Europski parlament zalaže se za ljudska prava

Poštovanje ljudskih prava jedna je od temeljnih vrijednosti Europske unije. Svako kršenje tih prava utječe na demokratska načela na kojima se temelji naše društvo, bilo da se ono događa u Europskoj uniji bilo izvan nje.  Europski parlament bori se protiv kršenja ljudskih prava svojim zakonodavnim djelovanjem, promatranjem izbora, mjesečnim raspravama o ljudskim pravima u Strasbourgu i unošenjem odredbi o ljudskim pravima u svoje sporazume o vanjskoj trgovini.

Europski parlament zalaže se za ljudska prava, između ostalog i godišnjom nagradom „Saharov" za slobodu mišljenja, koja se dodjeljuje od 1988. godine.  Nagrada se dodjeljuje pojedincima koji su dali izniman doprinos borbi za ljudska prava u cijelom svijetu te se pritom upozorava na kršenje ljudskih prava i daje potpora dobitnicima i ciljevima za koje se oni bore.

Demokratska oporba u Venezueli, dobitnik Nagrade Saharov za slobodu mišljenja za 2017.

Demokratska oporba u Venezueli: Nacionalna skupština (Julio Borges) i svi politički zatvorenici kako ih navodi organizacija Foro Penal Venezolano, a predstavljaju ih Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos i Andrea González

Demokratska oporba u Venezueli, dobitnik Nagrade Saharov za slobodu mišljenja za 2017.

© EU 2017 - EP/AP Images / Ariana Cubillos

Posljednjih nekoliko godina Venezuela se nalazi u političkoj krizi. Vladajuća stranka sustavno ograničava vladavinu prava i ustavnog poretka, a u ožujku 2017. Vrhovni je sud demokratski izabranoj Nacionalnoj skupštini oduzeo zakonodavnu ovlast. Predsjednik Nacionalne skupštine Julio Borges opisao je stanje u Venezueli sljedećim riječima: „U Venezueli nije riječ samo o političkom sukobu. Riječ je o iznimno važnom egzistencijalnom sukobu zasnovanom na vrijednostima."

U međuvremenu je broj političkih zatvorenika porastao na više od šest stotina, kako se navodi u najnovijem izvješću istaknute venezuelske organizacije za borbu za ljudska prava Foro Penal Venezolano (Venezuelski kazneni forum) koja pruža besplatnu pravnu pomoć osobama s ograničenim ekonomskim sredstvima za koje se pretpostavlja da su tijekom prosvjeda bile žrtvama proizvoljnog oduzimanja slobode, mučenja ili napada. Među političkim zatvorenicima su i istaknuti oporbeni čelnici Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos i Andrea González.

Nakon što je venezuelskom oporbenom čelniku Leopoldu Lópezu, nakon više od tri godine provedene u zatvoru, u srpnju odobren kućni pritvor, u kolovozu 2017. ponovno je prebačen u zatvor. Od 2015. u kućnom se pritvoru nalazi još jedan istaknuti oporbeni političar i bivši gradonačelnik Caracasa Antonio Ladesma, a u zatvoru su i bivši načelnik okruga Iribarren Alfredo Ramos i bivši načelnik okruga San Cristobal Daniel Ceballos te aktivist studentskog pokreta Lorent Saleh. Među političkim zatvorenicima je i dvoje španjolskih državljana Andrea Gonzalez i Yon Goicoechea.

Od početka ove godine ubijeno je više od 130 pripadnika oporbe, a proizvoljno je zatvoreno više od 500.

Kako Europski parlament promiče ljudska prava?

Pored Nagrade Saharov, Europski parlament ljudska prava promiče konkretnim političkim i zakonodavnim djelovanjem.

Kontakt

Komunikacijske kampanje (DG COMM)

European Parliament
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium