Demokratska oporba u Venezueli - 2017, Venezuela

Demokratska oporba u Venezueli: Nacionalna skupština (Julio Borges) i svi politički zatvorenici kako ih navodi organizacija Foro Penal Venezolano, a predstavljaju ih Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos i Andrea González

Demokratska oporba u Venezueli, dobitnik Nagrade Saharov za 2017.

© EU 2017 - EP/AP Images / Ariana Cubillos

Zadnjih nekoliko godina Venezuela se nalazi u političkoj krizi. Vladajuća stranka sustavno ograničava vladavinu prava i ustavnog poretka, a Vrhovni sud je u ožujku 2017. demokratski izabranoj Nacionalnoj skupštini oduzeo zakonodavnu ovlast. Predsjednik Nacionalne skupštine Julio Borges opisao je stanje u Venezueli ovim riječima: „U Venezueli nije riječ samo o političkom sukobu. Riječ je o iznimno važnom egzistencijalnom sukobu utemeljenom na vrijednostima."

U međuvremenu je broj političkih zatvorenika porastao na više od šest stotina, kako se navodi u najnovijem izvješću istaknute venezuelske organizacije za borbu za ljudska prava Foro Penal Venezolano (Venezuelski kazneni forum), koja daje besplatnu pravnu pomoć osobama s ograničenim ekonomskim sredstvima za koje se pretpostavlja da su tijekom prosvjeda bile žrtvama proizvoljnog oduzimanja slobode, mučenja ili napada. Među političkim su zatvorenicima i istaknuti oporbeni čelnici - Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos i Andrea González.

Pošto je venezuelskom oporbenom čelniku Leopoldu Lópezu, nakon više od tri godine provedene u zatvoru, u srpnju odobren kućni pritvor, u kolovozu 2017. ponovno je prebačen u zatvor. Od 2015. u kućnom se pritvoru nalazi još jedan istaknuti oporbeni političar i bivši gradonačelnik Caracasa, Antonio Ladesma, a u zatvoru su i bivši načelnik okruga Iribarren Alfredo Ramos i bivši načelnik okruga San Cristobal Daniel Ceballos te aktivist studentskog pokreta Lorent Saleh. Među političkim je zatvorenicima i dvoje španjolskih državljana - Andrea Gonzalez i Yon Goicoechea.

Od početka ove godine ubijeno je više od 130 pripadnika oporbe, a proizvoljno je zatvoreno više od 500.

Nadia Murad i Lamija Aji Bašar – 2016, Irak

Raif Badawi – 2015., Saudijska Arabija

Denis Mukwege – 2014., Demokratska Republika Kongo

Malala Jusafzaj – 2013., Pakistan

Nasrin Sotoudeh – 2012., Iran

Jafar Panahi – 2012., Iran

Mohamed Bouazizi – 2011., "Arapsko proljeće", Tunis

Ali Ferzat – 2011., "Arapsko proljeće", Sirija

Asmaa Mahfouz – 2011., "Arapsko proljeće", Egipat

Ahmed El Senussi – 2011., "Arapsko proljeće", Libija

Razan Zaitouneh – 2011., "Arapsko proljeće", Sirija

Guillermo Fariñas – 2010., Kuba

Ostali dobitnici