Najpomembnejša zgodba
 

Ukrajina: prihodnost v EU?

Med vzhodom in zahodom

Volitve 2014 - Delegacije / Zunanji odnosi - 26-02-2016 - 10:10 / Nazadnje spremenjeno: 06-04-2017 - 14:19
Objavi/Shrani
Socialna omrežja
Priljubljene
 

Ukrajina na poti k tesnejšemu sodelovanju z Evropo

Ukrajinska zastava na Maidanu, Trgu neodvisnosti v Kijevu  ©BELGAIMAGE/AFP/B.KILIC

Ukrajina je država, ki na zahodu meji na Evropsko unijo, na vzhodu pa na Rusijo. Ukrajinske oblasti so dolgo kolebale med zahodom in vzhodom, konec leta 2013 so tako zavrnile podpis pridružitvenega sporazuma z EU. To je sprožilo proteste, ki so z oblasti odnesle prorusko elito; posredovala je Rusija in zasedla Krim. Odnosi med novo ukrajinsko vlado in EU so postajali vse tesnejši. S 1. januarjem 2016 je v veljavo stopil prostotrgovinski del pridružitvenega sporazuma EU-Ukrajina. (Preberite več...)

Ukrajina: od Euromaidana do pridružitvenega sporazuma

Europe Ukraine Time line cover pic

Na vzhodu Ukrajine tudi dve leti po proevopskih protestih na Euromaidanu, ki so z oblasti odnesli predsednika Viktorja Janukoviča, ni mirno. S 1. januarjem 2016 je v veljavo stopil trgovinski del pridružitvenega sporazuma EU-Ukrajina, ki je odpravil carinske dajatve med gospodarstvoma. Od aneksije Krima preko sestrelitve letala MH17 do zadnjih napetosti v vladni koalicji: na časovnici lahko preverite glavne dogodke, ki so zaznamovali ukrajinsko krizo. (Preberite več...)

Ukrajina: po volitvah potrebno hitro sestaviti vlado in začeti z reformami

Poslanci so se srečali z ukrajinskim državnim vrhom

Nedeljske volitve v Ukrajini so pokazale, da največjo podporo volivcev v državi uživajo stranke, ki zagovarjajo tesnejše sodelovanje z Evropsko unijo. Na volitvah so bili prisotni opazovalci Parlamenta, ki so se po volitvah srečali z ukrajinskima predsednikom in premierjem, Petrom Porošenkom in Arsenijem Jacenjukom. Obljubili so, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da se začne izvajati nedavno ratificirani pridružitveni sporazum EU-Ukrajina. (Preberite več...)

Predsednik Schulz v Kijevu: »Kar se dogaja v Ukrajini, se tiče vseh Evropejcev.«

Predsednik Schulz na kijevskem Maidanu, kjer so se začeli protesti proti nekdanjemu predsedniku Janukoviču

Predsednik Evropskega parlamenta je danes začel uradni obisk v Kijevu, kjer se bo srečal z ukrajinskim premierjem Arsenijem Jacenjukom in predsednikom Petrom Porošenkom. »Ne moremo stati ob strani, medtem ko so kršena temeljna pravila mednarodne skupnosti,« je v zvezi z ukrajinsko-ruskim sporom dejal Schulz in dodal, da se morajo pravil, ki urejajo odnose med državami, držati vsi. (Preberite več...)

Kowal: Če se bo EU odzvala šibko, bo Putin naredil naslednji korak

Pawel Kowal se je z državljani pogovarjal na Facebooku

Najprej so nasilni množični protesti v ukrajinski prestolnici Kijevu odnesli predsednika Janukoviča, kmalu nato se je s priključitvijo Krima odzvala Rusija. Evropska unija bi se morala na dogodke v Ukrajini odzvati veliko prej, je v pogovoru na Facebooku poudaril vodja delegacije Parlamenta za odnose s to vzhodnoevropsko državo, poljski poslanec Pawel Kowal. Menil je tudi, da bo v primeru šibkosti EU ruski predsednik Putin storil naslednji korak. (Preberite več...)

Poslanci za zmanjšanje carin na uvoz iz Ukrajine

Poslanci za znižanje carin na ukrajinske izdelke v pomoč tamkajšnjemu gospodarstvu.©BELGAIMAGE/AFP/S.SUPINSKY

Parlament je v četrtek podprl predlog, ki predvideva odpravo 98 odstotkov carin na izdelke iz Ukrajine, kot so železo, jeklo, kmetijski pridelki in stroji. S to enostransko potezo naj bi ukrajinski izvozniki letno prihranili 487 milijonov evrov. (Preberite več...)

Pat Cox: Ukrajinci si še vedno želijo globokih sprememb

Pat Cox

"Potrebe Ukrajine niso nič manjše, vendar je teža drugih dogodkov tako velika, da država ne prejme več toliko pozornosti," meni nekdanji predsednik Parlamenta in njegov posebni odposlanec za Ukrajino Pat Cox. V Parlamentu bo med 29. februarjem in 3. marcem potekal Ukrajini posvečen teden, ki se ga bo udeležilo 40 ukrajinskih poslancev. Cox jim bo predstavil svoje poročilo s predlogi za krepitev demokratičnih institucij v državi. (Preberite več...)

Karas o Ukrajini: “Če pogajanja ne bodo uspešna, se bo vojaški spopad zaostril.”

Othmar Karas

Evropska unija je okrepila diplomatska prizadevanja v zvezi z Ukrajino; želi namreč preprečiti, da bi se položaj v državi še poslabšal. Odbor za zunanje zadeve je 9. februarja gostil predsednika odbora ruske Dume za zunanjo politiko Puškova. Po srečanju smo govorili z avstrijskim poslancem Othmarjem Karasom (EPP), ki je vodja delegacije Parlamenta za odnose z Rusijo. (Preberite več...)

Poslanci pozdravljajo znamenja upanja v Ukrajini in pozivajo EU, naj ne popušča Rusiji

Poslanci pozdravljajo prekinitev ognja v Ukrajini, a so zaskrbljeni, da je zgolj pretveza za reorganizacijo ruskih enot in nadaljevanje njihove ofenzive©Belga/AFP/F.Monteforte

Evropski parlament pozdravlja znake upanja v premikih k v Ukrajini in nedavno ratificirani pridružitveni sporazum, hkrati pa je zaskrbljen, ker Rusija vodi t. i. hibridno vojno. V resoluciji, ki jo je sprejel v četrtek, tudi poziva EU, naj ne popušča Rusiji in poveča podporo evropskim kmetom, ki jih je prizadel ruski embargo na uvoz prehrambnih izdelkov. (Preberite več...)

Zelena luč za pridružitveni sporazum EU-Ukrajina

Poslanci podprli ratifikacijo pridružitvenega sporazuma EU-Ukrajina

Poslanci so 16. septembra na plenarnem zasedanju v Strasbourgu podprli ratifikacijo pridružitvenega sporazuma med EU in Ukrajino. Ta predvideva tesnejše gospodarske stike, lažjo trgovinsko izmenjavo in poglobljeno politično sodelovanje. Hkrati je sporazum ratificiral tudi ukrajinski parlament; poslanci so lahko dogajanje v Strasbourgu in Kijevu spremljali preko neposrednega prenosa iz obeh parlamentarnih dvoran. (Preberite več...)

 
REF.: 20140304TST37506