Sporočilo za javnost
 

"YOUrope needs YOU": izbran kot najboljši projekt Nagrade Karla Velikega!

Predstavitve - Mladi - 20-05-2009 - 14:19
Splošno
Objavi/Shrani
Socialna omrežja
Priljubljene
 

Projekt, ki z inovativnim pristopom skuša Evropo približati mladim, je dobitnik Evropske mladinske nagrade Karla Velikega, ki so jo podelili drugič zapovrstjo.

Poljski mladinski projekt "YOUrope needs YOU" je zmagal na natečaju za Nagrado Karla Velikega. Osnovna ideja projekta je serija šolskih delavnic, ki jih vodijo univerzitetni študentje, pri čemer za podajanju zanimivih dejstev o Evropi uporabljajo neformalne metode. Podelitev je potekala 19. maja v Aachnu.

Druga in tretja nagrada sta bili podeljeni  ˝Evropskemu festivalu univerzitetnih gledališč v Albi" (Francija) oziroma  projektu "Gumboot Diplomacy" (Nemčija).
 
Predsednik Evropskega Parlamenta Hans-Gert Pöttering  in direktor fundacije Karel Veliki  Michael Jansen sta sodelovala pri podelitvi nagrad.
 
V uvodnem govoru pri sprejemu 27 kandidatov  iz evropskih  držav je Hans-Gert Pöttering poudaril,  da  projekti kažejo na ideje, kreativnost in angažiranost mladih pri njihovem  videnju  skupne Evrope kot resnične družbe in možnosti za skupno prihodnost.
 
"YOUrope needs YOU"
 
"YOUrope needs YOU" je bil zasnovan s strani članov evropskega študentskega foruma.
Projekt usposablja univerzitetne študente pri izmenjavi svojega znanja o Evropski uniji skozi različna srečanja in delavnice. Na tak način je bila decembra 2008 izpeljana prva delavnica v mestu Gostyn na Poljskem. Študentje so predstavili Evropo in možnosti, ki jih le-ta ponuja, učencem iz Poljske in 30 študentom iz Francije.
 
"European Festival of University Theatre of Albi"
 
Luigi Cocilovo, podpredsednik Evropskega parlamenta, je podelil drugo nagrado, ki je šla v roke organizatorjem Evropskega festivala univerzitetnih gledališč v Albi (Francija).
 
Vsakoletni festival poteka v mestu Albi v Franciji in povezuje gledališke skupine, komedijante in glasbenike iz vse Evrope. Projekt promovira raznolikost evropske kulture kar najbolj širokemu spektru občinstva.
 
V svojem govoru je Cocilovo poudaril, da navdušenje  mladih iz vseh držav Evropske unije pri  sodelovanju pri nagradi Karla Velikega kaže na skupno pripadnost evropski identiteti in integraciji.
 
"Gumboot Diplomacy"
 
Župan mesta Aachen Jürgen Linden  je izročil tretjo nagrado projektu "Gumboot Diplomacy" iz Nemčije. Pri tem projektu so mladi iz  Nizozemske, Poljske, Nemčije in Madžarske izpeljali skupni projekt, ki raziskuje poplavljanje travnih površin ob nemški reki Lippe. Rezultati in izmenjave podatkov  bodo skupaj predstavljeni na strokovni konferenci .
 
Nagrade in izbor
 
Nagrade za tri najboljše projekte znašajo 5 tisoč, 3 tisoč oziroma 2 tisoč evrov. Vsi trije zmagovalci bodo imeli tudi možnost obiska Evropskega parlamenta.
 
V marcu so nacionalne žirije, ki so jih sestavljale po dva nacionalna poslanca Evropskega parlamenta in predstavnik nacionalne mladinske organizacije, izbrale zmagovali projekt.
Aprila je evropska žirija, s predsednikom Evropskega Parlamenta Hans-Gert Pöttering na čelu,  izbrala prve  tri nagrajence.
 
REF.: 20090508IPR55522