Esențial
 

Ucraina

Un viitor în Europa?

Alegeri 2014 - Delegații / Relații externe - 01-04-2016 - 10:48 / Data actualizării: 25-04-2017 - 10:05
Distribuie

Ucraina: mai aproape de Europa

Maidan, Kiev - ©BELGAIMAGE/AFP/B.KILIC

Se învecinează și cu Rusia și cu UE; Ucraina a ezitat mult timp între est și vest. Odată cu intrarea în vigoare la 1 ianuarie 2016 a componentei de comerț liber din Acordul de asociere Ucraina-UE, țara a făcut un pas important în lungul său drum către integrarea europeană. Cu toate acestea, la doi ani după revoluția Euromaidan, anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia și izbucnirea conflictelor în estul Ucrainei fac ca cei 45 de milioane de ucraineni să se confrunte cu un viitor nesigur. (Mai mult...)

Parlamentul susține Ucraina, călătoriile fără viză

European Union and Ukraine flag ©AP Images/European Union-EP

În ultimii trei ani, Parlamentul European a arătat solidaritate cu Ucraina susținând cerințele cetățenilor acesteia pentru schimbare și relații mai strânse cu Europa, condamnând implicarea militară a Rusiei și anexarea ilegală a Crimeii și promovând reformele politice și economice. Călătoria ucrainenilor fără viză în UE este ultimul pas în acest sens. (Mai mult...)

Strategia Europei față de Rusia: Ce soluții vede Parlamentul European

Joi seara, șefii statelor UE, reuniți la Consiliul European, au discutat despre strategia UE față de Rusia.

Relațiile UE-Rusia au fost întotdeauna tensionate, dar s-au deteriorat și mai mult odată cu implicarea Moscovei în bombardamentele din Alep. Joi seara, șefii statelor UE, reuniți la Consiliul European, au discutat despre strategia UE față de Rusia. Deputații au condamnat ferm rolul jucat de Rusia în Siria și au cerut o „reevaluare critică” a relațiilor UE cu această țară. Citiți în cele ce urmează o prezentare a poziției pe care o are Parlamentul în legătură cu această chestiune. (Mai mult...)

Pat Cox: „Există încă o dorință enormă de transformare profundă în Ucraina”

Interviu cu Pat Cox

„Nevoile Ucrainei nu s-au diminuat, însă din cauza urgenței altor evenimente, acest subiect a fost îndepărtat de atenția publicului”, afirmă fostul președinte al Parlamentului, Pat Cox, într-un interviu acordat înaintea conferinței privind bunele practici parlamentare, din 29 februarie-2 martie. „Săptămâna Ucrainei”, la care participă o delegație de 40 de parlamentari ucraineni, are loc după semnarea unui memorandum între Parlamentul European și cel ucrainean, în iulie 2015. (Mai mult...)

Parlamentul European aprobă împrumutul de 1,8 miliarde de euro pentru Ucraina

Ucrain trece printr-o criză economică serioasă, agravată de conflictul armat din estul țării  © BELGAIMAGE/AFP/DIMITAR DILKOFF

Deputații au aprobat miercuri împrumutul de 1,8 miliarde de euro pe care UE intenționează să îl acorde Ucrainei, pentru a ajuta reechilibrarea pe termen scurt a balanței de plăți. UE va lua cu împrumut acești bani din surse externe și îi va împrumuta Ucrainei la aceeași dobândă. Împrumutul va fi condiționat de promisiunea Ucrainei că va face reforme structurale care să rezolve problemele ce au dus la criza actuală. (Mai mult...)

Parlamentul European ratifică Acordul de Asociere UE-Ucraina

Preşedintele Martin Schulz a semnat acordul de asociere UE-Ucraina în numele Parlamentului European, în Strasbourg, imediat dupa vot

Marți la Strasbourg, Parlamentul European a aprobat Acordul de Asociere UE – Ucraina, inclusiv Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA). Simultan, Acordul a fost ratificat și de Parlamentul ucrainian la Kiev. Acordul va crea o asociere politică cuprinzătoare și o integrare economică între UE și Ucraina, oferind acces reciproc liber pe piață. (Mai mult...)

Schulz în Kiev: „Ce se întâmplă în Ucraina îi privește pe toți europenii”

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a vizitat Piața Maidan, în Kiev

„Nu putem sta deoparte, indiferenți, în timp de principiile fondatoare ale comunității internaționale sunt încălcate”, a spus președintele Parlamentului European, Martin Schulz, în cadrul unei vizite la Kiev, vineri. „Am fost de acord asupra regulilor pe care statele trebuie să le respecte și aceste reguli se aplică tuturor”, a adăugat dumnealui. Domnul Schulz s-a întâlnit cu premierul ucrainean Arseni Iațeniuk și cu președintele Petro Poroșenko. (Mai mult...)

Deputații reduc taxele vamale pentru importurile din Ucraina

Deputații au aprobat reducerea taxelor vamale UE pe importurile din Ucraina pentru a susține economia slăbită a țării - ©BELGAIMAGE/AFP/S.SUPINSKY

Aproximativ 98% din taxele vamale pe care exportatorii ucrainieni de fier, oțel, produse de fermă și utilaje le plătesc la granițele UE vor fi eliminate ca urmare a unei propuneri sprijinite de Parlamentul European joi. Această măsură unilaterală va contribui la întărirea economiei Ucrainei, prin economisirea de către producători și exportatori a 487 de milioane de euro pe an. (Mai mult...)

Deputații europeni cer sprijin pentru democrația din Ucraina

Dezbatere privind Ucraina (de la stânga la dreapta: comisarul Füle, deputații J. Salafranca, H. Swoboda, G. Verhofstadt, R. Harms, R. Czarnecki, H. Scholz, J. Kurski, A. Severin) - ©European Union 2014 - EP

Evenimentele dramatice din Ucraina, care s-au soldat cu 80 de morți și au dus la înlăturarea de la putere a președintelui Ianukovici, au schimbat țara, iar UE ar trebui să susțină democrația, au spus deputații europeni în plen, pe 26 februarie. Vorbitorii au lăudat ucrainenii pentru curajul lor și au arătat că aceștia trebuie să poată hotărî viitorul propriei țări. (Mai mult...)

Deputații europeni cer UE să sprijine ucrainenii care demonstrează pentru un viitor european

Štefan FÜLE (Comisie), José Ignacio SALAFRANCA SÁNCHEZ-NEYRA (PPE), Libor ROUČEK (S&D), Graham WATSON (ALDE), Rebecca HARMS (Verzi/ALE), Ryszard Antoni LEGUTKO (CRE), Helmut SCHOLZ (GUE/NGL), Zbigniew ZIOBRO (EFD), Adrian SEVERIN (NI)

UE nu ar trebui să îi ignore pe ucrainenii care protestează împotriva deciziei propriului guvern de la amâna semnarea acordului de asociere cu UE, au spus deputații europeni în cadrul unei dezbateri privind situația din Ucraina. O parte din deputați au arătat că decizia Ucrainei de a nu semna acordul este un eșec pentru politica externă a UE și o victorie a Rusiei. (Mai mult...)

Summit-ul de la Vilnius: UE privește către est

Infografic: eliminând barierele de la est

Joi și vineri, liderii UE se întâlnesc cu omologi din țările Parteneriatului estic. În ciuda deciziei Kievului de a amâna semnarea Acordului de asociere cu UE, doi alți parteneri estici vor iniția acorduri importante, înlăturând bariere care le îndepărtează de UE. Infograficul de față vă prezintă beneficiile acestor acorduri. (Mai mult...)

Relațiile cu Rusia: o provocare strategică majoră pentru Uniunea Europeană

Reuniune a comisiei SEDE - Deteriorarea situaţiei privind securitatea în estul Ucrainei, în special în zona Avdiivka. - ©European Union 2017 -EP

Pe fondul temperaturilor de -20°C, oamenilor din estul Ucrainei le-au fost întrerupte alimentarea cu energie electrică, cu apă şi încălzire după ce rebelii pro-ruşi au reluat focurile şi au început să bombardeze zona, săptămâna trecută. Aceasta nu este doar o urgenţă umanitară izolată, ci are implicaţii în ceea ce priveşte securitatea Europei şi contrazice principiile de bază ale UE. Pentru acestea, Parlamentul este pregătit să reacţioneze. (Mai mult...)

Criza din Ucraina: cronologia evenimentelor

Ukraine Timeline cover pic_v2

La mai mult dedoi ani de când protestele în masă Euromaidan au dus la înlăturarea președintelui Viktor Ianukovici de la putere, Ucraina este încă la răscruce între război și pace, între corupție și reformă. Intrarea în vigoare a zonei de liber schimb între Uniunea Europeană și Ucraina la 1 ianuarie 2016 a fost o piatră de hotar în relațiile dintre cele două părți. (Mai mult...)

Săptămâna Ucraineană: Un exercițiu fără precedent de cooperare strânsă și de reflecție profundă comună

Solutions for Ukraine

„Parlamentul nostru ar trebui să devină o instituție de conducere democratică, legislativă și europeană în Ucraina”, a declarat Vladimir Groisman, președintele parlamentului ucrainean săptămâna aceasta la Bruxelles, într-o conferință pe tema bunelor practici parlamentare, supravegherii și legiferării. Printre concluziile conferinței s-au numărat propuneri de îmbunătățire a calității procesului legislativ în cadrul Parlamentului Ucrainei și eficiența și transparența în gestionarea afacerilor UE. (Mai mult...)

Gabrielius Landsbergis: „Sancțiunile împotriva Rusiei aduc deja roade”

Gabrielius Landsbergis: Obiectivul principal al sancțiunilor a fost să determinăm Rusia să își schimbe politicile.

Relațiile dintre UE și Rusia au fost în centrul dezbaterii astăzi, la Strasbourg. Deputații europeni vor vota mâine un raport privind starea relațiilor UE-Rusia. Raportorul Gabrielius Landsbergis (PPE, Lituania) ne-a vorbit într-un interviu despre interdicția recentă de intrare pe teritoriul rus impusă politicienilor și oficialilor UE și impactul sancțiunilor împotriva Rusiei. (Mai mult...)

Karas despre Ucraina: Dacă nu reușesc discuțiile, crește riscul intervenției militare

Othmar Karas: Cei care nu respectă acordurile și încalcă legile nu inspiră încredere.

Statele UE au relansat discuții privind pacea cu Rusia și Ucraina pentru a împiedica deteriorarea situației din regiune. Luni, deputații europeni de la comisia pentru afaceri externe au discutat despre acest lucru cu președintele comisiei pentru afaceri internaționale din cadrul Dumei, Alexei Pușkov. Othmar Karas, președintele delegației PE pentru relațiile UE-Rusia ne-a acordat un interviu. (Mai mult...)

Deputații salută semnalul de speranță din Ucraina și cer UE să se opună Rusiei

Deputații salută semnarea acordului de încetare a focului între Rusia și Ucraina, dar se tem că trupele ruse se vor regrupa pentru a continua ofensiva ©Belga/AFP/F.Monteforte

Parlamentul European salută semnalele de speranță privind pacea în Ucraina, precum și ratificarea recentă a acordului de asociere UE-Ucraina. Ei sunt, însă, îngrijorați de intențiile reale ale Rusiei în ”războiul hibrid” nedeclarat. În rezoluția adoptată joi, Parlamentul cere UE să se opună Rusiei și să crească ajutorul acordat fermierilor europeni afectați de embargou. (Mai mult...)

PE cere Rusiei să retragă forțele militare din Ucraina

Persoane înarmate pro-ruse și soldați rusi au ocupat clădiri cheie din Simferopol, capitala Crimeei ©Belga/AFP/V.Drachev

Rusia trebuie să își retragă imediat toate forțele militare de pe teritoriul ucrainean, spun deputații într-o rezoluție adoptată joi. Ei condamnă "actul de agresiune de invadare a Crimeei", considerându-l o încălcare a dreptului internațional și declară planurile Crimeei de a organiza un referendum pentru aderarea sa la Rusia ca fiind ilegale, atenționând că acțiunile Rusiei reprezintă o amenințare la securitatea UE. (Mai mult...)

Ucraina: drumul către ieșirea din criză

Drapel ucrainean în Piața independenței - ©BELGAIMAGE/AFP/G.Savilov

Ce se poate face pentru rezolvarea crizei din Ucraina? Lideri politici din întreaga lume au dezbătut felul în care trebuie abordată Rusia în legătură cu țara divizată și felul în care poate fi împiedicată extinderea conflictului. Președintele delegației parlamentare pentru relațiile UE cu Rusia, Knut Fleckenstein (S&D, Germania), și președintele delegației parlamentare pentru relațiile UE cu Ucraina, Paweł Kowal (CRE, Polonia), ne-au acordat un interviu. (Mai mult...)

Kowal: „Semnăm acordul cu Ucraina acum, sau riscăm să așteptăm 2 ani și jumătate”

Pawel Kowal

Summit-ul de la Vilnius privind Parteneriatul estic ar putea reprezenta un eveniment important în relațiile UE-Ucraina, ambele părți sperând semnarea acordului de asociere. Înainte ca Pat Cox și Aleksander Kwasniewski să își prezinte raportul privind cazul Timoșenko în fața Conferinței Președinților, polonezul Paweł Kowal de la Conservatorii și Reformiștii Europeni, președintele delegației Parlamentului European la Comisia parlamentară de cooperare UE-Ucraina, ne-a acordat un interviu. (Mai mult...)

 
REF.: 20140304TST37506