Venezuelan demokraattinen oppositio - 2017, Venezuela

Venezuelan demokraattinen oppositio: kansalliskokous (Julio Borges) ja kaikki Foro Penal Venezolanon laatimassa luettelossa mainitut poliittiset vangit, edustajinaan Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos ja Andrea González

Venezuelan demokraattinen oppositio, vuoden 2017 Saharov-mielipiteenvapauspalkinnon saaja

© EU 2017 - EP/AP Images / Ariana Cubillos

Vuonna 2017 Saharov-palkinnon sai VENEZUELAN DEMOKRAATTINEN OPPOSITIO, johon kuuluvat maan kansalliskokous (edustajanaan Julio Borges) ja kaikki Foro Penal Venezolanon laatimassa luettelossa mainitut poliittiset vangit edustajinaan Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos ja Andrea González.


Venezuelaa on jo usean vuoden ajan koetellut poliittinen kriisi. Valtapuolue on järjestelmällisesti kaventanut mahdollisuuksia ylläpitää oikeusvaltiota ja perustuslaillista järjestystä, ja maaliskuussa 2017 maan ylin tuomioistuin vei lainsäädäntövallan demokraattisesti valitulta kansalliskokoukselta. Kansalliskokouksen puhemies Julio Borges on kuvannut Venezuelan tilannetta seuraavasti: "Kyse ei ole vain poliittisesta välienselvittelystä Venezuelassa vaan elämän ja olemassaolon perusteisiin ja arvoihin liittyvästä välienselvittelystä."


Hyperinflaatio, kaaos ja levottomuudet ovat jo ainakin vuosikymmenen varjostaneet maan tilannetta, ja Venezuelan hallinto on vainonnut, häirinnyt ja pidättänyt satoja poliittisia vastustajia.  Foro Penal Venezolano raportoi poliittisista vangeista ja heidän tilanteestaan. Tämä näkyvä venezuelalainen ihmisoikeusjärjestö tarjoaa maksutonta oikeusapua niille vähävaraisille, joiden uskotaan joutuneen mielivaltaisen pidätyksen, kidutuksen tai hyökkäyksen kohteeksi mielenosoitusten aikana.


Venezuelan hallinto on pidättänyt useita oppositiojohtajia, joihin kuuluvat esimerkiksi Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos ja Andrea González. Osa heistä vapautettiin väliaikaisesti vuonna 2018, mutta monet ovat kotiarestissa tai vankilassa, toisinaan ankarissa ja epäinhimillisissä oloissa.Vietettyään yli kolme vuotta vankeudessa venezuelalainen oppositiojohtaja Leopoldo López on ollut heinäkuusta 2017 kotiarestissa, eikä hänen anneta palata politiikkaan. Toinen merkittävä oppositiopoliitikko ja Caracasin entinen kaupunginjohtaja Antonio Ledezma oli ollut kotiarestissa vuodesta 2015, mutta hänen onnistui paeta maasta marraskuussa 2017. Iribarrenin entinen pormestari Alfredo Ramos ja San Cristóbalin entinen pormestari Daniel Ceballos ovat niin ikään olleet pitkiä aikoja vangittuina. Molemmat ovat sittemmin päässeet vapaaksi.


Venezuelassa pidettiin toukokuussa 2018 presidentinvaalit, joita oppositio boikotoi ja joiden tulosta useimmat kansainväliset toimijat, Euroopan unioni niiden joukossa, eivät ole tunnustaneet. Venezuelan hallitus yritti niiden jälkeen kiillottaa kuvaansa vapauttamalla joitakin poliittisia vankeja. Saharov-palkinnon saanutta opiskelijoiden johtohahmoa ja demokratia-aktivistia Lorent Salehia on kuitenkin pidetty eristyksissä Helicoiden vankilassa Caracasissa, vaikka hänen terveydentilansa on heikentynyt.


Saharov-palkinto on tunnustus heidän rohkeudestaan ja heidän jatkuvasta ponnistelustaan sen hyväksi, että Venezuelassa koittaisi vapauden ja hyvinvoinnin aikakausi.

Nadia Murad ja Lamya Haji Bashar - 2016, Irak

Raif Badawi – 2015, Saudi-Arabia

Denis Mukwege – 2014, Kongon demokraattinen tasavalta

Malala Yousafzai – 2013, Pakistan

Nasrin Sotoudeh – 2012, Iran

Jafar Panahi – 2012, Iran

Mohamed Bouazizi – 2011, ”arabikevät”, Tunisia

Ali Ferzat – 2011, ”arabikevät”, Syyria

Asmaa Mahfouz – 2011, ”arabikevät”, Egypti

Ahmed al-Senussi – 2011, ”arabikevät”, Libya

Razan Zaitouneh – 2011, ”arabikevät”, Syyria

Guillermo Fariñas – 2010, Kuuba

Muut palkinnonsaajat