Parlamentul European sprijină drepturile omului

Respectarea drepturilor omului este una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene. Orice încălcare a acestor drepturi, fie în cadrul UE, fie în afara sa, aduce atingere principiilor democratice care stau la baza societății noastre. Parlamentul European luptă împotriva acestor încălcări prin acțiuni legislative, inclusiv prin misiuni de observare a alegerilor, dezbateri lunare privind drepturile omului la Strasbourg și consacrarea drepturilor omului în acordurile sale comerciale externe.

De asemenea, Parlamentul European sprijină drepturile omului prin decernarea anuală a Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, instituit în 1988. Premiul este acordat persoanelor care și-au adus o contribuție deosebită la lupta pentru drepturile omului în întreaga lume, atrăgând atenția asupra cazurilor de încălcare a drepturilor omului și sprijinind laureații în cauza lor.

Oleg Sențov, laureat al Premiului Saharov, ediția 2018

Oleg Sențov este un regizor de film și scenarist ucrainean și un oponent vocal al anexării Crimeii de către Rusia. El a fost arestat, la 10 mai 2014, în Simferopol, Crimeea, fiind acuzat că ar fi plănuit acte teroriste împotriva conducerii de facto a Rusiei în Crimeea.

Oleg Sențov, laureat al Premiului Saharov, ediția 2018

© Sergei Venyavsky/Getty Images

Născut la Simferopol, în 1976, Sențov a studiat economia la Kiev, iar apoi și-a continuat cariera ca scenarist și regizor la Moscova. A debutat în cinematografie în 2012, cu pelicula premiată „Jucătorul" (Gamer). În 2013, a devenit un membru activ al mișcării AutoMaidan, care milita pentru libertate, drepturile omului și pace, și a contribuit la impulsionarea Revoluției EuroMaidan. Ulterior, în timpul anexării ilegale a Crimeii, în 2014, Sențov a organizat misiuni umanitare pentru soldații ucraineni, aprovizionându-i cu mâncare și medicamente și ajutând la evacuarea familiilor lor. A jucat un rol activ în timpul protestelor împotriva ocupației, fiind nevoit să amâne producția celui de al doilea film al său, Rhino.

În mai 2014, Sențov a fost arestat de serviciul rusesc de securitate (FSB), transportat în Rusia și adus în fața unui tribunal militar pentru presupuse activități teroriste. A petrecut un an în detenție, înaintea începerii procesului pe care Amnesty International l-a descris drept „o judecată-spectacol extrem de cinică". Înainte ca Sențov să apară în fața instanței, FSB îl declarase deja în mod public vinovat de terorism, iar autoritățile rusești i-au impus în mod unilateral cetățenia rusă, refuzându-le oficialilor ucraineni posibilitatea de a-l contacta. Sențov a renunțat însă în mod public la cetățenia rusă, afirmând că singura cetățenie pe care o deține este cea ucraineană.

Sențov a fost acuzat că ar fi condus o organizație teroristă care se pregătea să arunce în aer o serie de monumente din Crimeea, fără a fi găsită însă nicio dovadă concludentă a implicării sale în vreo activitate infracțională. În plus, principalul martor al acuzării și-a retras public mărturia inițială, recunoscând că o făcuse sub tortură. Între timp, Sențov a continuat să își susțină cu hotărâre nevinovăția. Cu toate acestea, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare și trimis într-un penitenciar de înaltă securitate din Siberia, la mii de kilometri distanță de casă. În discursul ținut în fața instanței la aflarea verdictului, Sențov a ridiculizat procesul fabricat și și-a exprimat speranța că oamenii din Rusia nu se vor mai teme. Oleg Sențov întruchipează un spirit de rezistență devenit o sursă de inspirație pentru toți cei care suferă de oprimare.

În mai 2018, Sențov a intrat într-o grevă a foamei care avea să dureze 145 de zile, cerând eliberarea tuturor deținuților politici ucraineni din Rusia. A fost nevoit să pună capăt grevei foamei în octombrie 2018, fiind amenințat cu hrănirea cu forța și dată fiind starea critică a sănătății sale. Chiar și din închisoare, Sențov continuă să lupte pentru convingerile sale și pentru libertatea poporului său.

La 14 iunie 2018, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care insistă asupra eliberării imediate și necondiționate a lui Oleg Sențov și a tuturor celorlalți cetățeni ucraineni plasați ilegal în detenție în Rusia. Unul dintre laureații anteriori ai Premiului Saharov, Centrul pentru Drepturile Omului „Memorial" din Rusia, i-a recunoscut lui Sențov statutul de deținut politic. Numeroase grupuri de apărare a drepturilor omului și personalități au solicitat eliberarea sa. Celebrități din lumea filmului internațional și cineaști ruși au făcut, de asemenea, un apel la președintele rus, Vladimir Putin, în acest sens. Deocamdată, cererilor de eliberare a lui Oleg Sențov nu li s-a dat curs.

La 7 septembrie 2019, Sențov a fost în sfârșit eliberat în urma unui schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. 

Cum sprijină Parlamentul European drepturile omului?

Pe lângă acordarea Premiului Saharov, Parlamentul European sprijină drepturile omului și prin acțiuni politice și legislative concrete.

Contact

DG COMM

Parlamentul European
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgia

Premiul Saharov 2019