Демократичната опозиция във Венецуела - 2017, Венецуела

Демократичната опозиция във Венецуела: Национално събрание (Хулио Борхес) и всички политически затворници от списъка на „Foro Penal Venezolano“, представлявани от Леополдо Лопес, Антонио Ледесма, Даниел Себайос, Йон Гойкоечеа, Лорент Сале, Алфредо Рамос и Андреа Гонзалес

Демократичната опозиция във Венецуела, лауреат на наградата „Сахаров“ за 2017 г.

© EU 2017 - EP/AP Images / Ariana Cubillos

През 2017 г. наградата „Сахаров" е присъдена на ДЕМОКРАТИЧНАТА ОПОЗИЦИЯ ВЪВ ВЕНЕСУЕЛА, т.е на Националното събрание (представено от Хулио Борхес) и всички политически затворници от списъка на неправителствената организация „Foro Penal Venezolano" (Венесуелски форум по наказателно право), представлявани от Леополдо Лопес, Антонио Ледесма, Даниел Себальос, Йон Гойкоечеа, Лоран Сале, Алфредо Рамос и Андреа Гонсалес.

В продължение на няколко години Венесуела се намира в състояние на политическа криза. Управляващата партия непрекъснато ограничава прилагането на принципите на правовата държава и на конституционния ред, а през март 2017 г. Върховният съд отнема законодателните правомощия на демократично избраното Национално събрание. Хулио Борхес, председател на Националното събрание, обобщава положението във Венесуела по следния начин: „Във Венесуела конфронтацията не е само политическа. Това е жизненоважна и екзистенциална конфронтация, основаваща се на ценности."

На фона на свръхинфлацията, хаоса и размириците, които се наблюдават в течение на повече от десетилетие, правителството на Венесуела преследва, подлага на тормоз и задържа стотици членове на политическата опозиция. Имената и положението на политическите затворници се съобщават от Foro Penal Venezolano (Венесуелски форум по наказателно право), видна организация за защита на правата на човека във Венесуела, която предоставя правна помощ pro bono на лицата с ограничени финансови средства, за които се предполага, че са били задържани произволно, са били изтезавани или са били нападнати по време на протести.

Венесуелското правителство задържа лидери на опозицията като Леополдо Лопес, Антонио Ледесма, Даниел Себальос, Йон Гойкоечеа, Лоран Сале, Алфредо Рамос и Андреа Гонсалес. Въпреки че някои от тях са временно освободени през 2018 г., голяма част от тях остават под домашен арест или в затвора, понякога при тежки и нечовешки условия.
След повече от три години лишаване от свобода лидерът на венесуелската опозиция Леополдо Лопес е под домашен арест от юли 2017 г. насам и не му се позволява да се върне на политическата сцена. Друг известен опозиционен политик - бившият кмет на Каракас Антонио Ледесма - през 2015 г. е поставен под домашен арест, но успява да избяга от страната през ноември 2017 г., а бившите кметове на Ирибарен и на Сан Кристобал, Алфредо Рамос и Даниел Себальос, също са лишени от свобода за дълго време. И двамата понастоящем са на свобода.

След президентските избори, проведени през май 2018 г., които са бойкотирана от опозицията и чиито резултати не са признати от повечето международни участници, включително Европейския съюз, правителството на Венесуела прави опити да подобри имиджа си, като освобождава някои политически затворници. Въпреки това лауреатът на наградата „Сахаров" Лоран Сале, студентски ръководител и активист, борещ се за демокрация, продължава да бъде държан в изолация в затвора Хелиокоиде в Каракас, въпреки че здравословното му състояние се влошава.

Наградата „Сахаров" е признание за смелостта на тези хора и за продължаващите им усилия за изграждането на свободно бъдеще и благоденствие във Венесуела.

Надя Мурад и Ламия Ажи Башар - 2016 г., Ирак

Раиф Бадауи - 2015 г., Саудитска Арабия

Денис Муквеге - 2014 г., Демократична република Конго

Малала Юсуфзай - 2013 г., Пакистан

Насрин Сотудех - 2012 г., Иран

Джафар Панахи - 2012 г., Иран

Мохамед Буазизи - 2011 г., Арабска пролет, Тунис

Али Ферзат - 2011 г., Арабска пролет, Сирия

Асмаа Махфуз - 2011 г., Арабска пролет, Египет

Ахмед ел Сенуси - 2011 г., Арабска пролет, Либия

Разан Зейтуне - 2011 г., Арабска пролет, Сирия

Гилермо Фариняс - 2010 г., Куба

Други лауреати