Kiemelt téma
 

Ukrajna: európai jövő?

Az elmúlt időszak legfontosabb történései

Választások 2014 - Küldöttségek / Külkapcsolatok - 07-03-2016 - 11:49 / Frissítve: 06-04-2017 - 14:19
Küldje el ezt a cikket
Közösségi oldalak
Kedvencek
 

Ukrajna: szorosabb kapcsolat felé Európával

Tüntető ukrán zászlóval a kijevi Majdanon - ©BELGAIMAGE/AFP/B.KILIC

Az Oroszország és az EU közvetlen szomszédságában fekvő Ukrajna hosszú ideje billeg Kelet és Nyugat között. 2016. január 1-jén életbe lépett az EU–Ukrajna társulási megállapodás kereskedelmet érintő része, amellyel az ország jelentős lépést tett az európai integráció felé vezető hosszú úton. Ennek ellenére két évvel a Maidan téri tüntetések és a Krím félsziget Oroszországhoz történő csatolása után Ukrajna még mindig a háború és a béke mezsgyéjén egyensúlyoz. (Tovább...)

Az EP támogatása Ukrajna felé: a gazdasági reformoktól a vízummentességig

European Union and Ukraine flag ©AP Images/European Union-EP

Az elmúlt három évben az Európai Parlament mindig az ukrán állampolgárok mellé állt, legyen szó akár arról, hogy közelednének az EU-hoz, hogy küzdenek Oroszország katonai jelenléte és a Krím félsziget annektálása ellen, vagy arról, hogy politikai és gazdasági reformokat vezetnének be az országban. Az EP-képviselők most április 6-án az ukrán vízummentességről döntenek. Idővonalunkon bemutatjuk az idáig vezető főbb lépcsőket. (Tovább...)

Pat Cox: „Még mindig nagy az igény egy benső átalakulásra Ukrajnában”

Interjú Pat Cox volt EP-elnökkel

„Ukrajnának még mindig szüksége van segítségre, de más, azonnali reakciót kívánó események elterelték róla a figyelmet” - véli Pat Cox volt EP-elnök. Az EP február 29. és március 2. között a jó parlamenti és törvényhozási gyakorlatokról szóló konferenciát rendez, amelynek az Ukrajna és az EP között nyáron aláírt megállapodásnak megfelelően az ukrajnai események állnak a középpontjában. A konferencián mintegy negyven ukrajnai képviselő vesz részt, a hetet Pat Cox előadásával nyitják meg. (Tovább...)

Az Európai Parlament jóváhagyta az Ukrajnának szánt 1,8 milliárd eurós kölcsönt

Ukrajna több éve tartó gazdasági válságban van, amelyet tovább súlyosbított a keleti országrészben zajló fegyveres konfliktus © BELGAIMAGE/AFP/DIMITAR DILKOFF

A képviselők szerdán jóváhagyták, hogy az Európai Unió 1,8 milliárd eurós kölcsönt biztosítson Ukrajnának az ukrán fizetési mérlegben rövid távon jelentkező hiány áthidalására. Az Unió a pénzpiacokról felvett hitelt azonos kamat mellett adja tovább Ukrajnának. A három részletben zajló folyósítás feltétele, hogy Ukrajna kötelezettséget vállaljon a jelenlegi válságot is előidéző, a gazdaság szerkezetéből adódó problémák orvoslására. (Tovább...)

Ukrajna: gyors kormányalakítást és reformokat sürgetnek a képviselők

Petro Poroshenko (balra) és Andrej Plenkovic (jobbra) Kijevben 2014. október 27-én

Ukrajnának gyorsan meg kell alakítania az új kormányt és elindítania a szükséges reformokat, javasolták EP-képviselők az ország vezetőinek azt követően, hogy a vasárnapi parlamenti választást az Európa-barát erők nyerték meg. A választások tisztaságát az EP megfigyelő küldöttsége is felügyelte. A választások másnapján a képviselők ígéretet tettek Ukrajna elnökének és miniszterelnökének arra, hogy az EP minden tőle telhetőt megtesz a társulási szerződés mielőbbi végrehajtása érdekében. (Tovább...)

Az Európai Parlament ratifikálta az EU és Ukrajna közti társulási szerződést

Az EP elnöke Strasbourgban a Parlament nevében aláírja az Unió és Ukrajna társulási szerződését © European Union 2014 - European Parliament

Az Európai Parlament kedden Strasbourgban hozzájárulását adta az Európai Unió és Ukrajna közötti, mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi zónát is magába foglaló társulási szerződéshez. Ezzel egyidejűleg Kijevben az ukrán parlament is ratifikálta a megállapodást. A megállapodás alapvető politikai társulást és gazdasági integrációt hoz létre az Európai Unió és Ukrajna között, és biztosítja a piacokhoz való kölcsönös hozzáférést. (Tovább...)

Az EP elnöke Kijevben: „Ami Ukrajnában történik, minden európait érint”

Martin Schulz a kijevi Majdan téren

„Nem nézhetjük tétlenül, ahogy a nemzetközi közösség alapelveit megsértik. Vannak bizonyos szabályok, amelyeket az államoknak be kell tartaniuk, amikor egymással érintkeznek”, mondta Martin Schulz, az EP elnöke pénteki kijevi látogatásakor. A kétnapos látogatás során Schulz találkozott Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökkel és Petro Porosenko elnökkel. (Tovább...)

A képviselők csökkentik az ukrán importra kivetett vámot

A képviselők hozzájárultak az Ukrajnából érkező áruk vámjának csökkentéséhez, így az ország bajba jutott gazdaságának megsegítéséhez ©BELGAIMAGE/AFP/S.SUPINSKY

Az ukrán vasra, acélra, mezőgazdasági terményekre és gépekre kivetett uniós vámok 98 százalékát megszünteti az a javaslat, amelyhez csütörtökön járult hozzá az Európai Parlament. Az egyoldalú intézkedés 487 millió eurót hagy az ukrán gyártóknál és exportőröknél, így jelentős segítséget jelent a küszködő ukrán gazdaságnak. (Tovább...)

EP: támogatni kell az ukrán demokráciát

A vita főszereplői ©European Union 2014 - EP

A Viktor Janukovics elnök hatalomból való távozásához vezető több mint 80 halálos áldozatot követelő ukrajnai drámai események megváltoztatták az országot, az EU-nak pedig támogatnia kell a demokráciát. Ez volt a képviselők véleménye az ukrajnai helyzetről rendezett február 26-i plenáris vitán. A felszólalók tiszteletüket fejezték ki az ukrán nép bátorságáért, és hangsúlyozták, hogy az ország lakosainak szabadon kell dönteniük hazájuk jövőjéről. (Tovább...)

Ukrajna: az EU-nak támogatnia kell az európai jövőért tüntetőket

Balról jobbra: Štefan FÜLE, José Ignacio SALAFRANCA SÁNCHEZ-NEYRA, Libor ROUČEK, Graham WATSON, Rebecca HARMS, Ryszard Antoni LEGUTKO, Helmut SCHOLZ, Zbigniew ZIOBRO, Adrian SEVERIN

Az EU-nak nem szabad lemondania azokról, akik az ellen tüntetnek Ukrajnában, hogy kormányuk elutasította a kapcsolatok szorosabbra fűzését az EU-val, vélte az EP-képviselők többsége az EU és keleti partnerországai vilniusi csúcstalálkozójáról és az ukrajnai helyzetről rendezett keddi plenáris vitán. Voltak olyan felszólalók is, akik szerint az ukrán kormány döntése az uniós külpolitika kudarcát jelzi, és Oroszország helyzetét erősítik. (Tovább...)

Az EU és közvetlen szomszédjai

EU neighbourhood policy

A közös érdekekre és az együttesen vallott értékekre alapozott jó szomszédsági viszony az EU-nak is fontos. Ezért kiemelt partnerkapcsolatokat kínál szomszédjainak, amiért cserébe gazdasági és politikai reformokat vár el, köztük a demokrácia és az emberi jogok iránti elkötelezettséget. A térképre kattintva többet megtudhat arról a tizenhat országról, amelyek tagjai az európai szomszédságpolitikának. (Tovább...)

Keletre tekint az EU: partnerségi csúcs Vilniusban

Infografikánk az EU keleti szomszédjairól

Múlt héten az EU és a keleti partnerségben részt vevő országok vezetői találkoztak Vilniusban. Annak ellenére, hogy Kijev úgy döntött, hogy elhalasztja az EU-val való társulási megállapodás aláírását, két újabb ország közelebb került egy ilyen megállapodáshoz. További részletek infografikánkon. (Tovább...)

EU–Oroszország kapcsolatok: az egyik legfőbb stratégiai kihívás az Unió számára

Az EU–Oroszország kapcsolatok volt a védelmi albizottság ülésének témája hétfőn - ©European Union 2017 -EP

Sok helyen áram, fűtés és víz nélkül maradtak az emberek Kelet-Ukrajnában a -20 fokos hidegben, miután az oroszbarát lázadók megszegték a tűzszünetet és bombázni kezdték a területet a múlt héten. A harcok kihatnak egész Európára és annak biztonságára is, ezért a Parlament is napirendre vette a helyzetről szóló vitát hétfőn a védelmi albizottság ülésén. A bizonytalan amerikai külpolitika és egy esetlegesen agresszívan fellépő Oroszország döntései nem várt fordulatokat hozhat Európa számára. (Tovább...)

Kronológia az ukrajnai eseményekről

Europe Ukraine Time line cover pic

Habár több mint két év eltelt azóta, hogy a kijevi Euromaidan téren tartott tüntetés Viktor Janukovics elnök távozásához vezetett, Ukrajna még mindig a háború és a béke, a korrupció és a reformok mezsgyéjén egyensúlyoz. A 2016. január 1-jén életbe lépett EU–Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodás mérföldkő a két fél közötti kapcsolatokban. Idővonalunk összefoglalja az elmúlt évek ukrajnai eseményeit. (Tovább...)

Konferencia Ukrajnáról: „Mintapélda az együttműködésre és a közös gondolkodásra”

Solutions for Ukraine

„Az ukrán parlamentnek a reformok hatására egy vezető demokratikus, jogalkotói, európai intézménnyé kell válnia Ukrajnában” - mondta Vologyimir Groysman ukrán parlamenti elnök az EP-ben tartott háromnapos konferencián, amely a jó parlamenti és törvényhozási gyakorlatokról szólt és az ukrajnai események álltak a középpontjában. A rendezvényen a képviselők megvitatták, hogyan lehet javítani a törvényhozás folyamatán az ukrán parlamentben és hogyan lehet hatékonyabb az ország európai politikája. (Tovább...)

Gabrielius Landsbergis: „az Oroszország elleni szankciók eredményei láthatóak”

Gabrielius Landsbergis

Az EU–orosz kapcsolatok voltak napirenden ma délelőtt az EP-ben, holnap pedig a képviselők szavaznak az erről szóló állásfoglalásról is. A helyzetről Gabrielius Landsbergis néppárti, litván képviselőt kérdeztük, aki az uniós politikusok és tisztviselők oroszországi kitiltásáról, valamint az Oroszország elleni szankciók hatásairól készített jelentést a közelmúltban. (Tovább...)

Karas: ha a tárgyalások eredménytelenek, eszkalálódhat az ukrajnai helyzet

Othmar Karas

Újraindították az uniós országok a béketárgyalásokat Oroszországgal és Ukrajnával, hogy elejét vegyék az ukrajnai helyzet további súlyosbodásának. Hétfőn az EP külügyi szakbizottsága Alekszej Puskovval, a Duma külügyi bizottságának vezetőjével vitatta meg a helyzetet. A találkozó után Othmar Karasszal (néppárti, osztrák), az EU–Oroszország parlamenti együttműködési bizottság elnökével beszélgettünk. (Tovább...)

EP: van remény Ukrajnában, de határozott választ kell adni Oroszországnak

A képviselők üdvözlik a tűzszüntetet, de attól tartanak, hogy az orosz csapatok átrendeződés után folytatják az offenzívát ©Belga/AFP/F.Monteforte

Az Európai Parlament üdvözli, hogy feltűnt a remény az ukrán helyzet békés rendezésére és hogy megszületett az Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés. Ugyanakkor az ukrán területen zajló, hadüzenet nélküli „hibrid háborúˮ kapcsán aggodalmát fejezte ki a valós orosz szándékot illetően. A képviselők a csütörtökön megszavazott állásfoglalásban felszólítják a tagállamokat, hogy halasszák el az Oroszországgal tervezett energetikai megállapodásaikat, beleértve a Déli Áramlat vezetéket. (Tovább...)

Történelmi szavazás: egyszerre hagyta jóvá Strasbourg és Kijev az EU–Ukrajna megállapodást

Együtt szavazta meg a két parlament a megállapodást

Szimbolikus lépésként szeptember 16-án egyszerre szavazta meg az európai és az ukrán parlament az EU–Ukrajna társulási megállapodást, amely a két fél között megerősíti a gazdasági kapcsolatokat és elmélyíti a politikai együttműködést. Erre akkor kerül sor, amikor továbbra is feszült a viszony Oroszország és Ukrajna között, az EU és Oroszország pedig kölcsönös gazdasági szankciókat léptetett életbe egymással szemben. (Tovább...)

Paweł Kowal Ukrajnáról: „Ha az EU nem lép fel erélyesebben, Putyin fog lépni”

Kérdezz-felelek Paweł Kowal EP-képviselővel

Már több mint négy hónapja foglalkoztatják az ukrajnai események a nemzetközi közvéleményt: a Majdan téri tüntetések, az azt követő erőszakos összecsapások, a Krím félsziget orosz elcsatolása. Paweł Kowal (konzervatív-reformer, lengyel), az EU–Ukrajna parlamenti együttműködési bizottság elnöke szerint „az EU-nak már sokkal hamarabb lépnie kellett volna”. A témát április 9-én vitathatták meg olvasóink a képviselővel Facebook-oldalunkon. (Tovább...)

Az Európai Parlament felszólítja Oroszországot, hogy vonja vissza csapatait Ukrajnából

Oroszpárti fegyveresek és orosz katonák foglalták el a krími főváros, Szimferopol legfontosabb épületeit. ©Belga/AFP/V.Drachev

Oroszországnak azonnal vissza kell vonnia csapatait Ukrajna területéről, jelentették ki a képviselők egy csütörtökön elfogadott állásfoglalásban. A nemzetközi jog megsértéseként elítélték „Oroszország krími invázióban megnyilvánuló agressziój(át)ˮ, jogtalannak ítélték az Oroszországhoz való csatlakozásról tartandó krími népszavazást, és figyelmeztettek, hogy az orosz lépések veszélyeztetik az Európai Unió biztonságát. (Tovább...)

Ukrajna: merre van a kiút a válságból?

Ukrán lobogó a kijevi Függetlenség téren ©BELGAIMAGE/AFP/G.Savilov

Mit kell tenni az ukrajnai válság megoldásához? Európa és a világ politikai vezetői napok óta azon törik a fejüket, hogy miként lehetne rendezni a helyzetet Oroszországgal és a politikailag megosztott Ukrajnával. Knut Fleckensteint (szocialista, német), az EU–Oroszország parlamenti együttműködési bizottságba delegált küldöttség vezetőjét, illetve Paweł Kowalt (konzervatív-reformer, lengyel), az EU–Ukrajna parlamenti együttműködési bizottságba delegált küldöttség elnökét kérdeztük. (Tovább...)

„10–15 év múlva természetes lesz ukrán csatlakozásról beszélni”

Paweł Kowal

A keleti partnerség vilniusi csúcstalálkozója mérföldkő lehet az EU–ukrán kapcsolatokban, amennyiben a két fél aláírja a partnerségi megállapodást. Eközben Pat Cox és Aleksander Kwaśniewski, az EP különmegbízottjai szerdán ismertetik jelentésüket a Tyimosenko-ügyről. Erről kérdeztük Paweł Kowalt (lengyel, konzervatív-reformer), az EU–Ukrajna parlamenti együttműködési bizottságba delegált küldöttség elnökét. (Tovább...)

 
REF: 20140304TST37506