Euroopan parlamentti tukee ihmisoikeuksia

Ihmisoikeuksien kunnioittaminen on yksi Euroopan unionin perusarvoista. Ihmisoikeusloukkaukset vaikuttavat demokraattisiin periaatteisiin, jotka muodostavat yhteiskuntamme perustan, tapahtuivatpa ne sitten unionissa tai sen ulkopuolella. Euroopan parlamentti pyrkii estämään tällaiset loukkaukset antamalla lainsäädäntöä ja harjoittamalla vaalitarkkailua, käymällä kuukausittain keskustelua ihmisoikeuksista Strasbourgissa ja edistämällä ihmisoikeuksia ulkoisissa kauppasopimuksissaan.

Euroopan parlamentti tukee ihmisoikeuksia myös myöntämällä vuosittain mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon, jonka se perusti vuonna 1988. Palkinto myönnetään henkilöille, jotka ovat poikkeuksellisella tavalla edistäneet ihmisoikeuksia maailmanlaajuisesti, ja sillä kiinnitetään huomiota ihmisoikeusloukkauksiin sekä tuetaan palkinnonsaajia ja heidän tärkeinä pitämiään päämääriä.

Vuoden 2016 Saharov-mielipiteenvapauspalkinnon saajat Nadia Murad ja Lamiya Aji Bashar

Nadia Murad Basee Taha ja Lamiya Aji Bashar ovat onnistuneet pakenemaan Isisin seksiorjuudesta, ja heistä on tullut sen harjoittaman järjestelmällisen seksuaalisen väkivallan uhreiksi joutuneiden naisten puolestapuhujia. He puolustavat julkisuudessa Irakin jesidejä, joka on uskonnollinen vähemmistö, johon Isis on kohdistanut järjestelmällisen kansanmurhan.

Elokuun 3. päivänä 2014 Isis surmasi kaikki Kochon kylän miehet. Kocho on Aji Basharin ja Muradin kotikaupunki Sindžarissa Irakissa. Joukkomurhan jälkeen naiset ja lapset otettiin orjiksi. Kaikki nuoret naiset, mukaan luettuina Aji Bashar, Murad ja heidän sisarensa, siepattiin, ostettiin ja myytiin useita kertoja, ja heitä käytettiin hyväksi seksiorjina. Kochon verilöylyssä Murad menetti kuusi veljistään, ja hänen äitinsä surmattiin, samoin kuin 80 muuta vanhempaa naista, joilla ei katsottu olevan seksuaalista arvoa. Myös Aji Basharia ja hänen kuutta sisartaan käytettiin hyväksi seksiorjana. Hänet myytiin viidesti kapinalliselta toiselle, ja hänet pakotettiin valmistamaan pommeja ja itsemurhaliivejä Mosulissa sen jälkeen, kun Isis-kapinalliset olivat teloittaneet hänen veljensä ja isänsä.
 
Marraskuussa 2014 Murad onnistui pakenemaan naapurustossa asuvan perheen avulla. Perhe salakuljetti hänet Isis-kapinallisten hallitsemalta alueelta, ja hänen onnistui päästä Pohjois-Irakissa olevalle pakolaisleirille ja sitten Saksaan. Vuotta myöhemmin joulukuussa 2015 Murad piti YK:n turvallisuusneuvoston ensimmäisessä ihmiskauppaa käsitelleessä kokouksessa vaikuttavan puheen kokemuksistaan. Syyskuussa 2016 hänestä tuli UNODC:n ensimmäinen ihmiskaupan uhrien ihmisarvon hyvän tahdon lähettiläs. Hän osallistuu maailmanlaajuisiin ja paikallisiin tilaisuuksiin, joilla lisätään tietoisuutta ihmiskaupan lukemattomien uhrien kärsimyksistä. Lokakuussa 2016 Euroopan neuvosto kunnioitti häntä Václav Havelin ihmisoikeuspalkinnolla.

Aji Bashar yritti karata useita kertoja ennen kuin onnistui viimein pakenemaan huhtikuussa, kun hänen perheensä maksoi paikallisille salakuljettajille. Kun Bashar oli matkalla kurdialueen rajalle ja kiiruhti kohti Irakin hallituksen valvonnassa olevaa aluetta Isis-kapinallisten ollessa hänen kannoillaan, maamiinan räjähdys surmasi kaksi hänen matkakumppaniaan, ja hän itse haavoittui ja miltei sokeutui räjähdyksessä. Hän onnistui kuitenkin pakenemaan ja pääsi lopulta hoitoon Saksaan, jossa hän pääsi jälleen tapaamaan henkiin jääneet sisaruksensa. Toivuttuaan Aji Bashar on aktiivisesti pyrkinyt lisäämään tietoisuutta jesidiyhteisön koettelemuksista ja hän auttaa edelleen naisia ja lapsia, jotka ovat joutuneet Isis-järjestön orjiksi ja sen julmuuksien kohteiksi.

  • URL
Kaikki piirrokset: Ali Ferzat, vuoden 2011 Saharov-palkinnon saaja

Miten Euroopan parlamentti tukee ihmisoikeuksia?

Saharov-palkinnon myöntämisen lisäksi Euroopan parlamentti tukee ihmisoikeuksia konkreettisella poliittisella ja lainsäädännöllisellä toiminnalla.

Yhteystiedot

Tiedotuskampanjat (PO COMM)

Euroopan parlamentti
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium