Pääaihe
 

Ukraina

Millainen tulevaisuus?

Vaalit 2014 - Valtuuskunnat / Ulkosuhteet - 11-03-2016 - 14:25 / Päivitetty: 06-04-2017 - 14:19
Jaa / tallenna

Ukraina: Läheisemmät suhteet Euroopan kanssa

Mies pitelee käsissään Ukrainan lippua ©BELGAIMAGE/AFP/B.KILIC

Venäjän ja EU:n naapurissa olevan Ukraina on miettinyt pitkään, lähentääkö se suhteitaan idän vai lännen kanssa. Viime vuonna maa oli allekirjoittamassa assosiaatiosopimusta EU:n kanssa, mutta maan poliittiset johtajat vetäytyivät hankkeesta viime minuutilla, mikä johti kuukausien mittaisiin mielenosoituksiin, mielenosoittajien kiduttamiseen ja ampumiseen, presidentti Janukovytšin maanpakoon ja Venäjän uhkaukseen, että he tekevät sotilaallisen väliintulon. Ukrainan tulevaisuus on vaakalaudalla. (Lue lisää...)

Euroopan parlamentti hyväksyi 1,8 miljardin euron lainan Ukrainalle

Ukraina  käy parhaillaan läpi akuuttia talouskriisiä, jota Itä-Ukrainan aseellinen konflikti pahentaa © BELGAIMAGE/AFP/DIMITAR DILKOFF

Parlamentti hyväksyi EU:n suunnitelman lainata Ukrainalle 1,8 miljardia euroa. Lainalla on tarkoitus auttaa Ukrainaa selviämään sen maksutaseongelmista. Rahoitusapua varten EU lainaa pääomamarkkinoilta varoja, jotka se sitten lainaa edelleen samoin ehdoin Ukrainalle. Lainan edellytyksenä on, että Ukraina sitoutuu toteuttamaan rakenteellisia uudistuksia, joiden avulla on tarkoitus puuttua tämänhetkisen kriisin taustalla oleviin ongelmiin. (Lue lisää...)

Euroopan parlamentti ratifioi EU:n ja Ukrainan assosiaatiosopimuksen

Parlamentin puhemies Martin Schulz ratifioi EU:n ja Ukrainan assosiaatiosopimuksen parlamentin puolesta Strasbourgissa välittömästi äänestyksen jälkeen

Euroopan parlamentti antoi tiistaina hyväksyntänsä EU:n ja Ukrainan assosiaatiosopimukselle ja siihen kuuluvalle sopimukselle vapaakauppa-alueesta (Deep and Comprehensive Free Trade Agreement, DCFTA). Ukrainan parlamentti ratifioi sopimuksen samanaikaisesti Kiovassa. Sopimus edistää EU:n ja Ukrainan poliittista lähentymistä ja taloudellista integraatiota. (Lue lisää...)

Puhemies Schulz Kiovassa: "Ukrainan tapahtumat vaikuttavat kaikkiin eurooppalaisiin"

Puhemies Schulz vieraili Ukrainassa.

"Emme voi vain seisoa vieressä ja katsoa, kuinka kansainvälisen yhteisön perusperiaatteita loukataan", sanoi parlamentin puhemies Martin Schulz vieraillessaan Kiovassa perjantaina. "Valtioiden väliseen kanssakäymiseen on olemassa säännöt. Ne koskevat kaikkia." Schulz tapasi kaksipäiväisen vierailunsa aikana maan pääministeri Arseniy Petrovych Yatsenyukin ja presidentti Petro Poroshenkon. (Lue lisää...)

Mepit tukevat Ukrainasta tuotavien tuotteiden tullimaksujen leikkausta

Mepit tukevat EU:n Ukrainan tuontitullien leikkaamista tukeakseen Ukrainanhorjuvaataloutta. ©BELGAIMAGE/AFP/S.SUPINSKY

Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina ehdotuksen, jonka perusteella 98 % Ukrainasta tuotavien rauta-, teräs-, maatalous- ja koneteollisuuden tuotteiden tullimaksuista poistetaan. Tämä EU:n yksisuuntainen toimenpide tukee Ukrainan horjuvaa taloutta ja hyödyttää tuottajia ja vientiyrityksiä noin 487 miljoonalla eurolla vuodessa. (Lue lisää...)

Mepit kehottavat tukemaan Ukrainan demokratiaa

Ukraina-keskustelu ©European Union 2014 - EP

Ukrainan dramaattiset tapahtumat, joissa kuoli 80 ihmistä ja jotka johtivat maan presidentti Janykovytšin eroon, muuttivat maata, ja EU:n pitäisi nyt tukea demokratiaa, sanoivat kaikkien poliittisten ryhmien mepit Ukrainaa koskeneessa keskustelussa 26. helmikuuta. Puhujat antoivat ukrainalaisille tunnustusta rohkeudesta ja alleviivasivat, että heidän pitäisi itse saada päättää maansa tulevaisuudesta. (Lue lisää...)

Mepit: EU:n tuettava eurooppalaisen tulevaisuuden puolesta mieltään osoittavia ukrainalaisia

Vasemmalta oikealle: Štefan Füle (EC), José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra (EPP), Libor Rouček (S&D), Graham Watson (ALDE), Rebecca Harms (Greens/EFA), Ryszard Antoni Legutko (ECR), Helmut Scholz (GUE/NGL), Zbigniew Ziobro (EFD), Adrian Severin (sit.)

Suurin osa mepeistä oli Ukrainan tilannetta koskeneessa keskustelussa sitä mieltä, että EU:n ei pitäisi luovuttaa protestoivien ukrainalaisten suhteen. Monet ukrainalaiset ovat osoittaneet mieltään, sillä maan hallitus päätti lykätä suhteiden tiivistämistä unionin kanssa. Osa mepeistä piti assosiaatiosopimuksen kaatumista iskuna EU:n ulkopolitiikalle ja voittona Venäjälle. (Lue lisää...)

Vilnan huippukokous: EU katsoo itään

Infografiikka

EU-johtajat tapaavat torstaina ja perjantaina itäisten kumppanimaiden kollegoitaan Vilnassa. Vaikka Kiova päätti lykätä assosiaatiosopimuksen allekirjoittamista EU:n kanssa, kahden muun itäisen kumppanimaan odotetaan ottavan merkittäviä askelia suhteessa EU:hun. (Lue lisää...)

Ukrainan tilanne aikajanalla

Ukraine Timeline cover pic_v2016

Venäjän naapurissa sijaitseva Ukraina on monesti pohtinut sitä, pitäisikö sen vahvistaa suhteita itään vai länteen. Tammikuussa 2016 voimaan tuli EU:n ja Ukrainan välinen vapaakauppasopimus, joka vahvistaa maan suhteita lännen kanssa. Euromaidanin mielenosoitusten, Krimin laittoman liittämisen Venäjään ja Itä-Ukrainassa puhjenneiden taisteluiden jälkeen maan 45 miljoonalla ihmisellä on yhä edessään epävarma tulevaisuus. (Lue lisää...)

Landsbergis: Venäjä-pakotteet kantavat hedelmää

Gabrielius Landsbergis

Euroopan parlamentin täysistunnossa keskusteltiin tänään EU:n ja Venäjän välisistä suhteista ja asiasta äänestetään huomenna. Mietinnön aiheesta valmistellut Gabrielius Landsbergis (EPP, Liettua) kertoi Venäjän julkaisemasta EU-poliitikkojen mustasta listasta ja Venäjä-pakotteiden tehokkuudesta. (Lue lisää...)

Karas Ukrainasta: "Jos neuvotteluissa ei onnistuta, tilanne todennäköisesti kiristyy"

Othmar Karas puhui Ukrainan tilanteesta ja suhteesta Venäjään.

Ukrainan rauhanneuvotteluja jatketaan, jotta tilanne maassa saataisiin ratkaistua. Maanantaina parlamentin ulkoasianvaliokunta keskusteli aiheesta Venäjän duuman ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Aleksei Pushkovin kanssa. Parlamentin suhteista Venäjään vastaavan valtuuskunnan puheenjohtaja ja ulkoasianvaliokunnan jäsen, Othmar Karas (EPP, Itävalta), kertoi lisää asiasta. (Lue lisää...)

Parlamentin jäsenet: toivon merkkejä Ukrainasta, EU:n pysyttävä yhtenäisenä

Parlamentin jäsenet pitävät Venäjän ja Ukrainan tulitaukoa myönteisenä, mutta ovat huolissaan Venäjän joukkojen mahdollisesta uudelleenjärjestäytymisestä   ©Belga/AFP/F.Monteforte

Euroopan parlamentin jäsenet pitävät EU:n ja Ukrainan sopimusta ja muita askeleita kohti rauhaa myönteisinä merkkeinä. Parlamentin jäsenet toteavat torstaina hyväksymässään päätöslauselmassa olevansa kuitenkin huolissaan Venäjän Ukrainaa vastaan käymästä "hybridisodasta", jota ei ole virallisesti julistettu. Mepit kehottavat EU:ta pysymään yhtenäisenä ja tehostamaan toimia maataloustuotteiden tuontikiellosta kärsivien viljelijöiden tukemiseksi. (Lue lisää...)

Historiallinen äänestys: Assosiaatiosopimus hyväksyttiin samanaikaisesti Strasbourgissa ja Kiovassa

Euroopan parlamentista oli suora videoyhteys Ukrainan parlamenttiin Kiovaan.

EU:n ja Ukrainan välinen kahdenvälisiä suhteita vahvistava assosiaatiosopimus hyväksyttiin tänään samanaikaisesti Kiovassa ja Strasbourgissa symboliikkaa huokuneissa äänestyksissä. Tilanne oli ainutlaatuinen, sillä vastaavanlaista samanaikaisesti tapahtuvaa menettelyä ei ole käytetty aiemmin. Lisäksi Ukrainan ja Venäjän välillä oleva konflikti sekä EU:n ja Venäjän toisilleen asettamat pakotteet toivat oman leimansa päivään. (Lue lisää...)

Kowal: "Mikäli EU:n reaktio ei ole vahva, Putin ottaa seuraavan askeleen"

Pawełl Kowal Facebook-chatissa

Ukraina on ollut otsikoissa yli neljä kuukautta. Suurista mielenosoituksista alkanut tilanne johti väkivaltaisuuksiin, hallituksen vaihtumiseen ja lopulta Krimin niemimaan liittämiseen Venäjään. Parlamentin Ukraina-valtuuskunnan johtaja Paweł Kowal (ECR, Puola) on sitä mieltä, että EU:n olisi pitänyt reagoida tilanteeseen jo paljon aiemmin. Hän chattaili parlamentin Facebook-fanien kanssa aiheesta keskiviikkona 9.4. (Lue lisää...)

Parlamentti vaatii: Venäjän sotilasjoukot pois Ukrainasta

©Belga/AFP/V.Drachev

Venäjän on välittömästi vedettävä pois Ukrainan alueelta kaikki siellä olevat sotilasjoukkonsa, parlamentin jäsenet toteavat torstaina hyväksymässään päätöslauselmassa. Parlamentin jäsenet tuomitsevat Venäjän hyökkäyksen Krimille ja katsovat sen rikkovan kansainvälistä oikeutta. Mepit pitävät suunniteltua kansanäänestystä Krimin Venäjään liittymisestä laittomana ja toteavat Venäjän tekojen olevan uhka EU:n turvallisuudelle. (Lue lisää...)

Ukraina: Toimia kriisin ratkaisemiseksi

©BELGAIMAGE/AFP/G.Savilov

Mitä Ukrainan tilanteen ratkaisemiseksi pitäisi tehdä? Euroopan ja maailman poliittiset johtajat ovat pitäneet kriisipalavereja jo päivien ajan löytääkseen parhaan tavan tilanteen kärjistymisen estämiseksi ja Venäjän kanssa neuvottelemiseksi. Knut Fleckenstein (S&D, Saksa), EU:n ja Venäjän parlamentaarinen yhteistyövaliokunnan puheenjohtaja, ja Paweł Kowal (ECR, Puola), EU:n ja Ukrainan parlamentaarinen yhteistyövaliokunnan puheenjohtaja, kertoivat lisää aiheesta. (Lue lisää...)

 
Viite: 20140304TST37506