Sajtóközlemény
 

Ifjúsági Károly-díj: díjátadó május 19-én

Választások 2009 - Ifjúság - 12-05-2009 - 13:54
Általános
Küldje el ezt a cikket
Közösségi oldalak
Kedvencek
 

Az idei Európai Ifjúsági Károly-díjat 2009. május 19-én a németországi Aachenben adja át az Európai Parlament elnöke, Hans-Gert Pöttering, és a Károly-díj alapítvány elnöke, Michael Jansen. A díjat olyan projektek kaphatják meg, amelyek erősítik az európai identitás és integráció gondolatát. Magyarországról az ELTE Bibó István Szakkollégiuma által létrehozott „Állampolgári nevelés program” jutott tovább a nemzetközi fordulóba. Tavaly magyar pályázat nyert.

Az Európai Ifjúsági Károlyi-díj olyan 16 és 30 év közötti fiatalokat díjaz, akik a kölcsönös megértést elősegítő, európai szintű projektekben vesznek részt. A díjat Hans-Gert Pöttering EP-elnök kezdeményezésére hívták életre. Idén második alkalommal osztják ki az elsimeréseket.
 
Az összeurópai nyertes tavaly a Diákok határok nélkül elnevezésű magyar program lett.

A díjak
 
A legjobb három projekt 5000, 3000, illetve 2000 eurót kap, emellett meghívást kap az Európai Parlamentbe.
 
A kiválasztás
 
Márciusban a legalább két EP-képviselőből és egy ifjúsági szervezet képviselőjéből álló zsűrik választották ki a 27 tagállam nemzeti győzteseit. Közülük áprilisban egy három EP-képviselőből, az EP elnökéből és a Károly-díj Alapítvány négy képviselőjéből álló európai zsűri választotta ki a három győztest.
 
A magyar továbbjutó: ELTE Bibó István Szakkollégium - Állampolgári Nevelés Program
 
Az ELTE Bibó István Szakkollégium alapvető céljai között szerepel a társadalmi érzékenységre nevelés. Ennek jegyében az intézmény számos programja a társadalom jogismeretének fejlesztését célozza. Közülük az egyik legsikeresebb az idén kilencedik alkalommal megrendezett Állampolgári nevelés program, amelynek legfőbb célja a részvételi demokrácia alapvető szabályainak játékos és interaktív megismertetése a fiatal diákokkal. A cél a gyakran hátrányos szociális helyzetű tanulók esélyeinek növelése, társadalmi előmenetelük elősegítése: a program hasznos információkat nyújt számukra, felhívja figyelmüket a továbbtanulás fontosságára, az európai értékekre.
 
Helyszín
 
A díjátadó ünnepséget az RWTH Egyetem (Templergraben 55, 52062 Aachen) I. auditóriumában tartják május 19-én, 11:00 és 13:00 között.
 
REF: 20090508IPR55522