Europa-Parlamentet støtter menneskerettighederne

Respekten for menneskerettighederne er en af Den Europæiske Unions grundlæggende værdier. Enhver krænkelse af menneskerettighederne, uanset om de sker inden eller uden for EU, påvirker de demokratiske principper, som vort samfund hviler på. Europa-Parlamentet bekæmper sådanne krænkelser ved hjælp af lovgivningsmæssige foranstaltninger, herunder valgobservation, månedlige debatter om menneskerettighederne i Strasbourg og ved at forankre menneskerettighederne i sine eksterne handelsaftaler.

Europa-Parlamentet støtter også menneskerettighederne via den årlige uddeling af Sakharovprisen for tankefrihed, der blev oprettet i 1988. Denne pris gives til personer, som har ydet et ekstraordinært bidrag til kampen for menneskerettighederne hvor som helst i verden, hvorved der gøres opmærksom på menneskerettighedskrænkelser, samtidig med at der ydes støtte til prismodtagerne og deres mærkesager.

Oleg Sentsov, Sakharovprismodtager 2018

Oleg Sentsov er en ukrainsk filminstruktør og forfatter og en udtalt kritiker af Ruslands annektering af Krim. Den 10. maj 2014 blev han arresteret i Simferopol på Krim på baggrund af anklager om planlægning af terrorhandlinger mod det russiske de facto-styre på Krim.

Oleg Sentsov, Sakharovprismodtager 2018

© Sergei Venyavsky/Getty Images

Sentsov blev født i Simferopol i 1976, studerede økonomi i Kiev og arbejdede efterfølgende som manuskriptforfatter og filminstruktør i Moskva. I 2012 lavede han sin første spillefilm den prisvindende Gámer. I 2013 blev han aktivt medlem af AutoMaidan-bevægelsen, som opfordrede til frihed, menneskerettigheder og fred og var med til at udløse EuroMaidan-revolutionen. I forbindelse med den ulovlige annektering af Krim i 2014 organiserede Sentsov senere en række humanitære missioner for ukrainske soldater, der uddelte mad og medicin og bistod i evakueringen af soldaternes familier. På grund af hans aktive rolle i protesterne mod besættelsen, blev produktionen af hans anden spillefilm Rhino udsat.

I maj 2014 blev Sentsov anholdt af den russiske sikkerhedstjeneste (FSB), transporteret til Rusland og stillet for en militær domstol for påstået terrorvirksomhed. Han tilbragte et år i varetægtsfængsling, inden han måtte gennemgå, hvad der af Amnesty International blev beskrevet som "en ekstremt kynisk skueproces". Inden retssagen havde FSB allerede offentligt erklæret ham skyldig i terrorisme, og de russiske myndigheder påtvang ham ensidigt russisk statsborgerskab og nægtede ukrainske embedsmænd adgang til ham. Sentsov afviste offentligt sit russiske statsborgerskab og erklærede, at det eneste statsborgerskab, han besidder, er ukrainsk.

Sentsov blev beskyldt for at lede en terrororganisation, der planlagde sprængning af monumenter på Krim, men der blev ikke fundet noget afgørende bevis på, at han var involveret i kriminelle aktiviteter. Endvidere har anklagemyndighedens vigtigste vidne offentligt tilbagekaldt sin oprindelige tilståelse, idet den blev afgivet under tortur. Sentsov har hele tiden fastholdt sin uskyld. Ikke desto mindre blev han idømt 20 års fængsel og sendt til et højsikkerhedsfængsel i Sibirien tusindvis af kilometer fra sit hjem. I sin tale i retten efter domsafsigelsen latterliggjorde Sentsov den opdigtede proces og udtrykte håb om, at folk i Rusland ikke længere ville være bange. Sentsov repræsenterer en modstandskraft, som har været til inspiration for mennesker, der udsættes for undertrykkelse.

I maj 2018 indledte Sentsov en 145 dages sultestrejke, hvorved han krævede løsladelse af alle ukrainske politiske fanger i Rusland. Han blev tvunget til at indstille sin sultestrejke i oktober 2018 under truslen om tvangsfodring og på grund af hans kritiske helbredsmæssige tilstand. Selv i fængslet fortsætter Sentsov med at kæmpe for sine overbevisninger og hans folks frihed.

Den 14. juni 2018 vedtog Europa-Parlamentet en beslutning, der insisterede på en øjeblikkelig og betingelsesløs løsladelse af Oleg Sentsov og alle andre ulovligt tilbageholdte ukrainske statsborgere i Rusland. Den tidligere modtager af Sakharovprisen, Det Russiske Menneskerettighedscenter "Memorial", har anerkendt Sentsov som politisk fange. Mange menneskerettighedsorganisationer og fremtrædende personer har krævet løsladelse af Sentsov. Verdensberømte filmfolk og russiske filminstruktører har også appelleret til den russiske præsident Vladimir Putin i denne sag. Men indtil videre er kravet om løsladelse af Oleg Sentsov ikke blevet hørt.


Hvordan støtter Europa-Parlamentet menneskerettighederne?

Ud over med Sakharovprisen støtter Europa-Parlamentet også menneskerettighederne gennem konkrete politiske og lovgivningsmæssige tiltag.

Kontakt

Kommunikationskampagner (GD COMM)

European Parliament
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium