Euroopan parlamentti tukee ihmisoikeuksia

Ihmisoikeuksien kunnioittaminen on yksi Euroopan unionin perusarvoista. Ihmisoikeusloukkaukset vaikuttavat demokraattisiin periaatteisiin, jotka muodostavat yhteiskuntamme perustan, tapahtuivatpa ne sitten unionissa tai sen ulkopuolella. Euroopan parlamentti pyrkii estämään tällaiset loukkaukset antamalla lainsäädäntöä ja harjoittamalla vaalitarkkailua, käymällä kuukausittain keskustelua ihmisoikeuksista Strasbourgissa ja edistämällä ihmisoikeuksia ulkoisissa kauppasopimuksissaan.

Euroopan parlamentti tukee ihmisoikeuksia myös myöntämällä vuosittain mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon, jonka se perusti vuonna 1988. Palkinto myönnetään henkilöille, jotka ovat poikkeuksellisella tavalla edistäneet ihmisoikeuksia maailmanlaajuisesti, ja sillä kiinnitetään huomiota ihmisoikeusloukkauksiin sekä tuetaan palkinnonsaajia ja heidän tärkeinä pitämiään päämääriä.

Raif Badawi, vuoden 2015 Saharov-mielipiteenvapauspalkinnon saaja.

Raif Badawi on saudiarabialainen bloggaaja, kirjailija ja aktivisti sekä poliittis-uskonnollisena keskustelufoorumina toimivan Free Saudi Liberals -verkkosivuston perustaja. Hänen sivustollaan kerrotaan olleen uskonnollisia johtohenkilöitä kritisoivaa aineistoa, ja Badawi on julkisesti luonnehtinut Imam Muhammad ibn Saud Islamic University -yliopistoa terroristien pesäksi.

Badawi pidätettiin vuonna 2012 syytettynä islamin halventamisesta ja muun muassa uskonnosta luopumisesta. Hänen tuomittiin vuonna 2013 seitsemän vuoden vankeusrangaistukseen ja 600 raipaniskuun sekä toistamiseen vuonna 2014 kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen, sakkoon ja 1 000 raipaniskuun. Ensimmäiset 50 raipaniskua annettiin satapäisen yleisön edessä 9. tammikuuta 2015. Raipparangaistuksen jatkamista on lykätty kansainvälisten vastalauseiden ja Badawin heikon terveydentilan vuoksi. Tappouhkauksia saaneet Badawin vaimo ja kolme lasta ovat paenneet Kanadaan. Korkein oikeus päätti kesäkuussa 2015 pitää Badawin tuomion voimassa, ja hän on yhä vankilassa.

#FreeRazan

  • URL

Miten Euroopan parlamentti tukee ihmisoikeuksia?

Saharov-palkinnon myöntämisen lisäksi Euroopan parlamentti tukee ihmisoikeuksia konkreettisella poliittisella ja lainsäädännöllisellä toiminnalla.

Yhteystiedot

Tiedotuskampanjat (PO COMM)

Euroopan parlamentti
Bât. Altiero Spinelli
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium