Evropski parlament podpira človekove pravice

Spoštovanje človekovih pravic je ena temeljnih vrednot Evropske unije. Vsaka kršitev teh pravic škoduje demokratičnim načelom, na katerih temelji naša družba, najsi poteka znotraj ali zunaj EU. Evropski parlament se proti kršitvam bori z zakonodajnimi ukrepi, vključno z opazovanjem volitev, mesečnimi razpravami o človekovih pravicah v Strasbourgu in z vključevanjem človekovih pravic v zunanjetrgovinske sporazume.

Poleg tega človekove pravice podpira z letno nagrado Saharova za svobodo misli, ki jo je začel podeljevati leta 1988. Nagrado prejmejo posamezniki, ki so izjemno prispevali k boju za človekove pravice po vsem svetu. S tem se opozori na kršitve človekovih pravic, nagrajenci pa dobijo podporo za svoja prizadevanja.

Nadia Murad in Lamija Aji Bašar, dobitnici nagrade Saharova za svobodo misli za leto 2016

Nadia Murad Base Taha in Lamija Aji Bašar sta preživeli spolno suženjstvo Islamske države in postali glasnici žensk, ki so preživele njeno načrtno spolno nasilje. Javno se zavzemata za jazidsko skupnost v Iraku, versko manjšino, ki jo bojevniki Islamske države sistematično pobijajo.

V vasi Kočo, domačem kraju obeh kandidatk v Sindžarju (Irak), je Islamska država 3. avgusta 2014 pobila vse moške. Po pokolu so ženske in otroke zasužnjili: ugrabili so vsa dekleta, tudi Lamijo Aji Bašar, Nadio Murad in njune sestre, jih preprodajali in zlorabljali kot spolne sužnje. Nadia Murad je v pokolu v vasi Kočo izgubila šest bratov in mater, ki za napadalce skupaj z osemdesetimi drugimi starejšimi ženskami ni imela nobene spolne vrednosti. Tudi Lamijo Aji Bašar in njenih šest sester so zlorabljali kot spolne sužnje. Bojevniki so si jo petkrat preprodali in jo v Mosulu prisilili v izdelovanje bomb in samomorilskih jopičev, potem ko so pobili njenega očeta in brate.

Nadii Murad je novembra 2014 uspelo pobegniti, pri tem pa ji je pomagala sosednja družina, ki jo je pretihotapila z območja pod nadzorom Islamske države, tako da je prišla do begunskega taborišča v severnem Iraku, nato pa do Nemčije. Leto zatem, decembra 2015, je na prvem zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov o trgovini z ljudmi pretresljivo spregovorila o svojih izkušnjah. Septembra 2016 je postala prva ambasadorka dobre volje Urada Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC). Zavzema se za dostojanstvo žrtev trgovine z ljudmi ter v ta namen sodeluje v svetovnih in lokalnih pobudah za ozaveščanje o trpljenju neštetih žrtev trgovine z ljudmi. Oktobra 2016 ji je Svet Evrope podelil nagrado Václava Havla s področja človekovih pravic.

Lamija Aji Bašar je večkrat skušala pobegniti, kar ji je ob pomoči družine, ki je najela lokalne tihotapce, aprila le uspelo. Ko je pred bojevniki Islamske države bežala s kurdskega območja proti ozemlju pod nadzorom iraških vladnih sil, sta v eksploziji mine umrla dva njena znanca, ona pa je bila ranjena in je skoraj oslepela. Na srečo ji je vendarle uspelo pobegniti in poslali so jo na zdravljenje v Nemčijo, kjer so jo pričakali preživeli bratje in sestre. Odkar si je opomogla, dejavno ozavešča o usodi jazidske skupnosti ter nepretrgoma pomaga ženskam in otrokom, ki jih je Islamska država zasužnjila in nad njimi izvajala svoja grozodejstva.


Ali Ferzat, prejemnik nagrade Saharova za leto 2011

Kako Evropski parlament podpira človekove pravice?

Evropski parlament podpira človekove pravice ne le z nagrado Saharova, temveč tudi s konkretnim političnim in zakonodajnim delovanjem.

Kontakt

Komunikacijske kampanje (GD COMM)

Evropski parlament
60 rue Wiertz/Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium