Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Διαδικασία : 2006/2020(BUD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου : A6-0154/2006

Κείμενα που κατατέθηκαν :

A6-0154/2006

Συζήτηση :

PV 17/05/2006 - 14
CRE 17/05/2006 - 14

Ψηφοφορία :

PV 18/05/2006 - 5.7
Αιτιολογήσεις ψήφου

Κείμενα που εγκρίθηκαν :

P6_TA(2006)0221

Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τετάρτη 17 Μαΐου 2006 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

14. Ετήσια στρατηγική πολιτικής της Επιτροπής (Προϋπολογισμός 2007) (συζήτηση)
PV
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τη συζήτηση της έκθεσης (A6-0154/2006) του κ. Elles, εξ ονόματος της Επιτροπής Προϋπολογισμών, σχετικά με τον προϋπολογισμό 2007: έκθεση της Επιτροπής για την ετήσια στρατηγική πολιτικής (APS) (2006/2020(BUD)).

Πρώτη στον κατάλογο των ομιλητών είναι η κ. Grybauskaitė, εξ ονόματος της Επιτροπής, αλλά, όπως αντιλαμβάνομαι, η κ. Grybauskaitė θα προτιμούσε να αρχίσει ο εισηγητής. Είστε έτοιμος να αρχίσετε, κύριε Elles;

 
  
MPphoto
 
 

  James Elles (PPE-DE), εισηγητής. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, κανονικά «οι κυρίες προηγούνται», ωστόσο χαίρομαι που ξεκινώ τη διαδικασία, διότι διαφορετικά δεν πρόκειται να προχωρήσουμε.

Μετά τη σημερινή απόφαση για τη μορφή των νέων δημοσιονομικών προοπτικών, πρέπει τώρα να κοιτάξουμε μπροστά και να διαμορφώσουμε μια ευρεία στρατηγική για την εφαρμογή τους τα επόμενα χρόνια, παρά τις όποιες ατέλειές τους όσον αφορά το ισοζύγιο ή το επίπεδο των δαπανών. Είναι με την πρώτη ματιά εμφανές ότι στην ετήσια στρατηγική χάραξης πολιτικής το δημοσιονομικό έτος 2007 αντιμετωπίζεται ως μέρος μιας συνεχούς σειράς ετών στη δραστηριότητα της Επιτροπής με σκοπό την υλοποίηση των σαφώς καθορισμένων προτεραιοτήτων της ευημερίας, της αλληλεγγύης, της ασφάλειας και της εδραίωσης της θέσης της Ευρώπης ως παγκόσμιου εταίρου. Εμείς έχουμε διαφορετική άποψη. Δεν πιστεύουμε ότι είναι θέμα ρουτίνας. Απεναντίας, θεωρούμε ότι ο προϋπολογισμός του 2007 αποτελεί μια πραγματική ευκαιρία για τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιεί το πολιτικό της πρόγραμμα.

Από την ανάγνωση του εγγράφου προκύπτει ένα έντονο αίσθημα εφησυχασμού, κυρία Επίτροπε· απουσιάζει πραγματικά η αίσθηση του επείγοντος όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των παγκόσμιων οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κυρίως, δεν υπάρχει ειδική αναφορά στην ταχεία άνοδο της Κίνας και της Ινδίας στην παγκόσμια οικονομία. Η άνοδος αυτή αναμφισβήτητα θα επηρεάσει ουσιωδώς τόσο τις εσωτερικές όσο και τις εξωτερικές πολιτικές κατά το προσεχές έτος. Εξάλλου, εάν οι στρατηγικές που διαμορφώνονται σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, όπως στην Κοιλάδα του Τάμεση, αντιμετωπίζουν ως επείγουσα προτεραιότητα αυτόν τον παράγοντα, γιατί η Επιτροπή επιλέγει να μην τον λαμβάνει υπόψη;

Εν ολίγοις, δίνεται η αίσθηση ενός γραφειοκρατικού κειμένου ρουτίνας χωρίς σοβαρή πολιτική διεύθυνση ή καθοδήγηση. Το σύνολο της έκθεσης χαρακτηρίζεται από τρεις αλληλένδετες μεταξύ τους προτεραιότητες.

Η πρώτη είναι η συνδυασμένη επίδραση των μειωμένων πόρων στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών προοπτικών, ενώ οι νέες προκλήσεις που εμφανίζονται δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από τον καθορισμό σαφών προτεραιοτήτων στον επόμενο προϋπολογισμό. Οι εν λόγω προτεραιότητες πρέπει να είναι εστιασμένες στις νέες προκλήσεις του μέλλοντος. Η διαδικασία αυτή αφορά ολόκληρη την περίοδο διάρκειας των δημοσιονομικών προοπτικών και όχι μόνο τον προϋπολογισμό του 2007. Κατά τη χάραξη προτεραιοτήτων πολιτικής για τις εξωτερικές σχέσεις, ο προϋπολογισμός του 2007 πρέπει να θέσει τις βάσεις για μια όλο και πιο εξωστρεφή Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών μας θα εξαρτηθούν από το πόσο αποτελεσματικά μπορεί να ανταποκριθεί η Ένωση στις παγκόσμιες προκλήσεις σε έναν κόσμο που είναι πολύ διαφορετικός από ό,τι ήταν πριν από μία μόλις δεκαετία. Στόχος μας ουσιαστικά πρέπει να είναι να διευθύνουμε τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης παρά να την χαλιναγωγήσουμε. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, είναι αναγκαίο να αναπτύξει η Ένωση μια συνεπή, σφαιρική στρατηγική, στην οποία θα καθορίζονται καλύτερα οι στρατηγικές της προτεραιότητες τον 21ο αιώνα για τον έξω κόσμο, και η διαδικασία αυτή πρέπει να ξεκινήσει με τον υπό εξέταση προϋπολογισμό.

Δεύτερον, αλληλένδετη με την πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών σε τομείς όπως η ελευθερία, η ασφάλεια και η δικαιοσύνη, καθώς και στον ειδικό τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού που συζητήσαμε προ ολίγου.

Εξίσου σημαντική θεωρούμε την τρίτη προτεραιότητα, η οποία αφορά τις εσωτερικές πολιτικές. Εδώ, πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στους τομείς που έχουν θεμελιώδη σημασία για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και τη μελλοντική μας ευημερία. Στους τομείς αυτούς περιλαμβάνεται η έρευνα και η καινοτομία, τα καινοτόμα μέτρα για τις ΜΜΕ, η στήριξη της διά βίου μάθησης για την ανανέωση των δεξιοτήτων και τα καίρια έργα υποδομής.

Ενόψει του περιορισμού των χρηματοδοτικών πόρων της Ένωσης, πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικότερα την ποιότητα των δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έναρξη υλοποίησης των νέων δημοσιονομικών προοπτικών προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για την έναρξη ενός κυλιόμενου προγράμματος αξιολόγησης της αποδοτικότητας των δραστηριοτήτων της ΕΕ. Μέσω αναλύσεων κόστους-ωφέλειας θα λάβουμε μέτρα για να εκτιμήσουμε κατά πόσον οι ειδικές δράσεις επιτυγχάνουν τους στόχους τους, ποια ήταν η επίδρασή τους σε σχέση με τα κονδύλια που διατέθηκαν και ποια ήταν η ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία τους.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια τέτοια εστίαση στην ποιότητα είναι αναγκαία, προκειμένου να αντισταθμιστεί η μείωση του αριθμού των δημοσιονομικών μέσων. Αυτό συνεπάγεται τη διαγραφή προγραμμάτων τα οποία δεν εξυπηρετούν πλέον τη βέλτιστη σχέση κόστους-ωφέλειας και την κατάρτιση προγραμμάτων τα οποία συνάδουν περισσότερο με το μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον. Πρέπει επίσης να συνεπάγεται την αποφυγή της χρήσης δημοσίων κονδυλίων, για παράδειγμα στον τομέα της πολιτικής πληροφόρησης, σε περιπτώσεις στις οποίες χρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση δράσεις θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν βιώσιμες, τρέχουσες ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Πιστεύουμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να αρχίσει τις προετοιμασίες για την ενδιάμεση αναθεώρηση του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου που σχεδιάζεται για το 2008. Αυτό θα μας επιτρέψει να προωθήσουμε τη συνολική επαναξιολόγηση των εσόδων και των δαπανών της ΕΕ και να αναδιοργανώσουμε εκ βάθρων το σύστημα, ώστε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την προσαρμογή των πολιτικών μας προτεραιοτήτων.

Εν κατακλείδι, η δημοσιονομική διαδικασία για το 2007, καθόσον πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό των νέων δημοσιονομικών προοπτικών, αποτελεί μια πραγματική ευκαιρία για ευρεία κινητοποίηση ώστε να προσαρμοστούμε στις νέες πολιτικές προκλήσεις ενός ταχέως μεταβαλλόμενου κόσμου. Αυτό συνάδει, κυρία Επίτροπε, με την εστίαση της Επιτροπής στη χάραξη πολιτικής με βάση τα αποτελέσματα, αλλά απαιτείται μια ευρύτερη σφαιρική προσέγγιση. Πρέπει να είμαστε πιο ανοικτοί σε νέες ιδέες και να επικεντρωθούμε στις πολιτικές προτεραιότητες, βελτιώνοντας συγχρόνως τη λογοδοσία της ΕΕ.

Τέλος, χαιρετίζω εξαρχής με ιδιαίτερη θέρμη τη συμβολή όλων των κοινοβουλευτικών επιτροπών στον καθορισμό των τομεακών προτεραιοτήτων για αυτόν τον προϋπολογισμό. Φρονώ ότι μας δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαμορφώσουμε από κοινού τις μελλοντικές μας πολιτικές και να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις απαιτήσεις των ευρωπαίων πολιτών.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Δυνάμει του άρθρου 142, παράγραφος 5, ο κ. Elles είχε πράγματι το δικαίωμα να μιλήσει πρώτος, οπότε επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ, κυρία Επίτροπε, για την ακρίβεια των γνώσεών σας όσον αφορά τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 
  
MPphoto
 
 

  Dalia Grybauskaitė, Μέλος της Επιτροπής. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι μόνο ζήτημα γνώσεων αλλά και σεβασμού. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Elles για την πολύ καλή εκκίνηση της διαδικασίας που θα ακολουθήσουμε κατά το πρώτο έτος των νέων δημοσιονομικών προοπτικών, μετά την επιτυχή υπογραφή τους και τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. Σήμερα αρχίζουμε μια διαδικασία με την οποία θα ασχοληθούμε σοβαρά, προετοιμαζόμενοι για το πρώτο έτος αυτών των δημοσιονομικών προοπτικών, ένα έτος με συμβολική αξία.

Στην έκθεση σχετικά με την ετήσια στρατηγική πολιτικής ορίστηκαν οι πολιτικές προτεραιότητας και θεωρούμε ότι οι βασικοί στόχοι και προτεραιότητες της πενταετούς στρατηγικής της Επιτροπής αντικατοπτρίζονται στην πρόταση για τον προϋπολογισμό του 2007. Όσον αφορά την ευημερία, τη μεγέθυνση και την απασχόληση, περίπου το 43% του προσχεδίου του προϋπολογισμού θα αφιερωθεί στη στρατηγική της Λισαβόνας μέσω των κατηγοριών 1α και 1β.

Η Επιτροπή είναι επίσης προσηλωμένη στη στενή συνεργασία με την ΕΤΕπ σχετικά με νέα δημοσιονομικά μέσα με σκοπό την αύξηση της πολλαπλασιαστικής επίδρασης του προϋπολογισμού της ΕΕ για προτεραιότητες που σχετίζονται με τη Λισαβόνα, όπως τα διευρωπαϊκά δίκτυα και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όσον αφορά την αλληλεγγύη, την ασφάλεια και την ελευθερία, οι οποίες αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες και αναφέρονται στην ετήσια στρατηγική πολιτικής, έχουμε ήδη συμπεριλάβει 291 εκατ. ευρώ για την αλληλεγγύη και για τη διαχείριση της μετανάστευσης, ενισχύοντας μεταξύ άλλων το ταμείο εξωτερικών συνόρων και το ταμείο για την ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών.

Η Επιτροπή προτείνει αύξηση της τάξης του 17% για τις περιβαλλοντικές πολιτικές, όπως η επέκταση του προγράμματος εμπορίας εκπομπών στα νέα κράτη μέλη.

Όσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις, συμφωνούμε ως προς το ότι η Ευρώπη, ως παγκόσμιος εταίρος, πρέπει να στηρίξει οικονομικά αυτόν τον τομέα. Η βασική δράση για το 2007 είναι η εκκίνηση νέων προγραμμάτων, όπως το Μέσο Προενταξιακής Βοήθειας και το Ευρωπαϊκό Μέσο Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης. Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε τις σχέσεις που διατηρούμε με τους εταίρους μας στον αναπτυγμένο κόσμο.

Σχετικά με τη διακυβέρνηση και τους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους της ΕΕ το 2007, θέλω να τονίσω ότι έχουμε ήδη ζητήσει 610 νέες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την τελευταία διεύρυνση και 230 για την προετοιμασία της ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Η Επιτροπή προτείνει την αναδιάταξη περίπου 600 θέσεων εργασίας μεταξύ των Γενικών της Διευθύνσεων προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλες προτεραιότητες, οι οποίες δεν αφορούν ανάγκες συναφείς με τη διεύρυνση.

Όσον αφορά τη βέλτιστη σχέση κόστους-ωφέλειας, υποστηρίζω πλήρως μια ευρύτερη, πιο μακροοικονομική προσέγγιση της αξιολόγησης του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι ευρωπαϊκοί οικονομικοί πόροι. Με ικανοποιεί το γεγονός ότι το νέο Μέρος III της διοργανικής συμφωνίας για τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση εφαρμόζεται και θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται πλήρως και αποτελεσματικά.

Έχω προτείνει τη θέσπιση ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τη διασφάλιση ακριβέστερων προβλέψεων και στενότερης παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Θα ακούσουμε πολύ προσεκτικά και θα λάβουμε υπόψη μας όλες τις απόψεις που θα διατυπωθούν σήμερα και στο μέλλον. Είμαστε πάντα πρόθυμοι να συνεργαστούμε μαζί σας και με το Συμβούλιο σε πνεύμα δεκτικότητας, και ευελπιστούμε ότι θα επιτύχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα: έναν ευνοϊκό προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους.

 
  
MPphoto
 
 

  Jürgen Schröder (PPE-DE), συντάκτης γνωμοδότησης της Επιτροπής Ανάπτυξης. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να προβώ σε ορισμένα σχόλια όσον αφορά τη συνεργασία για την ανάπτυξη. Κατά την άποψή μου, η Επιτροπή επιδιώκει να ενοποιήσει διάφορα κονδύλια του προϋπολογισμού. Αν το επιτύχει, το Σώμα δεν θα δύναται πλέον να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με το ύψος των κονδυλίων που διατίθενται σε σημαντικούς τομείς όπως η καταπολέμηση του HIV/AIDS. Το Κοινοβούλιο δεν πρέπει να επιτρέψει να περιοριστούν οι εξουσίες του κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Κατά δεύτερο λόγο, στο έγγραφο της Επιτροπής για την ετήσια στρατηγική πολιτικής δεν γίνεται καμία αναφορά στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας ή στους τομείς που είναι σημαντικοί για τη μείωση της φτώχειας, όπως η εκπαίδευση και οι νόσοι που συνδέονται με τη φτώχεια.

Επιπλέον, οφείλω να επιμείνω στη θέση ότι η «απλούστευση» του νομοθετικού πλαισίου για την εξωτερική δράση της περιόδου 2007-2013 δεν πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της διαφάνειας όσον αφορά τη χρήση των πόρων για την αναπτυξιακή πολιτική και ότι η ανάλυση των δημοσιονομικών κονδυλίων ανά γεωγραφικές περιοχές και θεματικούς τομείς για τον προϋπολογισμό του 2007 πρέπει να επιτρέπει τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο διαφάνειας που υπήρχε κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2006.

Επιπλέον, επιτρέψτε μου να αναφέρω πόσο σημαντικός είναι ο έλεγχος που ασκεί η Επιτροπή στα κράτη μέλη και στα επίπεδα της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας που χορηγούν, διότι υπάρχει το πρόβλημα των κρατών μελών τα οποία δηλώνουν μεγαλύτερα επίπεδα ΕΑΒ, διότι συνυπολογίζουν κονδύλια τα οποία επί του παρόντος δεν αποτελούν μέρος της ΕΑΒ. Εκτός από το επίπεδο της ΕΑΒ, υπάρχει επίσης το ζήτημα της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας της βοήθειας. Η Επιτροπή πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει την ατζέντα του Παρισιού σχετικά με την αποτελεσματικότητα της βοήθειας και να αποδείξει στο κοινό ότι η αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ αποδίδει καρπούς.

Θέλω, τέλος, να υπογραμμίσω ότι η καταπολέμηση της φτώχειας επιβάλλεται να τίθεται πάντα στις προτεραιότητες του προγράμματος της ΕΕ και ότι είναι, επομένως, αναγκαίο να προσπαθήσουμε να διατίθεται σημαντικό μερίδιο της βοήθειας στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.

 
  
MPphoto
 
 

  David Martin (PSE), συντάκτης γνωμοδότησης της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, οι παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μεγαλύτερες από ποτέ· εντούτοις, καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις με περιορισμένους πόρους. Είναι συνεπώς εξαιρετικά σημαντικό, όπως πολύ σωστά δήλωσε η Επίτροπος, οι πόροι αυτοί να είναι σαφώς προσανατολισμένοι προς τις προτεραιότητές μας.

Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Επιτροπής να βελτιώσει τη συνοχή μεταξύ των εξωτερικών και των εσωτερικών πολιτικών της κοινότητας. Κατά την άποψή μας, όλες οι νέες πολιτικές πρωτοβουλίες σχετικά με την εσωτερική αγορά πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά υπό το πρίσμα της εξωτερικής τους επίδρασης.

Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου υποστηρίζει την έκκληση του εισηγητή προς την Επιτροπή να διαθέσει πόρους στις νέες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ιδίως την άνοδο της Ινδίας και της Κίνας. Επιθυμεί δε να τονίσει τη συμβολή που θα μπορούσε να έχει ένας επιτυχής γύρος της Ντόχα στην αποδέσμευση πόρων. Καταρχάς, η κατάργηση όλων των μορφών επιδοτήσεων των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων μέχρι το 2013 θα οδηγούσε σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Δεύτερον, ένας επιτυχής γύρος θα οδηγούσε στη μεγέθυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά και, ως εκ τούτου, θα συνέβαλλε στην αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Ένας βασικός παράγοντας για την επιτυχία του γύρου της Ντόχα είναι να πειστούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να συμμετάσχουν. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ έχει αναγνωρίσει ότι, προκειμένου να αποκομίσουν οποιοδήποτε όφελος από την Ντόχα, οφείλουν να ενταχθούν στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Στη Διάσκεψη Κορυφής της ομάδας G8 τον περασμένο Ιούλιο, ο Πρόεδρος Barroso υποσχέθηκε 1 δισ. ευρώ ετησίως για παροχή βοήθειας στον τομέα του εμπορίου. Αν δεν χορηγηθεί αυτό το ποσό, ο κυνισμός που επιδεικνύουν οι αναπτυσσόμενες χώρες στις συνομιλίες του ΠΟΕ απλώς θα αυξηθεί.

Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου θεωρεί ότι δεν πρέπει να αλλάξουμε απλώς την ονομασία της χορηγούμενης βοήθειας για λόγους εξωραϊσμού. Πρέπει να πρόκειται όντως για νέα χρηματικά ποσά. Προτείνουμε τόσο στον εισηγητή, βάσει των συμπερασμάτων που συνάγει η επιτροπή από την υπό συζήτηση έκθεση, όσο και στην Επιτροπή να μας υποβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετήσια έκθεση σχετικά με τον τρόπο που δαπανεί το 1 δισ. ευρώ το οποίο υποσχέθηκε ο κ. Barroso για την παροχή βοήθειας στον τομέα του εμπορίου, ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε τη διάθεση αυτού του ποσού υπό συνθήκες διαφάνειας.

 
  
MPphoto
 
 

  Janusz Lewandowski, εξ ονόματος της Ομάδας PPE-DE. (PL) Κύριε Πρόεδρε, σήμερα το μεσημέρι ολοκληρώσαμε τις προετοιμασίες για τις νέες δημοσιονομικές προοπτικές, ενώ σήμερα το βράδυ επιστρέφουμε στη ρουτίνα των ετήσιων προϋπολογισμών. Ωστόσο, η εμπειρία αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου μάς διδάσκει ότι, ενώ οι διαδικασίες μπορεί να επαναλαμβάνονται, δεν υπάρχει προϋπολογισμός που μπορεί να επαναλαμβάνεται στο σύνολό του, άρα δεν υπάρχει δημοσιονομική ρουτίνα, καθώς καθένας από τους προϋπολογισμούς μας μέχρι στιγμής είχε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Το 2005 ήταν το πρώτο έτος της διευρυμένης Ευρώπης, ο προϋπολογισμός του 2006 ήταν μια γέφυρα μεταξύ των παλαιών και των νέων δημοσιονομικών προοπτικών, ενώ το 2007 και ο προϋπολογισμός του 2007 θα σημάνει την έναρξη μιας νέας γενιάς πολυετών προγραμμάτων, και αυτό είναι το πραγματικό χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού του 2007.

Ο εισηγητής μας, ο κ. Elles, παρουσίασε τις προτεραιότητες και κέρδισε τη στήριξη της πλειοψηφίας της Επιτροπής Προϋπολογισμών για τρεις προτεραιότητες. Γνωρίζοντας την ικανότητα της πειθούς που τον διακρίνει, μπορούμε να πούμε ότι θα εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ωστόσο, το αληθινό πλαίσιο για τη συζήτηση σχετικά με τη δημοσιονομική στρατηγική για το 2007 δεν είναι πλέον οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για τη στρατηγική, αλλά οι αριθμοί που παρουσιάστηκαν για το έτος 2007 από την Επιτροπή, καθώς είναι σαφώς επηρεασμένοι από αυτήν τη νέα γενιά προγραμμάτων – όπως μπορεί πολύ εύκολα να δει κανείς στο κεφάλαιο 1α, στο κεφάλαιο 3α και στο κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής.

Πιστεύω επίσης ότι μια αποτελεσματική εκκίνηση για τη νέα γενιά πολυετών προγραμμάτων είναι ένας από τους βασικούς τρόπους για την εκτίμηση της επιτυχίας του προϋπολογισμού του 2007, ενώ παράλληλα σέβεται τις προτεραιότητες που μας παρουσίασε ο κ. Elles. Αν μπορέσουμε να δρομολογήσουμε αποτελεσματικά τα προγράμματα, μπορούμε μετά να επιστρέψουμε στην ετήσια ρουτίνα, που για μία ακόμη φορά θα αποδειχθεί ότι δεν είναι και τόσο ρουτίνα τελικά.

 
  
MPphoto
 
 

  Catherine Guy-Quint, εξ ονόματος της Ομάδας PSE. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, από σήμερα το πρωί, όπως είπε ο Πρόεδρος Lewandowski, γνωρίζουμε το οριστικό πλαίσιο των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών για επτά χρόνια. Από σήμερα το πρωί, έχουμε πλέον επίγνωση της ανάγκης να παραμείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σεμνό, και μάλιστα ταπεινό, στις προτάσεις που έχει τη δυνατότητα να διατυπώσει. Έστω και αν αυτό το πλαίσιο αυτό καθαυτό είναι νέο, ελπίζω ότι θα υπάρχει επίσης μια άλλη καινοτομία, ότι δηλαδή θα είναι ένας προϋπολογισμός για 27 κράτη μέλη.

Ως συντονίστρια της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτίθεμαι να προασπιστώ με θέρμη την τήρηση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε έναντι των ευρωπαίων πολιτών. Όσον αφορά τις προτεραιότητές μας, θα παραμείνουν καταρχάς οι εσωτερικές πολιτικές προς υποστήριξη των στόχων της Λισαβόνας, χωρίς να λησμονήσουμε το περιβάλλον και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Αυτά αποτελούν το μόνο εχέγγυο για ισόρροπο χωροταξικό σχεδιασμό. Η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Ένωση συνεπάγεται ότι τα κράτη μέλη θα υλοποιήσουν, όπως αρμόζει, την ισχύουσα και την προτεινόμενη νομοθεσία, αλλά επίσης ότι θα προτείνουμε πιο φιλόδοξους στόχους για το θέμα αυτό. Το 2007 πρέπει επίσης να αποτελέσει και το έτος ανανέωσης της πολιτικής επικοινωνίας με τους συμπολίτες μας.

Κατά τον ίδιο τρόπο, συνηγορώ υπέρ μιας ισόρροπης προσέγγισης στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, αφού δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε μια μονομερή προσέγγιση βασισμένη στην ασφάλεια. Οι πολιτικές που συνδέονται με τη μετανάστευση πρέπει να βρουν ένα αντίβαρο στην ενσωμάτωση των υπηκόων των τρίτων χωρών και στην αλληλεγγύη στη διαχείριση των συνόρων. Η ασφάλεια άπτεται επίσης της προστασίας των ατομικών ελευθεριών, ας μη το λησμονούμε. Πρέπει, λοιπόν, να αναπτύξουμε τις πολιτικές υπέρ των προσφύγων. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, οι συνθηματικές μας λέξεις είναι η ανάπτυξη, ο εκδημοκρατισμός και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και η τήρηση των Στόχων της Χιλιετίας, που συνιστούν απόλυτη προτεραιότητα. Η Ένωση πρέπει να αποκτήσει επαρκή μέσα για να κάνει αισθητή την παρουσία της στη διεθνή σκηνή.

Τέλος, επιτρέψτε μου να συνηγορήσω υπέρ της συγχρηματοδότησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κρίσιμων προγραμμάτων για την υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας και της στρατηγικής του Γκέτεμποργκ. Πρόκειται για έναν καλό μηχανισμό. Αντιθέτως, θέλω να υπενθυμίσω την ανάγκη διασφάλισης δημόσιας χρηματοδότησης σε δέοντα επίπεδα προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες αναπτυξιακές συνθήκες, όπως αναμένει η ΕΤΕπ. Οι εγγυήσεις δανειοδότησης και άλλα ανάλογα μέτρα δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσουν το φρέσκο χρήμα, που μόνο η Ένωση μπορεί να εγγυηθεί.

Θα ήθελα, κυρία Επίτροπε, να σας πω ότι διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον πως η Επιτροπή υπολόγιζε σε επιτάχυνση της ευρωπαϊκής οικονομικής μεγέθυνσης το 2006. Αυτό σημαίνει υψηλή μεγέθυνση, αφού προβλέπεται αύξηση 2,6 %. Μπορούμε να διαβάσουμε στις ανακοινώσεις σας ότι η Ευρώπη θα δυνηθεί να δημιουργήσει 3,6 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης. Πέραν του ότι αυτές οι προβλέψεις παραμένουν αρκετά αμφίβολες, κυρίως λόγω των διακυμάνσεων που κατεξοχήν χαρακτηρίζουν τις πετρελαϊκές αγορές, θεωρείτε ότι αυτή η μεγέθυνση αρκεί για να εφοδιάσει την Ευρώπη με χρηματοδοτικά μέσα αναγκαία για την ανάπτυξή της;

Ολοκληρώνοντας, εύχομαι καλή τύχη στον κ. Elles. Με τη σειρά του, πρέπει να επιχειρήσει να προσδώσει φιλοδοξία σε αυτόν τον προϋπολογισμό, θεωρώ όμως ότι θα του είναι δύσκολο να βρει τα μέσα μιας φιλόδοξης πολιτικής, όπως προσμένουν οι Ευρωπαίοι, σε ένα πλαίσιο τόσο αυστηρής και σφιχτής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

 
  
MPphoto
 
 

  Kyösti Virrankoski, εξ ονόματος της Ομάδας ALDE. (FI) Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω τον εισηγητή, κ. Elles, για μια πολύ εποικοδομητική έκθεση για την ετήσια στρατηγική πολιτικής. Περιγράφει με σαφήνεια τις προτεραιότητες εκείνες που αναγνώρισε και υποστήριξε το Κοινοβούλιο στις διαπραγματεύσεις για το χρηματοδοτικό πλαίσιο. Η Ομάδα μου επιθυμεί να τονίσει συγκεκριμένα τη σημασία της απαρεμπόδιστης κυκλοφορίας στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, και για τον λόγο αυτόν έχει καταθέσει δύο τροπολογίες.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι η μείωση της ανεργίας. Για τον λόγο αυτόν, τα προγράμματα που προωθούν την ανάπτυξη και την απασχόληση είναι πολύ σημαντικά. Αυτά είναι, συγκεκριμένα, το έβδομο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και την ανάπτυξη, και το πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα.

Η διαρθρωτική πολιτική και η πολιτική συνοχής θα είναι μεταξύ των μεγάλων προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η ΕΕ στην επόμενη περίοδο προγραμματισμού. Σημαντικά ποσά έχουν προβλεφθεί για αυτές τις πολιτικές στο δημοσιονομικό πλαίσιο, ιδίως για τα νέα κράτη μέλη. Είναι σημαντικό τα κονδύλια αυτά να χρησιμοποιηθούν. Για τον λόγο αυτόν, τα προγράμματα πρέπει να προετοιμαστούν γρήγορα και αποτελεσματικά. Ιδανικά, θα πρέπει να εγκριθούν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αλλά σε κάθε περίπτωση στις αρχές του επόμενου έτους το αργότερο, διαφορετικά τα κονδύλια που έχουν διατεθεί θα παραμείνουν αχρησιμοποίητα, όπως ήταν τα πρώτα χρόνια της περιόδου προγραμματισμού της Ατζέντας 2000. Αυτό καθυστέρησε την υλοποίηση των έργων και ταυτόχρονα προκάλεσε μεγάλο όγκο εκκρεμών υπολοίπων προς εκκαθάριση, τα οποία ακόμη δεν έχουν ξεκαθαριστεί.

Το Κοινοβούλιο πρέπει να προετοιμαστεί εγκαίρως για την ενδιάμεση αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και τη γεωργική μεταρρύθμιση. Εν προκειμένω, πρέπει σαφέστατα να τεθεί το θέμα της υποχρεωτικής συγχρηματοδότησης των άμεσων γεωργικών ενισχύσεων. Αυτό θα μείωνε τις δημοσιονομικές δαπάνες της ΕΕ, θα εξομάλυνε τις διαφορές στις καθαρές συνεισφορές των κρατών μελών, θα αύξανε την ευθύνη των κρατών μελών για τη δαπάνη των κονδυλίων και θα συνέβαλε περισσότερο στη διασφάλιση των πόρων διαβίωσης των αγροτών εντός του πλαισίου του σημερινού ανώτατου ορίου των δαπανών. Η Ομάδα μας το υποστηρίζει. Με αυτές τις παρατηρήσεις είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε στην έκθεση τη στήριξή μας.

 
  
MPphoto
 
 

  Gérard Onesta, εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, ο εισηγητής μας επιτέλεσε ένα πολύ σοβαρό και πληρέστατο έργο. Δεν αποτελεί επίκριση αν πω ότι το ενδιαφέρον της άσκησης με την οποία καταπιανόμαστε απόψε είναι, ωστόσο, αρκετά περιορισμένο, και μάλιστα πολύ περιορισμένο, κυρίως λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα το πρωί.

Αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι έπρεπε να αυξηθεί αισθητά το ποσό των δημοσιονομικών προοπτικών και εφόσον το θέμα ήταν να εξασφαλιστεί τριψήφια αύξηση, προσωπικά ήλπιζα να ήταν τουλάχιστον διψήφια. Αντ’ αυτού, σήμερα το πρωί ψηφίσαμε μια μικρή, μονοψήφια αύξηση: 2 δισ. ευρώ συν 2 δισ. ευρώ. Εφεξής, οι όποιοι μελλοντικοί πολιτικοί προσανατολισμοί βλέπουν τα περιθώρια ελιγμών τους να περιορίζονται δραματικά, σχεδόν να εκμηδενίζονται. Έτσι, ο εισηγητής μας δηλώνει, από το πρώτο κιόλας σημείο, ότι οι δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2013 είναι στραμμένες προς τα πίσω και, συνεπώς, ακατάλληλες να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις. Εξάλλου, διευκρινίζει, στην παράγραφο 2, ότι η ετήσια στρατηγική πολιτικής δεν αντανακλά τον επιτακτικό χαρακτήρα με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις. Αυτό τα λέει όλα.

Υπό τις περιστάσεις αυτές, η Ομάδα μου επιχειρεί προφανέστατα να καθορίσει ορισμένες προτεραιότητες. Η πρώτη, που κινείται στη λογική του εισηγητή μας, συνίσταται στη μεγιστοποίηση του αντίκτυπου. Όταν έχουμε λίγα χρήματα, πρέπει να τα χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Πρέπει, λοιπόν, να προβούμε σε σοβαρές μελέτες με βάση τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, ιδίως όσον αφορά τη στρατηγική της Λισαβόνας και τη στρατηγική του Γκέτεμποργκ. Λησμονούμε εξαιρετικά συχνά ότι δεν αφορούν αποκλειστικά την ανταγωνιστικότητα, αλλά εξίσου την κοινωνική διάσταση και την απασχόληση. Η επένδυση στη βιώσιμη ανάπτυξη είναι, κατά τη γνώμη της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, καλό πράγμα.

Η δεύτερη προτεραιότητα αφορά τη ρήτρα «ραντεβού». Κυρία Επίτροπε, πιστεύουμε –ή μάλλον προσπαθούμε ακόμα να πιστέψουμε– στη ρήτρα «ραντεβού», που επίσης ψηφίσαμε σήμερα το πρωί. Χάρη σε αυτήν τη ρήτρα, θα μπορέσουμε ενδεχομένως να αποδεσμεύσουμε επιτέλους νέα περιθώρια, ιδίως όσον αφορά τη γεωργία. Λυπούμαι, πάντως, που οι σοσιαλιστές φίλοι μας αποφάσισαν να καταργήσουν τη μετάβαση στις ενισχύσεις που θα μπορούσαμε να διαθέσουμε στη γεωργία, ενδεχομένως σε εθνικό επίπεδο. Σήμερα το πρωί, με αυτήν τη ρήτρα «ραντεβού», αφήσαμε ορισμένες πόρτες ανοιχτές. Απόψε, διαπιστώνουμε ότι είναι πολύ στενές, παρά το ποιοτικό έργο που επιτέλεσε ο συνάδελφός μας. Σας απευθύνω έκκληση να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν.

 
  
MPphoto
 
 

  Esko Seppänen, εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL. (FI) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, η Ομάδα μας έχει εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά της σχετικά με τα δημοσιονομικά πλαίσια για την περίοδο 2007-2013 ψηφίζοντας κατά της έγκρισης της έκθεσης του κ. Böge στη σημερινή σύνοδο της Ολομέλειας.

Ο κύριος λόγος ήταν ότι το χαμηλό επίπεδο των πιστώσεων δεν αντικατόπτριζε τις ανάγκες που η Ομάδα μας θεωρεί ζωτικές για την ανάπτυξη εποικοδομητικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Τα νέα δημοσιονομικά πλαίσια κρίνονται ως οπισθοδρομικά και στην έκθεση του κ. Elles. Θέλουμε να δούμε περισσότερη συνοχή, περισσότερη επιστήμη και έρευνα, μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το περιβάλλον, και περισσότερη κοινωνική πρόνοια.

Η Ομάδα μας, ωστόσο, δεν φρονεί ότι υπάρχει ανάγκη να στρατιωτικοποιηθεί η εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της ΕΕ. Η στρατιωτικοποίηση ήταν ένας από τους κύριους τομείς εστίασης του Συμβουλίου στα νέα δημοσιονομικά πλαίσια και το Συμβούλιο εξασφάλισε επίσης χρηματοδότηση για αυτήν στη νέα Διοργανική Συμφωνία με το Κοινοβούλιο.

Αν και η Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ απορρίφθηκε, η Επιτροπή και το Συμβούλιο μπορούν να αρχίσουν να αναπτύσσουν μια κοινή διαχείριση των εξωτερικών υποθέσεων για την Ένωση. Αυτό θα σήμαινε αύξηση των εξουσιών της Ένωσης εις βάρος των κρατών μελών. Η κυριαρχία στην εξωτερική πολιτική είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός ανεξάρτητου κράτους.

Σχετικά με τους στόχους της Λισαβόνας, η Ομάδα μας έχει καταδικάσει το περιορισμένο πεδίο όσον αφορά την κοινωνική προστασία. Λαμβάνουν υπόψη τους μόνο τις ανάγκες των εταιρειών και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων τους. Η πρόταση της Επιτροπής για ένα ειδικό Ταμείο Παγκοσμιοποίησης είναι μια απογοήτευση, ως προς το ότι μία από τις προϋποθέσεις για την κοινοτική βοήθεια είναι οι μαζικές απολύσεις, όπου τουλάχιστον 1 000 εργαζόμενοι χάνουν τις θέσεις εργασίας τους. Η Ομάδα μας δεν υποστηρίζει επίσης την προσέγγιση της Επιτροπής που είναι γνωστή ως πολιτική της πληροφόρησης. Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης χρησιμοποιούν χρήματα για τη διάχυση πληροφοριών για σκοπούς προπαγάνδας, αντί να κοιτάξουν στον καθρέφτη και να προσπαθήσουν να δουν ποιο είναι το πρόβλημα όταν το κοινό κατακρίνει την Ένωση. Ούτε και ο καθρέφτης θα έχει πρόβλημα.

Πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε γρήγορα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολυετών προγραμμάτων· διαφορετικά, το έτος 2007 θα αντιμετωπίσουμε μια δραματική υποχρησιμοποίηση πολλών πιστώσεων.

 
  
MPphoto
 
 

  Nils Lundgren, εξ ονόματος της Ομάδας IND/DEM. (SV) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, η έκθεση της Επιτροπής Προϋπολογισμών παρέχει μια κομψή επισκόπηση του θέματός της, υπογραμμίζει έναν μεγάλο αριθμό σημαντικών ζητημάτων για τις αναπτυσσόμενες χώρες, συζητά τη σημασία του να είμαστε φειδωλοί με τους πόρους της ΕΕ και τονίζει τη σημασία της αυστηρής ιεράρχησης προτεραιοτήτων. Είναι κανείς αντίθετος σε αυτό; Όχι. Ωστόσο, αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα με την έκθεση – δεν παίρνει θέση ως προς το ζήτημα σε ποιο επίπεδο πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτά τα σημαντικά θέματα. Σε επίπεδο ΕΕ ή σε εθνικό επίπεδο; Δεν παίρνει θέση ως προς το πώς πρέπει να αλλάξει το ρυθμιστικό σύστημα προκειμένου να προχωρήσει αυτή η βελτιωμένη οικονομία και δεν παίρνει θέση σχετικά με το τι είναι αυτό που πρέπει να καταργηθεί ή να περιοριστεί προκειμένου να καταστεί δυνατό να δώσουμε προτεραιότητα σε άλλα πράγματα.

Επιτρέψτε μου να κάνω ορισμένες υποδείξεις. Ένα μεγάλο μέρος των όσων προτείνονται για την τόνωση της ανάπτυξης προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της παγκοσμιοποίησης όσον αφορά την προσαρμογή και λοιπά αποτελείται από θέματα που αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο τρόπο από τα κράτη μέλη καθαυτά, σε υγιή ανταγωνισμό μεταξύ τους για να υπάρξουν λύσεις που λειτουργούν. Αυτό ισχύει για το σύνολο σχεδόν της ατζέντας της Λισαβόνας, την πολιτική για τις μικρές επιχειρήσεις και την ερευνητική δραστηριότητα. Είναι δύσκολο να βρούμε οποιονδήποτε λόγο για τη ρύθμιση αυτών των θεμάτων σε επίπεδο ΕΕ.

Πράγματα που συνιστούν σημαντικά καθήκοντα που πρέπει να διεκπεραιώνονται σε επίπεδο ΕΕ είναι, για παράδειγμα, η ρύθμιση της εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η ΕΕ κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα, και θα ήταν καταστροφή αν το σύστημα αυτό, στο οποίο αναμένεται να προσχωρήσουν η Ρωσία και η Ιαπωνία σε δύο χρόνια, κατέρρεε με τον καιρό. Η εμπορία των δικαιωμάτων εκπομπών πρέπει τώρα να αναδιαρθρωθεί. Ένα σημαντικό βήμα θα μπορούσε να είναι το να δοθεί η δυνατότητα στις κυβερνήσεις των κρατών μελών να πουλούν τα δικαιώματα εκπομπών σε εταιρείες μέσω δημοπρασίας. Επιπλέον, τα δικαιώματα εκπομπών πρέπει να επεκταθούν ώστε να καλύψουν μεγαλύτερους τομείς της οικονομίας και περισσότερες χώρες. Πρόκειται για ένα σημαντικό καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ένα καθήκον με παγκόσμιο χαρακτήρα.

Μιλάμε συνεχώς για την αρχή της επικουρικότητας, αλλά όταν τα πράγματα σοβαρεύουν δεν την βλέπουμε πουθενά. Σύμφωνα με την έκθεση, η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίζει σχεδόν κάθε είδους πρόβλημα. Ρυθμιστικά συστήματα που χρειάζονται τροποποίηση είναι, μεταξύ άλλων, αυτά που σχετίζονται με τη γεωργική πολιτική. Σε αυτόν τον τομέα, χρειάζεται να καθοδηγήσουμε την ανάπτυξη προς την κατεύθυνση της επανεθνικοποίησης του κόστους της σταδιακής δημιουργίας πολιτικών ευκαιριών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ελευθέρωση όλου του συστήματος.

Τέλος, πρέπει να συζητήσουμε λεπτομερώς τι πρέπει να καταργηθεί ή να περιοριστεί, έτσι ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε άλλα πράγματα. Πρέπει να αρχίσουμε σοβαρά να αναλύουμε και να συζητούμε ποια από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα πρέπει να καταργηθούν. Θα πρέπει, για παράδειγμα, να καταργήσουμε την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών. Αυτά τα δύο θεσμικά όργανα δεν έχουν πλέον καμία χρησιμότητα. Πρέπει επιτέλους να φτάσουμε στο σημείο όπου θα κάνουμε τις Βρυξέλλες έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα επιτρέψουμε στο κτήριο στο οποίο βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή να γίνει έδρα ενός Πανεπιστημίου της ΕΕ, για παράδειγμα. Αυτό θα ήταν εξαιρετικά επωφελές όχι μόνο για το Κοινοβούλιο, αλλά και για την πόλη του Στρασβούργου. Θα συνεπαγόταν ότι οι παροχείς υπηρεσιών της πόλης –ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταξί κλπ.– θα μπορούσαν να έχουν σταθερή κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αντί να είναι υπερφορτωμένοι λίγες μέρες κάθε μήνα και τον υπόλοιπο καιρό να έχουν μειωμένη πελατεία.

 
  
MPphoto
 
 

  Sergej Kozlík (NI). – (SK) Έχει ειπωθεί ότι, αν δεν μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα επί της αρχής, τότε τουλάχιστον υιοθέτησε απέναντι τους μια στάση που διέπεται από αρχές. Φαίνεται ότι στη διαδικασία έγκρισης της πρότασης του προϋπολογισμού για το 2007 υιοθετήθηκαν πολλές προσεγγίσεις βάσει αρχών.

Στις 3 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε έναν προσωρινό προϋπολογισμό για το 2007. Με αυτόν τον τρόπο, έκανε το πρώτο βήμα προς την κατάρτιση ενός προϋπολογισμού για το πρώτο έτος μιας επταετούς περιόδου, αλλά ελπίζω ότι δεν θα είναι τόσο οδυνηρό για όλα τα χρόνια από το 2007 ως το 2013. Αν η Επίτροπος θεωρεί τον προτεινόμενο προϋπολογισμό ως μινιμαλιστικό, θα πρέπει να συμφωνήσω μαζί της. Από την άλλη πλευρά, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς ο προϋπολογισμός αυτός μπορεί να έχει θεμελιώδη συνεισφορά στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Πρόκειται μάλλον για έναν συμβατικό προϋπολογισμό.

Είναι αλήθεια, ωστόσο, ότι ο συμβιβασμός που επιτύχαμε όσον αφορά το δημοσιονομικό ανώτατο όριο για το δημοσιονομικό πλαίσιο 2007-2013 δεν θα αφήσει στην Επιτροπή πολλά περιθώρια ελιγμών. Αυτό μπορούμε να το δούμε από τα δεδομένα για τη συνολική αύξηση των πληρωμών σε σχέση με το 2006. Η συνολική αύξηση των πληρωμών κατά 3,9% φαίνεται στην πραγματικότητα αρκετά μετριοπαθής. Αν λάβουμε υπόψη τον προβλεπόμενο πληθωρισμό της τάξεως του 2% για το 2007, τότε η πραγματική αύξηση της χρηματοδότησης των αναγκών της ευρωπαϊκής πολιτικής το εν λόγω έτος είναι μόλις 1,9%. Και αυτό σε μια στιγμή όπου 30 εκατομμύρια Βούλγαροι και Ρουμάνοι θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο του 2007.

Υπήρξαν αλλαγές στη δομή του προϋπολογισμού τις οποίες θεωρώ θετικές. Οι δαπάνες για τους φυσικούς πόρους και τη γεωργία θα αυξηθούν μόνο κατά 1,2%, ενώ τα κονδύλια που προβλέπονται για την ανταγωνιστικότητα και την πολιτική συνοχής για την ανάπτυξη και απασχόληση θα αυξηθούν πάνω από 12%. Ωστόσο, το ζήτημα κλειδί θα είναι η αποτελεσματική χρήση αυτής της χρηματοδότησης.

Η μεταφορά της γνώσης στο πλαίσιο της οικονομίας πρέπει να υποστηριχθεί με περισσότερα χρήματα που θα διατεθούν για προγράμματα σχετικά με την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, την ανάπτυξη διευρωπαϊκών δικτύων και τη διά βίου μάθηση. Ένα νέο στοιχείο είναι το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης των 500 εκατ. ευρώ που θα βοηθήσει τους εργαζόμενους που απολύονται ως αποτέλεσμα της βιομηχανικής αναδιάρθρωσης. Ωστόσο, η αποτελεσματική χρήση αυτής της χρηματοδότησης θα είναι και πάλι θέμα.

Μπορούμε να συνεχίζουμε να συζητάμε σχετικά με το πώς θα προσθέσουμε κάτι παραπάνω εδώ και θα αφαιρέσουμε κάτι παραπάνω από εκεί. Με την πρότασή της η Επιτροπή έθεσε ένα αρκετά αυστηρό, αλλά όχι ανέφικτο επίπεδο. Θα είναι δύσκολο για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να χαμηλώσει αυτό το δημοσιονομικό εμπόδιο και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να το ανεβάσει. Ο δημοσιονομικός συμβιβασμός για το 2007 πρέπει, συνεπώς, να παραμείνει πολύ κοντά σε αυτά τα επίπεδα.

 
  
MPphoto
 
 

  Salvador Garriga Polledo (PPE-DE). – (ES) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, είναι σαφές ότι το πρώτο πράγμα για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε είναι η ίδια η λειτουργία αυτής της συζήτησης σχετικά με τις ετήσιες στρατηγικές προτεραιότητες, καθώς ο σκοπός ήταν καταρχήν να θεσπιστεί μια σωστή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τον καθορισμό των δημοσιονομικών προτεραιοτήτων της. Ωστόσο, έχουμε για άλλη μία φορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού λίγες ημέρες πριν υποβάλει ο κ. Jensen την έκθεσή του σχετικά με τις ετήσιες στρατηγικές προτεραιότητες στην Ολομέλεια.

Εν πάση περιπτώσει, γινόμαστε πιο γρήγοροι και ίσως, πριν λήξει η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος, θα καταφέρουμε να διεξαγάγουμε αυτήν τη συζήτηση σχετικά με τις ετήσιες στρατηγικές προτεραιότητες ταυτόχρονα με την εκπόνηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού από την Επιτροπή.

Επιπλέον, θα ήθελα να πω ότι υποστηρίζουμε πλήρως τον εισηγητή, κ. Elles, τόσο τώρα όσο και κατά τη διάρκεια των περίπλοκων καιρών που μας περιμένουν όταν θα πρέπει να «στραγγίξουμε» τις δημοσιονομικές προοπτικές που εγκρίναμε όσο το δυνατόν περισσότερο –αυτές τις πολύ οπισθοδρομικές δημοσιονομικές προοπτικές, όπως είπε ο ίδιος ο εισηγητής, και συμφωνώ μαζί του– διότι μένουν ακόμη πολλά να δούμε.

Το Συμβούλιο πρέπει να αποδείξει ότι πιστεύει στις δεσμεύσεις του: καταρχάς, θα έπρεπε να παρίσταται σε αυτήν τη συζήτηση –αν και βλέπω ότι δεν είχε τον χρόνο να παραμείνει· δεύτερον, η Επιτροπή πρέπει να είναι ικανή να πείσει ένα πολύ επιφυλακτικό Κοινοβούλιο ότι θα μπορέσει να διατηρήσει ένα αποδεκτό επίπεδο δαπανών προκειμένου να διατηρηθούν και να χρηματοδοτηθούν τα προγράμματα της Κοινότητας· και τρίτον, θα πρέπει επίσης το Κοινοβούλιο να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση όσον αφορά την ποιότητα των δαπανών και τη στάση του Συμβουλίου σχετικά με το ύψος του προϋπολογισμού.

Ας ελπίσουμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός, σε σχέση με τον οποίο ο εισηγητής κάνει ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις και ο οποίος είναι ο πρώτος από τους επτά προϋπολογισμούς αυτών των δημοσιονομικών προοπτικών, θα τροποποιηθεί και ότι θα μπορέσει να σημειωθεί κάποια πρόοδος σε θέματα δημοσιονομικής διαδικασίας, για παράδειγμα, στην πρώτη συνδιαλλαγή και, ειδικά, κύριε Πρόεδρε, σχετικά με την προτεραιότητα των κοινοτικών προγραμμάτων από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Υπάρχουν όλο και λιγότεροι πόροι και κάθε επιτροπή θα πρέπει, επομένως, να αντιμετωπίσει τις ευθύνες της.

 
  
MPphoto
 
 

  Neena Gill (PSE).(EN) Κύριε Πρόεδρε, θέλω να συγχαρώ τον κ. Elles για την έκθεση σχετικά με την ετήσια στρατηγική πολιτικής. Επιθυμώ να δώσω έμφαση σε τρεις τομείς. Μιλώντας ως εισηγήτρια της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, θέλω καταρχάς να δηλώσω ότι στηρίζω την παρότρυνση του εισηγητή προς την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εστιάσουν την προσοχή τους στους τομείς που αποτελούν τη βάση των σύγχρονων υγιών και ακμαίων οικονομιών: την έρευνα και την ανάπτυξη, την καινοτομία, τη γνώση, τις δεξιότητες, τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια. Η αποτελεσματική επένδυση σε αυτούς τους τομείς θα αποδώσει εξαιρετικά κέρδη μακροπρόθεσμα. Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι κοντόφθαλμη και, παρόλα αυτά, να είναι παγκοσμίως ανταγωνιστική και να αντιστρέψει το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων, το οποίο οδηγεί σε χαμηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης από αυτούς που θα μπορούσαν να υπάρχουν αν δεν σημειωνόταν αυτή η διαρροή.

Δεύτερον, στηρίζω επίσης την έκκληση που απευθύνει ο εισηγητής στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν την ισχύουσα και την προτεινόμενη νομοθεσία προκειμένου να συμβάλουν στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς. Η στρατηγική της Λισαβόνας δεν έχει τοποθετηθεί αρκετά ψηλά στην κατάταξη των προτεραιοτήτων, παρά το γεγονός ότι επιδιώκει τη βελτίωση τομέων η πρόοδος των οποίων ενδιαφέρει τους πολίτες, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας. Όπως είπε ο Πρόεδρος Barroso σε αυτό το Κοινοβούλιο κατά την πρώτη του αγόρευση τον Ιούλιο του 2004, πρέπει να δείξουμε στους πολίτες ότι η Ευρώπη μπορεί να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της.

Τρίτον, μιλώντας ως μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών, οφείλω να πω ότι διαφωνώ με την έμφαση που δίνει ο εισηγητής στη στρατηγική μας συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Φρονώ ότι η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει σταθερές και εποικοδομητικές σχέσεις με όλους τους παγκόσμιους εταίρους στον ίδιο βαθμό, ειδικά εφόσον η Επιτροπή έχει προτείνει μια πολύ απογοητευτική περικοπή των κονδυλίων της κατηγορίας 4 του προσχεδίου προϋπολογισμού. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι παραδοσιακές προτεραιότητες και δεσμεύσεις μας υποβαθμίζονται. Επίσης, δεν θα υπάρχει επιπλέον χρηματοδότηση για τις νέες συμφωνίες που υπογράψαμε, όπως η όλο και πιο σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση με την Ινδία.

Εφόσον οι πόροι είναι ελάχιστοι, ζητώ από την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν καθόλου άσκοπες δαπάνες. Θα μπορούσε, λοιπόν, η Επιτροπή να εγγυηθεί ότι εφαρμόζονται τα κατάλληλα μέτρα και μηχανισμοί, όπως τόνισε ο κ. Virrankoski, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή και η πλήρης απορρόφηση; Δεν θέλουμε στο τέλος του έτους να επιστραφούν εκατομμύρια ευρώ στα κράτη μέλη.

 
  
MPphoto
 
 

  Anne E. Jensen (ALDE). – (DA) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εισηγητή μας, κ. Elles, για την ιδεαλιστική του πρόταση όσον αφορά τις εργασίες για τον προϋπολογισμό του 2007. Είναι ιδεαλιστική, διότι η σκέψη του είναι πολλά χρόνια μπροστά, διότι αποδίδεται σημασία στη συμμόρφωση με το νέο πλαίσιο για την εξωτερική πολιτική και διότι στο επίκεντρο μπαίνει εκείνο το μέρος του προϋπολογισμού που προορίζεται να εξασφαλίσει την οικονομική μεγέθυνση και να ενισχύσει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

Θα ήθελα ιδιαίτερα να επιστήσω την προσοχή στη νέα συλλογιστική κόστους-ωφελείας στον προϋπολογισμό όπου, χρόνο με τον χρόνο, θα αποτιμάμε την αξία των μεμονωμένων προγραμμάτων σε σχέση με το κόστος τους. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρώνουμε με αυτόν τον τρόπο θα αποτελέσουν, φυσικά, μέρος μιας αξιολόγησης και μιας ενδιάμεσης αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για το 2008-2009. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να προετοιμάσουμε το έδαφος για την αναμόρφωση του δημοσιονομικού πλαισίου, έτσι ώστε το επίκεντρό του να είναι στις νέες ανάγκες και όχι πλέον σε πράγματα που δεν λειτουργούν σωστά. Η αποδοτικότητα και κάποιο αντάλλαγμα πρέπει να είναι το σύνθημα του προϋπολογισμού της ΕΕ. Όλη αυτή η εργασία πρέπει να γίνει σε στενή συνεργασία με τις ειδικές επιτροπές. Θα αναπτύξουμε, συνεπώς, περαιτέρω την ολοένα και πιο στενή συνεργασία των τελευταίων ετών με τις ειδικές επιτροπές για την κατάρτιση του ετήσιου προϋπολογισμού.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής πρέπει τώρα να συμμορφωθούμε με τη νέα δέσμη κανόνων σύμφωνα με την οποία το Κοινοβούλιο συμμετέχει στην ανάπτυξη των στρατηγικών πλαισίων και αποκτά, συνεπώς, μια βάση για την παρακολούθηση της ασκούμενης πολιτικής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να δούμε αν επιτυγχάνουμε ή όχι τους στόχους που ορίστηκαν μέσω του προϋπολογισμού. Η μέθοδος εργασίας που θα χρησιμοποιηθεί εν προκειμένω πρέπει, φυσικά, να αναπτυχθεί, και είναι σημαντικό η εργασία να ξεκινήσει καλά. Το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο συνεπάγεται ότι θα υπάρξει αξιοσημείωτη ανάπτυξη σε αυτό το τμήμα του προϋπολογισμού που αφορά την έρευνα, την καινοτομία, την εκπαίδευση και τις μεταφορές. Θα ήθελα, ωστόσο, να τονίσω ότι οι πιστώσεις για τις επενδύσεις στις μεταφορές δεν συνάδουν διόλου με τις φιλοδοξίες των κρατών μελών για τα διευρωπαϊκά δίκτυα. Η Επιτροπή κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει την πολύ καλύτερη υλοποίηση των σχεδίων, και τώρα το Συμβούλιο πρέπει να δείξει ότι σκοπεύει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του. Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα να βρουν τη χρηματοδότηση αν δεν επιθυμούν να πληρώσουν μέσω του προϋπολογισμού.

 
  
MPphoto
 
 

  Ingeborg Gräßle (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, κατά το οικονομικό έτος 2007 θα αντιμετωπίσουμε σημαντικούς κινδύνους, και μάλιστα όσον αφορά τόσο τα μεγέθη όσο και τις διαδικασίες εκτέλεσης των πολυετών προγραμμάτων που στηρίζονται στον δημοσιονομικό κανονισμό.

Τα νέα προγράμματα έχουν ένα δυναμικό που μπορεί να αξιοποιηθεί σωστά μόνο αν βελτιωθούν οι διαδικασίες. Είναι σημαντικό για όλους τους ενδιαφερομένους και ιδίως για τους χρήστες των προγραμμάτων να ολοκληρωθεί τώρα το συντομότερο δυνατόν η νομοθετική διαδικασία που αφορά τον δημοσιονομικό κανονισμό, τις διατάξεις εφαρμογής του και τα πολυετή προγράμματα, για να μπορέσουν να ασχοληθούν άμεσα με αυτά οι συνεργάτες της Επιτρόπου. Περιμένουμε με ανυπομονησία την αναθεωρημένη πρόταση της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού κανονισμού.

Όταν εγκρίθηκε το σχέδιό μας, η Επιτροπή υποσχέθηκε να υιοθετήσει πολλές από τις τροπολογίες μας. Τότε, το Σώμα είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε ουσιαστικά σημεία με μια ονομαστική ψηφοφορία που κατέληξε σε πρωτοφανή πλειοψηφία στο Σώμα. Τα σημεία που θέσαμε για τις διαδικασίες ήταν: πιο γρήγορα, πιο λιτά και πιο αποτελεσματικά, προκειμένου να καταστεί δυνατό να επενδυθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι με τρόπο που θα αποφέρει κέρδος και προστιθέμενη αξία. Επίσης, για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα του Κοινοβουλίου.

Θα εξετάσουμε με τον ανάλογο τρόπο το αναθεωρημένο σχέδιο της Επιτροπής που περιλαμβάνεται στην αυριανή μας ημερήσια διάταξη, όμως για να προβούμε σε εξονυχιστική ανάλυση, πρέπει να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα – όχι μόνο περιγράμματα, αλλά και αποχρώσεις. Το Σώμα πρέπει να γνωρίζει ποια σημεία θέλουν η Επιτροπή και το Συμβούλιο να ενσωματωθούν στους κανονισμούς εφαρμογής για να δούμε σε ποιο μέτρο εφαρμόστηκε η γνωμοδότησή μας, και μάλιστα και στα δύο έγγραφα.

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω την Επίτροπο ότι θα κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε πως η πρόταση θα εγκριθεί άμεσα εδώ στο Σώμα. Παρακαλώ την Επιτροπή να παρουσιάσει τώρα το συντομότερο δυνατόν ολόκληρο το έργο που θα περιλαμβάνει τον δημοσιονομικό κανονισμό και τον κανονισμό εφαρμογής, προκειμένου να μας δώσει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε έγκαιρα τα νέα προγράμματα με τις νέες διαδικασίες κατά τη νέα περίοδο προγραμματισμού.

Επίσης, απευθύνω έκκληση προς το Συμβούλιο να συνεχίσει την εποικοδομητική συνεργασία προκειμένου να μπορέσουν η Ευρώπη, οι πολίτες της, τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα να επιτύχουν μια καλύτερη και, κυρίως, φθηνότερη διαχείριση.

 
  
MPphoto
 
 

  Paulo Casaca (PSE). – (PT) Κυρία Επίτροπε, κύριε Elles, θα ήθελα και εγώ να σας συγχαρώ για την εξαίρετη έκθεσή σας. Με ευχαρίστησε ιδιαίτερα ότι είδα να αναφέρονται οι διατλαντικές σχέσεις, μια σημαντική προτεραιότητα που συχνά παραβλέπεται, αλλά υπογραμμίστηκε ευτυχώς από τον εισηγητή μας. Φρονώ, σε κάθε περίπτωση, ότι το μείζον ζήτημα εδώ είναι ότι η πρόταση που έχουμε ενώπιον μας υστερεί σε σχέση με την περσινή πρόταση και σε σχέση με το όριο που μας επιβλήθηκε από τις δημοσιονομικές προοπτικές.

Πιστεύω ότι στο νέο πλαίσιο που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή, δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να επιτρέψουμε να επικρατήσουν πρακτικές του παρελθόντος, όπου δεν χρησιμοποιούσαμε το σύνολο του δημοσιονομικού πλαισίου. Πιστεύω ότι είναι κρίσιμο, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα δημοσιονομικό πλαίσιο που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένο όσον αφορά τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες, να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε πλήρως. Από αυτήν την άποψη, πιστεύω ότι η Επιτροπή μπορεί να διαδραματίσει ρόλο κλειδί, και θα ήθελα να καλέσω την Επιτροπή να μην επανέλθει στην υποβολή σχεδίων που υπολείπονται των ανώτατων ορίων των δημοσιονομικών πλαισίων.

 
  
MPphoto
 
 

  Gérard Deprez (ALDE). – (ES) Κύριε Πρόεδρε, για μένα, η πιο σημαντική είδηση απόψε είναι ότι κέρδισε η Μπάρτσα. Συγχαρητήρια!

(FR) Kύριε Πρόεδρε, ως μέλος της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και ως συντάκτης γνωμοδότησης της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για τον προϋπολογισμό του 2007, θέλω εξαρχής να εκφράσω τη χαρά μου διαπιστώνοντας ότι, ανάμεσα στον περιορισμένο αριθμό πολιτικών προτεραιοτήτων που διατήρησε ο γενικός μας εισηγητής, ο κ. Elles, για τον προϋπολογισμό του 2007, εμφανίζεται σε καλή θέση η διάσταση της ασφάλειας, τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πράγματι, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η πρόληψη και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η βελτίωση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, η εξάρθρωση των δικτύων παράνομης μετανάστευσης είναι πραγματικά και σοβαρά διακυβεύματα που απαιτούν ενδεδειγμένες πολιτικές και επαρκή μέσα. Κανείς δεν μπορεί επίσης να αρνηθεί ότι πρόκειται για τομείς στους οποίους ολοκληρωμένες δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο κομίζουν αδιαμφισβήτητη υπεραξία σε σύγκριση με τις προσπάθειες των κρατών μελών, όταν αυτά ενεργούν μεμονωμένα. Κανένας, τέλος, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι πρόκειται για προβλήματα που απασχολούν πολύ έντονα και πολύ δικαιολογημένα τους πολίτες της Ένωσης, όπως άλλωστε το δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις και όλες οι έρευνες του Ευρωβαρόμετρου, προβλήματα που οι ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν όχι μόνο φυσικό αλλά και αναγκαίο να αντιμετωπίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, εκτιμώ ότι για να συμφιλιωθεί η Ευρώπη με τους πολίτες, χρειάζονται ενδεχομένως πολύ λιγότερες νεφελώδεις συζητήσεις και πολύ λιγότερα προπαγανδιστικά φυλλάδια, αλλά πολύ περισσότερες πολιτικές και μέτρα που ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στα προβλήματα, τα οποία πραγματικά βιώνουν οι άνθρωποι και θεωρούν σημαντικά και επείγοντα. Η εσωτερική ασφάλεια είναι ένας από αυτούς τους τομείς. Ο προϋπολογισμός του 2007 θα μας παράσχει την ευκαιρία να πάψουμε πια να τους απογοητεύουμε.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Σας ευχαριστούμε πολύ για τα λόγια σας και τα συγχαρητήριά σας, κύριε Deprez, αλλά θα πρέπει επίσης να εκφράσετε τα συλλυπητήριά σας στον εισηγητή.

 
  
MPphoto
 
 

  László Surján (PPE-DE). – (HU) Κύριε Πρόεδρε, το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο οριστικοποιήθηκε μόλις σήμερα, και είμαστε ήδη αντιμέτωποι με τις αδυναμίες του. Η Επιτροπή δεν θα μπορούσε να λύσει το αδύνατο και, σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι σε θέση να σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο στους τομείς της ανταγωνιστικότητας, της έρευνας ή της καινοτομίας, οι οποίες είχαν στην πραγματικότητα προσδιοριστεί ως προτεραιότητες από το Συμβούλιο και την Επιτροπή. Η ετήσια στρατηγική πολιτικής της Επιτροπής δεν προωθεί μια οικονομική μεταρρύθμιση ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.

Φαίνεται ότι ο ανταγωνισμός που έχει επιβληθεί στον κόσμο και την Ευρώπη από τις αναδυόμενες αμερικανικές οικονομίες παραβλέπεται. Ενεργώντας μαζί, τα κράτη μέλη ενδέχεται να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις, αλλά, αν είναι το καθένα μόνο του, είναι βέβαιο ότι θα βγουν ζημιωμένα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ο προϋπολογισμός του 2007 θα προκαλέσει απογοήτευση, διότι θα έπρεπε να είναι στρατηγικός, αλλά στην πραγματικότητα ασφυκτιά εντός των στενών ορίων του. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, αυτός ο προϋπολογισμός θα ευχαριστήσει κατά κύριο λόγο τα νέα κράτη μέλη. Η τριετής περίοδος αναμονής έληξε, και θα μοιραστούν, επιτέλους, τους πόρους για την ανάπτυξη στον ίδιο βαθμό με τους άλλους. Μπορούν τώρα να αρχίσουν να αναπτύσσονται δυναμικά αν ξεπεράσουν τις παιδικές τους ασθένειες και δεν κολλήσουν στο σημερινό επίπεδο χρησιμοποίησης των πόρων της τάξης του 20-30%.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Elles, τον εισηγητή μας, για το καίριο και συνετό έργο του. Ελπίζω ότι η θέση του Κοινοβουλίου θα μπορέσει τελικά να επηρεάσει την οριστική μορφή του προϋπολογισμού.

 
  
MPphoto
 
 

  Lidia Joanna Geringer de Oedenberg (PSE). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, το 2007 θα είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ ενδιαφέρον έτος για την Ευρώπη και τους πολίτες της. Η διεύρυνση της Ένωσης με άλλες δύο χώρες, η συνεχιζόμενη διαδικασία επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης και, πάνω από όλα, η έναρξη της εφαρμογής των νέων δημοσιονομικών προοπτικών πρέπει να υποστηριχθούν από την αποτελεσματική εφαρμογή των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκριθούν στις παγκόσμιες προκλήσεις και τις προσδοκίες των πολιτών μας.

Ο καθορισμός προτεραιοτήτων για τα ερχόμενα χρόνια, ενόψει όλων αυτών, είναι στρατηγικής σημασίας για καθένα από τα επτά χρόνια που καλύπτουν οι νέες δημοσιονομικές προοπτικές. Για τον λόγο αυτόν, είναι εκπληκτικό και ανησυχητικό που υπάρχουν ήδη ορατές ανακολουθίες μεταξύ των παγκοσμίων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κοινότητα και των μέτρων που υποτίθεται ότι θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Επίσης, κατά τον προσδιορισμό των προκλήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται ότι δεν κατάφερε να αντιληφθεί τις δυναμικές αλλαγές που συμβαίνουν στην παγκόσμια οικονομία, ιδίως στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές όπως η κινέζικη ή η ινδική αγορά. Από την άποψη της εσωτερικής πολιτικής, και σύμφωνα με τη στρατηγική της Λισαβόνας, η Επιτροπή θα πρέπει, σε κοινοτικό επίπεδο καθώς και σε εθνικό επίπεδο, να υποστηρίξει σαφώς τα στοιχεία μιας σύγχρονης οικονομίας όπως είναι η επιστημονική έρευνα, η καινοτομία και οι τεχνολογίες της κοινωνίας των πληροφοριών.

Ενόψει του ολοένα εντονότερου παγκόσμιου ανταγωνισμού, είναι επίσης ζωτικής σημασίας να διαμορφωθεί μια στρατηγική που θα επιτρέπει στους εργοδότες και τους εργαζόμενους να προσαρμοστούν στις αλλαγές που συμβαίνουν. Από αυτήν την άποψη, το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης που συζητείται σήμερα μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, και η αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για το 2008 θα είναι ένα αληθινό μέσο για την προσαρμογή των πολυετών δημοσιονομικών σχεδίων σε έναν ραγδαία αναπτυσσόμενο κόσμο. Είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί μια ισχυρή πολιτική και οικονομική θέση και να ξεπεραστεί η εσωτερική κρίση την οποία διέρχεται σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 
  
MPphoto
 
 

  Agnes Schierhuber (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Elles για την εργασία του. Η ετήσια στρατηγική πολιτικής για τον προϋπολογισμό του 2007 θα είναι καθοριστική για τη μορφή που θα λάβει η περαιτέρω θετική ανάπτυξη της Ευρώπης. Μου φαίνεται ότι, από αυτήν την άποψη, είναι ιδιαίτερα αξιομνημόνευτη η υποστήριξη των δύο εσωτερικών πολιτικών – των στόχων της Λισαβόνας και της γεωργικής πολιτικής.

Ενόψει της δημογραφικής εξέλιξης και της παγκοσμιοποίησης, είναι απόλυτα εύλογο να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη μεταρρυθμισμένη γεωργική πολιτική και την πολιτική για την ύπαιθρο. Ειδικά στην περίπτωση αυτήν μπορούμε και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους στόχους της Λισαβόνας για να λύσουμε τρέχοντα προβλήματα όπως η ανεργία και η οικονομική στασιμότητα. Η κοινή γεωργική πολιτική, η μόνη κοινοτικοποιημένη πολιτική της ΕΕ, συγκριτικά με άλλους τομείς της πολιτικής έχει υποστεί συνεχείς μεταρρυθμίσεις. Οι πολιτικοί που ασχολούνται με αυτήν και οι αγρότες απέδειξαν επανειλημμένα τη διάθεσή τους να κάνουν θυσίες και να δεχτούν αλλαγές για χάρη μιας κοινής ευρωπαϊκής κοινότητας.

Οι παράγοντες της ευρωπαϊκής γεωργίας απέδειξαν την προθυμία τους για μεταρρυθμίσεις. Τώρα είναι καιρός να το ανταμείψουμε αυτό. Η βιώσιμη γεωργία, το ευρωπαϊκό μας πρότυπο, χρειάζεται ασφάλεια προγραμματισμού και αυτό ακριβώς προσέφερε η θέσπιση του προϋπολογισμού ως το 2013, δηλαδή για την επόμενη επταετία. Επίσης, όμως, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι οι δημοσιονομικοί πόροι θα ισχύουν ως το 2013 χωρίς περικοπές, όπως αποφασίστηκε στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ.

Εμείς διεξαγάγαμε τις μεταρρυθμίσεις και τώρα εμείς οι αγρότες έχουμε φθάσει στα όριά μας και δεν πρόκειται να πάμε παραπέρα.

 
  
MPphoto
 
 

  Brigitte Douay (PSE). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, τη στιγμή που ξεκινάμε την επεξεργασία του προϋπολογισμού του 2007, συμμερίζομαι την ανησυχία που εξέφρασε ο κ. Elles στην έκθεσή του για το χάσμα που χωρίζει τις φιλοδοξίες που όρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το μέλλον και τη δημοσιονομική λιτότητα στην οποία δυστυχώς αφέθηκε, σήμερα κιόλας το πρωί, για τα προσεχή επτά χρόνια.

Το 2007, ωστόσο, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οι δημοσιονομικές εκτιμήσεις θα επιτρέψουν να επιδιώξουμε τους σημερινούς προσανατολισμούς, εκκινώντας παράλληλα τη νέα γενιά των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που αφορούν κυρίως την περιφερειακή πολιτική.

Γεγονός είναι ότι, παράλληλα με τις νέες δημοσιονομικές προοπτικές, πρόκειται να υλοποιηθούν νέα προγράμματα που στοχεύουν στην περιφερειακή ανάπτυξη πράγματι, με τα οποία θα πρέπει να μάθουμε να εξοικειωνόμαστε.

Δεν σταματάμε να επαναλαμβάνουμε ότι η πολιτική συνοχής είναι βασική για τον συνολικό δυναμισμό της Ευρώπης. Θα επιτρέψει λογικά στις περιφέρειες, παρά τη διαφορετικότητά τους, να ολοκληρώσουν τη μετάλλαξή τους και να προπαρασκευάσουν το μέλλον υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και να επιτύχουν έτσι ένα επίπεδο βέλτιστης ανάπτυξης. Άλλωστε, οι ευρωπαϊκές περιφέρειες καταλαμβάνουν κεντρική θέση στη στρατηγική της Λισαβόνας και η νέα διαρθρωτική πολιτική θα πρέπει πάντα να είναι σε θέση να ενισχύσει την οικονομική και κοινωνική συνοχή και να μειώσει το χάσμα μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των νέων και των παλαιών κρατών μελών.

Για να επιτύχει αυτούς τους στόχους, πρέπει να εφοδιαστεί με ενδεδειγμένα χρηματοδοτικά μέσα. Είναι, συνεπώς, σημαντικό, όπως υπογράμμισε στην έκθεσή του ο κ. Elles, να διασφαλίσουμε, καθ’ όλη τη διάρκεια της δημοσιονομικής διαδικασίας, ότι οι πόροι που θα διατεθούν σε αυτήν την πολιτική θα αρθούν στο ύψος των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Θα γρηγορούμε, λοιπόν, κατά την εκπόνηση του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2007, ώστε αυτές οι προτεραιότητες να τηρηθούν και να τους διατεθούν επαρκείς πόροι.

 
  
MPphoto
 
 

  Αντώνης Σαμαράς (PPE-DE). – Κύριε Πρόεδρε, θέλουμε να εγκαινιάσουμε τη χρηματοδότηση νέων προτεραιοτήτων. Όμως το ύψος του προσχεδίου του προϋπολογισμού με πιστώσεις πληρωμών που δεν υπερβαίνουν το 0,99%, φωτογραφίζει, δυστυχώς, την οφθαλμοφανή ανακολουθία. ανάμεσα στις προκλήσεις στον τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας και τα ελάχιστα περιθώρια που επιτρέπει ο προϋπολογισμός. Ωστόσο, η ανάπτυξη και η απασχόληση πρέπει να αποτελούν τον κύριό μας στόχο, στην επίτευξη του οποίου πρέπει να συμβάλει κυρίως η στρατηγική της Λισσαβόνας με πολιτικές που οφείλουν να δρουν συμπληρωματικά και να προσαρμόζονται στο νέο δυναμικό περιβάλλον, που συνεπάγονται η παγκοσμιοποίηση και η αλληλεξάρτηση των οικονομιών.

Συμφωνώ με τις προτάσεις Elles για την εξασφάλιση ποιοτικής αξιοποίησης του κάθε ευρώ, κι αυτό ιδιαίτερα εν όψει της νέας φύσης των προκλήσεων που μέχρι σήμερα αντιμετωπίσαμε με μακαριότητα και χωρίς όραμα. Μιλάω για την πρόκληση των αναδυόμενων οικονομικών κολοσσών και κυρίως την Κίνα και την Ινδία. Όμως η χαλαρή και «άνευρη» στάση που υιοθετεί η Επιτροπή στο προσχέδιο αυξάνει τις ανησυχίες μας για τη μείωση του ύψους των παρεμβάσεων. Το περιορισμένο πλαίσιο αποδεικνύει την αδυναμία μας να συγκεράσουμε στόχους και δυνατότητες χρηματοδότησης.

Το 0,99%, κύριε Πρόεδρε, σε πληρωμές για το 2007 ξαναφέρνει, δυστυχώς, στην επιφάνεια την τραγωδία των χαμηλών περιθωρίων για την εκπλήρωση του ευρωπαϊκού μας οράματος. Διερωτώμαι αν η ερχόμενη Προεδρία θα έχει, επί τέλους, τη δύναμη της υπέρβασης ώστε να συνταχθεί με εμάς στην προσπάθειά μας να ανατραπεί αυτός ο διαιωνιζόμενος ευρωπαϊκός δημοσιονομικός Γολγοθάς. Το εύχομαι, κύριε Πρόεδρε, αλλά και αμφιβάλω.

 
  
MPphoto
 
 

  Albert Jan Maat (PPE-DE). – (NL) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα και εγώ να σας συγχαρώ για το γεγονός ότι η χώρα σας κέρδισε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο σήμερα το απόγευμα, αν και, επειδή η Μπαρτσελόνα έχει ολλανδό προπονητή, ίσως ένα μέρος των ευσήμων θα μπορούσε να πάει και στη δική μου.

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τον εισηγητή για την έκθεσή του, διότι είναι ένα έγγραφο που λέει τα πράγματα με το όνομά τους και θέτει τις σωστές προτεραιότητες. Αυτό που είναι σημαντικότερο, ωστόσο –και μιλώ σήμερα βασικά ως σκιώδης εισηγητής για τον γεωργικό προϋπολογισμό, εξ ονόματος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και των Ευρωπαίων Δημοκρατών– είναι ότι η έκθεση αυτή είναι σαν ένα ζεστό μπάνιο για τους ευρωπαίους αγρότες και φυτοκόμους σε σύγκριση με τα όσα τους έδωσε η βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της. Θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Elles για αυτό.

Όσον αφορά τη γεωργία και τη φυτοκομία, βοήθα κόσμε, διότι η εύκολη διέξοδος για το Συμβούλιο, που επιτρέπει στις χώρες να μεταφέρουν, σε εθελοντική βάση, το 20% των πριμοδοτήσεων στην αγροτική ανάπτυξη, θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί πισώπλατη μαχαιριά για τους σκληρά εργαζόμενους αγρότες και φυτοκόμους. Όχι ότι είμαι αντίθετος στη γεωργική πολιτική, αλλά δεδομένου του εθελοντικού χαρακτήρα αυτής της πρότασης, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι αγρότες από τα διάφορα κράτη μέλη να βρεθούν αντιμέτωποι με όρους ανταγωνισμού που κάθε άλλο παρά ίσοι θα είναι, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο στην ενιαία αγορά.

Ομοίως, η πιθανή εθελοντική μεταφορά του 20% των πριμοδοτήσεων θα αποτελέσει πιθανώς μία ακόμη επίθεση, λόγω του δημοσιονομικού χειρόφρενου που θα εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης αναθεώρησης. Σε τελική ανάλυση, οι υποσχέσεις προς τις υποψήφιες χώρες Ρουμανία και Βουλγαρία ενδέχεται τελικά να καταλήξουν σε περαιτέρω μειώσεις κατά 15% για τη γεωργία και τη φυτοκομία στα παλαιά κράτη μέλη. Με αυτόν τον τρόπο, η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο επί της κοινής γεωργικής πολιτικής, διότι μια μείωση 35% στο επίπεδο των πριμοδοτήσεων θα στείλει σίγουρα την κοινή αγορά στα βιβλία της ιστορίας. Ως θεματοφύλακες της κοινής αγοράς, το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο.

Επιπλέον, είμαι επίσης σοκαρισμένος από τις παρατηρήσεις του τέως Επιτρόπου Bolkestein, διότι ως Επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, απέρριψε πρόσφατα ακόμη μία φορά τις γεωργικές μεταρρυθμίσεις της Επιτροπής Πρόντι και τη χρηματοδότησή τους, τις οποίες είχε αρχικά εγκρίνει, προσθέτοντας ότι η γεωργική πολιτική θα πρέπει να καταργηθεί. Προτρέπω τη σημερινή Επίτροπο που είναι αρμόδια για τον προϋπολογισμό να είναι επιφυλακτική με την κοινή αγορά και να αποτρέψει την περαιτέρω διάβρωση των ευρωπαϊκών γεωργικών κονδυλίων και της ευρωπαϊκής γεωργικής πολιτικής, διότι, ας είμαστε ειλικρινείς: οι εξαγωγικές επιδοτήσεις της Ευρώπης έχουν περικοπεί κατά 80%, το 60% των γεωργικών εξαγωγών προς τις αναπτυσσόμενες χώρες διοχετεύεται ήδη στην ΕΕ και έχουμε μια συμφωνία με τις 48 φτωχότερες χώρες του κόσμου. Δεν γνωρίζω άλλη ήπειρο που να έχει κάνει περισσότερα για την ελευθέρωση της γεωργικής πολιτικής από την Ευρώπη, και έχουμε κάνει αρκετά.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Η συζήτηση έληξε.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο, στις 12.00.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου