Raif Badawi – 2015, Σαουδική Αραβία

© Amnesty International

Ο RAIF BADAWI είναι ένας φυλακισμένος και μαστιγωμένος νεαρός Σαουδάραβας, υπεύθυνος ιστολογίου και υπέρμαχος της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης.

Ίδρυσε και διηύθυνε τον ιστότοπο Saudi Liberals και αργότερα τον Free Saudi Liberal Network, διαδικτυακά φόρουμ για τη συζήτηση σχετικά με τη θρησκεία και την πολιτική στη συντηρητική αυτή χώρα, και είχε χίλιους εγγεγραμμένους χρήστες όταν φυλακίστηκε για μία ημέρα το 2008 και ανακρίθηκε ως ύποπτος αποστασίας, αδίκημα που επισύρει θανατική ποινή στη Σαουδική Αραβία. Στη συνέχεια, του επιβλήθηκε επ' αόριστον απαγόρευση εξόδου από τη Σαουδική Αραβία, δεσμεύθηκαν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί, ενώ η οικογένεια της συζύγου του αποπειράθηκε να τον εξαναγκάσει σε διαζύγιο. Ένας σκληροπυρηνικός ιμάμης εξέδωσε φετφά που ζητάει τη θανάτωσή του.

Ο Badawi συνέχισε θαρραλέα να εκφράζει τις μετριοπαθώς φιλελεύθερες απόψεις του. Έγραψε, μεταξύ άλλων, για την προάσπιση της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης και απηύθυνε έκκληση για μια κοινωνία ανοιχτή στις απόψεις των άλλων. Σε μια αραβική κοινωνία που στενάζει κάτω από τον θεοκρατικό ζυγό,έγραψε ο Badawi «αρκεί ένας ελεύθερος στοχαστής να εκφράσει τη γνώμη του για να γίνει στόχος ενός φετφά που ζητάει τη θανάτωσή του». Εξέφρασε τον φόβο ότι αυτό θα ανάγκαζε τα πιο λαμπρά μυαλά να φύγουν από τη χώρα. Εκπρόσωπος του φιλελευθερισμού στη Σαουδική Αραβία, ο Badawi με τα γραπτά του, σε ηλεκτρονικά και σε παραδοσιακά μέσα, αποδύθηκε στον αγώνα να διαφωτίσει τους συμπατριώτες του και να καταπολεμήσει την άγνοια, να διαβρώσει την αντίληψη που θέλει τους κληρικούς να βρίσκονται στο απυρόβλητο και να προωθήσει τον σεβασμό για την ελευθερία της έκφρασης, τα δικαιώματα των γυναικών, των μειονοτήτων και των φτωχών στη Σαουδική Αραβία, όπως έγραψε στη φυλακή το 2015, στον πρόλογο σε ένα βιβλίο με κείμενά του που διασώθηκαν παρά το οριστικό κλείσιμο των ιστοτόπων του.

Ο Badawi συνελήφθη το 2012 και εναντίον του απαγγέλθηκαν αρκετές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η θρησκευτική αποστασία, αν και κανένα δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί για την τελευταία. Κρίθηκε ένοχος για τη δημιουργία φόρουμ που φιλοξενούσε βλάσφημα σχόλια και βλάσφημες διαδικτυακές αναρτήσεις και καταδικάσθηκε σε επταετή φυλάκιση και 600 χτυπήματα με μαστίγιο το 2013. Στη συνέχεια, καταδικάστηκε εκ νέου σε 1 000 χτυπήματα με μαστίγιο και δέκα έτη φυλάκιση, καθώς και πρόστιμο ενός εκατομμυρίου riyal (226 000 ευρώ) το 2014. Δέχθηκε 50 μαστιγώματα ενώπιον ενός κραυγάζοντος πλήθους μπροστά στο τζαμί της Τζέντα τον Ιανουάριο του 2015, την πρώτη από μια σειρά μαστιγώσεων, ώστε να δεχθεί συνολικά 1 000 μαστιγώματα εντός είκοσι εβδομάδων. Οι ιατροί που τον εξέτασαν μετά τα πρώτα μαστιγώματα διαπίστωσαν τραύματα τόσο βαθιά,που έκριναν ότι δεν θα επιζούσε από άλλη μαστίγωση. Η διεθνής κατακραυγή και οι ανησυχίες σχετικά με την υγεία του έχουν μέχρι στιγμής αναστείλει περαιτέρω μαστιγώσεις, αλλά η ποινή του επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Ιούνιο του 2015. Του έχει απαγορευθεί να χρησιμοποιεί μέσα ενημέρωσης και να ταξιδέψει στο εξωτερικό για δέκα έτη μετά την αποφυλάκισή του.

Η σύζυγος του Badawi, η Ensaf Haidar, και τα τρία παιδιά τους ζουν στον Καναδά,έχοντας εγκαταλείψει τη Σαουδική Αραβία το 2013, εξαιτίας ανώνυμων απειλών κατά της ζωής τους.

Στη φυλακή ο Raif Badawi βρήκε κατανόηση της ανθρωπιάς των συγκρατουμένων του.

Denis Mukwege – 2014, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Malala Yousafzai – 2013, Πακιστάν

Nasrin Sotoudeh - 2012, Ιράν

Jafar Panahi - 2012, Ιράν

Mohamed Bouazizi – 2011, Τυνησία

Ali Ferzat – 2011, Συρία

Asmaa Mahfouz – 2011, Αίγυπτος

Ahmed El Zuber El Senussi – 2011, Λιβύη

Razan Zaitouneh – 2011, Συρία

Guillermo Fariñas – 2010, Κούβα

Φωτογραφίες από τις τελετές απονομής