Κύρια Είδηση
 

Υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για την Ουκρανία;

Τι κρύβει το μέλλον;

Εκλογές 2014 - Αντιπροσωπείες / Εξωτερικές σχέσεις - 04-03-2016 - 17:40 / Τελευταία ενημέρωση: 06-04-2017 - 14:19
Μοιράστε το
Κοινωνικά δίκτυα
Αγαπημένα
 

Η Ουκρανία προς ακόμα στενότερη συνεργασία με την ΕΕ

Ένας άνδρας κρατά τη σημαία της Ουκρανίας στην  Πλατεία Ανεξαρτησίας, στο Κίεβο - ©BELGAIMAGE/AFP/B.KILIC

Αγγίζοντας από τη μία τα σύνορα της ΕΕ και από την άλλη της Ρωσίας, η Ουκρανία αμφιταλαντεύθηκε για πολύ καιρό μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Πέρσι η χώρα ήταν έτοιμη να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ αλλά την τελευταία στιγμή η τότε ηγεσία της έκανε πίσω. Αυτό οδήγησε σε μήνες αιματηρών διαδηλώσεων, κυβερνητική αλλαγή στο Κίεβο και τη ρωσική επέμβαση στην Κριμέα και την ανατολική Ουκρανία. Η Συμφωνία έχει πια υπογραφεί όμως τι κρύβει η επόμενη μέρα για τη χώρα; (Διαβάστε τη συνέχεια...)

Η στρατηγική της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία

©AP Images/European Union-EP

Εδώ και καιρό οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, δεν βρίσκονται στην καλύτερη τους φάση και η πρόσφατη συμμετοχή της Μόσχας στον βομβαρδισμό του Χαλεπίου, επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε εχθές, οι ηγέτες των κ-μ της ΕΕ συζήτησαν την στρατηγική που θα ακολουθήσουν απέναντι στη Ρωσία. Που βρισκόμαστε όμως σήμερα; Διαβάστε παρακάτω τις θέσεις του ΕΚ αλλά και όσα μας είπε ο Ότμαρ Κάρας, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΕΚ με τη Ρωσία. (Διαβάστε τη συνέχεια...)

Pat Cox: "Υπάρχει ακόμα όρεξη για βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία."

Συνέντευξη με τον Pat Cox

"Οι ανάγκες της Ουκρανίας δεν έχουν μειωθεί αλλά εξαιτίας του βάρους των γεγονότων, έχουν εκτοπιστεί από την προσοχή της κοινής γνώμης", μας είπε ο πρώην πρόεδρος του ΕΚ Pat Cox. Με αφορμή την επόμενη εβδομάδα που είναι αφιερωμένη στην Ουκρανία ο πρώην πρόεδρος του ΕK Pat Cox, μας μίλησε για την έκθεση που ετοίμασε για την βελτίωση δομικών στοιχείων του ουκρανικού κοινοβουλίου, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του ΕΚ στη Ουκρανία. (Διαβάστε τη συνέχεια...)

Το ΕΚ εγκρίνει την εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ σε δάνεια για την Ουκρανία

Η Ουκρανία βιώνει μια οξύτατη οικονομική κρίση, η οποία επιδεινώνεται με την ένοπλη σύρραξη στα ανατολικά της χώρας © BELGAIMAGE/AFP/DIMITAR DILKOFF

Το ΕΚ ενέκρινε την εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ σε δάνεια για την Ουκρανία προκειμένου να μπορέσει να καλύψει βραχυπρόθεσμα το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών. Η ΕΕ θα δανειστεί τα χρήματα από εξωτερικές πηγές και θα τα δανείσει στην Ουκρανία με το ίδιο επιτόκιο. Η εκταμίευση των χρημάτων θα συνδεθεί με την πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την Ουκρανία. (Διαβάστε τη συνέχεια...)

Κυβέρνηση και μεταρρυθμίσεις: οι πρώτες προτεραιότητες για την Ουκρανία

O Ουκρανός πρόεδρος Petro Poroshenko (κέντρο, αριστερά) και ο επικεφαλής της αποστολής του ΕΚ, Andrej Plenkovic, (κέντρο, δεξιά) στις 27 Οκτωβρίου 2014 στο Κίεβο

Η Ουκρανία θα πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο στο σχηματισμό κυβέρνησης και να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, τόνισαν τα μέλη της αποστολής εκλογικών παρατηρητών του ΕΚ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, στις οποίες τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα πέτυχαν συντριπτική νίκη. Σε συνάντηση με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, τη Δευτέρα, οι ευρωβουλευτές δεσμεύθηκαν εκ μέρους του ΕΚ για κάθε δυνατή βοήθεια για την εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ. (Διαβάστε τη συνέχεια...)

Το ΕΚ επικυρώνει τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας

Ο Πρόεδρος Martin Schulz επικύρωσε τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αμέσως μετά την ψηφοφορία © ΕΚ

Το ΕΚ ενέκρινε σήμερα στο Στρασβούργο τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, η οποία περιλαμβάνει μία ολοκληρωμένη και σε βάθος συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Την ίδια στιγμή, η συμφωνία εγκρίθηκε και από το ουκρανικό κοινοβούλιο στο Κίεβο. Η συμφωνία θα δημιουργήσει μια σε βάθος πολιτική ένωση και οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας και θα επιτρέψει την αμοιβαία πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά. (Διαβάστε τη συνέχεια...)

Ο Μάρτιν Σούλτς στο Κίεβο: "Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία αφορά όλη την Ευρώπη"

"Αυτό ου συμβαίνει στην Ουκρανία αφορά όλη την Ευρώπη, καθώς δεν μπορούμε απλά να καθόμαστε και να παρακολουθούμε άπραγοι ενώ ενώ παραβιάζονται οι θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς κοινότητας"

"Δεν μπορούμε απλά να καθόμαστε και να παρακολουθούμε άπραγοι ενώ παραβιάζονται οι θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς κοινότητας", δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, την Παρασκευή. Συνέχισε λέγοντας ότι "έχουμε συμφωνήσει τους όρους με του οποίους τα κράτη θα πρέπει να ρυθμίζουν τα ζητήματα μεταξύ τους. Αυτοί οι κανόνες ισχύουν για όλους". Ο Μάρτιν Σουλτς, συνάντησε στο Κίεβο τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ. (Διαβάστε τη συνέχεια...)

Οι ευρωβουλευτές μειώνουν τους δασμούς που επιβάλλονται στις εισαγωγές της ΕΕ από την Ουκρανία

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να μειώσουν τους τελωνειακούς δασμούς της ΕΕ στις εισαγωγές από την Ουκρανία με στόχο την ενίσχυση της παραπαίουσας οικονομίας της χώρας. ©BELGAIMAGE/AFP/S.SUPINSKY

Περίπου το 98% των δασμών που επιβάλλονται στους Ουκρανούς που εξάγουν σίδηρο, χάλυβα, γεωργικά προϊόντα και μηχανήματα στην ΕΕ θα καταργηθεί, σύμφωνα με πρόταση που υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές, την Πέμπτη. Το μονομερές αυτό μέτρο θα ενισχύσει την παραπαίουσα οικονομία της Ουκρανίας, εξοικονομώντας στους κατασκευαστές και εξαγωγείς της 487 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. (Διαβάστε τη συνέχεια...)

Το ΕΚ στηρίζει την Ουκρανία

Συζήτηση για την Ουκρανία - Οι ευρωβουλευτές S. SÜLE, MEP J. SALAFRANCA, H. SWOBODA, G. VERHOFSTADT, R. HARMS, R. LEGUTKO, H. SCHOLZ, J. KURSKI, A. SEVERIN - ©European Union 2014 - EP

Τα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερα από 80 άτομα και οδήγησαν στην απομάκρυνση του προέδρου Yanukovych από την εξουσία. Η χώρα άλλαξε μέσα σε λίγες μέρες και η ΕΕ πρέπει τώρα να υποστηρίξει την Ουκρανία, δήλωσαν οι ευρωβουλευτές από όλα τα πολιτικά κόμματα σήμερα, στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο. Οι ομιλητές εξέφρασαν τον σεβασμό τους και τόνισαν ότι οι Ουκρανοί πολίτες θα πρέπει να είναι σε θέση να καθορίσουν ελεύθερα το μέλλον της χώρας τους. (Διαβάστε τη συνέχεια...)

Στήριξη στο ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας

Από τη συζήτηση για την Ουκρανία

Η ΕΕ δεν πρέπει να εγκαταλείψει τους Ουκρανούς μετά την απόφαση της κυβέρνησής τους να αναβάλλει την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συζητώντας τις δραματικές εξελίξεις στο Κίεβο στην ολομέλεια του ΕΚ, οι ευρωβουλευτές αποκάλεσαν την απόφαση αυτή "αποτυχία" για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και νίκη για τη Ρωσία. (Διαβάστε τη συνέχεια...)

ΕΕ και γειτονικές χώρες: οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους

EU neighbourhood policy

Είναι σημαντικό να υπάρχουν καλές σχέσεις βασισμένες σε κοινές αξίες μεταξύ των χωρών. Η ΕΕ προσφέρει στις γειτονικές της χώρες προνομιούχο σχέση, αλλά ζητά ως αντάλλαγμα οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις με έμφαση στον εκδημοκρατισμό και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με κλικ στις χώρες του χάρτη έχετε τη δυνατότητα να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις δεκαέξι χώρες που εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας. (Διαβάστε τη συνέχεια...)

ΕΕ και ανατολική Ευρώπη: μια νέα αρχή

Γράφημα για την ανατολική εταιρική σχέση

Tους ομολόγους τους από τις χώρες της Aνατολικής Εταιρικής Σχέσης συναντούν στις 28-28 Nοεμβρίου 2013 στο Bίλνιους της Λιθουανίας οι ηγέτες των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Παρά την απόφαση της Oυκρανίας να μην προχωρήσει τώρα στην υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης, αναμένεται η μονογράφηση αντίστοιχων συμφωνιών με τη Mολδαβία και τη Γεωργία. Στο γράφημά μας περισσότερα για τη Συμφωνία Σύνδεσης και τι σημαίνει για την ΕΕ και για τις χώρες αυτές. (Διαβάστε τη συνέχεια...)

Στρατηγική πρόκληση: η διαχείριση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας

Συνεδρίαση της υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του ΕΚ ©European Union 2017 -EP

Την περασμένη εβδομάδα φιλορώσοι αντάρτες βομβάρδισαν την ανατολική Ουκρανία παραβιάζοντας την εκεχειρία και αφήνοντας τους κατοίκους της περιοχής χωρίς θέρμανση, νερό και ρεύμα και ενώ το θερμόμετρο άγγιζε του -20 βαθμούς. Δεδομένου ότι αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό αλλά έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της Ευρώπης και αντιτίθεται στις βασικές της αρχές, το ΕΚ πήρε τις αποστάσεις του. (Διαβάστε τη συνέχεια...)

ΕΕ και Ουκρανία - ένα χρονολόγιο

Ukraine Timeline cover pic_v2016

Δύο χρόνια μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στην πλατεία Euromaidan, που οδήγησαν στην απομάκρυνση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η Ουκρανία εξακολουθεί να βρίσκεται στο σταυροδρόμι ανάμεσα στην ειρήνη και τον πόλεμο, μεταξύ διαφθοράς και μεταρρύθμισης. Η έναρξη ισχύος της ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας, από την 1η Ιανουαρίου 2016 αποτελέι ορόσημο στις σχέσεις των δύο πλευρών. Στο χρονοδιάγραμμα μπορείτε τα δείτε τα κύρια γεγονότα των δύο τελευταίων ετών. (Διαβάστε τη συνέχεια...)

Ουκρανική Εβδομάδα: "Μια άνευ προηγουμένου άσκηση στενής συνεργασίας και έντονου προβληματισμού"

Solutions for Ukraine

"Το Κοινοβούλιό μας πρέπει να γίνει κυρίαρχος δημοκρατικός, νομοθετικός και ευρωπαϊκός θεσμός στην Ουκρανία", είπε ο επικεφαλής του Ουκρανικού Κοινοβουλίου Volodymyr Groysman, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην "Ουκρανική εβδομάδα", στο ΕΚ, στις Βρυξέλλες. Ανάμεσα στα συμπεράσματα του συνεδρίου ήταν οι προτάσεις για βελτίωση της νομοθετικής διαδικασίας στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο αλλά και η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια στη διαχείριση των ευρωπαϊκών υποθέσεων. (Διαβάστε τη συνέχεια...)

Ο Gabrielius Landsbergis για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας

Gabrielius Landsbergis

Η ολομέλεια του ΕΚ συζήτησε σήμερα και ψηφίζει αύριο έκθεση για τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Μιλήσαμε με τον εισηγητή του ΕΚ Gabrielius Landsbergis (ΕΛΚ, Λιθουανία), για την πρόσφατη λίστα που εξέδωσε η Ρωσία, με την οποία απαγορεύει σε 89 ευρωπαίους πολιτικούς την είσοδο στη χώρα αλλά και την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων στη Ρωσία. (Διαβάστε τη συνέχεια...)

Ο Othmar Karas για την Ουκρανία: "αν δεν υπάρξουν πετυχημένες συνομιλίες, αυξάνεται ο κίνδυνος για στρατιωτική κλιμάκωση"

Ο Othmar Karas για την Ουκρανία

Τα κράτη μέλη της ΕΕ ξεκίνησαν και πάλι τις συνομιλίες με τη Ρωσία κ την Ουκρανία, προκειμένου να αποφύγουν την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία. Τη Δευτέρα η επιτροπή Εξωτερικών του ΕΚ συζήτησε την κατάσταση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμας, Alexey Pushkov. Μετά τη συνάντηση o επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΕΚ για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, OthmaR Karas (ΕΛΚ, Αυστρία), δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. (Διαβάστε τη συνέχεια...)

Το ΕΚ χαιρετίζει τα σημάδια ελπίδας στην Ουκρανία

Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την υπογραφή της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά ανησυχούν ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα ανασυνταχθούν, προκειμένου να συνεχίσουν την επίθεσή τους ©Belga/AFP/F.Monteforte

Το ΕΚ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα σημάδια ελπίδας προς την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία και την επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, εξέφρασε ωστόσο ανησυχία σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας στον αποκαλούμενο "υβριδικό πόλεμο" στην περιοχή. Με ψήφισμα που ενέκρινε την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο κάλεσε την ΕΕ να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στη Ρωσία και να εντείνει τις προσπάθειες στήριξης προς τους Ευρωπαίους γεωργούς που έχουν πληγεί από το ρωσικό εμπάργκο. (Διαβάστε τη συνέχεια...)

Ιστορική απόφαση - ψηφίστηκε η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας

Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας

Άκρως συμβολική ψηφοφορία για την επικύρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, που πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια του ΕΚ σήμερα. Η Συμφωνία εγκρίθηκε εν μέσω συνεχιζόμενης κρίσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και τη στιγμή που ΕΕ και Ρωσία ανταλλάσουν εμπορικές κυρώσεις. (Διαβάστε τη συνέχεια...)

Πάβελ Κόβαλ:"Η ΕΕ έπρεπε να είχε αντιδράσει νωρίτερα"

Συζήτηση στο Facebook με τον Πάβελ Κόβαλ

Η Ουκρανία βρίσκεται στην κορφή της ειδησεογραφίας για περισσότερο από τέσσερις μήνες. Οι μαζικές διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις και τελικά στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Για τον επικεφαλής της αντιπροσωπίας του ΕΚ για τις σχέσεις με την Ουκρανία, Πάβελ Κόβαλ (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Πολωνία), "η ΕΕ έπρεπε να έχει αντιδράσει νωρίτερα". Στις 9 Απριλίου ο κ. Κόβαλ συζήτησε με τους φίλους του ΕΚ στο Facebook για το θέμα. (Διαβάστε τη συνέχεια...)

To ΕΚ καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία

Οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν καταλάβει σημαντικά κτίρια στη Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της Κριμαίας. ©Belga/AFP/V.Drachev

Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν τη Ρωσία να αποσύρει αμέσως όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις της από το έδαφος της Ουκρανίας. Καταδικάζουν την «επιθετική ενέργεια στην οποία προέβη η Ρωσία εισβάλλοντας στην Κριμαία», η οποία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Θεωρούν παράνομη την απόφαση της Κριμαίας να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την απόσχισή της από την Ουκρανία και την ένταξή της στη Ρωσία και προειδοποιούν ότι οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της ΕΕ. (Διαβάστε τη συνέχεια...)

Ουκρανία: ο δρόμος για την επίλυση της κρίσης

Η σημαία της Ουκρανίας ανεμίζει στην Πλατεία Ανεξαρτησίας- ©BELGAIMAGE/AFP/G.Savilov

Πώς θα λυθεί το ουκρανικό; Οι ηγέτες στην Ευρώπη και όχι μόνο, προσπαθούν με εντατικές συνομιλίες να βρουν λύση στο πρόβλημα της Ουκρανίας και το πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί η στάση της Ρωσίας αποτρέποντας ταυτόχρονα τη κλιμάκωση της κρίσης. Για το θέμα συζητήσαμε με τον επικεφαλής της αντιπροσωπίας του ΕΚ για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, Knut Fleckenstein και τον επικεφαλής την αντιπροσωπίας του ΕΚ για τις σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας, Paweł Kowal. (Διαβάστε τη συνέχεια...)

Kowal: Υπογράφουμε ή χάνουμε άλλα 2.5 χρόνια

Συνέντευξη με τον ευρωβουλευτή Pawel Kowal

Η συνάντηση κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση στο Βίλνιους της Λιθουανίας είναι ορόσημο στις σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας, καθώς οι δύο πλευρές αναμένουν να υπογράψουν Συμφωνία Σύνδεσης. Σήμερα οι πρώην πρόεδροι του ΕΚ Πατ Κοξ και της Πολωνίας, Αλεξάντρ Κβασνιέφσκι παρουσιάζουν έκθεσή τους για τις σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας και την υπόθεση Τιμοσένκο. Εμείς μιλήσαμε με τον Paweł Kowal (ΕΣΜ, Πολωνία), πρόεδρο της Αντιπροσωπείας του ΕΚ στην επιτροπή Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΕΕ-Ουκρανίας (Διαβάστε τη συνέχεια...)

 
Αναφ.: 20140304TST37506