Europski parlament zalaže se za ljudska prava

Poštovanje ljudskih prava jedna je od temeljnih vrijednosti Europske unije. Svako kršenje tih prava utječe na demokratska načela na kojima se temelji naše društvo, bilo da se ono događa u Europskoj uniji bilo izvan nje.  Europski parlament bori se protiv kršenja ljudskih prava svojim zakonodavnim djelovanjem, promatranjem izbora, mjesečnim raspravama o ljudskim pravima u Strasbourgu i unošenjem odredbi o ljudskim pravima u svoje sporazume o vanjskoj trgovini.

Europski parlament zalaže se za ljudska prava, između ostalog i godišnjom nagradom „Saharov" za slobodu mišljenja, koja se dodjeljuje od 1988. godine.  Nagrada se dodjeljuje pojedincima koji su dali izniman doprinos borbi za ljudska prava u cijelom svijetu te se pritom upozorava na kršenje ljudskih prava i daje potpora dobitnicima i ciljevima za koje se oni bore.

Demokratska oporba u Venezueli, dobitnik Nagrade Saharov za slobodu mišljenja za 2017.

Demokratska oporba u Venezueli: Nacionalna skupština (Julio Borges) i svi politički zatvorenici kako ih navodi organizacija Foro Penal Venezolano, a predstavljaju ih Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos i Andrea González

Demokratska oporba u Venezueli, dobitnik Nagrade Saharov za slobodu mišljenja za 2017.

© EU 2017 - EP/AP Images / Ariana Cubillos


Godine 2017. parlament je dodijelio Nagradu Saharov demokratskoj oporbi u Venezueli: Nacionalnoj skupštini (koju predstavlja Julio Borges) i svim političkim zatvorenicima kako ih navodi organizacija Foro Penal Venezolano, a predstavljaju ih Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos i Andrea González.

Posljednjih nekoliko godina Venezuela se nalazi u političkoj krizi. Vladajuća stranka sustavno ograničava vladavinu prava i ustavnog poretka, a u ožujku 2017. Vrhovni je sud demokratski izabranoj Nacionalnoj skupštini oduzeo zakonodavnu ovlast. Predsjednik Nacionalne skupštine Julio Borges opisao je stanje u Venezueli sljedećim riječima: „U Venezueli nije riječ samo o političkom sukobu. Riječ je o iznimno važnom egzistencijalnom sukobu zasnovanom na vrijednostima."

Vlada Venezuele proganjala je, zlostavljala i pritvarala stotine političkih protivnika dok su u pozadini vladali hiperinflacija, kaos i nemiri. U najnovijem izvješću istaknute venezuelske organizacije za borbu za ljudska prava Foro Penal Venezolano (Venezuelski kazneni forum), koja pruža besplatnu pravnu pomoć osobama s ograničenim ekonomskim sredstvima za koje se pretpostavlja da su tijekom prosvjeda bile žrtvama proizvoljnog oduzimanja slobode, mučenja ili napada, spominju se identitet i status političkih zatvorenika.

Venezuelanska vlast zatvorila je oporbene čelnike kao što su Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos i Andrea González. Iako su neki od njih privremeno oslobođeni 2018., mnogi su u kućnom pritvoru ili u zatvoru, često i u teškim, nehumanim uvjetima.
Nakon što je tri godine proveo u zatvoru, vođa venezuelanske oporbe Leopoldo López nalazi se u kućnom pritvoru od srpnja 2017. i nije mu dopušteno da se vrati političkom životu. Od 2015. u kućnom se pritvoru se nalazio još jedan istaknuti oporbeni političar i bivši gradonačelnik Caracasa Antonio Ladesma, koji je u studenome 2017. uspio pobjeći iz zemlje, a u zatvoru su mnogo vremena proveli i bivši načelnik okruga Iribarren Alfredo Ramos i bivši načelnik okruga San Cristobal Daniel Ceballos. Obojica su oslobođeni.

U okviru priprema za predsjedničke izbore koji su se održali u svibnju 2018., a koje je oporba bojkotirala i čije rezultate ne priznaje većina međunarodnih aktera, uključujući Europsku uniju, vlada Venezuele pokušala je oslobađanjem nekoliko političkih zatvorenika popraviti svoj ugled. Međutim, laureat Nagrade Saharov Lorent Saleh, vođa studentskog pokreta i prodemokratski aktivist još se uvijek zatočen u izolaciji u zatvoru Heliocoide u Caracasu, usprkos tome što mu je narušeno zdravlje.

Nagrada Saharov priznanje je njihovoj hrabrosti i trajnom trudu kako bi u budućnosti u Venezueli vladali mir i blagostanje.

Kako Europski parlament promiče ljudska prava?

Pored Nagrade Saharov, Europski parlament ljudska prava promiče konkretnim političkim i zakonodavnim djelovanjem.

Kontakt

Komunikacijske kampanje (DG COMM)

European Parliament
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium