Demokratična opozicija v Venezueli – 2017, Venezuela

Demokratična opozicija v Venezueli: državna skupščina (Julio Borges) in vsi politični zaporniki, ki jih navaja organizacija Foro Penal Venezolano in ki jih predstavljajo Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos in Andrea González

Demokratična opozicija v Venezueli, Dobitnica nagrade Saharova za leto 2017

© EU 2017 - EP/AP Images / Ariana Cubillos

Leta 2017 je nagrado Saharova prejela venezuelska demokratična opozicija, to je narodna skupščina (ki jo je predstavljal Julio Borges) in vsi politični zaporniki, kot jih je navedla nevladna organizacija Foro Penal Venezolano in ki so jih zastopali Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos in Andrea González.
Venezuela je že več let v politični krizi. Vladajoča stranka nenehno krči pravno državo in ustavni red, marca 2017 pa je vrhovno sodišče demokratično izvoljeni narodni skupščini odvzelo zakonodajna pooblastila. Predsednik skupščine Julio Borges je razmere v državi povzel takole: „V Venezueli ne gre samo za politično konfrontacijo; to je življenjsko pomemben spopad vrednot."

Venezuelska vlada je v zadnjem desetletju, ki so ga zaznamovali hiperinflacija, kaos in nemiri, preganjala, nadlegovala in pridržala na stotine političnih nasprotnikov.  O njihovih imenih in stanju poroča Foro Penal Venezolano (Venezuelski kazenski forum), ugledna venezuelska organizacija za človekove pravice, ki zagotavlja brezplačno pravno pomoč tistim brez denarja in tistim, ki naj bi jih samovoljno pridržali, mučili ali naj bi med protesti doživljali nasilje.

Med političnimi zaporniki so tudi ugledni opozicijski voditelji Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos in Andrea González. Nekateri izmed njih so bili leta 2018 začasno izpuščeni, številni pa ostajajo v hišnem priporu ali v zaporu, kjer so razmere včasih hude in nečloveške.

Po več kot treh letih v zaporu je venezuelski opozicijski voditelj Leopoldo López od julija 2017 v hišnem priporu in se ne sme vrniti na politično prizorišče. Drugi ugledni opozicijski voditelj in nekdanji župan Caracasa Antonio Ledezma je bil od leta 2015 v hišnem priporu, novembra 2017 pa mu je uspelo pobegniti iz države. Njegova kolega, nekdanja župana Alfredo Ramos iz Iribarrena in Daniel Ceballos iz San Cristobala, sta bila dolgo zaprta, nato pa sta bila le izpuščena na prostost.

Pred predsedniškimi volitvami maja 2018, ki jih je opozicija bojkotirala, večina mednarodnih akterjev, tudi Evropska unija, pa ni priznala volilnih rezultatov, je skušala namreč venezuelska vlada oprati svoj ugled tako, da je nekaj političnih zapornikov izpustila. Saharovov nagrajenec Lorent Saleh, študentski voditelj in borec za demokracijo, pa je še vedno v zaporu Heliocoide v Caracasu in nima stikov z zunanjim svetom, čeprav se njegovo zdravje poslabšuje.

Nagrada Saharova je priznanje za njihov pogum in vztrajno prizadevanje za svobodo in blaginjo Venezuele nekoč v prihodnosti.

Nadia Murad in Lamija Hadži Bašar – 2016, Irak

Raif Badavi – 2015, Saudova Arabija

Denis Mukwege – 2014, Demokratična republika Kongo

Malala Jusafzaj – 2013, Pakistan

Nasrin Sotudeh – 2012, Iran

Džafar Panahi – 2012, Iran

Mohamed Buazizi - 2011, "Arabska pomlad", Tunizija

Ali Ferzat - 2011, "Arabska pomlad", Sirija

Asma Mahfuz - 2011, "Arabska pomlad", Egipt

Ahmed El Zenusi - 2011, "Arabska pomlad", Libija

Razan Zajtuneh - 2011, "Arabska pomlad", Sirija

Guillermo Fariñas - 2010, Kuba

Ostali nagrajenci