Euroopan parlamentti tukee ihmisoikeuksia

Ihmisoikeuksien kunnioittaminen on yksi Euroopan unionin perusarvoista. Ihmisoikeusloukkaukset vaikuttavat demokraattisiin periaatteisiin, jotka muodostavat yhteiskuntamme perustan, tapahtuivatpa ne sitten unionissa tai sen ulkopuolella. Euroopan parlamentti pyrkii estämään tällaiset loukkaukset antamalla lainsäädäntöä ja harjoittamalla vaalitarkkailua, käymällä kuukausittain keskustelua ihmisoikeuksista Strasbourgissa ja edistämällä ihmisoikeuksia ulkoisissa kauppasopimuksissaan.

Euroopan parlamentti tukee ihmisoikeuksia myös myöntämällä vuosittain mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon, jonka se perusti vuonna 1988. Palkinto myönnetään henkilöille, jotka ovat poikkeuksellisella tavalla edistäneet ihmisoikeuksia maailmanlaajuisesti, ja sillä kiinnitetään huomiota ihmisoikeusloukkauksiin sekä tuetaan palkinnonsaajia ja heidän tärkeinä pitämiään päämääriä.

Oleg Sentsov, vuoden 2018 Saharov-palkinnon saaja

Oleg Sentsov on ukrainalainen elokuvaohjaaja ja kirjailija, joka on arvostellut suorapuheisesti Krimin liittämistä Venäjään. Hänet pidätettiin Krimillä Simferopolin kaupungissa 10. toukokuuta 2014 syytettynä terroritekojen suunnittelusta niemimaan venäläistä de facto hallintoa vastaan.

Vuoden 2018 Saharov-palkinnon saaja, Oleg Sentsov

© Sergei Venyavsky/Getty Images

Sentsov syntyi Simferopolissa vuonna 1976. Opiskeluaikanaan hän luki taloustiedettä Kiovassa mutta siirtyi myöhemmin Moskovaan opiskelemaan käsikirjoittamista ja ohjaamista. Hänen ensimmäinen kokoillan elokuvansa, palkittu Gámer, valmistui vuonna 2012. Hänestä tuli vuonna 2013 vapautta, ihmisoikeuksia ja rauhaa vaatineen AutoMaidan-liikkeen aktiivinen jäsen, ja hän oli yksi EuroMaidan-vallankumouksen taustavoimista. Myöhemmin, kun Krim liitettiin laittomasti Venäjään vuonna 2014, Sentsov järjesti humanitaarista apua ukrainalaissotilaille. Hän toimitti heille elintarvikkeita ja lääkkeitä ja avusti heidän perheidensä evakuoinnissa. Hänellä oli aktiivinen rooli miehitystä vastustaneissa mielenilmauksissa, minkä vuoksi hän lykkäsi toisen kokoillan elokuvansa Rhinon valmistumista.

Venäjän turvallisuuspalvelu (FSB) pidätti Sentsovin toukokuussa 2014, ja hänet vietiin Venäjälle sotaoikeuteen syytettynä terroristitoiminnasta. Hän oli vuoden vangittuna ennen oikeudenkäyntiä, jota Amnesty International luonnehti äärimmäisen julkeaksi näytösoikeudenkäynniksi. Ennen hänen tuomistaan oikeuden eteen FSB julisti julkisesti, että hän oli syyllistynyt terrorismiin, ja Venäjän viranomaiset määräsivät hänelle yksipuolisesti Venäjän kansalaisuuden eivätkä päästäneet Ukrainan viranomaisia hänen luokseen. Sentsov kuitenkin julkisesti kielsi olevansa Venäjän kansalainen ja totesi, että hänellä oli ainoastaan Ukrainan kansalaisuus.

Sentsovin syytettiin johtavan terroristijärjestöä, joka valmisteli muistomerkkien räjäyttämistä Krimillä. Minkäänlaista ratkaisevaa näyttöä hänen osallistumisestaan rikolliseen toimintaan ei kuitenkaan löydetty. Syyttäjän avaintodistaja myös perui julkisesti alkuperäisen tunnustuksensa ja totesi antaneensa sen kidutettuna. Sentsov puolestaan on järkähtämättä vakuuttanut syyttömyyttään. Hänet kuitenkin tuomittiin 20 vuodeksi vankeuteen ja vietiin äärimmäisen tarkasti vartioituun vankilaan Siperiaan, tuhansien kilometrien päähän kodistaan. Puhuessaan oikeudessa tuomionsa julkistamistilaisuudessa Sentsov ivasi tekaistua oikeudenkäyntiä ja kertoi toivovansa, että ihmiset Venäjällä eivät enää olisi peloissaan. Sentsovin vastarintahengestä on tullut inspiraation lähde sortoa kokeneille ihmisille.

Toukokuussa 2018 Sentsov aloitti 145 päivää kestäneen nälkälakon vaatien kaikkien Venäjällä olevien ukrainalaisten poliittisten vankien vapauttamista. Hän lopetti nälkälakkonsa lokakuussa 2018 pakon edessä, kun häntä uhattiin pakkosyöttää ja hänen terveydentilansa alkoi olla kriittinen. Sentsov jatkaa vankilasta käsinkin taistelua vakaumustensa ja oman kansansa vapauden puolesta.

Euroopan parlamentti antoi 14. kesäkuuta 2018 päätöslauselman, jossa vaadittiin, että Oleg Sentsov ja kaikki muut Venäjällä laittomasti pidätetyt Ukrainan kansalaiset vapautetaan välittömästi ja ehdoitta. Saharov-palkinnon aiemmin saanut venäläinen ihmisoikeusjärjestö Memorial on tunnustanut Sentsovin poliittiseksi vangiksi. Monet ihmisoikeuksia puolustavat ryhmät ja henkilöt ovat vaatineet hänen vapauttamistaan. Elokuvamaailman kuuluisuudet ja venäläiset elokuvantekijät ovat myös vedonneet Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin asiassa. 

Sentsov vapautettiin viimein 7. syyskuuta 2019 Venäjän ja Ukrainan välisen vankienvaihdon yhteydessä.

Miten Euroopan parlamentti tukee ihmisoikeuksia?

Saharov-palkinnon myöntämisen lisäksi Euroopan parlamentti tukee ihmisoikeuksia konkreettisella poliittisella ja lainsäädännöllisellä toiminnalla.

Yhteystiedot

PO COMM

Euroopan parlamentti
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium
Saharov-Palkinto 2019