Index 
 Înapoi 
 Înainte 
 Text integral 
Procedură : 2009/2178(INI)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului : A7-0175/2010

Texte depuse :

A7-0175/2010

Dezbateri :

PV 20/09/2010 - 22
CRE 20/09/2010 - 22

Voturi :

PV 22/09/2010 - 5.13
CRE 22/09/2010 - 5.13
Explicaţii privind voturile
Explicaţii privind voturile

Texte adoptate :

P7_TA(2010)0340

Stenograma dezbaterilor
Luni, 20 septembrie 2010 - Strasbourg Ediţie JO

22. Realizarea pieței interne în ceea ce privește comerțul electronic (prezentare succintă)
Înregistrare video a intervenţiilor
Proces-verbal
MPphoto
 

  Președinte. – Următorul punct este raportul elaborat de dl Pablo Arias Echeverría, în numele Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor, referitor la realizarea pieței interne în ceea ce privește comerțul electronic (A7-0226/2010).

 
  
MPphoto
 

  Pablo Arias Echeverría, raportor.(ES) Dle președinte, după cum știți cu toții, internetul și noile tehnologii reprezintă o revoluție fără precedent care face necesară modernizarea mecanismelor ce reglementează comerțul electronic din economia noastră, pentru a putea face față provocărilor cu care ne confruntăm.

În urmă cu doar câțiva ani, noile sisteme de comerț pe internet și noile tehnologii și oportunități care ne stau la dispoziție acum nu existau. Ele sunt acum o realitate și în curând vor deveni un instrument esențial.

În calitate de legiuitori, trebuie să avem suficientă deschidere și înțelepciune pentru a crea instrumente pentru public care să rezolve problemele de astăzi, dar care să prevadă și să poată fi adaptate la problemele de mâine. Acesta este un angajament pe care trebuie să ni-l luăm și o responsabilitate pe care suntem obligați să ne-o asumăm.

Trebuie să pregătim terenul pentru ceea ce va veni și pentru cei ce vor veni, iar aceasta înseamnă că, pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să depășim anumite obstacole.

Comerțul electronic este un instrument la dispoziția noastră, care prezintă un imens potențial pentru relansarea și ameliorarea competitivității economiei noastre și, de asemenea, pentru consolidarea pieței interne. Este un instrument de natură să genereze o mare valoare adăugată și să ofere multe oportunități cetățenilor și întreprinderilor europene în aceste vremuri de criză.

Este vital ca liderii Uniunii Europene să pună în aplicare măsurile necesare pentru a depăși barierele existente în calea comerțului electronic în Europa, iar noi să generăm încredere în acest mijloc, să-l simplificăm și să-l dotăm cu transparență în ceea ce privește normele care îl guvernează.

Aceasta este singura modalitate prin care publicul și întreprinderile vor putea să culeagă roadele potențialului său enorm. Este singura modalitate prin care putem fi competitivi pe o piață globală care nu așteaptă pe nimeni. Fie luăm măsurile necesare în mod energic, decisiv și cu răspundere, fie competitorii noștri ne vor lăsa în urmă.

Raportul pe care îl prezint astăzi propune unele măsuri pentru a depăși barierele în calea comerțului transfrontalier. Avem șansa nu numai de a pregăti piața internă pentru comerțul electronic, ci și de a contribui la completarea pieței interne prin intermediul comerțului electronic.

Măsurile pe care le propun în raport vizează îmbunătățirea calității accesului la internet în Europa, întărirea încrederii consumatorilor prin crearea unei mărci de calitate europene, intensificarea monitorizării și supervizării rețelei și realizarea unor campanii de informare, astfel încât utilizatorii să-și cunoască drepturile și să știe cum și unde să reclame problemele pe care le au. De asemenea, ele vizează, între alte măsuri, protejarea proprietății private și a datelor personale ale utilizatorilor, promovarea dezvoltării de inițiative care să stimuleze întreprinderile să-și vândă produsele online, perfecționarea sistemelor de plată și simplificarea normelor privind plata impozitelor.

La final, am considerat necesar să subliniez în acest plan necesitatea îmbunătățirii protecției minorilor care utilizează internetul.

Cred că toate aceste măsuri sunt esențiale pentru promovarea comerțului electronic și pentru adaptarea normelor care îl guvernează în prezent la un viitor pe care îl trăim deja. Avem obligația să oferim pieței mecanisme care sporesc competitivitatea întreprinderilor noastre și care ne consolidează economiile. Acest plan este, fără îndoială, o bază pe care putem continua să construim, fără obstacole sau impedimente.

Din aceste motive, doresc să solicit sprijinul acestei Adunări, pentru a duce mai departe această inițiativă.

 
  
MPphoto
 

  Zuzana Roithová (PPE). (CS) Sunt încântată de faptul că raportorul s-a inspirat și din raportul meu cu privire la încrederea consumatorilor în mediul digital, raport care a fost aprobat de Parlamentul European în ultima sesiune. Deși comerțul electronic prezintă un nivel de creștere de 50 %, potențialul său este exploatat la un nivel minim în cadrul economiei europene. Între altele, până la o treime dintre distribuitorii și comercianții online refuză să facă comerț cu clienți din alte state membre. Cauzele acestui fapt le reprezintă, pe de o parte, încercările anumitor companii de a crea în mod artificial piețe naționale separate pentru a aplica prețuri diferite, dar și obstacolele legislative persistente care încă nu au fost depășite la nivel european. Aplaud faptul că deputatul prezintă în raportul său de astăzi propuneri pentru o mai mare siguranță a internetului pentru copii și tineri, avertizând asupra principalelor pericole precum pornografia, achiziționarea de tutun sau alcool sub anonimat, jocurile online sau conversațiile cu necunoscuți prin intermediul rețelelor de socializare. Sper că, de data aceasta, Comisia va avea mai mult succes în sprijinirea comerțului electronic, cel puțin în ceea ce privește protejarea copiilor împotriva conținutului web periculos.

 
  
MPphoto
 

  Silvia-Adriana Țicău (S&D). - Comerțul electronic este doar la început și creșterea încrederii utilizatorilor în siguranța tranzacțiilor este esențială pentru dezvoltarea și pentru contribuția acestuia la o mai bună realizare a pieței interne.

Raportul subliniază importanța semnăturii electronice și a infrastructurii de chei publice pentru siguranța serviciilor paneuropene de guvernare electronică și pentru securitatea comerțului electronic. Consider că este necesar să se urgenteze înființarea unui sistem european de autorități de validare cu scopul de a asigura interoperabilitatea transfrontalieră a semnăturilor electronice. De asemenea, solicităm Comisiei măsuri concrete privind inițiativa e-Invoice în scopul de a garanta o utilizare a facturilor electronice la nivelul întregii Europe până în 2020.

În final, sper ca până în 2015 cel puțin 50 % din achizițiile publice să fie efectuate prin mijloace electronice, așa cum s-a stabilit la conferința e-Governement din Manchester din 2005.

 
  
MPphoto
 

  Ilda Figueiredo (GUE/NGL).(PT) Dle președinte, în această dezbatere pe tema comerțului electronic, doresc să evidențiez trei chestiuni care mi se par importante și care trebuie clarificate.

Prima se referă la necesitatea reconcilierii drepturilor consumatorilor cu drepturile de autor. A doua se referă la protecția drepturilor copiilor și la securitatea comerțului electronic. Nu putem pune în pericol drepturile copiilor și trebuie să garantăm securitatea comerțului electronic. În schimb, cea de-a treia chestiune se referă la obiectivele fixate de Comisie în ceea ce privește banda largă, în special obiectivul asigurării serviciilor de bază în materie de bandă largă pentru toți cetățenii Uniunii Europene, până în 2013.

În prezent, știind că aproximativ 30 % din familii, cel puțin, nu au acces la internet și că 20 % din populația UE trăiește în sărăcie, cum intenționează Comisia Europeană să garanteze acest obiectiv de bandă largă pentru toți, până în 2013?

 
  
MPphoto
 

  Jaroslav Paška (EFD). (SK) Raportul prezentat se referă la măsurile formale de ameliorare a comerțului electronic, însă nu acordă o atenție suficientă tradițiilor sociale și culturale specifice ale unor țări.

Anumite produse farmaceutice sunt vândute liber în unele țări, în timp ce, în altele, vânzarea acestora este reglementată strict. Drogurile ușoare și diversele produse erotice sunt disponibile în unele țări, în timp ce, în altele, autoritățile au stabilit limite stricte în ceea ce privește accesul la astfel de produse. Abordarea liberală a deschiderii pieței electronice trebuie așadar să acorde atenție protejării reglementărilor fiecărei țări în ceea ce privește aceste tipuri specifice de bunuri, în special când vine vorba de protecția tinerilor.

 
  
MPphoto
 

  Seán Kelly (PPE). – Dle președinte, comerțul electronic aduce avantaje enorme atât întreprinderilor, cât și consumatorilor. Totuși, în privința unui aspect nu sunt deloc încântat și vreau să atrag atenția: sistemul de bilete electronice. Biletele, în special pentru marile concerte și evenimente sportive, sunt vândute la prețuri exorbitante. Acest lucru este inacceptabil.

În țara mea, în acest weekend, s-a desfășurat finala campionatului de fotbal din Irlanda. Este o competiție pentru amatori, însă prețul maxim al biletelor a fost de 70 EUR. Niciun club sau persoană respectabilă nu ar vinde astfel de bilete pentru o sumă mai mare. Dacă erau prinși speculanți vânzând pe stradă, aceștia erau arestați. Totuși, biletele au fost disponibile pe internet la prețuri cuprinse între 350 și 500 EUR. Veți spune că acestea nu puteau fi vândute decât dacă ar fi fost o cerere mare, dar în același timp, consider că e o practică nesportivă, incorectă și neconstructivă. Este partea negativă a comerțului electronic, care, de altfel, prezintă multiple avantaje pentru consumatori.

 
  
MPphoto
 

  Karel De Gucht, membru al Comisiei. – Dle președinte, mai întâi, doresc să mulțumesc raportorului Arias Echeverría și Parlamentului în ansamblul său pentru această evaluare detaliată a pieței europene a comerțului electronic.

Acest raport ne amintește la momentul oportun că piața comerțului electronic nu este încă o realitate pentru un număr mare de întreprinderi și consumatori. O piață fragmentată a comerțului electronic reprezintă, de asemenea, un simptom îngrijorător al verigilor lipsă din cadrul pieței interne lărgite. Majoritatea consumatorilor au o experiență directă a pieței interne atunci când fac cumpărături online. Ei intră în contact cu vânzători din întreaga Europă. Mulți vânzători, în special IMM-urile, urmăresc să dezvolte noi piețe mulțumită oportunităților pe care le deschide internetul.

Eliminarea obstacolelor cu care se confruntă cetățenii în lumea internetului se poate materializa prin transformarea în realitate a promisiunii unei piețe interne integrate. Așadar, ce putem face pentru a remedia deficiențele pieței interne și a face comerțul electronic să funcționeze mai bine?

Comisia va reflecta atent asupra răspunsului său cu privire la raport. Multe din chestiunile ridicate sunt abordate în diferite domenii de politică, inclusiv agenda digitală. Pe scurt, raportul schițează două direcții pe care ar trebui să le urmăm. Mai întâi, trebuie să facem viața mai ușoară și mai simplă pentru consumatori și întreprinderi deopotrivă. Putem reuși acest lucru, de exemplu prin armonizarea normelor cu privire la contractele încheiate cu consumatorii, putem simplifica procedurile pentru a le face mai puțin costisitoare pentru întreprinderile care realizează tranzacții transfrontaliere, de exemplu cele legate de comisioanele pentru gestionarea deșeurilor, impozitele pentru drepturile de autor, obligațiile de raportare a TVA-ului și facturarea.

În acest context, Comisia salută sprijinul pe care raportul îl aduce pentru o directivă privind drepturile consumatorilor, care este în prezent analizată în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor. Aceasta va facilita viața consumatorilor prin aplicarea legislației UE, îndeosebi în legătură cu Directiva privind serviciile, care interzice discriminarea consumatorilor pe considerente geografice. Pentru a dezvolta comerțul electronic, un factor cheie îl vor reprezenta chestiunile legate de perfecționarea mijloacelor de livrare și de plată. De asemenea, putem ajuta cetățenii și companiile să interacționeze cu administrațiile naționale prin crearea de „ghișee unice”.

Comisia a înființat un grup special de comisari pentru agenda digitală, pentru a garanta o abordare comună a proceselor decizionale legate de aspecte digitale. De asemenea, s-a angajat în promovarea unor soluții de autoreglementare, prin analizarea posibilității înființării unui certificat UE pentru comerțul electronic, care să completeze un cod al drepturilor online.

În al doilea rând, trebuie să aplicăm mai bine normele și să monitorizăm piața internă: drepturile care nu sunt aplicate în practică nu au nicio valoare. Mecanismele alternative de soluționare a litigiilor, după cum s-a menționat în raport, pot oferi o redresare convenabilă, simplă și rapidă pentru consumatorii care fac cumpărături pe internet. Vom analiza modalitățile optime de perfecționare a acestor mecanisme la nivelul UE și vom veni cu o propunere pentru un sistem UE de soluționare a litigiilor online pentru tranzacțiile de comerț electronic, până în 2012.

De asemenea, intenționăm să garantăm faptul că toți consumatorii aflați în situații de revendicări colective pe întreg cuprinsul UE pot obține compensații. Sunt preconizate, de asemenea, până la sfârșitul anului 2011, propuneri pentru mecanisme alternative de soluționare a litigiilor și mecanisme de recurs colectiv. Baza pentru câștigarea încrederii o reprezintă siguranța că autoritățile publice conlucrează pentru o monitorizare atentă a pieței interne. Ca parte a comitetului pentru protecția consumatorilor, autoritățile naționale cooperează în mod regulat pentru a elimina practicile ilegale de pe internet.

De asemenea, Comisia monitorizează piața comerțului electronic prin intermediul tabloului său de bord anual al piețelor de consum. La începutul acestei luni, am lansat un studiu aprofundat privind comerțul electronic. La începutul anului 2011, o comunicare va fi dedicată evaluării aplicării Directivei privind comerțul electronic și va analiza mijloacele pentru o aplicare mai eficientă a acesteia.

În final, doresc să mulțumesc încă o dată tuturor părților implicate în acest raport foarte util și mobilizator. Dați-mi voie să-mi cer scuze în numele dlui Dalli, care nu poate fi prezent aici din motive personale.

 
  
MPphoto
 

  Președinte. – Acest punct a fost închis.

Votarea va avea loc mâine (marți, 21 septembrie 2010), la ora 12.

Declarații scrise (articolul 149 din Regulamentul de procedură)

 
  
MPphoto
 
 

  António Fernando Correia De Campos (S&D), în scris.(PT) Dle președinte, după cum a afirmat dl Monti, momentul la care Uniunea Europeană are cea mai mare nevoie de o piață unică este momentul în care ea se bucură de cea mai puțină simpatie. Trebuie să găsim modalități prin care să o îmbunătățim și să o întărim și, mai presus de toate, să ne asigurăm că funcționează cu transparență, fiabilitate și calitate.

Una dintre aceste modalități este comerțul electronic. Piața digitală are potențialul de a genera locuri de muncă și schimburi comerciale, dar ea trebuie să depășească fragmentarea juridică pentru a se extinde dincolo de frontiere, garantând drepturi pentru consumatori și sporind încrederea publicului. Din acest motiv, avem nevoie de norme precise în ceea ce privește contractele, coordonarea TVA, proprietatea intelectuală, sistemele de plată și livrarea prin poștă, la prețuri echitabile, competitive, sau de metode rapide de soluționare a litigiilor. Trebuie să ne asigurăm că articolul 20 din Directiva privind serviciile este respectat și că nu se practică nicio formă de discriminare bazată pe originea consumatorului. Actul privind piața unică reprezintă o oportunitate excelentă pentru a stabili obiective. Doresc să mulțumesc dlui Arias pentru deschiderea pe care a arătat-o încă de la început în vederea realizării unui text cuprinzător și consensual.

 
  
MPphoto
 
 

  Petru Constantin Luhan (PPE), în scris. De-a lungul timpului, Uniunea Europeană a prosperat datorită comerțului, exportând și importând în lumea întreagă de la materii prime pană la produse finite. Pentru a orienta piața unică în direcția îndeplinirii obiectivelor strategiei Europa 2020, avem nevoie de piețe funcționale, bine conectate, în cadrul cărora concurența și accesul consumatorilor să stimuleze creșterea și inovarea. După cum o arată studiile, există mari discrepanțe între comerțul electronic național și cel transfrontalier, datorate în mare măsură obstacolelor întâmpinate de piața internă. Rezultatele testului consacrat magazinelor online sunt îngrijorătoare, aproximativ 61 % din totalul comenzilor transfrontaliere eșuând din diferite motive. In acest sens, consider că este nevoie imediată de elaborarea unor standarde europene COMUNE pentru acest domeniu, care să elimine diferențele dintre legile statelor membre. Trebuie sa ne concentrăm eforturile asupra reglementării acestui tip de comerț și să utilizăm la maximum potențialul acestuia ca parte a efortului de creștere a competitivității Uniunii Europene pe plan mondial.

 
Aviz juridic - Politica de confidențialitate