Europa-Parlamentet støtter menneskerettighederne

Respekten for menneskerettighederne er en af Den Europæiske Unions grundlæggende værdier. Enhver krænkelse af menneskerettighederne, uanset om de sker inden eller uden for EU, påvirker de demokratiske principper, som vort samfund hviler på. Europa-Parlamentet bekæmper sådanne krænkelser ved hjælp af lovgivningsmæssige foranstaltninger, herunder valgobservation, månedlige debatter om menneskerettighederne i Strasbourg og ved at forankre menneskerettighederne i sine eksterne handelsaftaler.

Europa-Parlamentet støtter også menneskerettighederne via den årlige uddeling af Sakharovprisen for tankefrihed, der blev oprettet i 1988. Denne pris gives til personer, som har ydet et ekstraordinært bidrag til kampen for menneskerettighederne hvor som helst i verden, hvorved der gøres opmærksom på menneskerettighedskrænkelser, samtidig med at der ydes støtte til prismodtagerne og deres mærkesager.

Den demokratiske opposition i Venezuela, modtager af Sakharovprisen for tankefrihed 2017

Den demokratiske opposition i Venezuela: Nationalforsamlingen (Julio Borges) og alle politiske fanger, som er oplistet af Foro Penal Venezolano, repræsenteret ved Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos og Andrea González

Den demokratiske opposition i Venezuela, modtager af Sakharovprisen for tankefrihed 2017

© EU 2017 - EP/AP Images / Ariana Cubillos

I de seneste mange år har Venezuela været i politisk krise. Det regerende parti har løbende begrænset retsstaten og den forfatningsmæssige orden, og i marts 2017 fratog højesteret den demokratisk valgte nationalforsamling dens lovgivningsmæssige beføjelser. Julio Borges, formanden for nationalforsamlingen, opsummerede situationen i Venezuela med følgende ord: Det er ikke blot en politisk konfrontation i Venezuela. Det er en vital, eksistentiel, værdibaseret konfrontation.

Samtidig er antallet af politiske fanger nået op på mere end seks hundrede ifølge den seneste rapport fra Foro Penal Venezolano (Venezuelas strafferetlige forum), en fremtrædende venezuelansk menneskerettighedsorganisation, der yder juridisk bistand pro bono til personer med begrænsede økonomiske ressourcer, og som formodes at være blevet vilkårligt tilbageholdt, tortureret eller udsat for overgreb i forbindelse med demonstrationer. Blandt de politiske fanger finder man de fremtrædende oppositionsledere Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos og Andrea González.

Den venezuelanske oppositionsleder Leopoldo López fik midlertidigt lov til at sidde i husarrest i juli efter mere end tre år i fangenskab, men han blev overført tilbage til fængslet i august 2017. En anden fremtrædende oppositionspolitiker og forhenværende borgmester i Caracas, Antonio Ledesma, har siddet i husarrest siden 2015, mens andre forhenværende borgmestre, Alfredo Ramos fra Iribarren og Daniel Ceballos fra San Cristóbal, også har været fængslet ligesom studenteraktivisten Lorent Saleh. To spanske statsborgere, Andrea Gonzalez og Yon Goicoechea, er blandt de politiske fanger.

Siden årets begyndelse er mere end 130 politiske modstandere blevet myrdet, og mere end 500 er blevet vilkårligt fængslet.

Hvordan støtter Europa-Parlamentet menneskerettighederne?

Ud over med Sakharovprisen støtter Europa-Parlamentet også menneskerettighederne gennem konkrete politiske og lovgivningsmæssige tiltag.

Kontakt

Kommunikationskampagner (GD COMM)

European Parliament
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium