Europa-Parlamentet støtter menneskerettighederne

Respekten for menneskerettighederne er en af Den Europæiske Unions grundlæggende værdier. Enhver krænkelse af menneskerettighederne, uanset om de sker inden eller uden for EU, påvirker de demokratiske principper, som vort samfund hviler på. Europa-Parlamentet bekæmper sådanne krænkelser ved hjælp af lovgivningsmæssige foranstaltninger, herunder valgobservation, månedlige debatter om menneskerettighederne i Strasbourg og ved at forankre menneskerettighederne i sine eksterne handelsaftaler.

Europa-Parlamentet støtter også menneskerettighederne via den årlige uddeling af Sakharovprisen for tankefrihed, der blev oprettet i 1988. Denne pris gives til personer, som har ydet et ekstraordinært bidrag til kampen for menneskerettighederne hvor som helst i verden, hvorved der gøres opmærksom på menneskerettighedskrænkelser, samtidig med at der ydes støtte til prismodtagerne og deres mærkesager.

Hvem er finalisterne til dette års pris?

 

Aura Lolita Chavez Ixcaquic

Sakharov Prize 2017 nominee Aura Lolita Chavez Ixcaquic

© CC Wikimedia Commons_Wotancito

Aura Lolita Chavez Ixcaquic, kendt som Lolita, er pædagog og menneskerettighedsforkæmper og tilhører det oprindelige folk Quiché-mayaerne i El Quiché-regionen i Guatemala. Lolita er leder af rådet "Council of K'iche' Peoples in Defense of Life, Mother Nature, Earth and Territory", en organisation der forener 87 oprindelige folk og deres traditionelle ældre og arbejder for at beskytte deres jord og ressourcer.

Lolita er medlem af rådets politiske kommission, der har forsvaret hendes folks ret til deres jord i henhold til folkeretten og mod udnyttelse gennem storstilede minedrift- og vandkraftprojekter. Denne kamp har bragt oprindelige folk op imod magtfulde interesser. Rådets medlemmer har været mål for trusler, injurier, intimidering og vold, og et medlem blev myrdet i 2012.

Den 4. juli 2012 blev Lolita, efter at have deltaget i en fredelig demonstration, sammen med sine ledsagere lokket i baghold at en gruppe mænd bevæbnet med macheter, knive og stokke. Hun undgik at komme til skade, men fire andre kvinder blev såret, og hun er efterfølgende blevet overdænget med opdigtede anklager ved flere lejligheder.

Lolita er et inspirerende eksempel på oprindelige folks modstand mod den ødelæggelse af miljøet, som store entreprenører støttet af regeringer forårsager, men sammenkæder samtidig spørgsmål om oprindelige folks rettigheder, kvinders rettigheder og miljøbeskyttelse. Kvinders deltagelse og lederskab er et central element i deres bevægelse.

Den demokratiske opposition i Venezuela

Den demokratiske opposition i Venezuela: Nationalforsamlingen (Julio Borges) og alle politiske fanger, som er oplistet af Foro Penal Venezolano, repræsenteret ved Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos og Andrea González

Sakharov Prize 2017 nominee Den demokratiske opposition i Venezuela

© EU 2017 - EP/AP Images / Ariana Cubillos

I de seneste mange år har Venezuela været i politisk krise. Det regerende parti har løbende begrænset retsstaten og den forfatningsmæssige orden, og i marts 2017 fratog højesteret den demokratisk valgte nationalforsamling dens lovgivningsmæssige beføjelser. Julio Borges, formanden for nationalforsamlingen, opsummerede situationen i Venezuela med følgende ord: Det er ikke blot en politisk konfrontation i Venezuela. Det er en vital, eksistentiel, værdibaseret konfrontation.

Samtidig er antallet af politiske fanger nået op på mere end seks hundrede ifølge den seneste rapport fra Foro Penal Venezolano (Venezuelas strafferetlige forum), en fremtrædende venezuelansk menneskerettighedsorganisation, der yder juridisk bistand pro bono til personer med begrænsede økonomiske ressourcer, og som formodes at være blevet vilkårligt tilbageholdt, tortureret eller udsat for overgreb i forbindelse med demonstrationer. Blandt de politiske fanger finder man de fremtrædende oppositionsledere Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos og Andrea González.

Den venezuelanske oppositionsleder Leopoldo López fik midlertidigt lov til at sidde i husarrest i juli efter mere end tre år i fangenskab, men han blev overført tilbage til fængslet i august 2017. En anden fremtrædende oppositionspolitiker og forhenværende borgmester i Caracas, Antonio Ledesma, har siddet i husarrest siden 2015, mens andre forhenværende borgmestre, Alfredo Ramos fra Iribarren og Daniel Ceballos fra San Cristóbal, også har været fængslet ligesom studenteraktivisten Lorent Saleh. To spanske statsborgere, Andrea Gonzalez og Yon Goicoechea, er blandt de politiske fanger.

Siden årets begyndelse er mere end 130 politiske modstandere blevet myrdet, og mere end 500 er blevet vilkårligt fængslet.

Dawit Isaak

Sakharov Prize 2017 nominee Dawit Isaak

© EU/ Belga / SCANPIX / KALLE AHLS

Dawit Isaak er journalist og samvittighedsfange i Eritrea - og er blevet et internationalt symbol på kampen for pressefrihed i et land med nogle af de værste menneskerettighedsforhold i verden. I otte år i træk har Eritrea rangeret på sidstepladsen ud af de evaluerede lande i Journalister uden Grænsers internationale pressefrihedsindeks.

I 2001 blev den svensk-eritreiske journalist og forfatter Dawit Isaak hentet af politiet i sit hjem i Eritrea. Ifølge den eritreiske regering blev han arresteret for at bringe statens sikkerhed i fare og anset for at være landsforræder, mens andre påstår, at han blev fængslet på grund af en artikel, som han skrev om behovet for demokratiske reformer i Eritrea. Amnesty International betragter ham som samvittighedsfange.

Dawit Isaak har været tilbageholdt uden rettergang i mere end 15 år i forskellige eritreiske fængsler, der er kendt for deres forfærdelige forhold. I alle de år har han ikke fået lov at have nogen kontakt med sin advokat eller med sin familie. Man hørte sidst fra ham i 2005. De eritreiske myndigheder nægtede at give klare oplysninger om hans helbred eller opholdssted, men den 20. juni 2016 sagde den eritreiske udenrigsminister Osman Saleh, at han og andre politiske fanger var i live, og at de ville blive stillet for en dommer, "når staten besluttede det".

Dawit Isaak blev senest anerkendt for sit mod, sin vedholdenhed og sit engagement for ytringsfriheden af en uafhængig international jury bestående af mediefolk for UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Han har også modtaget Den Gyldne Frihedspen fra World Association of Newspapers and News Publishers, pressefrihedsprisen fra Journalister uden Grænser, Tucholsky-prisen fra det svenske PEN, ytringsfrihedsprisen fra Den Norske Forfatterforening og Anna Politkovskaja-prisen fra den svenske nationale presseklub.
Samtlige illustrationer af Ali Ferzat, modtager af Sakharovprisen 2011.

Hvordan støtter Europa-Parlamentet menneskerettighederne?

Ud over med Sakharovprisen støtter Europa-Parlamentet også menneskerettighederne gennem konkrete politiske og lovgivningsmæssige tiltag.

Nadia Murad og Lamiya Aji Bashar, modtagere af Sakharovprisen for tankefrihed 2016

Nadia Murad Basee Taha og Lamiya Aji Bashar har overlevet at være sexslaver hos Islamisk Stat (IS) og er blevet talerør for kvinder, der rammes af IS' kampagne for seksuel vold. De er offentlige fortalere for yazidierne i Irak, en religiøs minoritet, der har været genstand for en folkemordslignende kampagne fra militante IS-folks side.

Den 3. august 2014 blev alle mænd i landsbyen Kocho -- Aji Bashars og Murads hjemby i Sinjar/Irak -- slået ihjel. Efter massakren blev kvinder og børn gjort til slaver: Alle unge kvinder, herunder Aji Bashar, Murad og deres søstre, blev bortført, købt og solgt flere gange og udnyttet som sexslaver. Under Kocho-massakren mistede Murad seks af sine brødre og sin mor, der blev dræbt sammen med firs ældre kvinder, som blev anset for ikke at have seksuel værdi. Aji Bashar og hendes seks søstre blev også udnyttet som sexslaver. Hun blev solgt fem gange blandt de militante oprørere og blev tvunget til at fremstille bomber og selvmordsbælter i Mosul, efter at IS-krigere havde henrettet hendes brødre og hendes far.

I november 2014 lykkedes det Murad at flygte med hjælp fra en nabofamilie, der smuglede hende ud af det IS-kontrollerede område, hvilket gav hende mulighed for at komme frem til en flygtningelejr i det nordlige Irak og dernæst til Tyskland. Et år senere, i december 2015, deltog Murad i FN's Sikkerhedsråds første møde om menneskehandel nogensinde, hvor hun holdt en stærk tale om sine oplevelser. I september 2016 blev hun den første UNODC-goodwillambassadør for kampen for værdighed for overlevende ofre for menneskehandel, der deltager i globale og lokale initiativer for at øge bevidstheden om den vanskelige situation, de utallige ofre for menneskehandel befinder sig i. I oktober 2016 ærede Europarådet hende med Václav Havel-menneskerettighedsprisen.

Aji Bashar forsøgte at flygte flere gange, inden det endelig lykkedes at slippe væk i april med hjælp fra hendes familie, som betalte lokale menneskesmuglere. Mens hun var på vej over den kurdiske grænse, og mens hun med militante IS-folk efter sig hastede mod det område, der var kontrolleret af den irakiske regering, eksploderede en landmine og dræbte to af hendes bekendte, mens hun selv blev såret og næsten blind. Heldigvis lykkedes det hende at flygte, og hun blev til sidst sendt til lægebehandling Tyskland, hvor hun blev genforenet med sine overlevende søskende. Siden hun kom til hægterne, har Aji Bashar været aktivt involveret i at øge bevidstheden om yazidiernes situation, og hun fortsætter med at hjælpe kvinder og børn, som er blevet ofre for IS' slaveri og grusomheder.

Kontakt

Kommunikationskampagner (GD COMM)

European Parliament
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium