Европейският парламент подкрепя правата на човека

Зачитането на правата на човека е една от основните ценности на Европейския съюз. Всяко нарушение на тези права, било то в рамките на ЕС или извън него, се отразява на демократичните принципи, на които почива нашето общество.  Европейският парламент води борба срещу подобни нарушения чрез законодателни действия, а също така като се включва в наблюдението на избори, провежда ежемесечно разисквания в областта на правата на човека в Страсбург и поставя правата на човека в основата на външнотърговските си споразумения.

Европейският парламент подкрепя правата на човека и чрез ежегодното присъждане на учредената през 1988 г. награда „Сахаров" за свобода на мисълта. Тази награда се присъжда на личности, дали изключителен принос в борбата за правата на човека в целия свят, като насочва вниманието върху нарушенията на правата на човека и подкрепя лауреатите и тяхната кауза.

Олег Сенцов, Лауреат на наградата „Сахаров“ за 2018 г.

Олег Сенцов е украински режисьор и писател, отявлен противник на анексирането на Крим от Русия. На 10 май 2014 г. той е арестуван в Симферопол, Крим, по обвинения в планиране на терористични актове срещу фактическото руско управление в Крим.

Олег Сенцов, Лауреат на наградата „Сахаров“ за 2018 г.

© Sergei Venyavsky/Getty Images

Роден в Симферопол през 1976 г., Сенцов следва икономика в Киев, а след това учи писане на сценарии и режисура в Москва. През 2012 г. прави филмовия си дебют с филма Gámer, за който е награден. През 2013 г. става активен член на движението Автомайдан, с което се отправя призив за свобода, права на човека и мир, и помага за подклаждането на революцията на Евромайдан. По-късно, по време на незаконното анексиране на Крим през 2014 г., Сенцов организира хуманитарни мисии за украинските войници, като им предоставя храни и лекарства и подпомага евакуацията на техните семейства. Поради активната си роля в протестите срещу окупацията, той отлага снимането на втория си игрален филм Rhino.

През май 2014 г. Сенцов е арестуван от руските служби за сигурност, транспортиран в Русия и изправен пред военен съд за предполагаема терористична дейност. Той прекарва една година в ареста преди процеса, който Амнести Интернешънъл описва като „изключително циничен показен процес". Преди да бъде изправен пред съда, руските служби за сигурност публично го обвиняват за тероризма, а руските органи едностранно му налагат руско гражданство, като отказват украински длъжностни лица да получат достъп до него. Въпреки това Сенцов публично се отрича от руското си гражданство, заявявайки, че единственото гражданство, което притежава, е украинско.

Сенцов е обвинен в ръководене на терористична организация, която подготвя експлозии на паметници в Крим, но не са открити убедителни доказателства за участието му в престъпна дейност. Освен това основният свидетел по делото публично се отрича от първоначалните си признания, като признава, че е бил подложен на изтезания. Междувременно Сенцов непреклонно продължава да твърди, че е невинен. Въпреки това той е осъден на 20 години затвор и е изпратен в строго охраняван затвор в Сибир, на хиляди километри от дома си. В речта си пред съда при обявяването на присъдата му, Сенцов осмива скалъпения процес и изразява надежда, че хората в Русия повече няма да се страхуват. Сенцов олицетворява духа на съпротива, който се превърна във вдъхновение за хората, които се сблъскват с потисничество.

През май 2018 г. Сенцов започна 145-дневна гладна стачка с искане за освобождаване на всички украински политически затворници в Русия. Той беше принуден да прекрати гладната си стачка през октомври 2018 г. под заплахата от принудително хранене и поради критичното състояние на здравето му. Дори в затвора Сенцов продължава да се бори за убежденията си и за свободата на своя народ.

На 14 юни 2018 г. Европейският парламент прие резолюция, в която настоява за незабавното и безусловно освобождаване на Олег Сенцов и на всички други незаконно задържани украински граждани в Русия. Бившият лауреат на наградата „Сахаров" - руският център за правата на човека „Мемориал", призна Сенцов за политически затворник. Много групи, защитаващи правата на човека, и отделни личности отправиха призиви за освобождаването му. Световно известни личности от областта на филмовата индустрия и руски филмови творци също се обърнаха към руския президент Владимир Путин във връзка с този въпрос. Засега призивите за освобождаване на Олег Сенцов не са взети под внимание.


Как Европейският парламент подкрепя правата на човека?

Освен посредством наградата „Сахаров", Европейският парламент подкрепя зачитането на правата на човека също така чрез конкретни политически и законодателни действия.

Обратна връзка

Информационни кампании (ГД „Комуникация”)

European Parliament
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium