Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί μία εκ των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων αυτών θίγει τις δημοκρατικές αρχές επί των οποίων θεμελιούται η κοινωνία μας, είτε λαμβάνει χώρα εντός είτε εκτός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταπολεμεί τοιαύτες παραβιάσεις μέσω της νομοθετικής δράσεως, συμπεριλαμβανομένων παρακολουθήσεως εκλογικών διαδικασιών, μηνιαίων συζητήσεων περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο καθώς και της ενσωματώσεως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις συμφωνίες εξωτερικού εμπορίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της ετήσιας απονομής του θεσπισθέντος το 1988 βραβείου Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης.  Το βραβείο απονέμεται σε πρόσωπα με εξέχουσα συμβολή στον ανά τον κόσμο αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εφιστώντας την προσοχή όλων στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και στηρίζοντας τους βραβευθέντες και τον σκοπό τους.

Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης 2016: ποιοι είναι οι υποψήφιοι για το φετινό βραβείο;

 

Can DÜNDAR και οι υπερασπιστές της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης στην Τουρκία

Ο Can Dündar υπήρξε αρχισυντάκτης της Cumhuriyet, κορυφαίας εφημερίδας της τουρκικής αντιπολίτευσης, και έχει γίνει σύμβολο της αντίστασης κατά της τρέχουσας καταστολής των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία. Συνελήφθη αφού η Cumhuriyet δημοσίευσε βίντεο που έδειχνε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας να παραδίδει όπλα σε αντάρτες στη Συρία. Ο Dündar καταδικάστηκε σε φυλάκιση, επέζησε μιας απόπειρας δολοφονίας και σήμερα ζει στην εξορία.

Mustafa DZHEMILEV

Nadia MURAD και Lamiya AJI BASHAR

Πώς στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Εκτός από το Βραβείο Ζαχάρωφ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει επίσης τα δικαιώματα του ανθρώπου με συγκεκριμένες πολιτικές και νομοθετικές δράσεις.

Επικοινωνία

Εκστρατείες επικοινωνίας (ΓΔ COMM)

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Βρυξέλλες
Βέλγιο