успява да избяга с помощта на съседско семейство, което я извежда тайно извън територията, контролирана от ИДИЛ. Това ѝ дава възможност да се насочи към лагер за бежанци в Северен Ирак, а по-късно и към Германия. Година по-късно, през декември 2015 г., на първото заседание на Съвета за сигурност на ООН по въпросите на трафика на хора Мурад изнася вълнуваща реч, в която описва своите преживявания. През септември 2016 г. тя става първият посланик на добра воля на Службата на ООН по наркотиците и престъпността за достойнството на жертвите на трафика на хора, като взема участие в световни и местни инициативи за повишаване на осведомеността относно тежкото положение на безбройните жертви на трафик на хора. През октомври 2016 г. Съветът на Европа я удостоява с наградата „Вацлав Хавел" за принос в областта на правата на човека.

Ажи Башар неколкократно прави опити за бягство и през април най-сетне успява да се спаси благодарение на помощта на своето семейство, което заплаща възнаграждение на местни контрабандисти на хора. При пресичането на кюрдската граница, докато бяга в посока към територията, контролирана от иракското правителство, следвана от бойци на ИДИЛ, избухва противопехотна мина. Две нейни спътнички са убити, а тя самата е ранена и почти загубва зрението си. За щастие успява да се спаси и впоследствие е изпратена на лечение в Германия, където се свързва със своите оцелели братя и сестри. От възстановяването си насам Ажи Башар активно работи за повишаване на осведомеността относно тежкото положение на язидската общност и оказва подкрепа на жени и деца, станали жертви на робството и жестокостите от страна на ИДИЛ.

Всички рисунки са на Али Ферзат, лауреат на наградата „Сахаров“ за 2011 г.

Как Европейският парламент подкрепя правата на човека?

Освен посредством наградата „Сахаров", Европейският парламент подкрепя зачитането на правата на човека също така чрез конкретни политически и законодателни действия.

Обратна връзка

Информационни кампании (ГД „Комуникация”)

European Parliament
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium