Водеща тема
 

Украйна

Кризата в страната и нейното европейско бъдеще

Избори 2014 г. - Делегации / Външни отношения - 04-03-2016 - 13:15 / Актуализиране: 06-04-2017 - 15:51
Сподели
Социални мрежи
Любими
 

Украйна на кръстопът

Мъж с украинското знаме на Площада на независимостта в Киев по време на протестите, довели до свалянето на президента Янукович от власт в началото на 2014 г. ©BELGAIMAGE/AFP/B.KILIC

Посоката на развитие на Украйна от години се колебае между засилване на връзките с големия източен съсед Русия и сближаване с обединена Европа. Влизането в сила на клаузите за свободна търговия с ЕС в началото на 2016 г. бе важна стъпка в дългия път към европейска интеграция. Бъдещето обаче остава несигурно предвид анексирането на полуостров Крим от Русия и тежките сблъсъци в Източна Украйна след революцията на Евромайдана. (Продължение...)

Безвизов режим за Украйна: поредна стъпка в подкрепата на ЕП за страната

European Union and Ukraine flag ©AP Images/European Union-EP

През последните три години Европейският парламент последователно подкрепя Украйна в стремежа на гражданите й за промени и за по-близки връзки с Европа, а също така осъжда военната намеса на Русия и незаконното анексиране на Крим. Въвеждането на безвизово пътуване в ЕС за украинците е пореден практически израз на тази политика. Научете от нашата графика как Европейският парламент демонстрира солидарността си с Украйна във времето. (Продължение...)

ЕС и Русия: притесненията на Парламента относно действията на Москва

Какво е бъдещето на отношенията между ЕС и Русия? ©AP Images/European Union-EP

Отношенията между Европейския съюз и Русия отдавна са сложни, но участието на Москва в задълбочаването на хуманитарната катастрофа в Сирия като цяло и в Алепо в частност ги влошава още повече. На 20-21 октомври държавните ръководители в ЕС ще обсъждат стратегията си спрямо Русия. Прочетете повече за позицията на Парламента по редица ключови въпроси във връзка с отношенията с Москва. (Продължение...)

Пат Кокс: „Има все още голямо желание за по-дълбока трансформация в Украйна“

Пат Кокс

„Нуждите на Украйна не са намалели, но заради спешността и тежестта на други събития страната се оказа встрани от общественото внимание“, заяви бившият председател на ЕП Пат Кокс в интервю преди конференция в Брюксел на евродепутати и на депутати от украинския парламент. Събитието от 29 февруари до 2 март, наречено „Седмицата на Украйна“, цели обмен на парламентарни практики и ще бъде открито с доклад на г-н Кокс с предложения за изграждането на капацитет във Върховната рада в Киев. (Продължение...)

Европейският парламент одобри заем от 1,80 милиарда евро за Украйна

Украйна преминава през остра икономическа криза, усложнена от въоръжения конфликт в източната част на страната © BELGAIMAGE/AFP/DIMITAR DILKOFF

Планът за отпускането на 1,8 милиарда евро в средносрочни заеми, с които да се подпомогне балансът на изпадналата в рецесия Украйна, беше одобрен от депутатите в сряда. ЕС ще вземе външни заеми и ще предостави средствата на Украйна, като запази лихвения процент. Изплащането ще бъде обвързано с ангажимента на Украйна за изпълнението на структурни реформи, с които да се решат проблемите, допринесли за сегашната криза. (Продължение...)

Депутати от ЕП призовават Украйна за бързо сформиране на правителство и реформи

Президентът на Украйна Петро Порошенко (вляво, по средата) и депутатите от ЕП (вдясно) на среща в Киев на 27 октомври 2014 г.

Украйна трябва бързо да сформира ново правителство и да започне реформи, заявиха депутати от Европейския парламент пред ръководителите на страната след парламентарните избори на 26 октомври, спечелени от проевропейски партии. Делегация на ЕП следеше за честното провеждане на изборите. На срещи с президента и министър-председателя на страната в понеделник депутатите казаха, че ЕП ще направи всичко по силите си, за да помогне за прилагането на наскоро ратифицираното споразумение за асоцииране. (Продължение...)

Европейският парламент ратифицира Споразумението за асоцииране с Украйна

Председателят Мартин Шулц ратифицира споразумението за асоцииране ЕС-Украйна от името на Европейския парламент, след гласуването в Страсбург. © European Union 2014 - European Parliament

Европейският парламент даде съгласието си за споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, включващо и задълбочено и всеобхватно споразумение за свободна търговия (ЗВССТ). В същото време споразумението беше ратифицирано от парламента на Украйна в Киев. Споразумението предвижда политическо асоцииране и икономическа интеграция между ЕС и Украйна, както и свободен пазарен достъп за двете страни. (Продължение...)

Мартин Шулц в Киев: „Това, което се случва в Украйна, засяга всички европейци“

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц положи цветя в Киев за жертвите от Майдана

„Не можем да седим отстрани и да гледаме безразлично как се потъпкват основополагащи принципи на международната общност“, заяви председателят на ЕП Мартин Шулц при посещението си в Киев на 12 септември. „Ние сме договорили правила, които страните трябва да следват, когато общуват една с друга. Тези правила важат за всички.“ По време на двудневния си престой г-н Шулц разговаря с министър-председателя на Украйна Арсений Яценюк и президента Петро Порошенко. (Продължение...)

Премахване на 98% от митата за внос от Украйна

Членовете на ЕП се договориха да намалят митата на ЕС върху вносa от Украйна, за да стимулират икономиката на страната.  - ©BELGAIMAGE/AFP/S.SUPINSKY

Около 98% от митата за внос от Украйна на желязо, стомана, земеделски продукти и машини, които се плащат по границите на ЕС, ще бъдат премахнати вследствие на предложение, което беше подкрепено от Европейския парламент в четвъртък. Тази едностранна мярка ще стимулира икономиката на Украйна, спестявайки на своите производители и износители 487 милиона евро годишно. (Продължение...)

Дебат: депутатите в ЕП призовават за подкрепа за демокрацията в Украйна

Дебат за Украйна (отляво надясно и отгоре надолу) - еврокомисар Щефан Фюле и депутатите Салафранка, Свобода, Верхофстад, Хармс, Чарнецки, Шолц, Курски и Северин ©European Union 2014 - EP

ЕС трябва да подпомогне установяването на демокрацията в Украйна, заявиха депутати от целия политически спектър в ЕП по време на пленарен дебат на 26 февруари за драматичните събития, довели до смъртта на над 80 души и до свалянето от власт на президента Виктор Янукович. Изказалите се изразиха уважението си към хората в Украйна за демонстрираната смелост в протестите и подчертаха правото им свободно да определят бъдещето на страната. (Продължение...)

Пленарен дебат: Депутати в ЕП призовават за подкрепа на протестиращите украинци

От ляво на дясно, горен ред: Щефан Фюле, Хосе Игнасио Салафранка, Либор Ручек, в средата: Греъм Уотсън, Ребека Хармс, Ришард Легутко, долен ред: Хелмут Шолц, Збигнев Зиобро, Адриан Северин

Европа не трябва да се отказва от подкрепата си за украинците, които протестират срещу решението на правителството в Киев за отлагането на сближаването с ЕС, настояха повечето евродепутати, изказали се по време на пленарен дебат на 10 декември за ситуацията в страната. Някои обаче окачествиха решението на Украйна да не подписва споразумение за асоцииране като провал на европейската външна политика и победа за Русия. (Продължение...)

Добри съседи: Политиката на ЕС спрямо страните около него

EU neighbourhood policy

Добрите отношения със съседите, основани на разбирателство и споделени интереси, са важни и на международната сцена. Европейският съюз предлага на страните в близост до него стратегическо партньорство в замяна на икономически и политически реформи и ангажимент за придържане към ценности като демокрация и права на човека. Научете от нашата карта повече за 16-те страни, които са част от Европейската политика за съседство. (Продължение...)

Срещата на върха във Вилнюс: ЕС гледа на изток

Научете повече за отношенията между ЕС и Украйна, Молдова и Грузия

В четвъртък и петък държавните ръководители на страните от ЕС и на страните-съседки на изток ще се срещнат във Вилнюс. Киев реши в последния момент да отложи подписването на споразумение за асоцииране, но се очаква парафирането на важни договори с Молдова и Грузия, което ще приближи тези страни към ЕС. Разгледайте инфографиката за повече подробности относно ползите от сътрудничеството. (Продължение...)

Отношенията с Русия: депутати разискват подновените сблъсъци в Украйна

Заместник министър-председателката на Украйна Ивана Климпуш-Цинцадзе (в средата) говори по време на заседанието на подкомисията по сигурност и отбрана

Източна Украйна е отново на ръба на война и хуманитарна катастрофа, след като миналата седмица артилерийска стрелба от проруските бунтовници в района на Авдеевка прекъсна доставките на ток, вода и отопление при външни температури от -20°C. На 6 февруари подкомисията по сигурност и отбрана в ЕП обсъди напрегнатата ситуация и външнополитическите амбиции на Русия на заседание, в което взе участие заместник министър-председателката на Украйна Ивана Климпуш-Цинцадзе. (Продължение...)

Кризата в Украйна: хронология на събитията

Ukraine Timeline cover pic_v2016

Над две години след протестите в Киев, довели до свалянето на президента Виктор Янукович, Украйна остава на кръстопът между войната и мира, между корупцията и реформите. Влизането в сила на зоната за свободна търговия между ЕС и Украйна в началото на 2016 г. бе важен етап в отношенията и следствие от споразумението за асоцииране от 2014 г. Проследете какво се случи в Украйна през последните години, включително анексирането на Крим, свалянето на пътнически самолет и мирните споразумения от Минск. (Продължение...)

Седмицата на Украйна в ЕП: „безпрецедентен пример за тясно сътрудничество“

Solutions for Ukraine

„Парламентът на Украйна трябва да се превърне във водеща демократична, законодателна и европейска институция“, заяви председателят на Върховната рада Володимир Гройсман по време на конференция в ЕП в Брюксел за добрите парламентарни практики. Депутати от ЕП и от Украйна разискваха в продължение на три дни как да се подобри работата на законодателния орган в Киев, неговата ефективност и прозрачност. Гледайте видеоматериала за обобщение на дискусията. (Продължение...)

Габриелиюс Ландсбергис: Санкциите срещу Русия дават резултат

Габриелиюс Ландсбергис

Отношенията между ЕС и Русия бяха тема на дебат на пленарното заседание на ЕП на 9 юни, а на 10 юни депутатите ще гласуват доклад, подготвен от Габриелиюс Ландсбергис (ЕНП, Литва). Разговаряхме с г-н Ландсбергис за забраната за влизане в Русия, наложена от Москва на европейски политици и висши служители, и отражението на санкциите върху страната. (Продължение...)

Отмар Карас за отношенията с Русия: Трябва да можем да обсъждаме проблемите

Отмар Карас

Страни от ЕС подновиха преговорите с Русия за намаляване на напрежението и постигане на мир в Украйна. На 9 февруари комисията по външни работи в ЕП обсъди ситуацията с ръководителя на комисията по международни въпроси в руската Дума Алексей Пушков. След заседанието разговаряхме с Отмар Карас (ЕНП, Австрия), председател на делегацията на ЕП за връзки с Русия. Той прикани Москва да спазва международното право и изрази надежда за напредък в усилията за мир. (Продължение...)

ЕП призова за спиране на планираните споразумения с Русия в енергийния сектор

©Belga/AFP/F.Monteforte

Европейският парламент приветства признаците на надеждата в усилията за постигане на мир в Украйна и споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, но изрази притеснения относно действителните намерения на Русия в контекста на необявената „хибридна война“. С резолюция, приета в четвъртък, ЕП настоятелно призова ЕС да се противопостави на Русия и да засили подкрепата за земеделските стопани, засегнати от нейните забрани за търговия. (Продължение...)

Исторически момент: договорът с Украйна одобрен едновременно в Страсбург и Киев

Депутатите аплодираха ратифицирането на споразумението заедно с украинския президент Петро Порошенко на другия край на видеовръзката с Киев

Европейският и украинският парламенти одобриха едновременно на 16 септември споразумението между ЕС и Украйна за асоцииране, което се очаква да заздрави двустранните връзки. Този символичен акт цели да подчертае европейската подкрепа за страната в момент на продължаващ остър конфликт между Украйна и Русия и на взаимни търговски санкции между ЕС и Москва. (Продължение...)

Павел Ковал за Украйна: Ако отговорът на ЕС е слаб, Русия ще направи нова стъпка

Павел Ковал по време на чата

„ЕС трябваше да реагира много по-рано“ на ескалацията на кризата в Украйна, заяви председателят на делегацията на ЕП за страната Павел Ковал (ЕКР, Полша) в чат с почитатели на Парламента във Facebook. Руският президент Путин следи внимателно отговора на ЕС на анексирането на Крим и ако „реакцията е слаба, той ще направи нова стъпка“, коментира г-н Павел в онлайн дискусията на 9 април. (Продължение...)

Европейският парламент призова Русия да изтегли военните си сили от Украйна

Проруски въоръжени демонстранти и руски военни окупираха ключови сгради в столицата на Крим Симферопол ©Belga/AFP/V.Drachev

Русия трябва незабавно да изтегли всички свои военни сили от украинска територия, заявиха членовете на Европейския парламент в резолюцията, приета в четвъртък. Депутатите определят руския „акт на агресия, изразяващ се в нахлуване в Крим“ като нарушение на международното право, а плановете на Крим за провеждане на референдум за присъединяване към Русия като незаконни. Те предупреждават, че действията на Русия представляват заплаха за сигурността на ЕС. (Продължение...)

Украйна: изходът от кризата

Украинското знаме на Площада на независимостта в Киев ©BELGAIMAGE/AFP/G.Savilov

Кризата в Украйна постави пред Европа и света въпроса как да бъде намерен подходящ отговор на действията на Русия и да се спре по-нататъшната ескалация на конфликта. Разговаряхме по темата с Кнут Флекенщайн (С&Д, Германия), председател на делегацията на ЕП за връзки с Русия, и с Павел Ковал (ЕКР, Полша), ръководител на делегацията в комитета за парламентарно сътрудничество между ЕС и Украйна. (Продължение...)

Павел Ковал: „След 10-15 г. ще бъде нормално да говорим за членство на Украйна в ЕС“

Павел Ковал, председател на делегацията на ЕП в Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Украйна

Срещата на върха във Вилнюс на 28-29 ноември трябваше да се превърне във важен момент за отношенията между ЕС и Украйна, тъй като се очакваше двете страни да подпишат там споразумение за асоцииране, което да приближи Украйна към ЕС. Киев обаче се отказа в последния момент от подписването. Разговаряхме с ръководителя на делегацията на ЕП за отношения с Украйна Павел Ковал (ЕКР, Полша) преди да стане ясно за промяната в украинската позиция. (Продължение...)

 
РЕФ.: 20140304TST37506