Evropski parlament podpira človekove pravice

Spoštovanje človekovih pravic je ena temeljnih vrednot Evropske unije. Vsaka kršitev teh pravic škoduje demokratičnim načelom, na katerih temelji naša družba, najsi poteka znotraj ali zunaj EU. Evropski parlament se proti kršitvam bori z zakonodajnimi ukrepi, vključno z opazovanjem volitev, mesečnimi razpravami o človekovih pravicah v Strasbourgu in z vključevanjem človekovih pravic v zunanjetrgovinske sporazume.

Poleg tega človekove pravice podpira z letno nagrado Saharova za svobodo misli, ki jo je začel podeljevati leta 1988. Nagrado prejmejo posamezniki, ki so izjemno prispevali k boju za človekove pravice po vsem svetu. S tem se opozori na kršitve človekovih pravic, nagrajenci pa dobijo podporo za svoja prizadevanja.

Raif Badavi, prejemnik nagrade Saharova za svobodo misli za leto 2015

Raif Badavi je bloger, pisatelj in aktivist iz Savdske Arabije, ki je zasnoval spletišče Free Saudi Liberals (svobodni savdski liberalci), spletno platformo za politične in verske razprave. Na tem spletišču naj bi objavljali gradivo s kritično noto do pomembnih verskih osebnosti, Badavi naj bi tudi namigoval, da je islamska univerza Imam Mohamed Ibn Saud postala leglo teroristov.
Leta 2012 je bil aretiran na podlagi obtožbe razžalitve islama, poleg tega je bilo proti njemu izdanih več obtožnic, tudi zaradi verskega odpadništva. Leta 2013 so ga obsodili na sedem let zapora in 600 udarcev z bičem, nato pa so mu leta 2014 kazen zvišali na 1000 udarcev z bičem in deset let zapora ter plačilo globe. Prvih 50 udarcev je prejel 9. januarja 2015 pred več sto gledalci, preostale pa so zaradi mednarodnih obsodb in Badavijevega slabega zdravstvenega stanja preložili. Njegova žena in trije otroci so zaradi groženj s smrtjo pobegnili v Kanado. Vrhovno sodišče je junija 2015 potrdilo njegovo kazen, zato ostaja v zaporu.

#FreeRazan

Kako Evropski parlament podpira človekove pravice?

Evropski parlament podpira človekove pravice ne le z nagrado Saharova, temveč tudi s konkretnim političnim in zakonodajnim delovanjem.

Kontakt

Komunikacijske kampanje (GD COMM)

Evropski parlament
Altiero Spinelli
60 rue Wiertz/Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium