2017 – A Venezuelai demokratikus ellenzék, Venezuela

Venezuelai demokratikus ellenzék: a Nemzeti Közgyűlés (Julio Borges), valamint a Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos és Andrea González által képviselt Foro Penal Venezolano (venezuelai büntetőfórum) névsorában szereplő valamennyi politikai fogoly

A Venezuelai demokratikus ellenzék, a 2017. évi Szaharov-díj kitüntetettje

© EU 2017 - EP/AP Images / Ariana Cubillos

2017-ben a Parlament a venezuelai demokratikus ellenzéknek ítélte oda a Szaharov-díjat, tehát az ország nemzetgyűlésének (amelyet Julio Borges képviselt), valamint a Foro Penal Venezolano (venezuelai büntetőfórum) névsorában szereplő valamennyi politikai fogolynak, akiket Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos és Andrea González képviselt.


Venezuelát az elmúlt években politikai válság uralja. A hatalmon lévő párt folyamatosan korlátozza a jogállamiságot és alkotmányosságot, majd a legfelső bíróság 2017 májusában megvonta a demokratikusan megválasztott nemzetgyűléstől jogalkotói hatáskörét. Julio Borges, a Nemzetgyűlés elnöke az alábbi szavakkal foglalta össze a venezuelai helyzetet: „A venezuelai konfliktus nem csupán politikai konfrontáció, hanem alapvető, egzisztenciális és értékeken alapuló szembenállás."


A legalább egy évtizede tartó hiperinfláció, káosz és feszültség közepette a venezuelai kormány politikai ellenfelei közül több százat üldöz, zaklat és tart fogva.  A politikai foglyok személyazonosságáról és státuszáról egy venezuelai vezető emberi jogi szervezet, a Foro Penal Venezolano tudósít, amely ingyenes jogsegélyt is nyújt azoknak a rászorulóknak, akiket feltételezhetően önkényesen letartóztatnak, megkínoznak vagy akikkel szemben a tiltakozó megmozdulások során ok nélkül erőszakot alkalmaznak.


A venezuelai kormány olyan vezető ellenzéki politikusokat tart fogva, mint Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos és Andrea González. Jóllehet 2018-ban néhányukat ideiglenesen szabadon engedték, sokan házi őrizetben vagy börtönben maradtak, néha zord és embertelen körülmények között.
Tíz börtönben töltött éve után a venezuelai ellenzéki vezető, Leopoldo López 2017 júliusa óta házi őrizetben van, és nem térhet vissza a politikai életbe. Egy másik vezető ellenzéki politikus, Caracas korábbi polgármestere, Antonio Ledesma 2015 óta házi őrizetben volt, ám 2017 novemberében sikerült elmenekülnie az országból, míg két másik volt polgármester, Alfredo Ramos (Iribarren) és Daniel Ceballos (San Cristobal) is hosszú időre börtönbe került. Mára mindketten visszanyerték szabadságukat.


A 2018 májusában rendezett elnökválasztásra készülve - amelyet az ellenzék bojkottált, és amelynek eredményét a legtöbb nemzetközi szereplő, köztük az Európai Unió sem ismerte el - a venezuelai kormány igyekezett a róla kialakult képen javítani, ezért néhány politikai foglyot szabadon engedtek.  Ugyanakkor a Szaharov-díjas Lorent Saleh diákvezetőt és demokráciapárti aktivistát a Helicoide épület börtönében teljes elkülönítésben tartják fogva annak ellenére, hogy romlik az egészségi állapota.


A Szaharov-díj bátorságuk és a szabad és virágzó Venezuela jövőbeli megteremtéséért tett folyamatos erőfeszítéseik elismerése.

2016 – Nádia Murád és Lámia Adzsi Bassár, Irak

2015 – Ráif Badavi, Szaúd-Arábia

2014 – Denis Mukwege, Democratic Republic of the Congo

2013 – Malálá Júszafzaj, Pakisztán

2012 – Naszrin Szotudeh, Irán

2012 – Dzsafar Panahi, Irán

2011 – Mohamed Buazízi, "arab tavasz", Tunézia

2011 — Ali Farzat, "arab tavasz", Szíria

2011 – Aszma Mahfúz, "arab tavasz", Egyiptom

2011 – Ahmed asz-Szanúszi, "arab tavasz", Líbia

2011 — Razán Zajtúna, "arab tavasz", Szíria

2010 – Guillermo Fariñas, Kuba

Egyéb díjazottak