Az Európai Parlament támogatja az emberi jogokat

Az emberi jogok tiszteletben tartása az Európai Unió egyik alapvető értéke. E jogok bármilyen megsértése a társadalmunk alapját képező demokratikus értékeket érinti, függetlenül attól, hogy az Unión belül vagy azon kívül került-e rá sor.  Az Európai Parlament az ilyen jogsértések ellen jogszabályi fellépéssel küzd, amely magában foglalja a választási megfigyelést, a havonta  Strasbourgban megrendezett emberi jogi vitákat, illetve hogy a külső kereskedelmi megállapodásokba belefoglalják az emberi jogok kérdését.

Az Európai Parlament emellett az 1988-ban létrehozott, a gondolatszabadságért évente odaítélt Szaharov-díj révén is támogatja az emberi jogokat. A díjat az emberi jogokért világszerte folytatott küzdelemben kivételes eredményt elért személyeknek ítélik oda, ami ráirányítja a figyelmet az emberi jogi jogsértésekre, emellett támogatja a díjazottakat és ügyüket.

Ráif Badavi, a gondolatszabadságért járó Szaharov-díj 2015. évi kitüntetettje

Raíf Badavi szaúd-arábiai blogger, író, aktivista és a politikai és vallási vitáknak teret adó online felület, a Szabad Szaúdi Liberálisok elnevezésű honlap létrehozója. Honlapján állítólag magas rangú vallási vezetőket bíráló anyagok jelentek meg, illetve Badavi utalásokat tett arra, hogy a Mohammed ibn Szaúd Imám Iszlám Egyetem a terroristák gyűjtőhelyévé vált.

2012-ben számos más vád mellett azzal tartóztatták le, hogy megsértette az iszlámot, továbbá hitehagyásért is vádat emeltek ellene. 2013-ban, bűnösnek nyilvánítását követően hét év börtönbüntetésre és 600 korbácsütésre ítélték, majd 2014-ben újbóli 1000 korbácsütést, tíz év börtönbüntetést és pénzbírságot szabtak ki rá. Az első 50 korbácsütésre 2015. január 9-én, több száz néző előtt került sor. A többit a nemzetközi tiltakozásra és Badavi rendkívül súlyos egészségi állapotára való tekintettel későbbre halasztották. Miután többször halálos fenyegetést kapott, felesége és három gyermeke Kanadába menekült. Ítéletét a Legfelsőbb Bíróság 2015 júniusában helybenhagyta, és Badavi továbbra is börtönben van.

#FreeRazan

Hogyan támogatja az Európai Parlament az emberi jogokat?

Az Európai Parlament a Szaharov-díjon kívül az emberi jogokat is konkrét politikai és jogi fellépésekkel támogatja.

Kapcsolat

Kommunikációs kampányok (COMM főigazgatóság)

Európai Parlament
Bât. Altiero Spinelli
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium