Comunicat de presă
 

"EUropa are nevoie de tine" - cel mai bun proiect premiat cu premiul Charlemagne

Audieri - Tineret - 19-05-2009 - 17:06
General
Distribuie

Premiul Charlemagne pentru tineret

Iniţiativa poloneză de tineret "YOUrope needs YOU" a primit primul premiu Charlemagne pentru tineret, la 19 mai, în Aachen. Cu ajutorul unor serii de workshopuri organizate de studenţi, prin metode informale, acest proiect a reuşit să transmită tinerilor date interesante despre Europa. Al doilea şi al treilea premiu au fost acordate "Festivalului European de teatru studenţesc de la Albi" (Franţa), respectiv proiectului "Diplomaţie în cizme de gumă" (Germania).

Preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, şi preşedintele Fundaţiei Internaţionale pentru premiul Charlemagne, Michael Jansen, au participat la ceremonia de decernare, oferind premiul câştigătorilor. Premiul European Charlemagne pentru Tineret susţine proiecte care promovează un sens comun al identităţii europene printre tineri.
 
"Cu ideile, creativitatea şi angajamentul de cate aţi dat dovadă demonstraţi modul în care tinerii percep cauza europeană, precum şi faptul că Europa este într-adevăr o comunitate şi o oportunitate pentru viitor", a declarat în discursul de bun venit preşedintele PE.
 
"YOUrope needs YOU"
"YOUrope needs YOU" a fost conceput de membrii Forului Studenţilor Europeni, AEGEE, cu scopul de a încuraja liceenii să devină cetăţeni activi. Studenţii sunt antrenaţi să ofere workshop-uri despre Uniunea Europeană în licee, primul seminar de acest gen având loc în decembrie 2008, la Gostzn, Polonia. Studenţii au prezentat şansele pe care Europa le poate oferi elevilor din Polonia.
 
Potrivit lui Hans-Gert Pöttering, "acest proiect reprezintă într-un mod convingător diversitatea europeană, având posibilitatea de a influenţa tânăra generaţie. Participanţii la acest proiect sunt totodată ambasadorii UE şi multiplicatori de opinie. Acest proiect poate fi un exemplu pentru alte iniţiative în Uniunea Europeană".
 
"Festivalului European de teatru studenţesc de la Albi"
Luigi Cocilovo, Vicepreşedinte al Parlamentului European, a acordat al doilea premiu "Festivalului European de teatru studenţesc" de la Albi. Festivalul, care are loc în fiecare an,  aduce la Alibi, în Franţa, grupuri de teatru, actori şi interpreţi de muzică din toată Europa. Evenimentul promovează cultura europeană şi diversitatea culturală şi artistică în rândul unei cât mai mare audienţe.
 
În discursul său, domnul Cocilovo a subliniat că "entuziasmul tinerilor din toate statele membre ale Uniunii Europene, care au participat în cadrul acţiunii Premiului Charlemagne, este un semnal puternic pentru relansarea dezvoltării unei identităţi comune europene şi a integrării".  În opinia sa, "Festivalul European din Alibi este o ocazie importantă de a descoperi Europa şi cultura sa prin intermediul teatrului". În plus, "acest proiect demonstrează un adevărat 'spirit de deschidere' şi subliniază ideea diversităţii ca parte a identităţii europene".
 
"Diplomaţie în cizme de gumă"
Jürgen Linden,  primarul oraşului Aachen, a înmânat cel de-al treilea premiu proiectului "Gumboot Diplomacy" ("Diplomaţie în cizme de gumă" ), din Germania.  În cadrul acestui proiect, grupuri de tineri din Olanda, Polonia, Ungaria şi Germania au făcut cercetări în zonelor inundate din regiunile lor, pentru ca apoi să dezvolte o cercetare comună asupra zonelor mlăştinoase din proximitatea râului german Lippe, prezentând rezultatele obţinute în cadrul unei conferinţe comune.
 
Valoarea premiilor şi procedura de selecţie
Celor trei proiecte câştigătoare li se vor oferi 5 000 €, 3 000 €, respectiv 2 000 €, iar tinerii participanţi vor fi invitaţi să viziteze Parlamentul European în următoarele luni.
 
Juriile naţionale, constând din cel puţin doi membri ai Parlamentului European şi un reprezentat al unei organizaţii pentru tineret, au selectat câte un câştigător naţional din fiecare dintre cele 27 state membre. În aprilie, juriul european, format din trei deputaţi europeni, preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, şi patru reprezentanţi ai Fundaţiei Internaţionale pentru premiul Charlemagne din Aachen, au selectat trei câştigători dintre cele 27 de proiecte înaintate de către juriile naţionale.
 
 
REF.: 20090508IPR55522