Az Európai Parlament támogatja az emberi jogokat

Az emberi jogok tiszteletben tartása az Európai Unió egyik alapvető értéke. E jogok bármilyen megsértése a társadalmunk alapját képező demokratikus értékeket érinti, függetlenül attól, hogy az Unión belül vagy azon kívül került-e rá sor.  Az Európai Parlament az ilyen jogsértések ellen jogszabályi fellépéssel küzd, amely magában foglalja a választási megfigyelést, a havonta  Strasbourgban megrendezett emberi jogi vitákat, illetve hogy a külső kereskedelmi megállapodásokba belefoglalják az emberi jogok kérdését.

Az Európai Parlament emellett az 1988-ban létrehozott, a gondolatszabadságért évente odaítélt Szaharov-díj révén is támogatja az emberi jogokat. A díjat az emberi jogokért világszerte folytatott küzdelemben kivételes eredményt elért személyeknek ítélik oda, ami ráirányítja a figyelmet az emberi jogi jogsértésekre, emellett támogatja a díjazottakat és ügyüket.

Nádia Murád és Lámia Adzsi Bassár, a gondolatszabadságért járó Szaharov-díj 2016. évi kitüntetettjei

Nádia Murád Beszi Taha és Lámia Adzsi Bassár az Iszlám Állam (IS) szexuális rabszolgatartásának túlélői, akik az IS nemierőszak-hadjáratát elszenvedő nők szószólóivá váltak. A nyilvánosság előtt képviselik az Irakban élő jezidita közösséget, egy vallási kisebbséget, amely ellen az IS harcosai népirtó hadjáratot folytatnak.

2014. augusztus 3-án az IS lemészárolta valamennyi férfi lakost az iraki Szindzsár körzetben fekvő Kocsóban, Adzsi Bassár és Murád szülőfalujában. A mészárlást követően a nőket és a gyermekeket rabszolgává tették: minden fiatal nőt, köztük Adzsi Bassárt, Murádot és nővéreiket elhurcolták, több alkalommal eladták és megvásárolták, és szexrabszolgaként használták őket. A kocsói mészárlásban Murád elveszítette hat bátyját, valamint édesanyját, akit nyolcvan idősebb asszonnyal együtt szintén megöltek, miután úgy ítélték meg, hogy nincs szexuális értékük. Adzsi Bassárt szintén szexrabszolgaként használták hat nővérével együtt. A harcosok egymás közt öt alkalommal eladták, és arra kényszerítették, hogy bombákat és öngyilkos mellényeket készítsen Moszulban, miután az IS harcosai kivégezték fivéreit és édesapját.
 
Murádnak 2014 novemberében sikerült megszöknie egy szomszédos család segítségével, akik kicsempészték őt az IS által ellenőrzött területről, így eljuthatott előbb egy észak-iraki menekülttáborba, majd később Németországba. Egy évvel később, 2015 decemberében Murád saját tapasztalatairól szóló, nagy hatású beszédet mondott az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt, a szervezet történetének embercsempészettel foglalkozó első ülésén. 2016 szeptemberében ő lett az UNODC emberkereskedelem túlélőinek méltóságáért tevékenykedő első jószolgálati nagykövete, aki világméretű és helyi támogató kezdeményezésekben vesz részt annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az emberkereskedelem számtalan áldozatának szenvedéseire. 2016 októberében az Európa Tanács a Václav Havel emberi jogi díjjal tüntette ki.

Adzsi Bassár több alkalommal kísérelt meg szökést, mielőtt áprilisban családja segítségével - akik helyi csempészeket béreltek fel - végül sikerült elmenekülnie. A kurd határon való átjutása, valamint az iraki kormányerők ellenőrzése alatt álló területre történő menekülése során - nyomában az IS őt üldöző harcosaival - egy akna megölte két ismerősét, őt magát pedig megsebesítette, és majdnem megvakította. Szerencsére sikerült elmenekülnie, és végül orvosi kezelésre Németországba került, ahol újra találkozhatott túlélő testvéreivel. Felépülése óta Adzsi Bassár a jezidita közösség nehéz sorsával kapcsolatos figyelemfelhívással foglalkozik, és tovább segíti az IS rabszolgáivá és támadásai áldozataivá vált nőket és gyermekeket.

Valamennyi rajzot Ali Ferzat, a Szaharov-díj 2011. évi kitüntetettje készítette

Hogyan támogatja az Európai Parlament az emberi jogokat?

Az Európai Parlament a Szaharov-díjon kívül az emberi jogokat is konkrét politikai és jogi fellépésekkel támogatja.

Kapcsolat

Kommunikációs kampányok (COMM főigazgatóság)

Európai Parlament
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium