Opoziția Democratică din Venezuela - 2017, Venezuela

Opoziția democratică din Venezuela: Adunarea Națională (Julio Borges) și toți deținuții politici identificați de Foro Penal Venezolano, și anume Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos și Andrea González

Opoziția Democratică din Venezuela, laureată a Premiului Saharov, ediția 2017

© EU 2017 - EP/AP Images / Ariana Cubillos

Parlamentul European a acordat Premiul Saharov 2017 opoziției democratice din Venezuela, și anume Adunării Naționale (reprezentate de Julio Borges) și tuturor deținuților politici identificați de Foro Penal Venezolano, reprezentați de Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos și Andrea González.

Venezuela se confruntă cu o criză politică de mai mulți ani. Partidul aflat la putere a restrâns treptat statul de drept și ordinea constituțională și, în martie 2017, Curtea Constituțională i-a revocat Adunării Naționale, aleasă democratic, puterea legislativă. Julio Borges, președintele Adunării Naționale, a rezumat situația din Venezuela astfel: „În Venezuela nu are loc doar o confruntare politică. Este o confruntare vitală, existențială, bazată pe valori." Într-un context de inflație galopantă, haos și tulburări care durează de cel puțin un deceniu, guvernul venezuelean persecută, hărțuiește și aruncă în închisoare sute de oponenți politici. Identitatea și statutul deținuților politici sunt raportate de Foro Penal Venezolano ( Forumul Penal venezuelan), o proeminentă organizație pentru drepturile omului din Venezuela, care oferă asistență juridică pro bono persoanelor cu resurse economice limitate despre care se bănuiește că sunt deținute arbitrar, torturate sau agresate în timpul protestelor.

Printre deținuții guvernului din Venezuela se numără și liderii opoziției, cum ar fi Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos și Andrea González. Deși unii dintre ei au fost eliberați provizoriu în 2018, mulți sunt încă în arest la domiciliu sau în închisoare, uneori în condiții dificile și inumane. După mai mult de trei ani de închisoare, liderul opoziției Leopoldo López este în arest la domiciliu din iulie 2017 și nu este autorizat să se întoarcă pe scena politică. Un alt om politic marcant din rândurile opoziției, fost primar al Caracasului, Antonio Ledesma, se află în arest la domiciliu din 2015, dar a reușit să fugă din țară în noiembrie 2017, în timp ce foștii primari Alfredo Ramos, al orașului Iribarren și Daniel Ceballos, al orașului San Cristobal, au stat în închisoare perioade îndelungate. Amândoi sunt acum în libertate.

În urma alegerilor prezidențiale din mai 2018, care au fost boicotate de opoziție și ale căror rezultate nu au fost recunoscute de majoritatea actorilor internaționali, inclusiv Uniunea Europeană, guvernul venezuelean a încercat să-și îmbunătățească imaginea eliberând unii deținuți politici. Cu toate acestea, laureatul Premiul Saharov Lorent Saleh, lider al studenților și activist pro-democrație, se află încă în închisoarea Heliocoide din Caracas, deși starea sa de sănătate se deteriorează.

Premiul Saharov reprezintă o recunoaștere a curajului și a efortului lor continuu pentru un viitor al libertății și prosperității în Venezuela.


Nadia Murad și Lamiya Aji Bashar - 2016, Irak

Raif Badawi - 2015, Arabia Saudită

Denis Mukwege - 2014, Republica Democratică Congo

Malala Yousafzai - 2013, Pakistan

Nasrin Sotoudeh - 2012, Iran

Jafar Panahi - 2012, Iran

Mohamed Bouazizi - 2011, „Primăvara arabă”, Tunisia

Ali Ferzat - 2011, „Primăvara arabă”, Siria

Asmaa Mahfouz - 2011, „Primăvara arabă”, Egipt

Ahmed El Senussi - 2011, „Primăvara arabă”, Libia

Razan Zaitouneh - 2011, „Primăvara arabă”, Siria

Guillermo Fariñas - 2010, Cuba

Alti laureati