Az Európai Parlament támogatja az emberi jogokat

Az emberi jogok tiszteletben tartása az Európai Unió egyik alapvető értéke. E jogok bármilyen megsértése a társadalmunk alapját képező demokratikus értékeket érinti, függetlenül attól, hogy az Unión belül vagy azon kívül került-e rá sor.  Az Európai Parlament az ilyen jogsértések ellen jogszabályi fellépéssel küzd, amely magában foglalja a választási megfigyelést, a havonta  Strasbourgban megrendezett emberi jogi vitákat, illetve hogy a külső kereskedelmi megállapodásokba belefoglalják az emberi jogok kérdését.

Az Európai Parlament emellett az 1988-ban létrehozott, a gondolatszabadságért évente odaítélt Szaharov-díj révén is támogatja az emberi jogokat. A díjat az emberi jogokért világszerte folytatott küzdelemben kivételes eredményt elért személyeknek ítélik oda, ami ráirányítja a figyelmet az emberi jogi jogsértésekre, emellett támogatja a díjazottakat és ügyüket.

A venezuelai demokratikus ellenzék, a gondolatszabadságért járó Szaharov-díj 2017. évi kitüntetettje

Venezuelai demokratikus ellenzék: a Nemzeti Közgyűlés (Julio Borges), valamint a Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos és Andrea González által képviselt Foro Penal Venezolano (venezuelai büntetőfórum) névsorában szereplő valamennyi politikai fogoly

A venezuelai demokratikus ellenzék, a gondolatszabadságért járó Szaharov-díj 2017. évi kitüntetettje

© EU 2017 - EP/AP Images / Ariana Cubillos

Venezuelát az elmúlt években politikai válság uralta. A hatalmon lévő párt folyamatosan korlátozta a jogállamiságot és alkotmányosságot, majd a legfelső bíróság 2017 májusában megvonta a demokratikusan megválasztott Nemzetgyűléstől jogalkotói hatáskörét. Julio Borges, a Nemzetgyűlés elnöke az alábbi szavakkal foglalta össze a venezuelai helyzetet: „A venezuelai konfliktus nem csupán politikai konfrontáció, hanem az életről, egzisztenciáról és értékekről döntő küzdelem."

Időközben a politikai foglyok száma meghaladta a hatszázat a Foro Penal Venezolano legutóbbi jelentése szerint. A Foro Penal Venezolano vezető emberi jogi szervezet Venezuelában, amely ingyenes jogsegélyt nyújt azoknak a rászorulóknak, akiket feltételezhetően önkényesen letartóztatnak, megkínoznak vagy akikkel szemben a tiltakozó megmozdulások során ok nélkül erőszakot alkalmaznak. A politikai foglyok között olyan vezető ellenzéki politikusokat találunk, mint Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos és Andrea González.

Bár Leopold López venezuelai ellenzéki vezetőnek több mint három évnyi börtön után idén júliusban engedélyezték, hogy házi őrizetben folytathassa büntetése letöltését, augusztusban visszaszállították a börtönbe. Egy másik vezető ellenzéki politikus, Caracas korábbi polgármestere, Antonio Ledesma 2015 óta házi őrizetben van, míg két másik város ex-polgármestere, Alfredo Ramos (Iribarren) és Daniel Ceballos (San Cristobal) is börtönbe került, csakúgy, mint Lorent Saleh diákaktivista. A politikai foglyok névsorát gyarapítja két spanyol állampolgár is, Andrea Gonzalez és Yon Goicoechea.

2017 eleje óta több mint 130 ellenzékit gyilkoltak meg, és több mint 500 személyt börtönöztek be önkényesen.

Hogyan támogatja az Európai Parlament az emberi jogokat?

Az Európai Parlament a Szaharov-díjon kívül az emberi jogokat is konkrét politikai és jogi fellépésekkel támogatja.

Kapcsolat

Kommunikációs kampányok (COMM főigazgatóság)

Európai Parlament
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium