Parlamentul European sprijină drepturile omului

Respectarea drepturilor omului este una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene. Orice încălcare a acestor drepturi, fie în cadrul UE, fie în afara sa, aduce atingere principiilor democratice care stau la baza societății noastre. Parlamentul European luptă împotriva acestor încălcări prin acțiuni legislative, inclusiv prin misiuni de observare a alegerilor, dezbateri lunare privind drepturile omului la Strasbourg și consacrarea drepturilor omului în acordurile sale comerciale externe.

De asemenea, Parlamentul European sprijină drepturile omului prin decernarea anuală a Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, instituit în 1988. Premiul este acordat persoanelor care și-au adus o contribuție deosebită la lupta pentru drepturile omului în întreaga lume, atrăgând atenția asupra cazurilor de încălcare a drepturilor omului și sprijinind laureații în cauza lor.

Opoziția Democratică din Venezuela, laureată a Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, ediția 2017

Opoziția democratică din Venezuela: Adunarea Națională (Julio Borges) și toți deținuții politici identificați de Foro Penal Venezolano, și anume Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos și Andrea González

Opoziția Democratică din Venezuela, laureată a Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, ediția 2017

© EU 2017 - EP/AP Images / Ariana Cubillos

Venezuela se confruntă cu o criză politică de mai mulți ani. Partidul aflat la putere a restrâns treptat statul de drept și ordinea constituțională și, în martie 2017, Curtea Constituțională i-a revocat Adunării Naționale, aleasă democratic, puterea legislativă. Julio Borges, președintele Adunării Naționale, a rezumat situația din Venezuela astfel: „În Venezuela nu are loc doar o confruntare politică. Este o confruntare vitală, existențială, bazată pe valori."

Totodată, numărul prizonierilor politici a crescut la peste 600, potrivit celui mai recent raport al Foro Penal Venezolano (Forul penal al Venezuelei), o organizație venezueleană recunoscută pentru apărarea drepturilor omului care oferă asistență juridică gratuită persoanelor cu resurse economice limitate și presupuse a fi deținute arbitrar, torturate sau agresate în timpul protestelor. În rândul deținuților politici se numără și personalitățile proeminente ale opoziției Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos și Andrea González.

Deși liderului opoziției din Venezuela, Leopoldo López, i-a fost aprobat arestul la domiciliu, în iulie 2017, după mai bine de trei ani petrecuți în detenție, el a fost transferat din nou în închisoare în august 2017. Un alt politician marcant din rândurile opoziției și fost primar al Caracasului, Antonio Ledesma, se află în arest la domiciliu din 2015, în timp ce primarii orașului Iribarren, Alfredo Ramos, și, respectiv, San Cristobal, Daniel Ceballos, precum și un student manifestant, Lorent Saleh, se află în detenție. Printre prizonierii politici se numără doi cetățeni spanioli, Andrea Gonzalez și Yon Goicoechea.

De la începutul anului, peste 130 de opozanți au fost uciși și mai mult de 500 au fost încarcerați în mod arbitrar.

Cum sprijină Parlamentul European drepturile omului?

Pe lângă acordarea Premiului Saharov, Parlamentul European sprijină drepturile omului și prin acțiuni politice și legislative concrete.

Contact

Campanii de comunicare (DG COMM)

Parlamentul European
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgia