2017 – A Venezuelai demokratikus ellenzék, Venezuela

Venezuelai demokratikus ellenzék: a Nemzeti Közgyűlés (Julio Borges), valamint a Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos és Andrea González által képviselt Foro Penal Venezolano (venezuelai büntetőfórum) névsorában szereplő valamennyi politikai fogoly

A Venezuelai demokratikus ellenzék, a 2017. évi Szaharov-díj kitüntetettje

© EU 2017 - EP/AP Images / Ariana Cubillos

Venezuelát az elmúlt években politikai válság uralta. A hatalmon lévő párt folyamatosan korlátozta a jogállamiságot és alkotmányosságot, majd a legfelső bíróság 2017 májusában megvonta a demokratikusan megválasztott Nemzetgyűléstől jogalkotói hatáskörét. Julio Borges, a Nemzetgyűlés elnöke az alábbi szavakkal foglalta össze a venezuelai helyzetet: „A venezuelai konfliktus nem csupán politikai konfrontáció, hanem az életről, egzisztenciáról és értékekről döntő küzdelem."

Időközben a politikai foglyok száma meghaladta a hatszázat a Foro Penal Venezolano legutóbbi jelentése szerint. A Foro Penal Venezolano vezető emberi jogi szervezet Venezuelában, amely ingyenes jogsegélyt nyújt azoknak a rászorulóknak, akiket feltételezhetően önkényesen letartóztatnak, megkínoznak vagy akikkel szemben a tiltakozó megmozdulások során ok nélkül erőszakot alkalmaznak. A politikai foglyok között olyan vezető ellenzéki politikusokat találunk, mint Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos és Andrea González.

Bár Leopold López venezuelai ellenzéki vezetőnek több mint három évnyi börtön után idén júliusban engedélyezték, hogy házi őrizetben folytathassa büntetése letöltését, augusztusban visszaszállították a börtönbe. Egy másik vezető ellenzéki politikus, Caracas korábbi polgármestere, Antonio Ledesma 2015 óta házi őrizetben van, míg két másik város ex-polgármestere, Alfredo Ramos (Iribarren) és Daniel Ceballos (San Cristobal) is börtönbe került, csakúgy, mint Lorent Saleh diákaktivista. A politikai foglyok névsorát gyarapítja két spanyol állampolgár is, Andrea Gonzalez és Yon Goicoechea.

2017 eleje óta több mint 130 ellenzékit gyilkoltak meg, és több mint 500 személyt börtönöztek be önkényesen.

2016 – Nádia Murád és Lámia Adzsi Bassár, Irak

2015 – Ráif Badavi, Szaúd-Arábia

2014 – Denis Mukwege, Democratic Republic of the Congo

2013 – Malálá Júszafzaj, Pakisztán

2012 – Naszrin Szotudeh, Irán

2012 – Dzsafar Panahi, Irán

2011 – Mohamed Buazízi, "arab tavasz", Tunézia

2011 — Ali Farzat, "arab tavasz", Szíria

2011 – Aszma Mahfúz, "arab tavasz", Egyiptom

2011 – Ahmed asz-Szanúszi, "arab tavasz", Líbia

2011 — Razán Zajtúna, "arab tavasz", Szíria

2010 – Guillermo Fariñas, Kuba