Pressmeddelande
 

Ungdomsprojekt från Polen vann Karlspreistävlingen

Utfrågningar - Ungdom - 19-05-2009 - 16:00
Allmän information
Dela

Karlspriset för ungdomar

Europa behöver Dig eller "YOUrope needs YOU" heter det polska ungdomsprojekt som idag fick ta emot årets Karlspreis. Projektet har letts av universitetsstudenter och deltagarna har varit gymnasieelever. På andra och tredje platserna kom ungdomsprojekt från Frankrike och Tyskland.

Hans-Gert Pöttering, Europaparlamentets talman och Michael Jansen, ordförande i Internationella Karlspreisstiftelsen, deltog i dagens ceremoni i Aachen. Tillsammans delade de ut priset på 5 000 euro till förstapristagaren, 3 000 euro till andrapristagaren och 2 000 till tredjepristagaren. Ungdomarna har även fått en inbjudan att besöka Europaparlamentet.
 
"Med era idéer, er kreativitet och ert engagemanget visar ni hur unga människor upplever Europatanken och hur ni ser Europa som en verklig gemenskap och möjlighet för er framtid" sa talman Hans-Gert Pöttering vid prisutdelningen.
 
Det vinnande bidraget från Polen handlade om att motivera gymnasieelever att bli aktiva samhällsmedborgare. I projektet delade universitetsstudenter med sig av sina EU-kunskaper genom att genomföra särskilda workshops på gymnasieskolor.
 
Andrapriset gick till den europeiska festivalen för universitetsteater i Albi, Frankrike. Festivalen, som äger rum varje år, för samman teatergrupper, skådespelare och musiker från hela Europa och är enligt vice talman Luigi Cocilovo "ett bra tillfälle att upptäcka Europa och dess kultur genom teater".
 
Tredjepriset gick till "Gumboot Diplomacy", ett projekt som har involverat ungdomar från Tyskland, Nederländerna, Polen och Ungern. Ungdomarna har studerat lokala översvämningar på hemmaplan och därefter träffats för att utforska den tyska floden Lippe. Resultaten har presenterats för expertpanel.
 
Ref.: 20090508IPR55522