Demokratska oporba u Venezueli - 2017, Venezuela

Godine 2017. parlament je dodijelio Nagradu Saharov demokratskoj oporbi u Venezueli: Nacionalnoj skupštini (koju predstavlja Julio Borges) i svim političkim zatvorenicima kako ih navodi organizacija Foro Penal Venezolano, a predstavljaju ih Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos i Andrea González.

Demokratska oporba u Venezueli, dobitnik Nagrade Saharov za 2017.

© EU 2017 - EP/AP Images / Ariana Cubillos

Posljednjih nekoliko godina Venezuela se nalazi u političkoj krizi. Vladajuća stranka sustavno ograničava vladavinu prava i ustavnog poretka, a u ožujku 2017. Vrhovni je sud demokratski izabranoj Nacionalnoj skupštini oduzeo zakonodavnu ovlast. Predsjednik Nacionalne skupštine Julio Borges opisao je stanje u Venezueli sljedećim riječima: „U Venezueli nije riječ samo o političkom sukobu. Riječ je o iznimno važnom egzistencijalnom sukobu zasnovanom na vrijednostima."

Vlada Venezuele proganjala je, zlostavljala i pritvarala stotine političkih protivnika dok su u pozadini vladali hiperinflacija, kaos i nemiri. U najnovijem izvješću istaknute venezuelske organizacije za borbu za ljudska prava Foro Penal Venezolano (Venezuelski kazneni forum), koja pruža besplatnu pravnu pomoć osobama s ograničenim ekonomskim sredstvima za koje se pretpostavlja da su tijekom prosvjeda bile žrtvama proizvoljnog oduzimanja slobode, mučenja ili napada, spominju se identitet i status političkih zatvorenika. 

Venezuelanska vlast zatvorila je oporbene čelnike kao što su Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos i Andrea González. Iako su neki od njih privremeno oslobođeni 2018., mnogi su u kućnom pritvoru ili u zatvoru, često i u teškim, nehumanim uvjetima.

Nakon što je tri godine proveo u zatvoru, vođa venezuelanske oporbe Leopoldo López nalazi se u kućnom pritvoru od srpnja 2017. i nije mu dopušteno da se vrati političkom životu. Od 2015. u kućnom se pritvoru se nalazio još jedan istaknuti oporbeni političar i bivši gradonačelnik Caracasa Antonio Ladesma, koji je u studenome 2017. uspio pobjeći iz zemlje, a u zatvoru su mnogo vremena proveli i bivši načelnik okruga Iribarren Alfredo Ramos i bivši načelnik okruga San Cristobal Daniel Ceballos. Obojica su oslobođeni.

U okviru priprema za predsjedničke izbore koji su se održali u svibnju 2018., a koje je oporba bojkotirala i čije rezultate ne priznaje većina međunarodnih aktera, uključujući Europsku uniju, vlada Venezuele pokušala je oslobađanjem nekoliko političkih zatvorenika popraviti svoj ugled. Međutim, laureat Nagrade Saharov Lorent Saleh, vođa studentskog pokreta i prodemokratski aktivist još se uvijek zatočen u izolaciji u zatvoru Heliocoide u Caracasu, usprkos tome što mu je narušeno zdravlje. 

Nagrada Saharov priznanje je njihovoj hrabrosti i trajnom trudu kako bi u budućnosti u Venezueli vladali mir i blagostanje.

Nadia Murad i Lamija Aji Bašar – 2016, Irak

Raif Badawi – 2015., Saudijska Arabija

Denis Mukwege – 2014., Demokratska Republika Kongo

Malala Jusafzaj – 2013., Pakistan

Nasrin Sotoudeh – 2012., Iran

Jafar Panahi – 2012., Iran

Mohamed Bouazizi – 2011., "Arapsko proljeće", Tunis

Ali Ferzat – 2011., "Arapsko proljeće", Sirija

Asmaa Mahfouz – 2011., "Arapsko proljeće", Egipat

Ahmed El Senussi – 2011., "Arapsko proljeće", Libija

Razan Zaitouneh – 2011., "Arapsko proljeće", Sirija

Guillermo Fariñas – 2010., Kuba

Ostali dobitnici