Evropski parlament podpira človekove pravice

Spoštovanje človekovih pravic je ena temeljnih vrednot Evropske unije. Vsaka kršitev teh pravic škoduje demokratičnim načelom, na katerih temelji naša družba, najsi poteka znotraj ali zunaj EU. Evropski parlament se proti kršitvam bori z zakonodajnimi ukrepi, vključno z opazovanjem volitev, mesečnimi razpravami o človekovih pravicah v Strasbourgu in z vključevanjem človekovih pravic v zunanjetrgovinske sporazume.

Poleg tega človekove pravice podpira z letno nagrado Saharova za svobodo misli, ki jo je začel podeljevati leta 1988. Nagrado prejmejo posamezniki, ki so izjemno prispevali k boju za človekove pravice po vsem svetu. S tem se opozori na kršitve človekovih pravic, nagrajenci pa dobijo podporo za svoja prizadevanja.

Oleg Sencov, prejemnik nagrade Saharova za leto 2018

Sencov je ukrajinski filmski režiser in scenarist, ki odločno nasprotuje ruski priključitvi Krima. 10. Maja 2014 so ga v krimskem Simferopolu aretirali, ker naj bi načrtoval teroristična dejanja proti ruski de facto oblasti na Krimu.

Oleg Sencov, prejemnik nagrade Saharova za leto 2018

© Sergei Venyavsky/Getty Images

Rodil se je leta 1976 v Simferopolu. Najprej je v Kijevu študiral ekonomijo, nato pa v Moskvi še scenaristiko in režijo. Leta 2012 je posnel svoj prvi celovečerni film, Gámer, za katerega je bil tudi nagrajen. Leta 2013 je postal dejaven član gibanja Avtomajdan, ki je pozivalo k svobodi, človekovim pravicam in miru in iz katerega se je napajala evromajdanska revolucija. Leta 2014 je med nezakonito priključitvijo Krima organiziral humanitarne misije za ukrajinske vojake, jih oskrboval s hrano in zdravili ter pomagal evakuirati njihove družine. Ker je aktivno sodeloval v protiokupacijskih demonstracijah, je odložil produkcijo svojega drugega filma Nosorog.

Maja 2014 ga je aretirala ruska varnostna služba FSB in ga odpeljala v Rusijo pred vojaško sodišče, ki mu je sodilo za domnevno teroristično delovanje. Pred procesom, ki ga je organizacija Amnesty International označila za skrajno ciničen konstrukt, je leto dni prebil v priporu. Varnostna služba je že pred sodnim postopkom javno trdila, da je Sencov kriv, ruske oblasti pa so mu enostransko vsilile rusko državljanstvo ter ukrajinskim uradnikom zavrnile dostop do njega. Sencov se je ruskemu državljanstvu vseeno javno odrekel in izjavil, da je njegovo edino državljanstvo ukrajinsko.

Obtožili so ga, da je vodil teroristično organizacijo, ki je na Krimu načrtovala razstrelitev spomenikov, ni pa bilo prepričljivih dokazov, da bi bil res vpleten v kazniva dejanja. Poleg tega je glavna priča tožilstva preklicala svojo prvotno izjavo in priznala, da so jo od nje dobili z mučenjem. Sencov je ves čas vztrajno trdil, da je nedolžen. Vseeno so ga obsodili na 20 let ječe in ga poslali v strogo varovan zapor v Sibiriji, tisoče kilometrov od doma. V svojem govoru ob razglasitvi sodbe se je posmehnil skonstruiranemu procesu in izrazil upanje, da ljudje v Rusiji ne bodo več živeli v strahu. Sencov uteleša uporniški duh in je navdih in vzor zatiranim ljudem.

Maja 2018 je začel 145-dnevno gladovno stavko, v kateri je pozval k izpustitvi vseh ukrajinskih političnih zapornikov v Rusiji. Oktobra 2018 je moral stavko prekiniti, ker so mu zaradi kritičnega zdravstvenega stanja zagrozili s prisilnim hranjenjem. Sencov se v ječi še naprej bori za svoja prepričanja in za osvoboditev svojega naroda.

14. junija 2018 je Evropski parlament sprejel resolucijo, v kateri je vztrajal pri takojšnji in brezpogojni izpustitvi Olega Sencova in vseh drugih ukrajinskih državljanov, ki so nezakonito pridržani v Rusiji. Ruski center za človekove pravice Memorial, ki je tudi prejel nagrado Saharova, je potrdil, da je Sencov politični zapornik. K njegovi izpustitvi pozivajo mnoge skupine in znane osebnosti, ki se zavzemajo za človekove pravice. Na ruskega predsednika Vladimirja Putina se v zvezi s tem obračajo tudi znani svetovni in ruski filmski ustvarjalci. Pozivi k izpustitvi Olega Sencova žal še vedno niso uslišani.


Kako Evropski parlament podpira človekove pravice?

Evropski parlament podpira človekove pravice ne le z nagrado Saharova, temveč tudi s konkretnim političnim in zakonodajnim delovanjem.

Kontakt

GD COMM

Evropski parlament
60 rue Wiertz/Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussels
Belgium