Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί μία εκ των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων αυτών θίγει τις δημοκρατικές αρχές επί των οποίων θεμελιούται η κοινωνία μας, είτε λαμβάνει χώρα εντός είτε εκτός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταπολεμεί τοιαύτες παραβιάσεις μέσω της νομοθετικής δράσεως, συμπεριλαμβανομένων παρακολουθήσεως εκλογικών διαδικασιών, μηνιαίων συζητήσεων περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο καθώς και της ενσωματώσεως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις συμφωνίες εξωτερικού εμπορίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της ετήσιας απονομής του θεσπισθέντος το 1988 βραβείου Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης.  Το βραβείο απονέμεται σε πρόσωπα με εξέχουσα συμβολή στον ανά τον κόσμο αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εφιστώντας την προσοχή όλων στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και στηρίζοντας τους βραβευθέντες και τον σκοπό τους.

Δημοκρατική αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, νικήτρια του βραβείου Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης 2017

Δημοκρατική αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα: Η Εθνοσυνέλευση (Julio Borges) και όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι όπως απαριθμούνται από τη ΜΚΟ Foro Penal Venezolano, και οι οποίοι εκπροσωπούνται από τους Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos και Andrea González

Δημοκρατική αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, νικήτρια του βραβείου Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης 2017

© EU 2017 - EP/AP Images / Ariana Cubillos

Τα τελευταία χρόνια η Βενεζουέλα τελεί σε πολιτική κρίση. Το κυβερνών κόμμα περιορίζει σταθερά το κράτος δικαίου και τη συνταγματική τάξη, ενώ τον Μάρτιο του 2017 το Ανώτατο Δικαστήριο αφαίρεσε τη νομοθετική εξουσία από τη δημοκρατικά εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση. Ο Julio Borges, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, συνόψισε την κατάσταση στη Βενεζουέλα ως εξής: «Αυτό που ζούμε στη Βενεζουέλα δεν είναι απλώς μια πολιτική αντιπαράθεση. Είναι μια ζωτική, υπαρξιακή αντιπαράθεση σε θέματα αρχών».

Παράλληλα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της οργάνωσης Foro Penal Venezolano (Ποινικό Φόρουμ της Βενεζουέλας), μιας διακεκριμένης οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βενεζουέλας που παρέχει δωρεάν νομική συνδρομή σε όσους έχουν περιορισμένους οικονομικούς πόρους, οι πολιτικοί κρατούμενοι υπερβαίνουν τους εξακόσιους, ενώ τεκμαίρεται ότι έχουν πέσει θύματα αυθαίρετης κράτησης, βασανισμών και επιθέσεων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Στους πολιτικούς κρατούμενους συγκαταλέγονται οι διακεκριμένοι ηγέτες της αντιπολίτευσης Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos και Andrea González.

Τον Ιούλιο, αφού είχε περάσει περισσότερα από τρία χρόνια φυλακισμένος, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Leopoldo López τέθηκε προσωρινά σε κατ' οίκον περιορισμό. Παρ' όλα αυτά, τον Αύγουστο του 2017 μεταφέρθηκε και πάλι στη φυλακή. Ένα άλλο επιφανές στέλεχος της αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος του Καράκας, ο Antonio Ledesma, βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό από το 2015, ενώ τόσο ο πρώην δήμαρχος του Iribarren, Alfredo Ramos, όσο και ο πρώην δήμαρχος του San Cristobal, Daniel Ceballos, έχουν επίσης φυλακιστεί, όπως και ο φοιτητής και ακτιβιστής Lorent Saleh. Στους πολιτικούς κρατούμενους συγκαταλέγονται και δύο ισπανοί πολίτες, οι Andrea Gonzalez και Yon Goicoechea.

Από την αρχή του χρόνου, περισσότεροι από 130 αντιπολιτευόμενοι έχουν δολοφονηθεί και περισσότεροι από 500 έχουν φυλακιστεί αυθαίρετα.

Πώς στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Εκτός από το Βραβείο Ζαχάρωφ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει επίσης τα δικαιώματα του ανθρώπου με συγκεκριμένες πολιτικές και νομοθετικές δράσεις.

Επικοινωνία

Εκστρατείες επικοινωνίας (ΓΔ COMM)

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Βρυξέλλες
Βέλγιο