Europski parlament zalaže se za ljudska prava

Poštovanje ljudskih prava jedna je od temeljnih vrijednosti Europske unije. Svako kršenje tih prava utječe na demokratska načela na kojima se temelji naše društvo, bilo da se ono događa u Europskoj uniji bilo izvan nje.  Europski parlament bori se protiv kršenja ljudskih prava svojim zakonodavnim djelovanjem, promatranjem izbora, mjesečnim raspravama o ljudskim pravima u Strasbourgu i unošenjem odredbi o ljudskim pravima u svoje sporazume o vanjskoj trgovini.

Europski parlament zalaže se za ljudska prava, između ostalog i godišnjom nagradom „Saharov" za slobodu mišljenja, koja se dodjeljuje od 1988. godine.  Nagrada se dodjeljuje pojedincima koji su dali izniman doprinos borbi za ljudska prava u cijelom svijetu te se pritom upozorava na kršenje ljudskih prava i daje potpora dobitnicima i ciljevima za koje se oni bore.

Oleg Sencov, dobitnik Nagrade Saharov za slobodu mišljenja za 2018.

Oleg Sencov ukrajinski je filmski redatelj i pisac te gorljivi protivnik ruskog pripojenja Krima. Dana 10. svibnja 2014. uhićen je u Simferopolju, na Krimu, pod optužbama da je organizirao terorističke napade protiv ruske de facto vlasti na Krimu.

Oleg Sencov, dobitnik Nagrade Saharov za slobodu mišljenja za 2018.

© Sergei Venyavsky/Getty Images

Sencov je rođen u Simferopolju 1976. godine, studirao je ekonomiju u Kijevu, a zatim dramaturgiju i režiju u Moskvi. Svoj prvi dugometražni film, nagrađivani Gamer, snimio je 2012. Sljedeće je godine postao aktivni član pokreta za slobodu, ljudska prava i mir AutoMaidan te pomogao u raspirivanju Euromajdanske revolucije. Poslije je Sencov tijekom nezakonitog pripojenja Krima 2014. organizirao humanitarne misije za ukrajinske vojnike, opskrbljujući ih hranom i lijekovima te pomažući u evakuaciji njihovih obitelji. Zbog aktivne uloge u prosvjedima protiv okupacije odgodio je snimanje svojega drugog dugometražnog filma Rhino.

U svibnju 2014. Sencova je uhitila ruska sigurnosna služba (FSB), prevezen je u Rusiju i izveden pred vojni sud zbog navodnih terorističkih aktivnosti. Proveo je jednu godinu u pritvoru prije nego što mu je suđeno na „iznimno ciničnom suđenju koje je služilo kao predstava za javnost", kako ga je opisao Amnesty International. Prije nego što je izveden pred sud, FSB ga je javno proglasio krivim za terorizam, a ruske vlasti jednostrano su mu nametnule rusko državljanstvo i odbile zahtjeve ukrajinskih službenika da im se dade pristup Sencovu. On je međutim javno odbacio rusko državljanstvo izjavivši da je njegovo jedino državljanstvo ono ukrajinsko.

Optužen je za vođenje terorističke organizacije koja se spremala raznijeti spomenike na Krimu, no čvrsti dokazi o njegovu sudjelovanju u kriminalnim aktivnostima nisu pronađeni. Usto je glavni svjedok tužiteljstva javno povukao svoje prvotno svjedočanstvo potvrdivši da je ono iznuđeno mučenjem. Sencov u međuvremenu nepokolebljivo tvrdi da je nedužan. Unatoč tome osuđen je na 20 godina zatvora i poslan u zatvor visoke sigurnosti u Sibiru, tisuće kilometara daleko od svojega doma. U svojem govoru u sudnici povodom objave njegove presude Sencov je ismijao namješteni proces i izrazio nadu da se ljudi u Rusiji više neće bojati. Sencov utjelovljuje duh otpora koji je postao inspiracija za osobe koje se suočavaju s ugnjetavanjem.

U svibnju 2018. Sencov je započeo štrajk glađu u trajanju od 145 dana tražeći oslobađanje svih ukrajinskih političkih zatvorenika u Rusiji. Pod prijetnjom prisilnog hranjenja i zbog kritičnog zdravstvenog stanja bio je primoran prekinuti štrajk glađu u listopadu 2018. Sencov čak i iz zatvora nastavlja borbu za svoja uvjerenja i za slobodu njegova naroda.

Europski parlament donio je 14. lipnja 2018. rezoluciju u kojoj je ustrajao u tome da se Oleg Sencov i svi ostali ukrajinski građani nezakonito pritvoreni u Rusiji smjesta i bezuvjetno oslobode. Bivši dobitnik nagrade Saharov, ruski centar za ljudska prava „Memorial", potvrdio je da Sencova smatra političkim zatvorenikom. Mnoge skupine i ličnosti koje se bore za ljudska prava zatražile su njegovo oslobađanje. Filmske ličnosti iz cijeloga svijeta i ruski filmaši također su uputili apel ruskomu predsjedniku Vladimiru Putinu u vezi s tim pitanjem. Zasad još nema odgovora na pozive da se Oleg Sencov oslobodi.

Kako Europski parlament promiče ljudska prava?

Pored Nagrade Saharov, Europski parlament ljudska prava promiče konkretnim političkim i zakonodavnim djelovanjem.

Kontakt

DG COMM

European Parliament
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium