Europski parlament zalaže se za ljudska prava

Poštovanje ljudskih prava jedna je od temeljnih vrijednosti Europske unije. Svako kršenje tih prava utječe na demokratska načela na kojima se temelji naše društvo, bilo da se ono događa u Europskoj uniji bilo izvan nje.  Europski parlament bori se protiv kršenja ljudskih prava svojim zakonodavnim djelovanjem, promatranjem izbora, mjesečnim raspravama o ljudskim pravima u Strasbourgu i unošenjem odredbi o ljudskim pravima u svoje sporazume o vanjskoj trgovini.

Europski parlament zalaže se za ljudska prava, između ostalog i godišnjom nagradom „Saharov" za slobodu mišljenja, koja se dodjeljuje od 1988. godine.  Nagrada se dodjeljuje pojedincima koji su dali izniman doprinos borbi za ljudska prava u cijelom svijetu te se pritom upozorava na kršenje ljudskih prava i daje potpora dobitnicima i ciljevima za koje se oni bore.

Nadia Murad i Lamija Aji Bašar, dobitnice Nagrade Saharov za slobodu mišljenja za 2016.

Nadia Murad Basee Taha i Lamija Aji Bašar preživjele su seksualno ropstvo koje su doživjele od tzv. Islamske države (IS) i postale glasnogovornice žena koje je IS seksualno zlostavljao. One javno podržavaju zajednicu jezida u Iraku, vjerske manjine nad kojom su militanti IS-a provodili genocidnu kampanju.

Dana 3. kolovoza 2014. IS je zaklao sve muškarce u selu Kočo, rodnom mjestu Aji Bašar i Murad u Sinjaru u Iraku. Nakon pokolja žene i djeca su zarobljeni, a sve mlade žene, uključujući Aji Bašar, Murad i njihove sestre otete su, kupljene i prodane nekoliko puta te iskorištene kao seksualne ropkinje. Za vrijeme pokolja u Koču Murad je izgubila šestero braće i majku koja je ubijena zajedno s još osamdeset starijih žena koje im nisu bile od seksualne koristi. Aji Bašar također je iskorištena kao seksualna ropkinja zajedno sa svojih šest sestara. Nakon što su militanti IS-a smaknuli njezinu braću i oca, militanti su je prodavali pet puta te je prisiljavali da izrađuje bombe i prsluke za bombaše samoubojice u Mosulu.

Murad je uspjela pobjeći u studenom 2014. uz pomoć susjedne obitelji koja ju je prokrijumčarila iz područja pod nadzorom IS-a te joj tako omogućila da dođe do izbjegličkog kampa u sjevernom Iraku, a onda do Njemačke. Godinu dana kasnije, u prosincu 2015. Murad je na Vijeću sigurnosti UN-a imala prvo obraćanje u povijesti o trgovini ljudima u kojem je vrlo potresno govorila o svojem iskustvu. U rujnu 2016. postala je prvom ambasadoricom dobre volje Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal za dostojanstvo žrtava koje su preživjele trgovinu ljudima te je sudjelovala u svjetskim i lokalnim inicijativama za potporu jačanju svijesti o teškoj situaciji nebrojenih žrtava trgovine ljudima. U listopadu 2016. od Vijeća Europe dobila je nagradu za ljudska prava Václav Havel.

Aji Bašar pokušala je pobjeći nekoliko puta prije no što je u travnju konačno pobjegla uz pomoć svoje obitelji koja je platila lokalne krijumčare. Na putu prema kurdskoj granici, dok je bježala od progona militanata IS-a prema teritoriju pod nadzorom iračke vlasti, eksplodirala je pješačka mina koja je ubila dvoje njenih poznanika, dok je nju ranila i gotovo oslijepila. Srećom je uspjela pobjeći i konačno joj je u Njemačkoj, gdje se ponovno našla s preživjelom braćom, pružena liječnička skrb. Nakon što se oporavila, Aji Bašar aktivno zagovara jačanje svijesti o teškom položaju zajednice jezida te pomaže ženama i djeci žrtvama ropstva i okrutnosti.
Autor svih ilustracija je Ali Ferzat, dobitnik Nagrade Saharov za 2011.

Kako Europski parlament promiče ljudska prava?

Pored Nagrade Saharov, Europski parlament ljudska prava promiče konkretnim političkim i zakonodavnim djelovanjem.

Kontakt

Komunikacijske kampanje (DG COMM)

European Parliament
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium