Het Europees Parlement steunt de mensenrechten

Eerbiediging van de mensenrechten is een van de fundamentele waarden van de Europese Unie. Elke schending van deze rechten ondermijnt de democratische principes waarop onze samenleving is gegrondvest, of dat nu gebeurt in de EU of daarbuiten. Het Europees Parlement bestrijdt deze schendingen door wetgevingsmaatregelen, waarneming bij verkiezingen, maandelijkse debatten over mensenrechten in Straatsburg en opneming van mensenrechtenclausules in de externe handelsovereenkomsten van de EU.

Het Europees Parlement steunt de mensenrechten ook door uitreiking van de jaarlijkse, in 1988 opgerichte Sacharovprijs voor de vrijheid van denken. De prijs wordt toegekend aan personen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de mensenrechten over de hele wereld; zo wordt de aandacht gevestigd op schendingen van de mensenrechten en worden de winnaars van de prijs en de zaak waarvoor zij zich inzetten gesteund.

Raif Badawi, winnaar van de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken 2015

Raif Badawi is een Saoedi-Arabische blogger, schrijver en activist en de oprichter van de website Free Saudi Liberals, een online -platform voor politieke en religieuze discussie. Naar verluidt bevatte zijn website kritiek op hooggeplaatste religieuze figuren en suggereerde Badawi dat de Islamitische Universiteit Imam Muhammad ibn Saud een broeinest van terroristen was geworden.

Hij werd in 2012 gearresteerd wegens belediging van de islam en aangeklaagd op verschillende gronden, waaronder geloofsafval. In 2013 werd hij veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en 600 zweepslagen, en in een herzien vonnis van 2014 vervolgens tot 1 000 zweepslagen en tien jaar gevangenis plus een boete. De eerste 50 zweepslagen werden voor het oog van honderden toeschouwers toegediend op 9 januari 2015. De daaropvolgende series zijn uitgesteld gezien de internationale verontwaardiging over het vonnis en de slechte gezondheidstoestand van Badawi. Zijn vrouw en drie kinderen zijn naar Canada gevlucht nadat zij met de dood waren bedreigd. Het vonnis tegen Badawi werd in juni 2015 door het Hooggerechtshof bekrachtigd en hij bevindt zich nog steeds in de gevangenis.

#FreeRazan

  • URL

Hoe ondersteunt het Europees Parlement de mensenrechten?

Het Europees Parlement ondersteunt de mensenrechten niet alleen via de Sacharovprijs maar ook door middel van concrete politieke en wetgevende maatregelen.

Contact

Informatiecampagnes (DG COMM)

Europees Parlement
Altiero Spinelli-gebouw
Wiertzstraat 60
B-1047 Brussel
België