Ανακοινωθέντα τύπου
 

"Η Ευρώπη σε χρειάζεται": νικητής του Βραβείου Καρλομάγνου για τη Νεολαία

Ακροάσεις - Νεολαία - 19-05-2009 - 13:17
Γενικές
Μοιράστε το
Κοινωνικά δίκτυα
Αγαπημένα
 

"Η Ευρώπη σε χρειάζεται": νικητής του Βραβείου Καρλομάγνου για τη Νεολαία

Στο πολωνικό σχέδιο "Η Ευρώπη σε χρειάζεται" απονεμήθηκε, σήμερα στο Άαχεν, το πρώτο έπαθλο του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καρλομάγνου για τη Νεολαία. Στο πλαίσιο εργαστηριών, που διοργανώνουν φοιτητές σε σχολεία, το σχέδιο αυτό χρησιμοποιεί μεθόδους άτυπης εκπαίδευσης για να βελτιώσει τη γνώση των μαθητών για την Ευρώπη. Στο "Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου του Αλμπί" (Γαλλία) και τη "Διπλωματία Γαλότσας" (Γερμανία) απονεμήθηκαν το δεύτερο και το τρίτο έπαθλο αντίστοιχα.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Hans-Gert Pöttering, και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου, Michael Jansen, συμμετείχαν στην τελετή απονέμοντας το πρώτο έπαθλο. Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία επιβραβεύει σχέδια που προωθούν τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας.
 
Καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των 27 υποψηφίων σχεδίων, ο Πρόεδρος του ΕΚ δήλωσε: "Με τις ιδέες και τη δημιουργικότητά σας...μας δείχνετε πώς οι νέοι αντιλαμβάνονται την ευρωπαϊκή ιδέα και αποδεικνύετε ότι θεωρείτε την ενωμένη Ευρώπη...ως μια ευκαιρία για το μέλλον σας".
 
"Η Ευρώπη σε χρειάζεται"
 
Το Φόρουμ Ευρωπαίων Φοιτητών εμπνεύστηκε την "Ευρώπη σε χρειάζεται" για να επιτρέψει στους ευρωπαίους μαθητές να καταστούν ενεργοί πολίτες. Το σχέδιο προσεγγίζει φοιτητές πανεπιστημίων, που είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις γνώσεις τους οργανώνοντας εργαστήρια σε σχολεία, και τους παρέχει κατάρτιση ως εκπαιδευτές. Τον Δεκέμβριο του 2008 έλαβε χώρα το πρώτο εργαστήριο σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Gostyn της Πολωνίας. Η Ευρώπη και οι ευκαιρίες που προσφέρει παρουσιάστηκαν σε μαθητές από την Πολωνία και 30 μαθητές προγράμματος ανταλλαγής από τη Γαλλία.
 
Σύμφωνα με τον Hans-Gert Pöttering, "το σχέδιο αυτό εκπροσωπεί πειστικά την ευρωπαϊκή πολυμορφία". Με τα εργαστήρια, πρόσθεσε ο Γερμανός πολιτικός, "Η Ευρώπη σε χρειάζεται" επηρεάζει τόσο τους συμμετέχοντες όσο και τις χώρες από τις οποίες αυτοί προέρχονται, δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες είναι πρέσβεις της ευρωπαϊκής ιδέας.
 
"Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ πανεπιστημιακού θεάτρου του Αλμπί" 
 
Ο Luigi Cocilovo, Αντιπρόεδρος του ΕΚ, απένειμε το δεύτερο βραβείο στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ πανεπιστημιακού θεάτρου του Αλμπί". Στο πλαίσιο του ετήσιου Φεστιβάλ, θεατρικοί θίασοι, ηθοποιοί και μουσικοί από όλη την Ευρώπη εμφανίζονται επί σκηνής ενώπιων ενός κυρίως γαλλικού κοινού. Στόχος του φεστιβάλ είναι να προωθήσει την ευρωπαϊκή πολιτιστική και καλλιτεχνική πολυμορφία.
 
Στην ομιλία του ο κ. Cocilovo τόνισε ότι το Φεστιβάλ "αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να ανακαλύψουμε την Ευρώπη και τον πολιτισμό της μέσω του θεάτρου".
 
"Διπλωματία Γαλότσας"
 
Ο Δήμαρχος του Άαχεν, Jürgen Linden, απένειμε το τρίτο βραβείο στο γερμανικό σχέδιο "Διπλωματία Γαλότσας". Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, νέοι από την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Γερμανία πραγματοποίησαν έρευνες στις χώρες τους γύρω από τις πλημμύρες πριν πραγματοποιήσουν μια κοινή έρευνα στις περιοχές γύρω από τον γερμανικό ποταμό Lippe. Τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής δημοσιοποιηθήκαν κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου.
 
Έπαθλα και διαδικασία επιλογής των νικητών
 
Το έπαθλο για το καλύτερο σχέδιο είναι €5000, για το δεύτερο €3000, και το τρίτο €2000. Επιπλέον, κατά τους επόμενους μήνες, οι τρεις νικητές θα προσκληθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
 Τον Μάρτιο κριτικές επιτροπές αποτελούμενες από τουλάχιστον δύο ευρωβουλευτές και έναν εκπρόσωπο οργάνωσης νεολαίας επέλεξαν έναν νικητή για καθένα από τα 27 κράτη μέλη.
 
Τον Απρίλιο, μια ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τρεις ευρωβουλευτές, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Hans-Gert Pöttering, και τέσσερις εκπροσώπους του Ιδρύματος του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου επέλεξαν τους τρεις νικητές.
 
Αναφ.: 20090508IPR55522