Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Διαδικασία : 2004/0818(CNS)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου : A6-0068/2006

Κείμενα που κατατέθηκαν :

A6-0068/2006

Συζήτηση :

PV 31/05/2006 - 22
CRE 31/05/2006 - 22

Ψηφοφορία :

PV 01/06/2006 - 7.8
Αιτιολογήσεις ψήφου

Κείμενα που εγκρίθηκαν :

P6_TA(2006)0236

Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τετάρτη 31 Μαΐου 2006 - Βρυξέλλες Έκδοση ΕΕ

22. Απαγορεύσεις που επιβάλλονται για σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος παιδιών (συζήτηση)
PV
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τη συζήτηση της έκθεσης (A6-0068/2006) του κ. Sonik, εξ ονόματος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, σχετικά με τις απαγορεύσεις που επιβάλλονται συνεπεία καταδικαστικών αποφάσεων για σεξουαλικά εγκλήµατα εις βάρος παιδιών [14207/2004 C6-0244/2004 2004/0818(CNS)].

 
  
MPphoto
 
 

  Bogusław Sonik (PPE-DE), εισηγητής. – (PL) Κύριε Πρόεδρε, η πρωτοβουλία του Βελγίου από το 2004 αποτελεί απάντηση σε μια σειρά από σεξουαλικά αδικήματα που διαπράχθηκαν από τον Michel Fourniret. Η υπόθεση Fourniret έδειξε ότι δεν υπάρχει τίποτα να σταματήσει ένα άτομο που έχει καταδικαστεί σε ένα κράτος μέλος για εγκλήματα αυτού του είδους από το να μετακινηθεί στη συνέχεια σε άλλο κράτος μέλος και να αποκτήσει εργασία σε χώρο όπου έχει συνεχή επαφή με παιδιά.

Η παρούσα απόφαση πλαίσιο σχετικά με την αναγνώριση και την επιβολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύσεων που επιβάλλονται συνεπεία καταδικών για σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος παιδιών, όπως προβλέπεται στην απόφαση πλαίσιο του 2003, αποσκοπεί στην κάλυψη αυτού του κενού. Ο στόχος της πρότασης είναι να διασφαλίσει ότι απαγορεύσεις για εργασία με παιδιά κατόπιν εντολής δικαστηρίου σε σχέση με καταδίκες για σεξουαλικά αδικήματα ή αδικήματα παιδικής πορνογραφίας είναι εφαρμοστέες όχι μόνο στη χώρα όπου επιβάλλονται, αλλά σε οιοδήποτε κράτος μέλος στο οποίο μεταβαίνει το άτομο που καλύπτεται από την απαγόρευση.

Η προταθείσα απόφαση πλαίσιο θα εφαρμόσει τις ακόλουθες λύσεις:

- απαιτεί από τα κράτη μέλη όπου διαμένει ο καταδικασθείς να αναγνωρίσουν την απαγόρευση που εκδίδεται σε άλλο κράτος μέλος και να επιβάλουν την εν λόγω απαγόρευση εντός της επικράτειάς τους·

- θεσπίζει την υποχρέωση να καταχωρούνται όλες οι απαγορεύσεις που επιβάλλονται σε καταδικασθέντες δράστες για σεξουαλικά αδικήματα εις βάρος παιδιών σε μητρώο καταδικασθέντων ατόμων, περιλαμβανομένων των απαγορεύσεων που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη·

- προβλέπει την υποχρέωση σύμφωνα με την οποία ένα κράτος μέλος πρέπει να ενημερώνεται για μια απαγόρευση όταν διαβιβάζονται καινούριες πληροφορίες από το μητρώο καταδικασθέντων ατόμων σύμφωνα με τους διεθνείς και κοινοτικούς κανονισμούς για δικαστική συνδρομή σε ποινικές υποθέσεις·

- επιβάλλει την υποχρέωση σε κράτος μέλος όταν ζητούνται πληροφορίες από το μητρώο καταδικασθέντων του για το ποινικό μητρώο συγκεκριμένου ατόμου να ζητεί σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις πληροφορίες από το μητρώο καταδικασθέντων ατόμων του κράτους μέλους του οποίου είναι κάτοικος το εν λόγω πρόσωπο.

Οι προταθείσες τροπολογίες του σχεδίου απόφασης πλαισίου θα συμβάλει, συγκεκριμένα, πρώτον στη διεύρυνση του ορισμού απαγόρευσης προκειμένου να συμπεριλάβει απαγορεύσεις οιασδήποτε δραστηριότητας οιουδήποτε χαρακτήρα σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που ασχολούνται με την εποπτεία ή εργάζονται με παιδιά. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί εδώ ότι οι εν λόγω απαγορεύσεις ισχύουν όχι μόνον σε δασκάλους ή επόπτες που εργάζονται με παιδιά, αλλά επίσης με βοηθητικό προσωπικό που εργάζεται στα ίδια ιδρύματα. Δεύτερον, είναι να επεκταθεί η προστασία των πολιτών της ΕΕ υποχρεώνοντας τα κράτη μέλη να εισάγουν απαγορεύσεις που επιβάλλονται σε μη κράτη μέλη της ΕΕ στο μητρώο καταδικασθέντων ατόμων, και να ρυθμίσουν υποθέσεις διπλής ιθαγένειας.

Τέλος, πρέπει να υπογραμμίσω ότι η προταθείσα απόφαση πλαίσιο αποτελεί παράδειγμα της πρακτικής εφαρμογής των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Τάμπερε το 1999, όπου κατοχυρώθηκε ότι η αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών για την καταδίκη σε ποινικές υποθέσεις πρέπει να καταστεί ακρογωνιαίος λίθος της δικαστικής συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να φέρουμε κατά νου ότι δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι η αποτελεσματική εφαρμογή της εν λόγω απόφασης θα συμβάλει τα μέγιστα στην ασφάλεια των παιδιών μας.

Το εν λόγω έγγραφο, ωστόσο, δεν πρέπει να αποτελεί το τέλος του αγώνα κατά της παιδεραστίας. Το κράτος μέλος πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω στην εφαρμογή και την επιβολή της νομοθεσίας σχετικά με τις επαγγελματικές απαγορεύσεις. Κάθε ίδρυμα το οποίο προσλαμβάνει πρέπει, ως εκ τούτου, να θέτει απαιτήσεις εξέτασης κάθε προσώπου για σεξουαλικά αδικήματα εις βάρος παιδιών.

 
  
MPphoto
 
 

  Franco Frattini, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (IT) Κύριε Πρόεδρε, θα θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον εισηγητή για το εξαιρετικό του έργο. Μπορώ να σας προαναγγείλω ότι σε γενικές γραμμές η Επιτροπή συμφωνεί με όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την ενίσχυση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός αποφασιστικού και ακατάπαυστου αγώνα κατά των αποτρόπαιων εγκλημάτων της παιδεραστίας, τα οποία δυστυχώς αυξάνονται μέρα με την ημέρα στην Ευρώπη. Τα μέλη του Κοινοβουλίου θα γνωρίζουν ίσως ότι κάθε εβδομάδα η Europol διεξάγει σημαντικές έρευνες για να εξαρθρώσει δίκτυα παιδόφιλων που δρουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορούμε να πούμε ότι το Διαδίκτυο έχει τεράστια συμβολή στη δράση όσων διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα κατά των παιδιών. Όπως ίσως θα γνωρίζετε, υπάρχουν περίπου 200 000 –δεν ακούσατε λάθος, 200 000– διαθέσιμοι ιστότοποι με υλικό παιδεραστίας στο Διαδίκτυο. Η έκταση του φαινομένου επιβάλλει την ανταλλαγή των πληροφοριών.

Όπως γνωρίζετε, η Επιτροπή παρουσίασε τον Δεκέμβριο του παρελθόντος έτους μια γενική πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής των πληροφοριών σχετικά με τις ποινικές καταδίκες. Είναι ένα γενικό μέτρο, το οποίο δεν αφορά ειδικά τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης που εφαρμόζονται σε όσους έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα κατά των παιδιών και συνεπώς το μέτρο που προτάθηκε από το Βέλγιο και στο οποίο αναφέρθηκε ο εισηγητής, λειτουργεί ως συμπληρωματικό του γενικού μέτρου που αφορά τις ποινικές καταδίκες και είναι ένα κοινά αποδεκτό μέτρο για έναν πολύ συγκεκριμένο τομέα.

Πιστεύω ότι η ισχυρή δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μειωθούν και να εξαλειφθούν οριστικά τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά των παιδιών πρέπει να βασίζεται σε μια ισχυρή δράση πρόληψης και επιχειρησιακής συνεργασίας. Το γεγονός ότι θα είναι γνωστά και θα εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη τα απαγορευτικά μέτρα που είναι συνέπεια της ποινικής καταδίκης, αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα μπορέσουν να επαναληφθούν περιπτώσεις όπως, για παράδειγμα, η περίπτωση Fourniret, ενώ παράλληλα όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα δεν θα τιμωρούνται απλώς αυστηρά, αλλά θα τους απαγορεύεται να μετακινούνται και να διαπράττουν με μεγαλύτερη ευκολία τα εγκλήματά τους σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου προς τον εισηγητή και δηλώνω ότι η Επιτροπή θα στηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία.

 
  
MPphoto
 
 

  Aloyzas Sakalas (PSE), συντάκτης γνωμοδότησης της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων. – (LT) Πρωτίστως, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Sonik για την καλά προετοιμασμένη έκθεσή του. Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων ανέλυσε τη νομική πλευρά της έκθεσής του και, αφού υπέβαλε ορισμένες τροπολογίες, ενέκρινε την έκθεση. Ήταν πράγματι αφύσικο το γεγονός ότι ένας πολίτης ο οποίος καταδικάστηκε για κακοποίηση σε ένα κράτος της ΕΕ, η οποία περιελάμβανε σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, μπορούσε να βρει εκ νέου εργασία σε εκπαιδευτικά ιδρύματα για παιδιά σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι στην απόφασή του το δικαστήριο απαγόρευσε στον πολίτη να το πράξει. Η έκθεση προβλέπει ότι πληροφορίες για τέτοια άτομα, σύμφωνα με υποχρεωτικές διαδικασίες, θα διαβιβάζονται σε άλλα κράτη της ΕΕ, τα οποία θα τις προσθέτουν στο κατάλληλο μητρώο. Συνεπώς, ένας τέτοιος βιαστής παιδιών δεν θα είναι σε θέση να εργάζεται πλέον σε εκπαιδευτικά ιδρύματα για παιδιά και να βλάπτει εκ νέου παιδιά. Θα προτρέψω τους συναδέλφους μου να εγκρίνουν την έκθεση και ευελπιστώ ότι όλα τα κράτη της ΕΕ θα μεριμνήσουν για τη θέσπιση αυτού του νέου κανόνα κατεπειγόντως. Σε τελική ανάλυση, η ευημερία των παιδιών είναι το πιο σημαντικό πράγμα.

 
  
MPphoto
 
 

  Johannes Blokland, εξ ονόματος της Ομάδας IND/DEM. – (NL) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω «καλημέρα» σε όλους όσοι έμειναν εδώ για τόσο πολύ. Αναμφισβήτητα συμφωνώ πλήρως με όλους τους προηγούμενους ομιλητές όσον αφορά τη δυστυχώς επείγουσα ανάγκη αποκλεισμού από ορισμένα επαγγέλματα των καταδικασθέντων για προσβολή της αιδούς. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, ενώ οι συνθήκες που αποτέλεσαν το έναυσμα αυτής της πρότασης είναι θλιβερές, το Βέλγιο αξίζει τα εύσημα για το γεγονός ότι την υπέβαλε ως απόφαση πλαίσιο. Καθώς ο εν λόγω καταδικασθείς μπόρεσε να επιστρέψει σε έμμισθη απασχόληση στο Βέλγιο και επωφελήθηκε της κατάστασης, πρέπει να πράξουμε ό,τι δυνάμεθα προκειμένου να αποφύγουμε να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.

Υπάρχουν, ωστόσο, μείζονες διαφορές μεταξύ των εθνικών νομοθεσιών στον τομέα της απομάκρυνσης από την απασχόληση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω του ποινικού δικαίου, του αστικού δικαίου ή διοικητικών ρυθμίσεων. Η πρόταση δεν προβλέπει νέα κονδύλια για την ανταλλαγή πληροφοριών. Είναι τα υφιστάμενα κονδύλια για την ανταλλαγή δεδομένων ποινικών μητρώων επαρκή προκειμένου να επιτρέψουν τη γνωστοποίηση απαγορεύσεων απασχόλησης που επιβάλλονται μέσω διαφορετικής νομικής μορφής;

Αμοιβαία γνωστοποίηση απαγόρευσης απασχόλησης σημαίνει επίσης ότι τα κράτη μέλη θα επιβάλουν απαγόρευση όταν αυτή έχει εκδοθεί σε διαφορετικό κράτος μέλος. Αποτελεί αυτό ένα πρώτο βήμα προς την επίτευξη αμοιβαίας αναγνώρισης στον τομέα των επαγγελματικών απαγορεύσεων; Αυτό το οποίο θα ήθελα να μου πουν είναι εάν αυτή η πρόταση μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την ανάγκη πρόσθετων κονδυλίων.

 
  
MPphoto
 
 

  Andreas Mölzer (NI). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, επειδή η ώρα είναι προχωρημένη, θα κάνω μόνο μερικές σύντομες παρατηρήσεις επί του θέματος. Αναμφίβολα είναι σημαντικό να αποκλειστούν από τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη όσοι έχουν διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών προκειμένου να τους εμποδίσουμε να διαπράξουν κι άλλα εγκλήματα για παράδειγμα στον τομέα της φροντίδας των παιδιών ή της πρόνοιας για τους νέους. Μέχρι σήμερα, όμως, τα θεραπευτικά μέτρα είχαν σχεδόν αποκλειστικά ως στόχο τους ήδη καταδικασμένους εγκληματίες και είχαν παραμεληθεί οι δυνατότητες προληπτικής αγωγής.

Ασφαλώς χρειάζονται επίσης βελτιώσεις ως προς τα αστυνομικά μέτρα πρόληψης που αφορούν γνωστούς δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων, όπως μία πιο περιοριστική αντιμετώπιση της πρόωρης αποφυλάκισής τους. Κατά τη γνώμη μου, η αστυνομική συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα αυτόν χρήζει επίσης βελτίωσης, ίσως μάλιστα να έπρεπε να εξετάσουμε την γενικευμένη πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν τέτοιους εγκληματίες σύμφωνα με το αμερικανικό πρότυπο.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Η συζήτηση έληξε.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Πέμπτη στις 11.00.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου