Europaparlamentet stöder de mänskliga rättigheterna

Respekten för de mänskliga rättigheterna är en av Europeiska unionens värdegrunder. Varje kränkning av dessa rättigheter påverkar de demokratiska principer som vårt samhälle vilar på, oavsett om den begås inom eller utanför unionen.  Europaparlamentet bekämpar sådana kränkningar genom lagstiftningsåtgärder, valövervakning, månatliga människorättsdebatter i Strasbourg och genom att förankra de mänskliga rättigheterna i sina handelsavtal med omvärlden.

Europaparlamentet stöder även de mänskliga rättigheterna genom det årliga Sacharovpriset för tankefrihet, som instiftades 1988.  Priset ges till personer som har gjort betydande insatser i kampen för mänskliga rättigheter över hela världen och lyfter fram kränkningar av de mänskliga rättigheterna samt stöder pristagarna och deras kamp.

Sacharovpriset för tankefrihet 2016: Vilka är årets kandidater?

 

Can Dündar och alla de som kämpar för tankefrihet och yttrandefrihet i Turkiet

Can Dündar, framstående turkisk journalist och tidigare chefredaktör för den ledande oppositionella dagstidningen Cumhuriyet, har blivit en symbol för motståndet mot de repressiva åtgärderna mot medierna i Turkiet. Han fängslades efter att Cumhuriyet i maj 2015 publicerade bilder av lastbilar från Turkiets nationella säkerhetstjänst (MİT) som fraktade vapen till rebellstyrda områden i Syrien.

I november 2015 anhölls Dündar tillsammans med Erdem Gül, redaktionschef för Cumhuriyet i Ankara, och anklagades för att ha avslöjat statshemligheter, däribland brott mot statens säkerhet. De anklagades sedermera för spioneri, för att tillhöra en terroristorganisation och för att ha publicerat konfidentiella dokument. Båda frisläpptes i februari 2016 efter 92 dagar i fängelse. Högsta domstolen slog fast att deras anhållan utgjorde ett otillbörligt frihetsberövande.

Under Dündar mottog Cumhuriyet 2015 års pris från Reportrar utan gränser för sin "oberoende och modiga journalism". Dündar är även dokumentärfilmare, författare och etablerad kolumnist.

Redan i augusti 2013 sparkades Dündar från tidningen Milliyet för sina kritiska texter om protesterna i Geziparken och om vad som hände under statskuppen i Egypten.

Den 6 maj 2016 utsattes Dündar för ett mordförsök utanför Istanbuls domstol efter ett förhör om förräderianklagelser. Säkerhetspersonal grep angriparen innan han kunde avlossa fler än två skott. Ingen kom till skada. Samma dag dömde domstolen Dündar till fängelse i fem år och tio månader för att ha läckt statshemligheter. Han tilläts gå fri i väntan på överklagande.

Can Dündar avgick som chefredaktör och lever nu i exil. I sin bok We Are Arrested - A Journalist's Notes from a Turkish Prison sammanfattar han sin fortsatta kamp för pressfrihet och journalistisk frihet under tiden i fängelset.

När Dündar nominerades till Sacharovpriset var tiotusentals turkiska webbsidor och Twitterkonton blockerade och runt 100 journalister satt fängslade i Turkiet, enligt uppgifter från Europeiska journalistfederationen.

Mustafa Dzjemilev

Mustafa Dzjemilev ses som en frihetskämpe som har stått upp mot sovjetisk totalitarism och kämpat mot förtrycket av tatarernas (en muslimsk minoritet) och ukrainarnas medborgerliga och nationella rättigheter. Dzjemilev är en ukrainsk och tatarisk aktivist från Krim som var ordförande för krimtatarernas lokala parlament innan han valdes in i Ukrainas parlament. Han har ägnat sitt liv åt fredlig kamp för mänskliga rättigheter, minoriteters rättigheter, yttrandefrihet och personlig värdighet. Tillsammans med sin vän Andrej Sacharov protesterade de när Sovjet slog ner Pragvåren 1968 och inrättade Sovjetunionens första medborgarrättsgrupper.

Dzjemilev föddes 1943 och var bara sex månader gammal när hans familj deporterades av de sovjetiska myndigheterna tillsammans med resten av den krimtatariska befolkningen. Han växte upp i exil i Uzbekistan. 1961 inrättade Dzjemilev och flera av hans vänner Unga krimtatarers union, en grupp som verkade för ett erkännande av krimtatarernas rättigheter och ett återvändande till hemlandet. Sedan dess har han levt under övervakning. Mellan 1966 och 1986 arresterades Dzjemilev sex gånger för antisovjetisk verksamhet och fick avtjäna tid i sovjetiska fängelser och arbetsläger. Han är även hågkommen för att ha genomfört den längsta hungerstrejken i människorättsrörelsernas historia. Den pågick i 303 dagar. Han överlevde efter att ha blivit tvångsmatad.

I maj 1989 valdes han till ledare för den nygrundade krimtatariska nationella rörelsen och blev ordförande för krimtatarernas lokala parlament (mejlis). Hans stöd för Ukrainas reformkamp och demokratiska friheter lade grunden till att han invaldes i det ukrainska parlamentet 1998. I april 2014 förbjöd federala lagar Dzjemilev att under fem år beträda ryskt territorium. Ryska myndigheter utfärdade därefter en arresteringsorder för Dzjemilev och placerade honom på en förteckning över federalt efterlysta för att enligt uppgift ha försökt passera gränsen under sitt försök att återvända till Krim. Han har också varit måltavla för olika extremistgrupper för sin kamp för modern demokrati bland tatarer.

I oktober 1998 fick han Nansenmedaljen av FN:s flyktingkommissariat för sitt engagemang för tatarerna. I en intervju sa Dzjemilev att "när våld används dör oskyldiga människor, och ingen sakfråga, hur befogad den än är, kan rättfärdiga att oskyldiga liv offras".

Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar

Nadia Murad Basee Taha och Lamiya Aji Bashar överlevde en tid som sexslavar hos Islamiska staten (IS) och har blivit talespersoner för kvinnor som fallit offer för IS sexuella våld. De är offentliga talespersoner för den yazidiska folkgruppen i Irak, en religiös minoritet som har utsatts för en folkmordskampanj av militanta IS-anhängare.

Den 3 augusti 2014 mördade IS alla män i byn Kocho, Aji Bashars och Murads hemstad i Sinjar i Irak. Efter massakern förslavades kvinnor och barn. Alla unga kvinnor, däribland Aji Bashar, Murad och deras systrar, kidnappades, köptes och såldes upprepade gånger och utnyttjades som sexslavar. Under massakern i Kocho förlorade Murad sex av sina bröder och sin mor, som dödades tillsammans med åttio äldre kvinnor som ansågs sakna sexuellt värde. Aji Bashar utnyttjades också som sexslav jämte sina sex systrar. Hon såldes fem gånger till olika IS-krigare och tvingades tillverka bomber och självmordsvästar i Mosul efter att IS-anhängare hade avrättat hennes bröder och far.

I november 2014 lyckades Murad fly med hjälp av en grannfamilj som smugglade ut henne ur IS-kontrollerat område, vilket gjorde att hon kunde ta sig till ett flyktingläger i norra Irak och vidare till Tyskland. Ett år senare, i december 2015, framträdde Murad under FN:s säkerhetsråds allra första sammanträde om människohandel med ett starkt tal om sina egna erfarenheter. I september 2016 blev hon FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrås första goodwillambassadör för värdigheten hos överlevande från människohandel, och deltar i globala och lokala initiativ för att höja medvetenheten om den svåra situationen för de otaliga offren för människohandel. I oktober 2016 hedrade Europarådet henne med människorättspriset till Václav Havels minne.

Aji Bashar försökte fly flera gånger innan hon till slut lyckades i april med hjälp av sin familj som hade betalat lokala smugglare. På väg över den kurdiska gränsen, i full fart mot irakiskt regeringskontrollerat territorium, med IS-krigare hack i häl, exploderade en landmina och dödade två av hennes följeslagare, medan hon själv blev sårad och nästan blind. Hon lyckades tack och lov fly och skickades slutligen till Tyskland för läkarvård, där hon återförenades med sina överlevande syskon. Sedan tillfrisknandet har Ajo Bashar verkat för att höja medvetandet om det yazidiska folkets öde och hon fortsätter att hjälpa kvinnor och barn som fallit offer för slaveri och andra grymheter av IS.


  • URL

Hur stöder Europaparlamentet de mänskliga rättigheterna?

Vid sidan av Sacharovpriset stöder även Europaparlamentet mänskliga rättigheter med konkreta politiska och lagstiftningsmässiga insatser.

Kontakt

Informationskampanjer (DG COMM)

Europaparlamentet
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussel
Belgien