Az Európai Parlament támogatja az emberi jogokat

Az emberi jogok tiszteletben tartása az Európai Unió egyik alapvető értéke. E jogok bármilyen megsértése a társadalmunk alapját képező demokratikus értékeket érinti, függetlenül attól, hogy az Unión belül vagy azon kívül került-e rá sor.  Az Európai Parlament az ilyen jogsértések ellen jogszabályi fellépéssel küzd, amely magában foglalja a választási megfigyelést, a havonta  Strasbourgban megrendezett emberi jogi vitákat, illetve hogy a külső kereskedelmi megállapodásokba belefoglalják az emberi jogok kérdését.

Az Európai Parlament emellett az 1988-ban létrehozott, a gondolatszabadságért évente odaítélt Szaharov-díj révén is támogatja az emberi jogokat. A díjat az emberi jogokért világszerte folytatott küzdelemben kivételes eredményt elért személyeknek ítélik oda, ami ráirányítja a figyelmet az emberi jogi jogsértésekre, emellett támogatja a díjazottakat és ügyüket.

Oleg Szencov, A 2018. évi Szaharov-díj kitüntetettje

Oleg Szencov ukrán filmrendező és író, aki nyíltan szót emelt a Krím orosz megszállása ellen. 2014. május 10-én a krími Szimferopolban letartóztatták és 20 év börtönre ítélték a Krím félsziget de facto orosz vezetése elleni terrorista cselekmények tervezésének vádjával.

Oleg Szencov, A 2018. évi Szaharov-díj kitüntetettje

© Sergei Venyavsky/Getty Images

Szencov 1976-ban született Szimferopolban, Kijevben közgazdaságtant, majd Moszkvában forgatókönyvírást és filmrendezést tanult. Filmes pályafutása 2012-ben kezdődött a díjnyertes Gamer című nagyjátékfilmmel. 2013-ban aktív tagja lett a szabadságért, az emberi jogokért és a békéért síkra szálló AutoMajdan mozgalomnak, amely hozzájárult az EuroMajdan forradalma iránti lelkesedés fenntartásához. Később, a Krím törvénytelen megszállása idején (2014) Szencov humanitárius missziókat szervezett ukrán katonák számára, akiknek élelmiszert és gyógyszereket szállított, valamint közreműködött családjaik elmenekítésében. Mivel tevékeny részt vállalt a megszállás elleni tiltakozásokban, ezért második nagyjátékfilmjének, a Rhinónak az elkészítését el kellett halasztania .

2014 májusában az orosz biztonsági szolgálat (az FSZB) letartóztatta Szencovot, akit Oroszországba szállítottak és ott állítólagos terrorista tevékenység vádjával katonai bíróság elé állították. Az Amnesty International által „rendkívül cinikus kirakatpernek" nevezett tárgyalásáig egy évet töltött őrizetben. A tárgyalás kezdete előtt az FSZB már nyilvánosan bűnös terroristának nyilvánította, az orosz hatóságok pedig egyoldalúan ráerőltették az orosz állampolgárságot, elutasítva, hogy ukrán hivatalos személyek kapcsolatba léphessenek vele. Szencov azonban nyilvánosan elutasította orosz állampolgárságát, mondván, hogy csak egyetlen - ukrán - állampolgársággal rendelkezik.

Szencovot megvádolták, hogy terrorista szervezkedést irányít azzal a céllal, hogy a Krímben emlékműveket robbantsanak fel, holott meggyőző bizonyítékot nem sikerült találni arra vonatkozóan, hogy bűnös tevékenység részese lenne. Ezenkívül a vád fő tanúja nyilvánosan visszavonta első vallomását, kinyilvánítva, hogy azt kínzás hatására tette. Szencov végig ártatlanságát hangoztatta. Ennek ellenére 20 évnyi fegyházbüntetésre ítélték és egy otthonától több ezer kilométerre fekvő szibériai szigorított őrzésű börtönbe szállították. Az ítélet után elhangzott beszédében a bíróságon Szencov nevetségessé tette a koholt vádakon alapuló eljárást és kifejezte reményét, hogy Oroszország népét már lehet megfélemlíteni. Szencov az ellenállás szellemét testesíti meg, amely lelkesíti az elnyomással szembeszegülő embereket.

2018 májusában Szencov 145 napig tartó éhségsztrájkba kezdett, így követelve az Oroszországban bebörtönzött valamennyi ukrán politikai fogoly szabadon bocsátását. 2018 októberében az éhségsztrájk abbahagyására kényszerült egyrészt a kényszertáplálással való fenyegetés, másrészt egészségi állapota miatt. Szencov még a börtönben is folytatja a harcot meggyőződése igazáért és népe szabadságáért.

2018. június 14-én az Európai Parlament állásfoglalást fogadott el, amelyben követeli Oleg Szencov és az Oroszországban jogellenesen fogva tartott valamennyi ukrán polgár azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását. A Szaharov-díj korábbi díjazottja, a Memorial orosz emberi jogi központ Szencovot politikai fogolynak nyilvánította. Sok emberi jogi csoport és személyiség szólalt fel szabadon bocsátásuk érdekében. Világhírű filmes személyiségek és orosz filmesek is ugyanezt kérték Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. 

Szencovot végül az Oroszország és Ukrajna közötti fogolycsere keretében 2019. szeptember 7-én szabadon engedték.

Hogyan támogatja az Európai Parlament az emberi jogokat?

Az Európai Parlament a Szaharov-díjon kívül az emberi jogokat is konkrét politikai és jogi fellépésekkel támogatja.

Kapcsolat

DG COMM

Európai Parlament
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium
Szaharov-Díja 2019