Borci za naše slobode

Povodom obilježavanja 30. obljetnice nagrade Parlament zajedno s četiri Magnumova fotografa predstavlja priče o današnjim aktivistima za ljudska prava.

Fotografski projekt naslovljen „Oni brane naše slobode" putovanje je na kojem upoznajemo svakodnevni život dviju žena i dvaju muškaraca koji se bore za ljudska prava u Kambodži, Tunisu, Etiopiji te Bosni i Hercegovini.

Asma Kaouech, Tunis

fotografirala Newsha Tavakolian

Asma Kaouech, Sakharov Fellow

© Newsha Tavakolian / Magnum Photos, 2017

Iranska fotografkinja Newsha Tavakolian portretira rad Asme Kaouech na sprečavanju radikalizacije tuniske mladeži. U svojih 25 fotografija otkriva teškoće i nade nove generacije Tunižana u sjeni revolucije iz 2011.

Ameha Mekonnen, Etiopija

fotografirao Enri Canaj

Ameha Mekonnen, Sakharov Fellow

© Enri Canaj / Magnum Photos, 2017

Enri Canaj stoji iza fotoaparata koji bilježi rad i život etiopskog odvjetnika Amehe Mekonnena. Ameha, bivši javni službenik, danas je na čelu organizacije Human Rights Council, koja brani pravo novinara i blogera na slobodno izražavanje mišljenja.

Jadranka Miličević, Bosna i Hercegovina

fotografirala Bieke Depoorter

Jadranka Miličević, Sakharov Fellow

© Bieke Depoorter / Magnum Photos, 2017

Belgijska fotografkinja Bieke Depoorter u 25 statičnih kadrova otkriva duboku intimnost iza svakodnevnog rada Jadranke Miličević, bivše izbjeglice koja je od rata na Balkanu 1992. pobjegla iz Sarajeva u Srbiju i osnovala dvije nevladine organizacije, Cure i Care, preko kojih pomaže ženama žrtvama nasilja i diskriminacije.

Samrith Vaing, Kambodža

fotografirao Jérôme Sessini

Samrith Vaing, Sakharov Fellow

© Jérôme Sessini / Magnum Photos, 2017

Iskusno oko francuskog fotografa Jérômea Sessinija u Kambodži prati svakodnevni rad Samritha Vainga, koji podupire borbu etničke manjine Bunong protiv jagme multinacionalnih poduzeća za zemljištem. Uz pomoć crno-bijelih fotografija Sessini prenosi bit njihovih života.