Pressemeddelelse
 

MEP'erne rydder kraftigt op i kosmetik-lovgivning

Valg 2009 - Folkesundhed - 24-03-2009 - 12:44
EP Samling
Del/Gem
MEP'erne rydder kraftigt op i kosmetik-lovgivning ©BELGA/FREDERIC CIROU/6PA/MAXPPP

MEP'erne rydder kraftigt op i kosmetik-lovgivning

Europa-Parlamentet vedtog en aftale om omarbejdning af kosmetik-direktivet fra 1976 til en forordning, hvilket sikrer, at 3.500 sider lovgivningstekst bliver smidt væk. Parlamentet og Rådet blev enige om en aftale under førstebehandlingen i sidste uge, og teksten blev tirsdag vedtaget i Parlamentet med 633 stemmer for, 29 stemmer imod og 11 stemmer hverken for eller imod.

Dagmar ROTH-BEHRENDT (PSE, DE) er ordfører på betænkningen, der samler 27 stykker lovgivning i et juridisk bindende dokument. Europa-Parlamentet vedtog aftalen endeligt under førstebehandlingen, idet man blev enig med Rådet om en aftale i sidste uge. Mange af Miljøudvalgets anbefalinger blev godtaget (nanopartikler og påstande), men forfalskning kom ikke med i aftalen.
 
Industrikommissær Günther VERHEUGEN var tilfreds med aftalen, da han talte forud for afstemningen. "Vi har opnået tre store ting: større sikkerhed, mere gennemsigtighed og en simplere lovgivning."
 
Nanopartikler
I henhold til kompromiset undergår alle kosmetikprodukter indeholdende nanopartikler en høj grad af forbrugerbeskyttelse og sundhed. Kommissionen har vurderet, at nanopartikler findes i 5 % af de produkter, der er på markedet. Udvalget har fået indført en sikkerhedsvurderingsprocedure for disse produkter, hvilket kan medføre et forbud.
 
Påstande - fælles kriterier påkrævet
En creme kan ikke forhindre alderdom. Betænkningen beder Kommissionen om at udarbejde en handlingsplan om påstandene, for derefter at skabe en række fælles kriterier, der bestemmer hvilke påstande der er egnede at bruge for hvilke produkter.

Omsat til dansk lovgivning
Forordningen der er direkte gældende i dansk lovgivning, vil træde i kraft i 2013 med undtagelse af visse områder i forbindelse med nanopartikler, der vil træde i kraft tidligere.
 
Auken: Industrien tabte
Margrethe AUKEN (Verts/Ale, DK) talte forud for afstemningen. Hun mente, at det vigtigste i forslaget var, at bestemmelserne om nanopartikler kom med: "Det har været en hård kamp – det er, som om industrien har forsøgt at kvæle debatten om nanomaterialers sikkerhed – de stoffer havde vi bare værsgo at opfatte som uproblematiske og fantastiske. Ikke noget med al den folkelige bekymring som har været og er om fx GMO."
 
Ordfører: Dagmar ROTH-BEHRENDT (PSE, DE) / Procedure: Den fælles beslutningsprocedure / debat: 23.3.2009 / afstemning: 24.3.2009
Ref.: 20090323IPR52331