Democratische oppositie in Venezuela - 2017, Venezuela

Democratische oppositie in Venezuela: de Nationale Vergadering (Julio Borges) en alle politieke gevangenen op de lijst van Foro Penal Venezolano, vertegenwoordigd door Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos en Andrea González

Democratische oppositie in Venezuela, winnaar van de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken 2017

© EU 2017 - EP/AP Images / Ariana Cubillos

In 2017 werd de Sacharovprijs toegekend aan de democratische oppositie in Venezuela, dat wil zeggen de Nationale Vergadering (vertegenwoordigd door Julio Borges) en alle politieke gevangenen op de lijst van Foro Penal Venezolano (vertegenwoordigd door Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos en Andrea González).

Venezuela bevindt zich al enkele jaren in een politieke crisis. De regerende partij heeft de rechtsstaat en de constitutionele orde geleidelijk aan ingeperkt, en in maart 2017 heeft het Hooggerechtshof de democratisch gekozen Nationale Vergadering uit de wetgevende macht gezet. Julio Borges, de voorzitter van de Nationale Vergadering, vatte de situatie in Venezuela als volgt samen: "Er is in Venezuela niet alleen sprake van een politieke confrontatie. Het is een essentiële, existentiële, op waarden gebaseerde confrontatie".

In een context van hyperinflatie, chaos en onrust, die al meer dan tien jaar voortduurt, heeft de Venezolaanse regering honderden politieke tegenstanders vervolgd, geïntimideerd en aangehouden.   De identiteit en status van politieke gevangenen worden bijgehouden door het Foro Penal Venezolano (Venezolaans Strafforum), een vooraanstaande Venezolaanse mensenrechtenorganisatie die pro Deo juridische bijstand verleent aan personen met beperkte middelen van wie wordt verondersteld dat zij willekeurig worden vastgehouden of gefolterd of die tijdens demonstraties zijn mishandeld.
De Venezolaanse regering heeft oppositieleiders als Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos en Andrea González opgesloten. Hoewel enkelen van hen in 2018 voorlopig zijn vrijgelaten, bevinden velen zich nog onder huisarrest of in de gevangenis, soms onder harde en onmenselijke omstandigheden.

Na meer dan drie jaar in de gevangenis te hebben doorgebracht, staat de Venezolaanse oppositieleider Leopoldo López sinds juli 2017 onder huisarrest, uitgesloten van de politieke arena.  Een ander prominent oppositielid en voormalig burgemeester van Caracas, Antonio Ledesma, stond sinds 2015 onder huisarrest, maar kon in november 2017 het land ontvluchten, terwijl ook de oud-burgemeesters Alfredo Ramos en Daniel Ceballos van respectievelijk Iribarren en San Cristóbal voor langere perioden werden opgesloten. Beiden zijn weer in vrijheid gesteld.

Tijdens de nasleep van de presidentsverkiezingen van mei 2018, die door de oppositie werden geboycot en door de meeste internationale spelers - waaronder de Europese Unie - ongeldig werden verklaard, probeerde de Venezolaanse regering haar imago te verbeteren door enkele politieke gevangenen vrij te laten. Desalniettemin wordt winnaar van de Sacharovprijs Lorent Saleh, een studentenleider en prodemocratische activist, incommunicado gehouden in de Helicoide-gevangenis in Caracas, ondanks zijn verslechterende gezondheid.

De Sacharovprijs vormt een erkenning van hun moed en hun voortdurende inspanningen voor een toekomst van vrijheid en welvaart in Venezuela.

Nadia Murad en Lamiya Aji Bashar - 2016, Irak

Raif Badawi - 2015, Saoedi-Arabië

Denis Mukwege - 2014, Congo

Malala Yousafzai - 2013, Pakistan

Nasrin Sotoudeh - 2012, Iran

Jafar Panahi - 2012, Iran

Mohamed Bouazizi – 2011, "Arabische Lente", Tunesië

Ali Ferzat – 2011, "Arabische Lente", Syrië

Asmaa Mahfouz – 2011, "Arabische Lente", Egypte

Ahmed El Senussi – 2011, "Arabische Lente", Libië

Razan Zaitouneh – 2011, "Arabische Lente", Syrië

Guillermo Fariñas – 2010, Cuba

Andere winnaars