Nádia Murád és Lámia Adzsi Bassár – 2016, Irak

© Európai Unió 2016

NÁDIA MURÁD BESZI TAHA és LÁMIA ADZSI BASSÁR az Iszlám Állam (IS) szexuális rabszolgatartásának túlélői, akik az IS nemierőszak-hadjáratát elszenvedő nők szószólóivá váltak. A nyilvánosság előtt képviselik az Irakban élő jezidita közösséget, egy vallási kisebbséget, amely ellen az IS harcosai népirtó hadjáratot folytatnak.

2014. augusztus 3-án az IS lemészárolta valamennyi férfi lakost az iraki Szindzsár körzetben fekvő Kocsóban, Adzsi Bassár és Murád szülőfalujában. A mészárlást követően a nőket és a gyermekeket rabszolgává tették: minden fiatal nőt, köztük Adzsi Bassárt, Murádot és nővéreiket elhurcolták, több alkalommal eladták és megvásárolták, és szexrabszolgaként használták őket. A kocsói mészárlásban Murád elveszítette hat bátyját, valamint édesanyját, akit nyolcvan idősebb asszonnyal együtt szintén megöltek, miután úgy ítélték meg, hogy nincs szexuális értékük. Adzsi Bassárt szintén szexrabszolgaként használták hat nővérével együtt. A harcosok egymás közt öt alkalommal eladták, és arra kényszerítették, hogy bombákat és öngyilkos mellényeket készítsen Moszulban, miután az IS harcosai kivégezték fivéreit és édesapját.

Murádnak 2014 szeptemberében sikerült megszöknie egy szomszédos család segítségével, akik kicsempészték őt az IS által ellenőrzött területről, így eljuthatott előbb egy észak-iraki menekülttáborba, majd később Németországba. Egy évvel később, 2015 decemberében Murád saját tapasztalatairól szóló, nagy hatású beszédet mondott az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt, a szervezet történetének embercsempészettel foglalkozó első ülésén. 2016 szeptemberében ő lett az UNODC emberkereskedelem túlélőinek méltóságáért tevékenykedő első jószolgálati nagykövete, aki világméretű és helyi támogató kezdeményezésekben vesz részt annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az emberkereskedelem számtalan áldozatának szenvedéseire. 2016 októberében az Európa Tanács a Václav Havel emberi jogi díjjal tüntette ki.

Adzsi Bassár több alkalommal kísérelt meg szökést, mielőtt áprilisban családja segítségével - akik helyi csempészeket béreltek fel - végül sikerült elmenekülnie. A kurd határon való átjutása, valamint az iraki kormányerők ellenőrzése alatt álló területre történő menekülése során - nyomában az IS őt üldöző harcosaival - egy akna megölte két ismerősét, őt magát pedig megsebesítette, és majdnem megvakította. Szerencsére sikerült elmenekülnie, és végül orvosi kezelésre Németországba került, ahol újra találkozhatott túlélő testvéreivel. Felépülése óta Adzsi Bassár a jezidita közösség nehéz sorsával kapcsolatos figyelemfelhívással foglalkozik, és tovább segíti az IS rabszolgáivá és támadásai áldozataivá vált nőket és gyermekeket.

2015 – Ráif Badavi, Szaúd-Arábia

2014 – Denis Mukwege, Democratic Republic of the Congo

2013 – Malálá Júszafzaj, Pakisztán

2012 – Naszrin Szotudeh, Irán

2012 – Dzsafar Panahi, Irán

2011 – Mohamed Buazízi, "arab tavasz", Tunézia

2011—Ali Farzat, "arab tavasz", Szíria

2011 – Aszma Mahfúz, "arab tavasz", Egyiptom

2011 – Ahmed asz-Szanúszi, "arab tavasz", Líbia

2011—Razán Zajtúna, "arab tavasz", Szíria

2010 – Guillermo Fariñas, Kuba

Fényképek a korábbi díjátadó ünnepségekről