Index 
 Vorige 
 Volgende 
 Volledige tekst 
Stadium plenaire behandeling
Kies een document :

Ingediende teksten :

RC-B6-0292/2007

Debatten :

PV 12/07/2007 - 11.2
CRE 12/07/2007 - 11.2

Stemmingen :

PV 12/07/2007 - 13.2
CRE 12/07/2007 - 13.2

Aangenomen teksten :


Volledig verslag van de vergaderingen
Donderdag 12 juli 2007 - Straatsburg Uitgave PB

11.2. Schending van de mensenrechten in Transnistrië (Moldavië)
PV
MPphoto
 
 

  De Voorzitter. Aan de orde is het debat over zes ontwerpresoluties over de schending van de mensenrechten in Transnistrië (Moldavië).

 
  
MPphoto
 
 

  Marios Matsakis (ALDE), auteur.(EN) Mijnheer de Voorzitter, Moldavië, en in het bijzonder de regio Transnistrië, zijn het onderwerp geweest van eerdere resoluties van dit Parlement. Sinds het conflict in Moldavië van 1992, dat heeft geleid tot de vestiging van het separatistische en onwettige regime in de regio Transnistrië, hebben er talloze en ernstige schendingen van de mensenrechten van de getroffen burgers van Moldavië plaatsgevonden. Deze schendingen, die tot op de dag van vandaag voortduren, lopen uiteen van ernstige beperkingen van de vrijheid van meningsuiting tot willekeurige arrestaties en gevangenhouding, en het gebruik van foltering tegen politieke tegenstanders en burgerrechtenactivisten.

Oproepen van de internationale gemeenschap ter verdediging van de mensenrechten van de Moldavische burgers die in Transnistrië wonen, zijn grotendeels genegeerd. Zelfs de arresten van het van het Europees Hof voor de rechten van de mens tegen Moldavië en zijn bondgenoot, de Russische Federatie, inzake schendingen die hebben plaatsgevonden in Transnistrië, zijn volledig genegeerd door het separatistische Transnistrische regime.

We veroordelen de onderdrukking, intimidatie en vervolging van burgers en ngo's waarvan momenteel in Transnistrië sprake is en die het werk zijn van het totalitaire Transnistrische regime. We roepen op tot een snelle regeling van het bevroren conflict in die regio, waarbij we keihard benadrukken dat er nooit vraagtekens mogen worden geplaatst bij de territoriale integriteit van Moldavië, en dat het regime in Tiraspol onwettig is en niet wordt erkend, en dat het dit in onze ogen en in onze besluiten ook zo zal blijven.

Aangezien Moldavië gelegen is in de onmiddellijke omgeving van de EU, en in het bijzonder omdat dit land kennelijke aspiraties koestert om het EU-lidmaatschap te verwerven, moet de EU een sleutelrol blijven vervullen bij het ondersteunen van het Moldavische volk opdat zij uiteindelijk hun welverdiende vrede en welzijn kunnen realiseren in een verenigde democratische natie zonder conflicten.

 
  
MPphoto
 
 

  Marcin Libicki (UEN) , auteur.(PL) Meneer de Voorzitter, we hebben momenteel te maken met een ongewenste erfenis die de Sovjet-Unie na haar ineenstorting heeft nagelaten. De Sovjet-Unie heeft zich destijds, om haar interne macht te versterken, ingezet om binnen haar grenzen een zo groot mogelijke volksverhuizing te realiseren. Vandaar de problemen binnen al die voormalige republieken, waar de Russische minderheid een groot deel van de plaatselijke gemeenschap vormt; vandaar ook de problemen in de Kaukasische landen, de Baltische staten en Transnistrië.

Maar terwijl het in die andere landen de Russische minderheden zijn die een ernstige bedreiging vormen omdat zij partij kiezen voor Rusland en, als erfgenamen van de voormalige Sovjet-Unie, ook steun bij Rusland zoeken, is in Moldavië de integriteit van de staat in belangrijke mate vernietigd doordat de Russische minderheid daar dermate groot was, dat dit geleid heeft tot het ontstaan van een afgescheiden grondgebied binnen Moldavië, dat zichzelf uitriep tot Republiek Transnistrië.

Dames en heren, wij moeten ons realiseren dat deze politieke bandeloosheid, die de leiders van de Russische minderheid in Transnistrië hebben toegelaten, onmiskenbaar en regelrecht haar weerslag vindt in de schending van fundamentele mensenrechten en de vervolging van de Moldavische bevolking (de facto Roemeense bevolking), en dat dit onmiskenbaar ook weer tot andere wetteloosheid heeft geleid. Politieke bandeloosheid staat immers niet lang op zichzelf, maar wordt al snel gevolgd door ongebreidelde criminaliteit. De vele bendes die het openbare leven in Moldavië beheersen en de talrijke wetsovertredingen treffen vooral het leven van de bewoners van dat deel van het land.

Ik wil alleen de aandacht erop vestigen dat een eventuele toekomstige erkenning van de onafhankelijkheid van bijvoorbeeld Kosovo, waar de Albanese bevolking een meerderheid vormt op grondgebied dat oorspronkelijk Servisch was, ertoe zou kunnen leiden dat de Russische bevolking van Transnistrië volhardt in haar verzet tegen het legitieme Moldavische gezag.

 
  
MPphoto
 
 

  Esko Seppänen (GUE/NGL), auteur. – (FI) Mijnheer de Voorzitter, mijnheer de commissaris, tegen de EU-commissaris voor Wetenschap en Onderzoek wil ik allereerst zeggen dat men in Moldavië en Transnistrië beslist ooit nog eens wetenschap zal bedrijven, maar daarvóór moeten zij vrede, brood en mensenrechten hebben.

Samen met de Balkan horen Moldavië en het daarvan deel uitmakende Transnistrië tot de politieke schandvlekken van Europa. Er is nog geen vreedzame oplossing gevonden om de situatie te stabiliseren, ook al hebben veel externe krachten met hun vele internationale verklaringen geprobeerd een oplossing te vinden.

Wij besteden specifieke aandacht aan de conclusies van de bijeenkomsten van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en de besluiten van het Europees Hof voor de rechten van de mens in de zaak Ilascu en anderen tegen Moldavië en de Russische Federatie.

Het is terecht dat wij hier in het Europees Parlement weer eens aandacht besteden aan de noodzaak van stabiliteit in de regio en veiligheid voor de mensen, en daarmee uiteindelijk ook aan armoedebestrijding. Armoede leidt tot schendingen van de mensenrechten en in het geval van Moldavië tot grootschalige, illegale mensenhandel.

In de resolutie van onze fractie wordt geëist dat de Raad en de Commissie meer gaan doen om een oplossing voor het conflict in Transnistrië te vinden die voor alle partijen acceptabel is, en worden alle betrokken partijen verantwoordelijk gesteld om te voorkomen dat de problemen escaleren. Wij moeten de armste regio van Europa weer op de been helpen.

 
  
MPphoto
 
 

  Maria Petre (PPE-DE), Autor. Am generat dezbaterea pentru că noi credem că nu trebuie să rămânem fără reacţie în faţa unei realităţi care poate fi un precedent periculos. O hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului este ignorată din iulie 2004 până în iulie 2007.

La eliberarea ultimilor doi deţinuţi din grupul Ilaşcu sunt în continuare violate drepturile omului, sunt bătuţi, predaţi poliţiei din Moldova şi împiedicaţi să se întoarcă la domiciliul aflat pe teritoriul transnistrean de către nişte aşa-zise autorităţi nerecunoscute de nimeni. Credem că soluţionarea rapidă şi definitivă a conflictului din Transnistria presupune implicarea mai activă a Comisiei, a Consiliului şi a Parlamentului European. Aspiraţiile europene proclamate de Republica Moldova trebuie însoţite de crearea unui spaţiu al democraţiei şi de respectarea deplină a drepturilor omului pe întreg teritoriul acesteia şi acest subiect trebuie abordat nu doar în procesul de negociere din formula actuală pentru rezolvarea conflictului, ci şi în toate contactele cu oficialii din Moldova şi Federaţia Rusă.

Doar astfel, concluziile summit-ului OSCE de la Istanbul şi ale Consiliului ministerial de la Porto şi hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului vor fi cu adevărat aplicate.

 
  
MPphoto
 
 

  Marianne Mikko (PSE), auteur. – (ET) Zover wij weten zijn er momenteel geen politieke gevangenen in Transnistrië. Wij kunnen echter elk moment nieuwe arrestaties verwachten.

Valentin Besleag zat twee weken in de gevangenis, omdat hij zich, in overeenstemming met de Moldavische wetgeving, kandidaat wilde stellen voor de lokale verkiezingen die begin juni werden gehouden. De autoriteiten in Tiraspol arresteerden hem voor het invoeren van verkiezingsbrochures uit Moldavië. Het illegale regime heeft namelijk de invoer van politieke publicaties uit het buitenland verboden.

De situatie wordt er niet beter op. De autoriteiten in Transnistrië negeerden de uitspraak van het Europees Hof voor de rechten van de mens, zoals zojuist genoemd, waarin Tudor Petrov-Popa en Andrei Ivantoc drie jaar geleden al werden vrijgesproken. Beide voorvechters van de territoriale integriteit van Moldavië werden pas onlangs vrijgelaten, alleen omdat de gevangenisstraf die door het illegale regime was opgelegd, was verstreken. Bovendien werd het de dissidenten verboden naar Transnistrië terug te keren, zodat zij nu in ballingschap leven.

Het Europees Parlement heeft herhaaldelijk zijn steun uitgesproken voor de territoriale integriteit van Moldavië. Het regime in Transnistrië heeft geen bestaansrecht. De situatie is des te cynischer, omdat onderhandelingen over het oplossen van het conflict meer dan een jaar geleden door het regime in Tiraspol werden verbroken.

Rusland zou het regime er misschien van kunnen overtuigen naar de onderhandelingstafel terug te keren, maar doet dat niet. Bovendien bevinden zich nog steeds Russische troepen in Transnistrië ofwel op het territorium van Moldavië, hoewel in het besluit van Istanbul van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa werd opgeroepen tot een terugtrekking van de troepen aan het einde van 2002.

Met de toetreding van Roemenië tot de Europese Unie ligt Transnistrië direct aan de grens met de Europese Unie. Het is niet langer toereikend dat wij de rol van waarnemer vervullen. De Europese Unie moet deelnemen aan de onderhandelingen over het conflict in Transnistrië als gelijkwaardige partner en als actieve partij.

 
  
MPphoto
 
 

  Gérard Onesta (Verts/ALE), auteur. – (FR) Mijnheer de Voorzitter, beste collega’s, ik droom van een donderdagmiddag waarop we het hier, in de plenaire vergadering en in het kader van noodsituaties als deze, niet meer hoeven te hebben over de duistere rol van Rusland. Als het Tsjetsjenië niet is, dan is het Transnistrië wel, en als het Transnistrië niet is, dan is het wel het lot van journalisten. Volgens mij klopt er een groot probleem op onze poort dat Rusland heet, want zowel bij dit dossier als bij zoveel andere is Moskou de sleutel tot de oplossing. Iedereen hier in deze vergaderzaal weet dat. Ik denk dat de Commissie haar macht moet aanwenden om met de vuist op tafel te slaan, want deze permanente destabiliseringsneiging waaraan Rusland zich overgeeft in een poging zijn macht uit de tijd van het Sovjetrijk terug te winnen, is niet langer acceptabel in het derde millennium.

Dit verhaal loopt nu al bijna vijftien jaar. Vijftien jaar, dat is enorm! Dat wil zeggen dat hele leeftijdsgroepen van de bevolking in dit land alleen maar destabilisatie hebben gekend, alleen maar dit autoritaire regime dat zichzelf tot heerser heeft uitgeroepen. Ik ga verder niet in op alle mensenrechtenschendingen omdat mijn collega’s dat al uitvoerig hebben gedaan, hoewel ik met hen moet vaststellen dat er absoluut moet worden opgetreden in het geval van de heer Tudor Petrov-Popa en dat van de heer Andrei Ivantoc. Maar voor de rest moet dit dossier echt globaal worden benaderd.

Dit conflict wordt een bevroren conflict genoemd. Ik verafschuw die term, alsof een conflict bevroren zou kunnen zijn, alsof een conflict iets kouds is, dat ergens in een of andere kast ligt te slapen. Het gaat om mannen en vrouwen die lijden, omdat het recht niet wordt geëerbiedigd. En Moldavië is helemaal niet ver weg. Het ligt aan de rand van de Europese Unie. Praten over Transnistrië is zo ongeveer hetzelfde als kijken naar het trottoir aan de overkant van de straat. Ik doe echt een beroep op de Commissie om te kijken naar wat zich op het trottoir aan de overkant afspeelt.

 
  
MPphoto
 
 

  Bernd Posselt, namens de PPE-DE-Fractie. – (DE) Mijnheer de Voorzitter, Bessarabië, waaruit de Republiek Moldavië en de aangrenzende gebieden van Oekraïne zijn ontstaan, was een bloeiend Europa in het klein, waarin Roemenen, Oekraïners, Russen, Duitsers – de familie van de huidige bondspresident komt daarvandaan – Gagauzen en vele andere volken vreedzaam met elkaar samenleefden. Het is daarom des te dramatischer dat wij daar vandaag de dag worden geconfronteerd met de misdadige erfenis van het Nazi-Sovjet-pact! Als dit pact tussen Hitler en Stalin er namelijk niet was geweest, dan zou dit land aan het begin van het jaar zijn toegetreden tot de Europese Unie als deel van Roemenië. Dat mogen wij niet vergeten en dat betekent dat wij een bijzondere verantwoordelijkheid hebben.

De misdadige stalinistische structuur die bekend is onder naam Transnistrië heeft absoluut niets van doen met hetgeen wij in Kosovo hebben gezien. Daarom wil ik mijn Poolse collega, de heer Libicki, op dit punt bij wijze van uitzondering tegenspreken. Kosovo is een democratisch land waar genocide heeft plaatsgevonden en waar de VN en de NAVO zijn opgetreden om een einde te maken aan deze genocide. Om dit nu te vergelijken met een misdadige structuur als Transnistrië is werkelijk hetzelfde als appels met peren vergelijken.

Wij moeten deze misdadige structuur in Transnistrië ongedaan maken en deze regio stap voor stap in Europa integreren. Dat is onze historische verantwoordelijkheid. Bovendien moeten wij met name Rusland eraan herinneren dat het tijdens de OVSE-top in Istanbul – inmiddels acht jaar geleden – verplichtingen is aangegaan, waarvan het er tot op heden niet een is nagekomen. Dat kunnen wij niet aanvaarden en wij moeten onze Russische partners, die deze structuur in Transnistrië ondersteunen, hier eens stevig op aanspreken, want zonder hen zou deze misdadige structuur allang niet meer bestaan.

 
  
MPphoto
 
 

  Józef Pinior, namens de PSE-Fractie.(PL) Mijnheer de Voorzitter, opnieuw houden we ons in het Europees Parlement bezig met het probleem van de mensenrechten in Transnistrië. In verband met deze kwestie heb ik zelf al verschillende keren het woord genomen. We hebben hier van doen met een gebied dat geografisch gezien in het midden van Europa ligt, in het midden van het Europese continent. Een gebied waar geen vrijheid van informatie is en waar geen van de liberale en democratische vrijheden bestaan die wij in de Europese Unie vanzelfsprekend vinden. We hebben daar te maken met inmenging van Rusland, aangezien deze bizarre situatie, dit vreemde territorium, deze eigenaardige heerschappij alleen dankzij protectie door de Russische staat kan bestaan. Ik wil eraan herinneren dat “Gazprom” dit jaar de zeggenschap over het staatsgasbedrijf “Moldowa Gas” in Moldavië heeft overgenomen.

Als gevolg van de toetreding van Roemenië tot de EU is de kwestie-Transnistrië een van de fundamentele problemen van de Europese Unie op dit moment. Ik roep het Europees Parlement op de instellingen van de EU te verzoeken zich serieus met dit vraagstuk te gaan bezighouden. Er moeten mijns inziens plannen worden opgesteld om deze vreemde en uiterst gevaarlijke situatie, die een bedreiging vormt voor de vrede, democratie en stabiliteit op het Europese continent, te veranderen. Laten we echte actie ondernemen om deze toestand aan de grenzen van de Europese Unie te veranderen.

 
  
MPphoto
 
 

  Roberta Alma Anastase (PPE-DE). – Atunci când privim dintr-o perspectivă globală sau regională conflictul îngheţat din Transnistria, obişnuim să spunem că este o zonă generatoare de instabilitate şi insecuritate aflată sub controlul unui regim autoritar şi nelegitim. În viaţa de zi cu zi a oamenilor de acolo, acest lucru se traduce prin a nu putea să mergi la şcoală, prin a nu putea să-ţi vizitezi mama sau prin a trăi într-o lume controlată cu arma la brâu, în care doar cei care vor să vorbească despre ordine şi libertate intră în închisori, sfârşim prin a fi torturaţi chiar de aşa-zisele autorităţi. De aceea, dezbaterea de astăzi este una foarte importantă.

În demersul nostru am pornit de la un exemplu care a ajuns să fie cunoscut întregii lumi, cel al domnilor Ivanţoc şi Popa. Vreau să atrag atenţia că o mulţime tăcută de oameni suferă acolo fără ca noi să le cunoaştem numele sau să le auzim glasurile disperate. Este nevoie ca Uniunea Europeană să se implice profund în soluţionarea definitivă a conflictului transnistrean în conformitate cu standardele internaţionale. Uniunea Europeană trebuie să-şi activeze la maximum toate instrumentele pentru a contribui substanţial la crearea unui veritabil spaţiu de pace şi democraţie în vecinătatea de est, implicit în Transnistria. În viaţa de zi cu zi a oamenilor de acolo, asta se va traduce prin a avea dreptul de a merge la şcoală, să vorbeşti liber, să poţi să-ţi vizitezi mama.

 
  
MPphoto
 
 

  Tadeusz Zwiefka (PPE-DE).(PL) Mijnheer de Voorzitter, ik heb de indruk dat de bestuurlijke wangedrochten die in Transnistrië bestaan er alleen maar zijn om ons eraan te herinneren hoe weinig er voor nodig is om een situatie te laten ontstaan waarin het schenden van de mensenrechten de norm is en de modus operandi gebaseerd is op een gebrek aan respect voor de wet en de stem van de internationale gemeenschap.

Wie vergeten is of te weten wil komen wat volgens KGB-criteria volmaakt communisme is, moet maar eens in Transnistrië gaan kijken. Ondanks de verwoede inspanningen van internationale organisaties, verandert daar al jaren niets. Transnistrië is momenteel het Europees centrum, misschien wel wereldcentrum van illegale wapenhandel. Er worden wapens verkocht aan de heetste brandhaarden van de wereld. Het is ook een uitvalsbasis van handel in drugs, vrouwen en kinderen, en een gebied waar de rechten van gevangenen met voeten getreden worden.

Als we nu onze plicht niet doen, dat wil zeggen als we niet proberen deze toestand te veranderen, dan zou wel eens kunnen blijken dat volstrekt verwerpelijke gedragspatronen uiteindelijk zegevieren. Ik zou nog een amendement willen indienen op de resolutie waarover we gaan stemmen; het gaat om de daarin genoemde Tudor Popa, die tot onze vreugde onlangs is vrijgelaten. In de resolutie zijn beide delen van zijn achternaam vermeld: Petrov-Popa. Hij wil echter niet dat het Russische deel van zijn naam gebruikt wordt, aangezien dat hem is opgelegd door degenen die zichzelf onrechtmatig hebben uitgeroepen tot autoriteiten van Transnistrië. Zijn naam dient dus geschreven te worden als Tudor Popa.

 
  
MPphoto
 
 

  Janez Potočnik, lid van de Commissie. (EN) Mijnheer de Voorzitter, het versterken van de democratie en de rechtsstaat en het waarborgen van de gepaste eerbiediging van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden vormen de absolute kern van de betrekkingen tussen de EU en Moldavië. Dit zijn ook de belangrijkste elementen van het actieplan EU-Moldavië dat in februari 2005 is bekrachtigd.

De Europese Commissie ziet er nauwlettend en permanent op toe dat deze rechten en beginselen door de Moldavische autoriteiten worden geëerbiedigd. We bespreken deze kwesties regelmatig en openlijk met onze Moldavische partners en moedigen hen bij iedere mogelijke gelegenheid aan te zorgen voor de volledige tenuitvoerlegging en uitoefening van deze grondbeginselen omwille van de Moldavische burgers en de betrekkingen tussen de Europese Unie en Moldavië.

Wat de situatie in de regio Transnistrië betreft: deze regio wordt in de praktijk niet bestuurd door de regering in Chisinau. Dat wil zeggen dat de hervormingen die in Moldavië hebben plaatsgevonden niet hebben plaatsgevonden in de regio Transnistrië. Dit betekent verder dat het actieplan EU-Moldavië en de steun van de Europese Unie voor het hervormingsproces in Moldavië tot nu toe nog geen echt effect hebben gehad op de situatie in de regio Transnistrië.

De situatie in de regio ten aanzien van democratie, de rechtsstaat en mensenrechten is derhalve uiterst problematisch. Een belangrijk onderdeel van ons werk is dat we aan elke burger van Moldavië, met inbegrip van die in Transnistrië, willen laten zien wat de voordelen zijn van nauwere betrekkingen met de Europese Unie, inclusief de gevolgen hiervan op het vlak van interne hervorming en eerbiediging van de mensenrechten. Dit is een belangrijk aspect van ons werk in verband met de inspanningen om tot een regeling van het conflict over Transnistrië te komen.

De Europese Unie is sterk betrokken bij de pogingen om een regeling voor Transnistrië te vinden en hoopt een bijdrage te kunnen leveren aan de oplossing van dit bevroren conflict. Het resultaat van een dergelijke regeling moet worden gebaseerd op de beginselen van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Moldavië, alsmede op de beginselen van democratie, de rechtsstaat en eerbiediging van de mensenrechten.

In het kader van deze inspanningen proberen we ngo's en het maatschappelijk middenveld in de regio Transnistrië steeds meer bij ons werk te betrekken. Daarom zal de Commissie ook financiële hulp verlenen uit hoofde van het Europees nabuurschaps- en partnerinstrument teneinde het maatschappelijk middenveld in Transnistrië te versterken.

Ik wil u allen bedanken voor uw opmerkingen en ik heb kennis genomen van uw opvattingen, waaronder van het standpunt dat de rol van de Europese Unie bij de besprekingen over de regeling moet worden uitgebreid.

De noodzaak om te komen tot een oplossing van het Transnistrische conflict die is gebaseerd op de beginselen van Moldavische soevereiniteit en territoriale integriteit, alsmede op de beginselen van democratie, de rechtsstaat en eerbiediging van de mensenrechten, wordt consequent en op alle niveaus door de EU in haar contacten met Rusland aan de orde gesteld.

Ik wil nogmaals onze vastbeslotenheid om het hervormingsproces in Moldavië te ondersteunen benadrukken en wijzen op onze diepgaande betrokkenheid bij inspanningen om te komen tot een regeling van de kwestie-Transnistrië. Het doel van deze inspanningen is een herenigd Moldavië dat is gebaseerd op de beginselen van democratie, de rechtsstaat en eerbiediging van de mensenrechten.

 
  
MPphoto
 
 

  De Voorzitter. – Het debat is gesloten.

De stemming vindt na afloop van het debat plaats.

Schriftelijke verklaring (artikel 142)

 
  
MPphoto
 
 

  Eija-Riitta Korhola (PPE-DE), schriftelijk. – (FI) De situatie in Transnistrië herinnert ons eraan dat er ook in Europa ernstige en duidelijk zichtbare schendingen van de mensenrechten plaatsvinden. De onverschilligheid van het separatistische en autoritaire bewind in Transnistrië tegenover de rechtsstaat en democratie duurt nu al vijftien jaar.

De mensenrechtenschendingen in Transnistrië tonen ook aan dat er als gevolg van de voortdurende bestuurlijke crisis geen vooruitgang wordt geboekt op het gebied van de burgerrechten. Het is daarom waarschijnlijk onmogelijk dat de mensenrechten worden geëerbiedigd zolang het conflict tussen Moldavië en Transnistrië niet op permanente en duurzame wijze wordt opgelost. Nu heerst er een patstelling: de partijen geven niet toe. De mensenrechten worden geschonden en de onafhankelijke media en ngo’s worden tegengewerkt.

Moldavië heeft het recht op territoriale eenheid en zijn hele bevolking heeft het recht op fundamentele rechten.

Moldavië wil lid worden van de Europese Unie. Het is duidelijk dat de problemen in Transnistrië eerst moeten worden opgelost voor de deur naar integratie eindelijk kan worden geopend.

 
Juridische mededeling - Privacybeleid