Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί μία εκ των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων αυτών θίγει τις δημοκρατικές αρχές επί των οποίων θεμελιούται η κοινωνία μας, είτε λαμβάνει χώρα εντός είτε εκτός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταπολεμεί τοιαύτες παραβιάσεις μέσω της νομοθετικής δράσεως, συμπεριλαμβανομένων παρακολουθήσεως εκλογικών διαδικασιών, μηνιαίων συζητήσεων περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο καθώς και της ενσωματώσεως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις συμφωνίες εξωτερικού εμπορίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της ετήσιας απονομής του θεσπισθέντος το 1988 βραβείου Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης.  Το βραβείο απονέμεται σε πρόσωπα με εξέχουσα συμβολή στον ανά τον κόσμο αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εφιστώντας την προσοχή όλων στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και στηρίζοντας τους βραβευθέντες και τον σκοπό τους.

Raif Badawi, νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ 2015 για την Ελευθερία της Σκέψης

Ο Raif Badawi είναι Σαουδάραβας υπεύθυνος ιστολογίου, συγγραφέας και ακτιβιστής, δημιουργός του ιστότοπου Free Saudi Liberals (ελευθερία στους φιλελεύθερους σαουδάραβες), ένα διαδικτυακό βήμα για ανταλλαγή απόψεων σε πολιτικά και θρησκευτικά θέματα. Αναφέρεται ότι ο ιστότοπός του δημοσίευσε υλικό με το οποίο ασκείται κριτική σε ανώτερες θρησκευτικές προσωπικότητες, ενώ ο Badawi άφησε να εννοηθεί ότι το ισλαμικό πανεπιστήμιο Imam Muhammad ibn Saud είχε μετατραπεί σε φωλιά τρομοκρατών.

Συνελήφθη το 2012 με την κατηγορία ότι προσέβαλε το Ισλάμ και του ασκήθηκε δίωξη με διάφορες κατηγορίες συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής αποστασίας. Κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση και 600 χτυπήματα με μαστίγιο το 2013 και στη συνέχεια καταδικάστηκε εκ νέου σε 1.000 χτυπήματα με μαστίγιο και δέκα χρόνια φυλάκιση, καθώς και πρόστιμο, το 2014. Τα πρώτα 50 χτυπήματα με μαστίγιο δόθηκαν μπροστά σε εκατοντάδες θεατές στις 9 Ιανουαρίου 2015. Επόμενες δόσεις της τιμωρίας αναβλήθηκαν εξαιτίας της διεθνούς καταδίκης και της κακής κατάστασης της υγείας του Badawi. Δεδομένου ότι δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους, η γυναίκα του και τα τρία παιδιά του διέφυγαν στον Καναδά. Η ποινή του επικυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο τον Ιούνιο του 2015 και έτσι παραμένει στη φυλακή.

#FreeRazan

Πώς στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Εκτός από το Βραβείο Ζαχάρωφ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει επίσης τα δικαιώματα του ανθρώπου με συγκεκριμένες πολιτικές και νομοθετικές δράσεις.

Επικοινωνία

Εκστρατείες επικοινωνίας (ΓΔ COMM)

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Κτήριο Altiero Spinelli
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Βρυξέλλες
Βέλγιο