2015 – Ráif Badavi, Szaúd-Arábia

© Amnesty International

RÁIF BADAVI egy fiatal szaúd-arábiai blogíró és a gondolat és véleménynyilvánítás szabadságát védelmező aktivista, akit bebörtönöztek és megkorbácsoltak.

A Szaúdi Liberálisok, később pedig a Szabad Szaúdi Liberális Hálózat elnevezésű, mintegy ezer regisztrált felhasználóval rendelkező internetes fórum alapítója és működtetője volt, mely fórumokon vallási és politikai vitákat folytattak a konzervatív országban. 2008-ban azonban hitehagyás gyanúja miatt - amely Szaúd-Arábiában halálbüntetéssel sújtható bűncselekmény - egy napra letartóztatták és kihallgatták. Ezt követően meghatározatlan időre megtiltották számára Szaúd-Arábia elhagyását, bankszámláit zárolták, feleségének családja pedig megpróbált válást kikényszeríteni. Egy keményvonalas imám fatvát adott ki ellene.

Badavi hősiesen folytatta mérsékelten liberális nézeteinek terjesztését. Írásaiban felszólalt többek között a gondolat és a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, és síkra szállt a mások véleményére nyitott társadalomért. Badavi szerint egy teokratikus iga alatt nyögő országban elég, ha egy szabadgondolkodó véleményt nyilvánít, és máris fatvát adnak ki ellene. Véleménye szerint ez a legnagyszerűbb elméket menekülésre készteti. Ráif Badavi, a liberalizmus hangja Szaúd-Arábiában az interneten és a hagyományos sajtóban megjelenő írásaival igyekezett felvilágosítani közösségét, legyőzni a tudatlanságot, megkérdőjelezni az egyházi személyek sérthetetlenségét, támogatva a véleménynyilvánítás szabadságát, a nők, a kisebbségek és a szegények jogait Szaúd-Arábiában, amint azt a börtönből írta 2015-ben a weboldala végleges lezárása ellenére megmaradt írásaiból összeállított könyv előszavában.

Badavit 2012-ben letartóztatták, és több pontban is vádat emeltek ellene, köztük hitehagyás miatt, bár ez ügyben egyetlen bíróság sem hozott ítéletet. 2013-ban elítélték olyan fórum működtetése miatt, amely istenkáromló hozzászólásokat és istenkáromló posztokat tartalmazott, és hét év börtönbüntetésre és 600 korbácsütésre ítélték, majd 2014-ben újbóli 1000 korbácsütést, tíz év börtönbüntetést és egymillió riál (226 000 euró) pénzbírságot szabtak ki rá. 2015 januárjában kántáló tömeg jelenlétében 50 korbácsütést kapott egy dzsiddai mecset előtt, a 20 héten át végrehajtandó 1000 korbácsütés első részeként. Az első korbácsolást követően az őt megvizsgáló orvosok sebeit olyan mélynek találták, hogy szerintük újabb korbácsolást már nem élne túl. A nemzetközi felháborodás és az egészségét illető aggodalmak miatt a további korbácsolásokat eddig felfüggesztették, azonban 2015 júniusában a legfelsőbb bíróság az ítéletet helybenhagyta. A média minden formájának használatától eltiltották, továbbá a börtönből történő kiszabadulását követően 10 évig nem utazhat külföldre.

Badavi felesége, Enszáf Hajdar három gyermekükkel együtt 2013-ban névtelen halálos fenyegetések miatt elmenekült Szaúd-Arábiából, jelenleg Kanadában élnek.

A börtönben töltött idő során Ráif Badavira mély benyomást tett börtöntársainak emberségessége.

2014 - Denis Mukwege, Democratic Republic of the Congo

2013 – Malálá Júszafzaj, Pakisztán

2012 – Naszrin Szotudeh, Irán

2012 – Dzsafar Panahi, Irán

2011 – Mohamed Buazízi, Tunézia

2011—Ali Farzat, Szíria

2011 – Aszma Mahfúz, Egyiptom

2011 – Ahmed al-Zubar asz-Szanúszi, Líbia

2011—Razán Zajtúna, Szíria

2010 – Guillermo Fariñas, Kuba

Fényképek a korábbi díjátadó ünnepségekről