Evropski parlament podpira človekove pravice

Spoštovanje človekovih pravic je ena temeljnih vrednot Evropske unije. Vsaka kršitev teh pravic škoduje demokratičnim načelom, na katerih temelji naša družba, najsi poteka znotraj ali zunaj EU. Evropski parlament se proti kršitvam bori z zakonodajnimi ukrepi, vključno z opazovanjem volitev, mesečnimi razpravami o človekovih pravicah v Strasbourgu in z vključevanjem človekovih pravic v zunanjetrgovinske sporazume.

Poleg tega človekove pravice podpira z letno nagrado Saharova za svobodo misli, ki jo je začel podeljevati leta 1988. Nagrado prejmejo posamezniki, ki so izjemno prispevali k boju za človekove pravice po vsem svetu. S tem se opozori na kršitve človekovih pravic, nagrajenci pa dobijo podporo za svoja prizadevanja.

Demokratična opozicija v Venezueli, dobitniki nagrade Saharova za svobodo misli za leto 2017

Demokratična opozicija v Venezueli: državna skupščina (Julio Borges) in vsi politični zaporniki, ki jih navaja organizacija Foro Penal Venezolano in ki jih predstavljajo Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos in Andrea González

Demokratična opozicija v Venezueli, dobitniki nagrade Saharova za svobodo misli za leto 2017

© EU 2017 - EP/AP Images / Ariana Cubillos

Venezuela je zadnjih nekaj let v politični krizi. Vladajoča stranka nenehno krči pravno državo in ustavni red, marca 2017 pa je vrhovno sodišče demokratično izvoljeni državni skupščini odvzelo zakonodajna pooblastila. Predsednik skupščine Julio Borges je razmere v državi povzel takole: „V Venezueli ne gre samo za politično konfrontacijo; to je življenjsko pomemben spopad vrednot."

Obenem se je število političnih zapornikov zvišalo na več kot šeststo, kakor je zapisano v zadnjem poročilu Foro Penal Venezolano (Venezuelski kazenski forum), ugledne venezuelske organizacije za človekove pravice, ki zagotavlja brezplačno pravno pomoč tistim brez denarja in tistim, ki naj bi jih samovoljno pridržali, mučili ali naj bi med protesti doživljali nasilje. Med političnimi zaporniki so tudi ugledni opozicijski voditelji Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos in Andrea González.

Opozicijskemu voditelju Leopoldu Lópezu so julija po treh letih pridržanja začasno odobrili hišni zapor, avgusta 2017 pa so ga premestili nazaj v zapor. Drugi ugledni opozicijski voditelj in nekdanji župan Caracasa Antonio Ledesma je že od leta 2015 v hišnem priporu, medtem ko sta njegova kolega nekdanja župana, Alfredo Ramos iz Iribarrena in Daniel Ceballos iz San Cristobala, v zaporu, prav tako tudi študentski aktivist Lorent Saleh. Med političnimi zaporniki sta tudi španska državljana Andrea Gonzalez in Yon Goicoechea.

Od začetka leta je bilo ubitih več kot 130 političnih nasprotnikov, več kot 500 pa so samovoljno zaprli.

Kako Evropski parlament podpira človekove pravice?

Evropski parlament podpira človekove pravice ne le z nagrado Saharova, temveč tudi s konkretnim političnim in zakonodajnim delovanjem.

Kontakt

Komunikacijske kampanje (GD COMM)

Evropski parlament
60 rue Wiertz/Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium