Pressemeddelelse
 

"YOUrope needs YOU": polsk vinder af Charlemagne-ungdomsprisen

Høringer - Ungdom - 19-05-2009 - 16:11
Generel information
Del/Gem

polsk vinder af Charlemagne-ungdomsprisen

Det polske projekt "YOUrope needs YOU" blev tildelt den første europæiske Charlemagne-ungdomspris (ECYP) den 19. maj i Aachen. Gennem en række gymnasie-workshops der bliver ledet af universitetsstuderende, anvender projektet uformelle metoder til at formidle interessante fakta om Europa. Anden- og tredjepladsen gik til henholdsvis "European Festival of university theatre of Albi" (Frankrig) og "Gumboot Diplomacy" (Tyskland).

Parlamentets formand, Hans-Gert Pöttering, og formanden for Institut for den internationale Charlemagne Pris, Michael Jansen, deltog i ceremonien og lykønskede prisens første vindere. ECYP anerkender projekter, der fremmer en fælles følelse af europæisk identitet blandt unge.

Foran de 27 finalister erklærede Hans-Gert Pöttering: "Med Jeres ideer, kreativitet og engagement kan I vise os, hvordan unge oplever den europæiske idé samt hvordan I ser det samlede Europa som et ægte fællesskab med muligheder for Jeres fremtid".

"YOUrope needs YOU"

"YOUrope needs YOU" er udarbejdet af medlemmer af den europæiske studenterorganisation AEGEE, for at give europæiske gymnasieelever mulighed for at blive aktive borgere. Projektet trænede universitetsstuderende, der var villige til at dele deres EU-viden gennem workshops på skoler. I december 2008 fandt den første workshop sted i Gostyn, Polen. Studerende fra Polen og 30 udvekslingsstuderende fra Frankrig lyttede til de universitetsstuderende præsentation om, hvilke muligheder Europa tilbyder.

Hans-Gert Pöttering mener at "dette projekt repræsenterer den europæiske mangfoldighed på en imponerende måde. Den øver indflydelse gennem møder samt de workshops deltagerne er en del af. Deltagerne i dette projekt er både ambassadører og formidlere af den europæiske idé. Derfor skiller projektet sig ud som et forbillede for andre initiativer".

"European Festival of university theatre of Albi"

Luigi Cocilovo, næstformand i Europa-Parlamentet, præsenterede andenpladsen som gik til "European Festival of university theatre of Albi". Festivalen, som finder sted hvert år, bringer teatergrupper, skuespillere, komikere og musikere fra hele Europa til Albi i Frankrig, hvor de optræder for et lokalt publikum. Arrangementet har til formål at fremme den europæiske kulturelle og kunstneriske mangfoldighed til så mange mennesker som muligt.

I sin tale, understregede Cocilovo at "den entusiasme som de unge deltagere i Charlagmagne-prisen har vist, er et vigtigt signal til relancering af udviklingen af en fælles følelse af europæisk identitet og integration." Efter hans opfattelse er "European Festival of University of Albi en vigtig lejlighed, til at opdage Europa og dets kultur, gennem teater". Desuden, "dette projekt viser en reel" Desuden udviser projektet en ægte "åbensindet holdning" og understreger at diversitet er en del af den europæiske identitet.
 
"Gumboot Diplomacy"

Endelig tildelte Jürgen Linden, borgmester i Aachen, tredjepladsen til "Gumboot Diplomacy" fra Tyskland. Under dette projekt, har grupper af unge fra Holland, Polen, Ungarn og Tyskland udført forskning i lokal oversvømmelse i deres områder. Efter dette udførte de en samlet forskning i vandet i den tyske flod Lippe, for derefter at præsentere deres resultater for hinanden og et panel af eksperter på en fælles konference.

Præmier og udvælgelsesprocedure

Førstepladsen vinder €5.000, andenpladsen €3.000 og tredjepladsen €2.000. Derudover inviteres de til at besøge Europa-Parlamentet.
 
De nationale juryer, der består af mindst to MEP'ere og en repræsentant fra en ungdomsorganisation, har valgt en national vinder fra hvert af de 27 medlemslande. Den europæiske jury, bestående af tre MEP'ere, formanden for Europa-Parlamentet og fire repræsentanter fra gruppen der stiftede Charlamagne-prisen, valgte de tre vindere.
 
Den danske jury, bestående af MEP Anne E. Jensen (Venstre), MEP Christel Schaldemose (Socialdemokraterne) og Rune Siglev (Dansk Ungdoms Fællesråd) havde udvalgt et projekt fra grænselandet, til at deltage i finalen.
 
Ref.: 20090508IPR55522