Ilham Tohti

Lauerat Nagrade Saharov za 2019.

Oleg Sencov, dobitnik Nagrade Saharov za slobodu mišljenja za 2018.

© AP Images / Andy WONG

Ilham Tohti priznati je ujgurski borac za ljudska prava, profesor ekonomije i zagovornik prava ujgurske manjine u Kini. Više od dva desetljeća neumorno radi na poticanju dijaloga i razumijevanja između Ujgura i drugih kineskih naroda . Zbog svog je aktivizma u rujnu 2014. nakon dvodnevnog montiranog procesa osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu. Unatoč svemu što je prošao, i dalje zagovara umjerenost i pomirenje.

Poznat je po istraživanjima odnosa između Ujgura i Hana te je gorljivi zagovornik implementacije zakona o regionalnoj autonomiji u Kini. Uz to je bio urednik internetske stranice Uyghur Online, na kojoj se raspravlja o pitanjima važnima za Ujgure. Na toj je platformi Ilham Tohti redovito kritizirao isključenost kineskih Ujgura iz sudjelovanja u kineskom razvoju te je radio na većoj osviještenosti o statusu Ujgura u kineskom društvu i postupanju prema njima. Zbog tih su ga aktivnosti kineske vlasti proglasile separatistom te mu je, u konačnici, određena doživotna zatvorska kazna.

Za njegovo djelovanje u teškim okolnostima dodijeljene su mu PEN-ova Nagrada Barbare Goldsmith za slobodu pisanja (2014.), Nagrada Martin Ennals (2016.) i mirovna nagrada organizacije Liberal International (2017.), a 2019. nominiran je za Nobelovu nagradu za mir.

Posljednjih nekoliko godina Ujguri se nalaze pod nezapamćenim pritiskom kineskih vlasti zbog svojega jedinstvenog etničkog identiteta i vjerskih uvjerenja. Od travnja 2017. više od milijun nedužnih Ujgura bezrazložno je pritvoreno u nekom od brojnih logora, u kojima ih se prisiljava da se odreknu svoga etničkog identiteta i vjerskih uvjerenja te da se zakunu na odanost kineskoj vladi.

Slučaj Ilhama Tohtija dotiče se ključnih međunarodnih pitanja i pitanja kršenja ljudskih prava, primjerice, njegovanja umjerenih islamskih vrijednosti pod vjerskom opresijom koju provodi država,  nastojanja da se uspostavi dijalog između muslimanske manjine i nemuslimanske većine i suzbijanja nenasilnog izražavanja neslaganja koje provodi autoritarna država.Kako Europski parlament promiče ljudska prava?

Pored Nagrade Saharov, Europski parlament ljudska prava promiče konkretnim političkim i zakonodavnim djelovanjem.

Kontakt

DG COMM

European Parliament
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium

Nagrada Saharov 2019.