Het Europees Parlement steunt de mensenrechten

Eerbiediging van de mensenrechten is een van de fundamentele waarden van de Europese Unie. Elke schending van deze rechten ondermijnt de democratische principes waarop onze samenleving is gegrondvest, of dat nu gebeurt in de EU of daarbuiten. Het Europees Parlement bestrijdt deze schendingen door wetgevingsmaatregelen, waarneming bij verkiezingen, maandelijkse debatten over mensenrechten in Straatsburg en opneming van mensenrechtenclausules in de externe handelsovereenkomsten van de EU.

Het Europees Parlement steunt de mensenrechten ook door uitreiking van de jaarlijkse, in 1988 opgerichte Sacharovprijs voor de vrijheid van denken. De prijs wordt toegekend aan personen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de mensenrechten over de hele wereld; zo wordt de aandacht gevestigd op schendingen van de mensenrechten en worden de winnaars van de prijs en de zaak waarvoor zij zich inzetten gesteund.

Democratische oppositie in Venezuela, winnaar van de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken 2017

Democratische oppositie in Venezuela: de Nationale Vergadering (Julio Borges) en alle politieke gevangenen op de lijst van Foro Penal Venezolano, vertegenwoordigd door Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos en Andrea González

Democratische oppositie in Venezuela, winnaar van de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken 2017

© EU 2017 - EP/AP Images / Ariana Cubillos

Venezuela bevindt zich al enkele jaren in een politieke crisis. De regerende partij heeft de rechtsstaat en de constitutionele orde geleidelijk aan ingeperkt, en in maart 2017 heeft het Hooggerechtshof de democratisch gekozen Nationale Vergadering uit de wetgevende macht gezet. Julio Borges, de voorzitter van de Nationale Vergadering, vatte de situatie in Venezuela als volgt samen: "Er is in Venezuela niet alleen sprake van een politieke confrontatie. Het is een essentiële, existentiële, op waarden gebaseerde confrontatie".

Volgens het laatste bericht van Foro Penal Venezolano (Venezolaans strafforum), een vooraanstaande Venezolaanse mensenrechtenorganisatie die pro Deo juridische bijstand verleent aan personen met beperkte middelen van wie wordt verondersteld dat zij willekeurig worden vastgehouden of gefolterd of die tijdens demonstraties zijn mishandeld, is het aantal politieke gevangenen tegelijkertijd opgelopen tot meer dan zeshonderd. Onder de politieke gevangenen bevinden zich de vooraanstaande oppositieleiders Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos en Andrea González.

De Venezolaanse oppositieleider Leopoldo López werd in juli tijdelijk onder huisarrest geplaatst nadat hij meer dan drie jaar in detentie had doorgebracht, maar werd in augustus 2017 toch weer overgeplaatst naar de gevangenis. Een ander prominent oppositielid en voormalig burgemeester van Caracas, Antonio Ledesma, staat sinds 2015 onder huisarrest, terwijl ook de oud-burgemeesters Alfredo Ramos van Iribarren en Daniel Ceballos van San Cristóbal gevangen zijn genomen, evenals de studentenactivist Lorent Saleh. Daarnaast bevinden zich twee Spaanse burgers onder de politieke gevangenen, Andrea González en Yon Goicoechea.

Sinds begin 2017 zijn meer dan 130 tegenstanders van het regime om het leven gebracht en meer dan 500 willekeurig gearresteerd.

Hoe ondersteunt het Europees Parlement de mensenrechten?

Het Europees Parlement ondersteunt de mensenrechten niet alleen via de Sacharovprijs maar ook door middel van concrete politieke en wetgevende maatregelen.

Contact

Informatiecampagnes (DG COMM)

Europees Parlement
Wiertzstraat 60
B-1047 Brussel
België