Европейският парламент подкрепя правата на човека

Зачитането на правата на човека е една от основните ценности на Европейския съюз. Всяко нарушение на тези права, било то в рамките на ЕС или извън него, се отразява на демократичните принципи, на които почива нашето общество.  Европейският парламент води борба срещу подобни нарушения чрез законодателни действия, а също така като се включва в наблюдението на избори, провежда ежемесечно разисквания в областта на правата на човека в Страсбург и поставя правата на човека в основата на външнотърговските си споразумения.

Европейският парламент подкрепя правата на човека и чрез ежегодното присъждане на учредената през 1988 г. награда „Сахаров" за свобода на мисълта. Тази награда се присъжда на личности, дали изключителен принос в борбата за правата на човека в целия свят, като насочва вниманието върху нарушенията на правата на човека и подкрепя лауреатите и тяхната кауза.

Раиф Бадауи, лауреат на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта през 2015 г.

Раиф Бадауи е блогър от Саудитска Арабия, писател и активист, както и създател на уебсайта Free Saudi Liberals („Свободни саудитски либерали") - онлайн платформа за политически и религиозни дискусии. Твърди се, че на неговия уебсайт е публикуван материал, критикуващ висши духовници, и че Бадауи е изразил съмнението, че ислямският университет „Имам Муха́ммад ибн Сау́д" се е превърнал в свърталище на терористи.

През 2012 г. той е арестуван по обвинения за обида срещу исляма и подведен под отговорност по няколко обвинения, включително вероотстъпничество. Намерен е за виновен и през 2013 г. е осъден на седем години лишаване от свобода и на 600 удара с пръчка, като впоследствие през 2014 г. е издадена нова присъда от 10 години лишаване от свобода и 1000 удара с пръчка плюс глоба. Първите 50 удара са изпълнени пред стотици зрители на 9 януари 2015 г. Следващите серии от удари са отложени заради международното осъждане и заради изключително тежкото здравословно състояние на Бадауи. Жена му и трите му деца бягат в Канада след като получават смъртни заплахи. През юни 2015 г. присъдата на Бадауи е потвърдена от Върховния съд и той продължава да е в затвора.

#FreeRazan

Как Европейският парламент подкрепя правата на човека?

Освен посредством наградата „Сахаров", Европейският парламент подкрепя зачитането на правата на човека също така чрез конкретни политически и законодателни действия.

Обратна връзка

Информационни кампании (ГД „Комуникация”)

European Parliament
Bât. Altiero Spinelli
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium