Het Europees Parlement steunt de mensenrechten

Eerbiediging van de mensenrechten is een van de fundamentele waarden van de Europese Unie. Elke schending van deze rechten ondermijnt de democratische principes waarop onze samenleving is gegrondvest, of dat nu gebeurt in de EU of daarbuiten. Het Europees Parlement bestrijdt deze schendingen door wetgevingsmaatregelen, waarneming bij verkiezingen, maandelijkse debatten over mensenrechten in Straatsburg en opneming van mensenrechtenclausules in de externe handelsovereenkomsten van de EU.

Het Europees Parlement steunt de mensenrechten ook door uitreiking van de jaarlijkse, in 1988 opgerichte Sacharovprijs voor de vrijheid van denken. De prijs wordt toegekend aan personen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de mensenrechten over de hele wereld; zo wordt de aandacht gevestigd op schendingen van de mensenrechten en worden de winnaars van de prijs en de zaak waarvoor zij zich inzetten gesteund.

Sacharovprijs voor de vrijheid van denken 2016: wie zijn de voorgedragen kandidaten?

 

Can DÜNDAR en de voorvechters van de vrijheid van denken en meningsuiting in Turkije

Can Dündar was de hoofdredacteur van de toonaangevende Turkse oppositiegezinde krant Cumhuriyet en is het symbool geworden van het verzet tegen de huidige strafcampagne in Turkije tegen de media. Hij werd gearresteerd nadat Cumhuriyet beeldmateriaal publiceerde waarop te zien is hoe de Turkse nationale inlichtingendienst wapens levert aan rebellen in Syrië. Dündar werd tot een celstraf veroordeeld, overleefde een moordaanslag en leeft nu in ballingschap.

Moestafa DZJEMILEV

Nadia MURAD en Lamiya AJI BASHAR

  • URL

Hoe ondersteunt het Europees Parlement de mensenrechten?

Het Europees Parlement ondersteunt de mensenrechten niet alleen via de Sacharovprijs maar ook door middel van concrete politieke en wetgevende maatregelen.

Contact

Informatiecampagnes (DG COMM)

Europees Parlement
Wiertzstraat 60
B-1047 Brussel
België