Parlamentul European sprijină drepturile omului

Respectarea drepturilor omului este una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene. Orice încălcare a acestor drepturi, fie în cadrul UE, fie în afara sa, aduce atingere principiilor democratice care stau la baza societății noastre. Parlamentul European luptă împotriva acestor încălcări prin acțiuni legislative, inclusiv prin misiuni de observare a alegerilor, dezbateri lunare privind drepturile omului la Strasbourg și consacrarea drepturilor omului în acordurile sale comerciale externe.

De asemenea, Parlamentul European sprijină drepturile omului prin decernarea anuală a Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, instituit în 1988. Premiul este acordat persoanelor care și-au adus o contribuție deosebită la lupta pentru drepturile omului în întreaga lume, atrăgând atenția asupra cazurilor de încălcare a drepturilor omului și sprijinind laureații în cauza lor.

Raif Badawi, laureat al Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, ediția 2015

Raif Badawi este un blogger, scriitor și activist din Arabia Saudită, cel care a creat site-ul de internet Free Saudi Liberals (Rețeaua saudiților liberali liberi), o platformă online pentru dezbateri politice și religioase. Potrivit relatărilor, site-ul său de internet găzduia conținut care aducea critici unor personalități religioase marcante, iar Badawi a sugerat că Universitatea islamică Imam Muhammad ibn Saud s-a transformat într-un adăpost al teroriștilor.

El a fost arestat în 2012, fiind acuzat de insultarea Islamului. De asemenea, a fost judecat pentru mai multe capete de acuzare, printre care apostazia. În 2013, a fost condamnat la o sentință de șapte ani de închisoare și 600 de lovituri de bici, iar, în 2014, a fost condamnat din nou la 1 000 de lovituri de bici și 10 ani de închisoare, precum și obligat la plata unei amenzi. Primele 50 de lovituri de bici i-au fost aplicate în fața a sute de spectatori, la 9 ianuarie 2015. Având în vedere atât condamnarea sa internațională, precum și starea sa de sănătate precară, seturile următoare de lovituri de bici au fost amânate. Soția sa și cei trei copii, care au primit amenințări cu moartea, au fugit în Canada. Sentința lui Raif a fost menținută de Curtea Supremă în iunie 2015, acesta rămânând în continuare în închisoare.

#FreeRazan

Cum sprijină Parlamentul European drepturile omului?

Pe lângă acordarea Premiului Saharov, Parlamentul European sprijină drepturile omului și prin acțiuni politice și legislative concrete.

Contact

Campanii de comunicare (DG COMM)

Parlamentul European
Bât. Altiero Spinelli
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgia