Europa-Parlamentet støtter menneskerettighederne

Respekten for menneskerettighederne er en af Den Europæiske Unions grundlæggende værdier. Enhver krænkelse af menneskerettighederne, uanset om de sker inden eller uden for EU, påvirker de demokratiske principper, som vort samfund hviler på. Europa-Parlamentet bekæmper sådanne krænkelser ved hjælp af lovgivningsmæssige foranstaltninger, herunder valgobservation, månedlige debatter om menneskerettighederne i Strasbourg og ved at forankre menneskerettighederne i sine eksterne handelsaftaler.

Europa-Parlamentet støtter også menneskerettighederne via den årlige uddeling af Sakharovprisen for tankefrihed, der blev oprettet i 1988. Denne pris gives til personer, som har ydet et ekstraordinært bidrag til kampen for menneskerettighederne hvor som helst i verden, hvorved der gøres opmærksom på menneskerettighedskrænkelser, samtidig med at der ydes støtte til prismodtagerne og deres mærkesager.

Nadia Murad og Lamiya Aji Bashar, modtagere af Sakharovprisen for tankefrihed 2016

Nadia Murad Basee Taha og Lamiya Aji Bashar har overlevet at være sexslaver hos Islamisk Stat (IS) og er blevet talerør for kvinder, der rammes af IS' kampagne for seksuel vold. De er offentlige fortalere for yazidierne i Irak, en religiøs minoritet, der har været genstand for en folkemordslignende kampagne fra militante IS-folks side.

Den 3. august 2014 blev alle mænd i landsbyen Kocho -- Aji Bashars og Murads hjemby i Sinjar/Irak -- slået ihjel. Efter massakren blev kvinder og børn gjort til slaver: Alle unge kvinder, herunder Aji Bashar, Murad og deres søstre, blev bortført, købt og solgt flere gange og udnyttet som sexslaver. Under Kocho-massakren mistede Murad seks af sine brødre og sin mor, der blev dræbt sammen med firs ældre kvinder, som blev anset for ikke at have seksuel værdi. Aji Bashar og hendes seks søstre blev også udnyttet som sexslaver. Hun blev solgt fem gange blandt de militante oprørere og blev tvunget til at fremstille bomber og selvmordsbælter i Mosul, efter at IS-krigere havde henrettet hendes brødre og hendes far.

I november 2014 lykkedes det Murad at flygte med hjælp fra en nabofamilie, der smuglede hende ud af det IS-kontrollerede område, hvilket gav hende mulighed for at komme frem til en flygtningelejr i det nordlige Irak og dernæst til Tyskland. Et år senere, i december 2015, deltog Murad i FN's Sikkerhedsråds første møde om menneskehandel nogensinde, hvor hun holdt en stærk tale om sine oplevelser. I september 2016 blev hun den første UNODC-goodwillambassadør for kampen for værdighed for overlevende ofre for menneskehandel, der deltager i globale og lokale initiativer for at øge bevidstheden om den vanskelige situation, de utallige ofre for menneskehandel befinder sig i. I oktober 2016 ærede Europarådet hende med Václav Havel-menneskerettighedsprisen.

Aji Bashar forsøgte at flygte flere gange, inden det endelig lykkedes at slippe væk i april med hjælp fra hendes familie, som betalte lokale menneskesmuglere. Mens hun var på vej over den kurdiske grænse, og mens hun med militante IS-folk efter sig hastede mod det område, der var kontrolleret af den irakiske regering, eksploderede en landmine og dræbte to af hendes bekendte, mens hun selv blev såret og næsten blind. Heldigvis lykkedes det hende at flygte, og hun blev til sidst sendt til lægebehandling Tyskland, hvor hun blev genforenet med sine overlevende søskende. Siden hun kom til hægterne, har Aji Bashar været aktivt involveret i at øge bevidstheden om yazidiernes situation, og hun fortsætter med at hjælpe kvinder og børn, som er blevet ofre for IS' slaveri og grusomheder.

  • URL
Samtlige illustrationer af Ali Ferzat, modtager af Sakharovprisen 2011.

Hvordan støtter Europa-Parlamentet menneskerettighederne?

Ud over med Sakharovprisen støtter Europa-Parlamentet også menneskerettighederne gennem konkrete politiske og lovgivningsmæssige tiltag.

Kontakt

Kommunikationskampagner (GD COMM)

European Parliament
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium