Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή των εγγράφων :

Κείμενα που κατατέθηκαν :

RC-B6-0292/2007

Συζήτηση :

PV 12/07/2007 - 11.2
CRE 12/07/2007 - 11.2

Ψηφοφορία :

PV 12/07/2007 - 13.2
CRE 12/07/2007 - 13.2

Κείμενα που εγκρίθηκαν :


Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Πέμπτη 12 Ιουλίου 2007 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

11.2. Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υπερδνυστερία (Μολδαβία)
PV
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τη συζήτηση των έξι προτάσεων ψηφίσματος σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υπερδνειστερία (Δημοκρατία της Μολδαβίας).

 
  
MPphoto
 
 

  Μάριος Ματσάκης (ALDE), συντάκτης. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, η Μολδαβία και ιδιαίτερα η περιοχή της Υπερδνειστερίας, αποτέλεσαν αντικείμενο προηγούμενων ψηφισμάτων στο Κοινοβούλιο. Από τη σύγκρουση του 1992 στη Μολδαβία, η οποία οδήγησε στην καθιέρωση του αυτονομιστικού και παράνομου καθεστώτος στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, υπήρξαν πολλές και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών που επλήγησαν στην Μολδαβία. Οι παραβιάσεις αυτές, οι οποίες εξακολουθούν να συμβαίνουν σήμερα, κυμαίνονται από σοβαρούς περιορισμούς της ελευθερίας λόγου, σε αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις και χρήση βασανιστηρίων στους πολιτικούς αντιπάλους και τους ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών.

Οι εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Μολδαβίας που ζουν στην Υπερδνειστερία, αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Ακόμη και οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Μολδαβίας και της συμμαχικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσον αφορά τις παραβιάσεις που σημειώθηκαν στην Υπερδνειστερία, αγνοήθηκαν πλήρως από το αυτονομιστικό καθεστώς της Υπερδνειστερίας.

Καταγγέλλουμε σθεναρά την καταστολή, την κακοποίηση και τη δίωξη πολιτών και ΜΚΟ που πραγματοποιούνται στην Υπερδνειστερία και που αποτελούν έργο του απολυταρχικού καθεστώτος της Υπερδνειστερίας. Ζητούμε την ταχεία επίλυση της ψυχρής σύγκρουσης στην περιοχή, τονίζοντας ανυποχώρητα ότι η εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας δεν πρέπει ποτέ να αμφισβητηθεί και ότι το καθεστώς στο Tiraspol είναι παράνομο και δεν αναγνωρίζεται και έτσι θα παραμείνει στα μάτια και τις αποφάσεις μας.

Από τότε που η Μολδαβία βρίσκεται στην άμεση γειτονία της ΕΕ και κυρίως από τότε που η χώρα έχει εμφανείς προσδοκίες προσχώρησης στην ΕΕ, η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί έναν κύριο παράγοντα παροχής βοήθειας του λαού της Μολδαβίας προκειμένου να επιτευχθεί εν τέλει η ειρήνη και η ευημερία που αξίζουν τόσο πολύ σε ένα ενωμένο και χωρίς συγκρούσεις δημοκρατικό έθνος.

 
  
MPphoto
 
 

  Marcin Libicki (UEN), συντάκτης. – (PL) Κύριε Πρόεδρε, σήμερα ασχολούμαστε με το είδος μιας ανεπιθύμητης κληρονομιάς που άφησε πίσω της η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Προκειμένου να ενισχύσει την εσωτερική εξουσία της, η Σοβιετική Ένωση προσπάθησε να διασφαλίσει ότι υπάρχει η μέγιστη δυνατή μετανάστευση εντός των συνόρων της. Η κατάσταση που προέκυψε από αυτή την πολιτική αποτελεί την αιτία των προβλημάτων όλων των πρώην δημοκρατιών, όπου η ρωσική μειονότητα αποτελεί μεγάλο τμήμα της τοπικής κοινωνίας. Αυτή είναι ίσως η αιτία πίσω από τα προβλήματα στον Καύκασο, τα βαλτικά κράτη και στην Υπερδνειστερία.

Ωστόσο, ενώ σε αυτές τις χώρες οι ρωσικές μειονότητες αποτελούν αληθινή απειλή, καθώς κατά γενικό κανόνα συμπαρατάσσονται με τη Ρωσία και, ως κληρονόμοι της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, επιδιώκουν ρωσική υποστήριξη, στη Μολδαβία η ακεραιότητα του κράτους έχει, σε μεγάλο βαθμό, καταστραφεί επειδή η ρωσική μειονότητα ήταν τόσο μεγάλη ώστε οδήγησε στη δημιουργία χωριστής επικράτειας εντός της Μολδαβίας η οποία αυτοανακηρύχθηκε ως Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας.

Κυρίες και κύριοι, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι άμεσες και σαφείς συνέπειες αυτής της πολιτικής ανομίας, την οποία έχουν επιτρέψει οι ρώσοι ηγέτες στην Υπερδνειστερία, είναι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο διωγμός του μολδαβικού λαού (de facto Ρουμάνοι), και έχει σαφώς επίσης οδηγήσει σε άλλου είδους ανομία, καθώς η πολιτική ανομία δεν στέκεται μόνη για πολύ καιρό και η ποινική ανομία ακολουθεί σύντομα. Οι πολλές συμμορίες που ελέγχουν τη δημόσια ζωή στη Μολδαβία καθώς και οι διάφορες παραβάσεις του νόμου που λαμβάνουν χώρα εκεί πλήττουν ιδιαίτερα τη ζωή των κατοίκων.

Θα ήθελα απλά να επισημάνω ότι η πιθανή μελλοντική ανεξαρτησία, ακολουθώντας το παράδειγμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου η πλειοψηφία αποτελείται από Αλβανούς σε μια αυτόνομη σερβική περιοχή, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ο ρωσικός πληθυσμός στην περιοχή της Υπερδνειστερίας να εξακολουθήσει να ανθίσταται στις νόμιμες μολδαβικές αρχές.

 
  
MPphoto
 
 

  Esko Seppänen (GUE/NGL), συντάκτης. – (FI) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, στον Επίτροπο Επιστημών και Έρευνας της ΕΕ θα ήθελα καταρχάς να πω ότι παρά ταύτα κάποτε θα αναλάβουν επιστημονικά εγχειρήματα στη Μολδαβία και την Υπερδνειστερία, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά προηγουμένως θα πρέπει να έχουν ειρήνη, ψωμί και ανθρώπινα δικαιώματα.

Μαζί με την περιοχή της Βαλκανικής, τα κέντρα πολιτικών παραπόνων είναι η Μολδαβία και ο θύλακάς της, η Υπερδνειστερία. Ουδεμία λύση έχει βρεθεί για να σταθεροποιήσει την κατάσταση, παρότι αρκετές εξωτερικές δυνάμεις με τις πολλές διεθνείς δηλώσεις τους βοηθούν στην εξεύρεσή της.

Δίδουμε ιδιαίτερη προσοχή στα συμπεράσματα των συνεδριάσεων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Ilascu και άλλων κατά Μολδαβίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αυτό που επιβάλλεται, εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι ότι θα πρέπει ακόμη μια φορά να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην ανάγκη για σταθερότητα στην περιοχή και στην ασφάλεια του πληθυσμού, και έτσι τελικά, στην πρόληψη της φτώχειας. Η φτώχεια οδηγεί στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, στην περίπτωση της Μολδαβίας, σε μεγάλης κλίμακας, παράνομη εμπορία ανθρώπων.

Το ψήφισμα της Ομάδας μας ζητά από το Συμβούλιο και την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση στην Υπερδνειστερία η οποία να είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη και καθιστά ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων την αποφυγή κλιμάκωσης των προβλημάτων. Χρειάζεται να ξαναστήσουμε στα πόδια της αυτή την περιοχή, την φτωχότερη της Ευρώπης.

 
  
MPphoto
 
 

  Maria Petre (PPE-DE), Autor. – Am generat dezbaterea pentru că noi credem că nu trebuie să rămânem fără reacţie în faţa unei realităţi care poate fi un precedent periculos. O hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului este ignorată din iulie 2004 până în iulie 2007.

La eliberarea ultimilor doi deţinuţi din grupul Ilaşcu sunt în continuare violate drepturile omului, sunt bătuţi, predaţi poliţiei din Moldova şi împiedicaţi să se întoarcă la domiciliul aflat pe teritoriul transnistrean de către nişte aşa-zise autorităţi nerecunoscute de nimeni. Credem că soluţionarea rapidă şi definitivă a conflictului din Transnistria presupune implicarea mai activă a Comisiei, a Consiliului şi a Parlamentului European. Aspiraţiile europene proclamate de Republica Moldova trebuie însoţite de crearea unui spaţiu al democraţiei şi de respectarea deplină a drepturilor omului pe întreg teritoriul acesteia şi acest subiect trebuie abordat nu doar în procesul de negociere din formula actuală pentru rezolvarea conflictului, ci şi în toate contactele cu oficialii din Moldova şi Federaţia Rusă.

Doar astfel, concluziile summit-ului OSCE de la Istanbul şi ale Consiliului ministerial de la Porto şi hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului vor fi cu adevărat aplicate.

 
  
MPphoto
 
 

  Marianne Mikko (PSE), συντάκτρια. – (ET) Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στην Υπερδνειστερία. Ενδέχεται, ωστόσο, να περιμένουμε να ακούσουμε για νέες συλλήψεις ανά πάσα στιγμή.

Ο Valentin Besleag παρέμεινε στη φυλακή δύο εβδομάδες γιατί ήθελε να παρουσιαστεί, όπως προβλέπεται σχετικά στη μολδαβική νομοθεσία, στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές Ιουνίου. Οι αρχές του Τιρασπόλ τον συνέλαβαν για εισαγωγή προεκλογικών φυλλαδίων από τη Μολδαβία, καθώς το παράνομο καθεστώς είχε απαγορεύσει την εισαγωγή εντύπων πολιτικού χαρακτήρα από το εξωτερικό.

Η κατάσταση δεν δείχνει σημεία βελτίωσης. Οι αρχές της Υπερδνειστερίας αγνόησαν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, το οποίο αθώωσε τους Tudor Petrov Popa και Andrei Ivantoc προ τριών ετών. Αμφότεροι αγωνιστές για τη μολδαβική εδαφική ακεραιότητα απελευθερώθηκαν πρόσφατα διότι έληξε η ποινή φυλάκισης που τους είχε επιβάλλει το παράνομο καθεστώς. Επιπλέον, στους εν λόγω διαφωνούντες απαγορεύτηκε να επιστρέψουν στην Υπερδνειστερία, έτσι, στην ουσία είναι εξόριστοι.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένως επιβεβαιώσει την στήριξή του για την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας. Το καθεστώς της Υπερδνειστερίας στερείται νομικής βάσης για την ύπαρξή του. Το στοιχείο κυνισμού της όλης κατάστασης επιτείνεται καθώς οι διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίλυση της σύγκρουσης διακόπηκαν από το καθεστώς του Τιρασπόλ προ έτους και πλέον.

Η Ρωσία θα μπορούσε ίσως να πείσει το καθεστώς του Τιρασπόλ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά δεν το κάνει. Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη σε μολδαβικό/υπερδνειστεριακό έδαφος, παρότι η απόφαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης ζήτησε την αποχώρηση των δυνάμεων έως τα τέλη του 2002.

Με την προσχώρηση της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Υπερδνειστερία βρίσκεται άμεσα στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι πλέον προσήκον να εξακολουθήσουμε να υιοθετούμε τον ρόλο του παρατηρητή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις που αφορούν τη σύγκρουση στην Υπερδνειστερία ως ισότιμος εταίρος και ενεργό μέρος.

 
  
MPphoto
 
 

  Gérard Onesta (Verts/ALE), συντάκτης. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, ονειρεύομαι, κυρίες και κύριοι, ένα απόγευμα Πέμπτης όταν εδώ, στην ολομέλεια, στο πλαίσιο συζήτησης αυτών των επειγόντων θεμάτων, να μην έχουμε πλέον να συζητούμε για τον ύποπτο ρόλο που παίζει η Ρωσία. Όταν δεν είναι η Τσετσενία, είναι η Υπερδνειστερία· όταν δεν είναι η Υπερδνειστερία, είναι η δολοφονία δημοσιογράφων. Πιστεύω ότι στο κατώφλι μας έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, και αυτό το πρόβλημα είναι η Ρωσία, επειδή, γι’ αυτό το θέμα όπως και για τόσα άλλα, η λύση βρίσκεται στη Ρωσία. Ο καθένας εδώ, στο Σώμα αυτό, το γνωρίζει. Πιστεύω ότι η Επιτροπή πρέπει να χτυπήσει τη γροθιά της στο τραπέζι, επειδή στην τρίτη χιλιετία αυτές οι συνεχείς απόπειρες αποσταθεροποίησης που η Ρωσία κάνει για να προσπαθήσει να ανακτήσει την ισχύ της επί σοβιετικής εποχής αυτοκρατορίας της δεν είναι πλέον αποδεκτές.

Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται επί σχεδόν 15 χρόνια τώρα. Δέκα πέντε χρόνια, είναι τεράστιος χρόνος! Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ολόκληρα τμήματα του πληθυσμού αυτής της χώρας που γνωρίζουν μόνον την αποσταθεροποίηση και αυτό το αυταρχικό αυτοανακηρυχθέν καθεστώς. Δεν θα ασχοληθώ με όλες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επειδή άλλοι ομιλητές το έχουν κάνει, παρότι, όπως αυτοί, πρέπει να επισημάνω ότι πρέπει απολύτως να αναληφθεί δράση στις περιπτώσεις του κ. Tudor Petrov-Popa και του κ. Andreï Ivantoc. Τούτου λεχθέντος, το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί από μια συνολική προοπτική.

Αυτή είναι μια παγωμένη σύγκρουση. Απεχθάνομαι αυτή τη λέξη, ωσάν να μπορούσε μια σύγκρουση να είναι παγωμένη, ωσάν μια σύγκρουση να ήταν κάτι ψυχρό, λιώνοντας κάπου σε ένα ντουλάπι. Άνδρες και γυναίκες υποφέρουν επειδή δεν τηρείται ο νόμος. Ας μην ξεχνούμε ότι η Μολδαβία δεν είναι και τόσο μακριά μας· βρίσκεται στην άκρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλώντας για την Υπερδνειστερία είναι σαν να κοιτάμε το απέναντι πεζοδρόμιο. Ζητώ αληθινά από την Επιτροπή να κοιτάξει τι συμβαίνει στο απέναντι πεζοδρόμιο.

 
  
MPphoto
 
 

  Bernd Posselt, εξ ονόματος της Ομάδας PPE-DE. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, η Βεσσαραβία, από την οποία προέκυψε η Δημοκρατία της Μολδαβίας και τα παρακείμενα εδάφη της Ουκρανίας, ήταν μία ανθηρή μικρογραφία της Ευρώπης όπου συμβίωναν ειρηνικά Ρουμάνοι, Ουκρανοί, Ρώσοι και Γερμανοί –η οικογένεια του σημερινού προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κατάγεται από εκεί– με Καυκάσιους και πολλούς άλλους λαούς. Έτσι, είναι ακόμα φοβερότερο το γεγονός ότι σήμερα αντιμετωπίζουμε εκεί την εγκληματική κληρονομιά του γερμανοσοβιετικού συμφώνου μη επίθεσης. Διότι αν δεν είχε υπογραφεί αυτό το σύμφωνο από τον Χίτλερ και τον Στάλιν, τα εδάφη αυτά θα είχαν μπει στην ΕΕ από την αρχή του χρόνου ως μέρος της Ρουμανίας. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, και έχουμε εδώ μία ιδιαίτερη ευθύνη.

Η εγκληματική σταλινική δομή που ονομάζεται Υπερδνειστερία δεν έχει καμία σχέση με αυτά που βλέπουμε στο Κοσσυφοπέδιο. Γι’ αυτό θα ήθελα κατ’ εξαίρεση να διαφωνήσω με τον πολωνό συνάδελφο κ. Libicki. Το Κοσσυφοπέδιο είναι μια δημοκρατική χώρα όπου έγινε γενοκτονία και παρέμβαση του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ για να τη σταματήσουν. Η σύγκριση με την κατάσταση στην εγκληματική σταλινική δομή που ονομάζεται Υπερδνειστερία είναι πραγματικά εντελώς εσφαλμένη.

Πρέπει να διαλύσουμε αυτήν την εγκληματική δομή στην Υπερδνειστερία και να ενσωματώσουμε βαθμιαία την περιοχή στην Ευρώπη. Αυτό είναι το ιστορικό μας καθήκον. Ειδικότερα, πρέπει να υπενθυμίσουμε στη Ρωσία ότι έχει αναλάβει δεσμεύσεις πριν από οκτώ χρόνια στη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη, από τις οποίες δεν έχει τηρήσει ούτε μία μέχρι σήμερα. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό και πρέπει να μιλήσουμε ξεκάθαρα στους ρώσους εταίρους μας που διατηρούν αυτή τη δομή στην Υπερδνειστερία, γιατί χωρίς αυτούς η δομή αυτή θα είχε πάψει να υπάρχει εδώ και καιρό.

 
  
MPphoto
 
 

  Józef Pinior, εξ ονόματος της Ομάδας PSE. – (PL) Κύριε Πρόεδρε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ασχολείται ακόμη μια φορά με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υπερδνειστερία. Εγώ ο ίδιος έχω ήδη μιλήσει επί του θέματος επανειλημμένως. Αυτό το έδαφος βρίσκεται στο κέντρο αυτού που θεωρούμε Ευρώπη, το κέντρο της ευρωπαϊκής ηπείρου. Σε αυτό το έδαφος δεν υπάρχει ελευθερία ενημέρωσης. Καμία από τις φιλελεύθερες και δημοκρατικές ελευθερίες που εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε δεδομένες. Η Ρωσία εμπλέκεται στις υποθέσεις της περιοχής, καθώς μόνον χάρη στην προστασία του ρωσικού κράτους αυτή η περίεργη κατάσταση, αυτή η παράξενη επικράτεια, αυτή η παράξενη εξουσία μπορεί και διατηρείται. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι, αυτό το έτος η Gazprom ανέλαβε τον έλεγχο της εθνικής εταιρείας αερίου της Μολδαβίας, της Moldava Gas.

Ως αποτέλεσμα της προσχώρησης της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το θέμα της Υπερδνειστερίας είναι, αυτή τη στιγμή, ένα από τα βασικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απευθύνω έκκληση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ζητήσει από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέμβουν δεόντως στο θέμα αυτό. Θα ήθελα να ζητήσω την κατάρτιση σχεδίων για να αλλάξει αυτή η περίεργη και επικίνδυνη κατάσταση, η οποία συνιστά απειλή για την ειρήνη, τη δημοκρατία και τη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ας αναλάβουμε πραγματική δράση για να αλλάξει η κατάσταση στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
  
MPphoto
 
 

  Roberta Alma Anastase (PPE-DE). – Atunci când privim dintr-o perspectivă globală sau regională conflictul îngheţat din Transnistria, obişnuim să spunem că este o zonă generatoare de instabilitate şi insecuritate aflată sub controlul unui regim autoritar şi nelegitim. În viaţa de zi cu zi a oamenilor de acolo, acest lucru se traduce prin a nu putea să mergi la şcoală, prin a nu putea să-ţi vizitezi mama sau prin a trăi într-o lume controlată cu arma la brâu, în care doar cei care vor să vorbească despre ordine şi libertate intră în închisori, sfârşim prin a fi torturaţi chiar de aşa-zisele autorităţi. De aceea, dezbaterea de astăzi este una foarte importantă.

În demersul nostru am pornit de la un exemplu care a ajuns să fie cunoscut întregii lumi, cel al domnilor Ivanţoc şi Popa. Vreau să atrag atenţia că o mulţime tăcută de oameni suferă acolo fără ca noi să le cunoaştem numele sau să le auzim glasurile disperate. Este nevoie ca Uniunea Europeană să se implice profund în soluţionarea definitivă a conflictului transnistrean în conformitate cu standardele internaţionale. Uniunea Europeană trebuie să-şi activeze la maximum toate instrumentele pentru a contribui substanţial la crearea unui veritabil spaţiu de pace şi democraţie în vecinătatea de est, implicit în Transnistria. În viaţa de zi cu zi a oamenilor de acolo, asta se va traduce prin a avea dreptul de a merge la şcoală, să vorbeşti liber, să poţi să-ţi vizitezi mama.

 
  
MPphoto
 
 

  Tadeusz Zwiefka (PPE-DE). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, έχω την εντύπωση ότι τα περίεργα διοικητικά κατασκευάσματα που υπάρχουν στην Υπερδνειστερία δεν είναι εκεί παρά μόνον για να μας θυμίσουν πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούνται ο κανόνας και όπου ο modus operandi βασίζεται στην έλλειψη σεβασμού για το δίκαιο και τη φωνή της διεθνούς κοινότητας.

Αν κάποιος έχει ξεχάσει ή θα ήθελε να γνωρίζει με τι μοιάζει η εκδοχή της Κα Γκε Μπε για τον Κομμουνισμό, θα πρέπει να επισκεφθεί την περιοχή της Υπερδνειστερίας. Παρά τις ισχυρές προσπάθειες διεθνών οργανισμών, επί χρόνια, τίποτε δεν αλλάζει. Σήμερα, η Υπερδνειστερία είναι ευρωπαϊκό, αν όχι παγκόσμιο κέντρο παράνομου εμπορίου όπλων. Τα όπλα πωλούνται στις πιο ασταθείς περιοχές του κόσμου. Είναι επίσης βάση εμπορίας ναρκωτικών, γυναικών και παιδιών, με παντελή έλλειψη σεβασμού για τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Αν δεν πράξουμε το καθήκον μας και δεν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση, ενδέχεται μια ημέρα να διαπιστώσουμε ότι επικρατούν οι συμπεριφορές που αποδοκιμάζουμε απερίφραστα. Θα ήθελα να προσθέσω μια τροπολογία στο ψήφισμα επί του οποίου θα ψηφίσουμε. Aναφέρεται το όνομα του κ. Tudor Popa. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που μαθαίνουμε ότι πρόσφατα αποφυλακίστηκε. Στο κείμενο αναφέρονται αμφότερα τα μέρη του επωνύμου του, ήτοι Petrov-Popa. Αυτός δεν επιθυμεί να χρησιμοποιείται το ρωσικό τμήμα του ονόματός του, καθώς αυτό του επεβλήθη από τις αυτοανακηρυχθείσες αρχές της Υπερδνειστερίας, και, κατά συνέπεια, το όνομά του θα γράφεται: Tudor Popa.

 
  
MPphoto
 
 

  Janez Potočnik, Επιτροπή. (EN) Κύριε Πρόεδρε, η ενίσχυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και η διασφάλιση του απαραίτητου σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες βρίσκονται στο επίκεντρο των σχέσεων ΕΕ-Μολδαβίας. Αποτελούν επίσης κύρια στοιχεία του Σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μολδαβίας που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2005.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά, σε μόνιμη βάση, την τήρηση αυτών των δικαιωμάτων και αρχών από τις αρχές της Μολδαβίας. Συζητάμε τακτικά και ανοιχτά αυτά τα ζητήματα με τους μολδαβούς εταίρους μας και τους ενθαρρύνουμε σε κάθε ευκαιρία να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή και πρακτική αυτών των βασικών αρχών προς όφελος των πολιτών της Μολδαβίας και των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μολδαβία.

Όσον αφορά την κατάσταση στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, η περιοχή αυτή δεν βρίσκεται εκ των πραγμάτων υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης στο Chisinau. Αυτό σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μολδαβία δεν πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Υπερδνειστερίας. Αυτό επίσης συνεπάγεται ότι εκ των πραγμάτων το Σχέδιο Δράσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μολδαβίας και η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαδικασία μεταρρύθμισης δεν είχαν έως τώρα πραγματικό αντίκτυπο στην κατάσταση στην περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Η κατάσταση στην περιοχή όσον αφορά τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι επομένως εξαιρετικά προβληματική. Δείχνοντας σε κάθε πολίτη στη Μολδαβία, συμπεριλαμβανόμενων αυτών της Υπερδνειστερίας, τα οφέλη μιας στενότερης σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανόμενων των προεκτάσεων που έχει αυτό στην εσωτερική μεταρρύθμιση και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ένα σημαντικό στοιχείο της εργασίας μας. Πρόκειται για μια βασική πτυχή της δουλειάς μας στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης των διαφορών στην Υπερδνειστερία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης των διαφορών στην Υπερδνειστερία με σκοπό να συμβάλει στην επίλυση αυτής της ψυχρής σύγκρουσης. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας επίλυσης πρέπει να βασίζεται στις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Μολδαβίας και στις αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, προσπαθούμε να εντάξουμε στην εργασία μας τις ΜΚΟ και την κοινωνία των πολιτών στην περιοχή της Υπερδνειστερίας. Για τον σκοπό αυτόν, η Επιτροπή θα παράσχει επίσης χρηματοοικονομική ενίσχυση μέσω του Ευρωπαϊκού Μέσου Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης με στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στην Υπερδνειστερία.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για όλες τις παρατηρήσεις σας και έλαβα υπόψη μου τις απόψεις σας, συμπεριλαμβανόμενης της άποψης ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες για την επίλυση των διαφορών πρέπει να αναβαθμιστεί.

Η ανάγκη για την επίλυση της διαμάχης στην Υπερδνειστερία, βασισμένη στις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Μολδαβίας καθώς και στις αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυξάνεται συνεχώς και σε όλα τα επίπεδα από την ΕΕ στις επαφές της με τη Ρωσία.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω την ισχυρή μας δέσμευση όσον αφορά τη στήριξη της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων στη Μολδαβία και την ενεργό συμμετοχή της στις προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος της Υπερδενιστερίας. Στόχος αυτών των προσπαθειών είναι μια επανενωμένη Μολδαβία, βασισμένη στις αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Η συζήτηση έληξε.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στο τέλος της συζήτησης.

Γραπτές δηλώσεις (άρθρο 142)

 
  
MPphoto
 
 

  Eija-Riitta Korhola (PPE-DE), γραπτώς. – (FI) Η κατάσταση στην Υπερδνειστερία αποτελεί σοβαρή υπενθύμιση ότι υπάρχουν επίσης κατάφωρες και καταφανείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της Ευρώπης. Η αδιαφορία της αυτονομιστικής, απολυταρχικής υπερδνειστεριακής διοίκησης για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία είναι εμφανής επί 15 χρόνια.

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υπερδνειστερία αποτελούν επίσης απόδειξη ότι οι συνέπειες της παρατεταμένης κυβερνητικής κρίσης είναι ότι δεν σημειώνεται πρόοδος στον τομέα των πολιτικών δικαιωμάτων. Έτσι, ενδέχεται να μην είναι δυνατή η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρά μόνον αν η διαμάχη μεταξύ Μολδαβίας και Υπερδνειστερίας επιλυθεί με μόνιμο και βιώσιμο τρόπο. Τώρα, τα πράγματα έχουν φθάσει σε αδιέξοδο: τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν σκληρύνει τη στάση τους. Τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται, και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και οι ΜΚΟ δέχονται επιθέσεις.

Η Δημοκρατία της Μολδαβίας έχει δικαίωμα στην εδαφική ενότητα και ολόκληρο το έθνος της δικαίωμα στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Η Δημοκρατία της Μολδαβίας επιθυμεί να ενταχθεί στην Ένωση. Σαφώς το πρόβλημα της Υπερδνειστερίας χρειάζεται να επιλυθεί πριν η πόρτα της ένταξης ανοίξει τελικά.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου