Parlamentul European sprijină drepturile omului

Respectarea drepturilor omului este una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene. Orice încălcare a acestor drepturi, fie în cadrul UE, fie în afara sa, aduce atingere principiilor democratice care stau la baza societății noastre. Parlamentul European luptă împotriva acestor încălcări prin acțiuni legislative, inclusiv prin misiuni de observare a alegerilor, dezbateri lunare privind drepturile omului la Strasbourg și consacrarea drepturilor omului în acordurile sale comerciale externe.

De asemenea, Parlamentul European sprijină drepturile omului prin decernarea anuală a Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, instituit în 1988. Premiul este acordat persoanelor care și-au adus o contribuție deosebită la lupta pentru drepturile omului în întreaga lume, atrăgând atenția asupra cazurilor de încălcare a drepturilor omului și sprijinind laureații în cauza lor.

Nadia Murad și Lamiya Aji Bashar, laureate ale Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, ediția 2016

Nadia Murad Basee Taha și Lamiya Aji Bashar sunt supraviețuitoare ale sclaviei sexuale la care au fost supuse de organizația Statul Islamic (ISIL) și au devenit reprezentante ale femeilor afectate de campania de violențe sexuale desfășurată de ISIL. Ele sunt purtătoare de cuvânt ale comunității yazidite din Irak, o minoritate religioasă care a fost victima unei campanii de genocid desfășurate de militanții ISIL.

La 3 august 2014, ISIL a ucis toți bărbații din satul Kocho, din apropierea orașului irakian Sinjar, de unde sunt originare Aji Bashar și Murad. După masacru, femeile și copiii au fost luați ca sclavi: toate tinerele, printre care s-au numărat și Aji Bashar și Murad și surorile lor, au fost răpite, cumpărate și vândute de mai multe ori și exploatate ca sclave sexuale. Murad și-a pierdut în masacrul de la Kocho cei șase frați și pe mama ei, care a fost ucisă alături de alte 80 de femei în vârstă considerate ca neavând nicio valoare sexuală. Aji Bashar a fost și ea exploatată ca sclavă sexuală, împreună cu cele șase surori ale ei. A fost vândută de cinci ori, trecând de la un soldat la altul, și a fost forțată să fabrice bombe și veste cu explozibil în Mosul, după ce militanți ai ISIL i-au executat pe frații și pe tatăl ei.

În noiembrie 2014, Murad a reușit să fugă cu ajutorul unei familii din vecini, care a scos-o pe ascuns din zona controlată de ISIL, permițându-i să ajungă într-o tabără de refugiați din nordul Irakului și, ulterior, în Germania. Un an mai târziu, în decembrie 2015, Murad a luat cuvântul în cadrul primei ședințe a Consiliului de Securitate al ONU dedicate traficului de ființe umane, cu un discurs emoționant în care și-a descris experiența. În septembrie 2016, a devenit prima ambasadoare a bunăvoinței a Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) pentru demnitatea supraviețuitorilor traficului cu ființe umane, iar de atunci participă la inițiative mondiale și locale de sensibilizare cu privire la situația critică a nenumăratelor victime ale traficului de ființe umane. În octombrie 2016, Consiliul Europei i-a decernat Premiul Václav Havel pentru drepturile omului.

Aji Bashar a încercat să fugă de mai multe ori și a reușit, în cele din urmă, să evadeze cu ajutorul familiei, care a plătit traficanți locali. Pe când încerca să treacă frontiera kurdă, pentru a ajunge pe teritoriul controlat de guvernul irakian, urmărită fiind de militanți ai ISIL, în calea lor a explodat o mină, ucigând două dintre persoanele care o însoțeau și rănind-o grav și pe ea. În urma accidentului, Aji Bashar și-a pierdut aproape complet vederea. Din fericire, a reușit să scape și a fost în cele din urmă trimisă la tratament în Germania. Acolo și-a regăsit frații care supraviețuiseră. De când starea de sănătate i s-a îmbunătățit, Aji Bashar se implică activ în campaniile de sensibilizare cu privire la situația dificilă a comunității yazidite și continuă să ajute femeile și copiii care sunt victime ale practicilor de sclavie și ale atrocităților comise de ISIL.

Toate desenele au fost realizate de Ali Ferzat, laureat al Premiului Saharov 2011.

Cum sprijină Parlamentul European drepturile omului?

Pe lângă acordarea Premiului Saharov, Parlamentul European sprijină drepturile omului și prin acțiuni politice și legislative concrete.

Contact

Campanii de comunicare (DG COMM)

Parlamentul European
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgia