Δημοκρατική αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα - 2017, Βενεζουέλα

Δημοκρατική αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα: Η Εθνοσυνέλευση (Julio Borges) και όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι όπως απαριθμούνται από τη ΜΚΟ Foro Penal Venezolano, και οι οποίοι εκπροσωπούνται από τους Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos και Andrea González

Δημοκρατική αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, νικήτρια του βραβείου Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης 2017

© EU 2017 - EP/AP Images / Ariana Cubillos

Τα τελευταία χρόνια η Βενεζουέλα τελεί σε πολιτική κρίση. Το κυβερνών κόμμα περιορίζει σταθερά το κράτος δικαίου και τη συνταγματική τάξη, ενώ τον Μάρτιο του 2017 το Ανώτατο Δικαστήριο αφαίρεσε τη νομοθετική εξουσία από τη δημοκρατικά εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση. Ο Julio Borges, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, συνόψισε την κατάσταση στη Βενεζουέλα ως εξής: «Αυτό που ζούμε στη Βενεζουέλα δεν είναι απλώς μια πολιτική αντιπαράθεση. Είναι μια ζωτική, υπαρξιακή αντιπαράθεση σε θέματα αρχών».

Παράλληλα, οι πολιτικοί κρατούμενοι υπερβαίνουν τους 600, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της οργάνωσης Foro Penal Venezolano (Ποινικό Φόρουμ της Βενεζουέλας), μιας διακεκριμένης οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βενεζουέλας που παρέχει δωρεάν νομική συνδρομή σε όσους έχουν περιορισμένους οικονομικούς πόρους και τεκμαίρεται ότι έχουν πέσει θύματα αυθαίρετης κράτησης, βασανισμών και επιθέσεων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Στους πολιτικούς κρατούμενους συγκαταλέγονται οι διακεκριμένοι ηγέτες της αντιπολίτευσης Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos και Andrea González.

Τον Ιούλιο, αφού είχε περάσει περισσότερα από τρία χρόνια φυλακισμένος, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Leopoldo López τέθηκε προσωρινά σε κατ' οίκον περιορισμό. Παρ' όλα αυτά, τον Αύγουστο του 2017 μεταφέρθηκε και πάλι στη φυλακή. Ένα άλλο επιφανές στέλεχος της αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος του Καράκας, ο Antonio Ledezma, βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό από το 2015, ενώ τόσο ο πρώην δήμαρχος του Iribarren, Alfredo Ramos, όσο και ο πρώην δήμαρχος του San Cristobal, Daniel Ceballos, έχουν επίσης φυλακιστεί, όπως και ο φοιτητής ακτιβιστής Lorent Saleh. Στους πολιτικούς κρατούμενους συγκαταλέγονται και δύο ισπανοί πολίτες, οι Andrea González και Yon Goicoechea.

Από την αρχή του χρόνου, περισσότεροι από 130 αντιπολιτευόμενοι έχουν δολοφονηθεί και περισσότεροι από 500 έχουν φυλακιστεί αυθαίρετα.

Nadia Murad και Lamiya Aji Bashar - 2016, Ιράκ

Raif Badawi – 2015, Σαουδική Αραβία

Denis Mukwege – 2014, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Malala Yousafzai – 2013, Πακιστάν

Nasrin Sotoudeh - 2012, Ιράν

Jafar Panahi - 2012, Ιράν

Mohamed Bouazizi – 2011, "Αραβική Άνοιξη", Τυνησία

Ali Ferzat – 2011, "Αραβική Άνοιξη", Συρία

Asmaa Mahfouz – 2011, "Αραβική Άνοιξη", Αίγυπτος

Ahmed El Senussi – 2011, "Αραβική Άνοιξη", Λιβύη

Razan Zaitouneh – 2011, "Αραβική Άνοιξη", Συρία

Guillermo Fariñas – 2010, Κούβα