Aktuellt ämne
 

Ukraina: en framtid i Europa?

Hur ser vägen framåt ut?

Valet 2014 - Delegationer / Yttre förbindelser - 04-03-2016 - 17:04 / Uppdaterat 06-04-2017 - 14:19
Dela

Ukraina: Mot starkare band med Europa

Efter protesterna på Självständighetstorget i Kiev står Ukrainas framtid och väger. - ©BELGAIMAGE/AFP/B.KILIC

Gränsandes till både Ryssland och EU har Ukraina länge vacklat mellan starkare band till öst eller till väst. Förra året var landet på väg att underteckna ett associationsavtal med EU. Men när politiska ledare valde att dra sig ur ledde det till månader av protester, vilka ledde till att regeringen så småningom byttes ut. rysk intervention på Krim och kris i östra Ukraina. Nu, med det parallella godkännandet av EU:s och Ukrainas associeringsavtal, har ett nytt steg tagits. Vad medför det? (Läs mer...)

Pat Cox: "Fortfarande enormt sug efter större förändringar i Ukraina"

Tidigare talmannen Pat Cox intervjuades inför "Ukrainska veckan".

"Ukrainas behov har inte minskat, men allmänhetens fokus har riktats på annat." Så säger den tidigare talmannen Pat Cox i en intervju inför "Ukrainska veckan, en konferens om god parlamentarisk praxis och lagstiftning i Europaparlamentet 29 februari till 2 mars, som är resultatet av ett samförståndsavtal med det ukrainska parlamentet från förra året. 40 ukrainska parlamentariker deltog när Cox som presenterat ett betänkande om kapacitetshöjande åtgärder inledde veckan. (Läs mer...)

Europaparlamentet godkänner EU-lån på 1,8 miljarder euro till Ukraina

Ukraina genomlever en akut ekonomisk kris som har förvärrats av konflikten i landets östra delar © BELGAIMAGE/AFP/DIMITAR DILKOFF

På onsdagen röstade parlamentet ja till att EU ska låna 1,8 miljarder euro till Ukraina för att hjälpa landet ur dess akuta problem med betalningsbalansen. EU kommer att låna pengarna utifrån och sedan låna det vidare till Ukraina med samma ränta. Utbetalningen ska kopplas till att Ukraina uppfyller sina löften om strukturreformer för att ta itu med de problem som orsakade den nuvarande krisen. (Läs mer...)

Ledamöter uppmanar Ukraina att snabbt bilda regering och genomföra reformer

Ukrainas president Petro Porosjenko (t.v.) tillsammans med ledaren för parlamentets observatörsdelegation Andrej Plenkovic (t.h.) under ett möte i Kiev den 27 oktober  2014

Ukraina bör snabbt bilda en ny regering och sjösätta reformer, sade ledamöter i ett möte med landets ledare, dagen efter parlamentsvalet som vanns av pro-europeiska partier. Under valdagen fanns gruppen från parlamentet på plats för att säkerställa att valet genomfördes rättvist och transparent. Dagen efter mötte ledamöterna Ukrainas president och premiärminister, och lovade då att göra allt som står i parlamentets makt för att fullfölja det associeringssavtal som nyligen röstades igenom. (Läs mer...)

Europaparlamentet ratificerar associationsavtal mellan EU och Ukraina

Talman Martin Schulz ratifierar associationsavtalet mellan EU och Ukraina i Strasbourg. Copyright © European Union 2014 - European Parliament

Europaparlamentet gav på tisdagen i Strasbourg sitt godkännande till associationsavtalet mellan EU och Ukraina, som gradvis kommer att innebära ett långtgående och omfattande frihandelsområde. Samtidigt ratificerades avtalet också av det ukrainska parlamentet i Kiev. Överenskommelsen väntas skapa ett djupgående politiskt partnerskap och ekonomisk integration mellan EU och Ukraina samt ge fritt marknadstillträde. (Läs mer...)

Schulz i Kiev: “Det som händer i Ukraina berör alla européer”

“Det som händer i Ukraina berör alla européer, för vi kan inte bara stå vid sidan och titta på samtidigt som brott sker mot grundläggande principer i det internationella samhället”, sade talman Martin Schulz vid sitt besök i Kiev.

– Vi kan inte bara stå vid sidan om och titta på samtidigt som brott sker mot grundläggande principer i det internationella samhället, sade Europaparlamentets talman Martin Schulz under sitt besök i Kiev på fredagen. Vi har enats om regler för stater att följa när vi är i kontakt med varandra. Dessa regler gäller för alla. Under sitt två dagar långa besök mötte Schulz premiärminister Arsenij Jatsenjuk och president Petro Porosjenko. (Läs mer...)

Parlamentet tar bort tullar på ukrainska varor

©BELGAIMAGE/AFP/S.SUPINSKY

På torsdagen röstade parlamentet för att ta bort ungefär 98 procent av tullarna som tas ut på ukrainsk järn-, stål-, jordbruks- och maskinexport vid EU:s gränser. Denna från EU:s sida ensidiga åtgärd ska stärka Ukrainas vacklande ekonomi genom att spara landets tillverkare och exportörer närmare 487 miljoner euro per år. (Läs mer...)

Ledamöter uppmanar till stöd för demokrati i Ukraina

Debatt om Ukraina - (Vänster till höger Komm S. FÜLE, J. SALAFRANCA, H. SWOBODA, G. VERHOFSTADT, R. HARMS, R. CZARNECKI, H. SCHOLZ, J. KURSKI, A. SEVERIN) - ©European Union 2014 - EP

De dramatiska händelserna i Ukraina som ledde till att fler än 80 människor miste livet och att president Janukovytj förlorade makten förändrade landet och nu måste EU kliva in och stödja demokrati. Det sade ledamöter från hela det politiska spektrumet vid en plenardebatt om framtiden för det östeuropeiska landet den 26 februari. Talarna visade sin respekt för det ukrainska folkets mod och underströk att de fritt bör få välja framtiden för sitt eget land. (Läs mer...)

Debatt: Ledamöter uppmanar till EU-stöd för ukrainska demonstranter

Debatt om Ukraina med (från vänster till höger) Füle (Kommissionen), Salafranca Sánchez-Neyra (EPP) Rouček (S&D), Watson (ALDE), Harms (De Gröna/EFA), Legutko (ECR), Scholz (GUE/NGL), Ziobro (EFD), Severin (Grupplösa)

EU borde visa sitt stöd till ukrainare som protesterar mot sin regerings beslut att skjuta upp ett närmande till EU. Det sade en majoritet av Europaparlamentarikerna under en debatt om situationen i det östra grannlandet. Men, vissa av ledamöterna menade att Ukrainas beslut att inte underteckna associeringsavtalet är ett misslyckande för EU:s utrikespolitik och en seger för Ryssland. (Läs mer...)

EU och de närmaste grannarna

EU neighbourhood policy

Att ha goda relationer med sina grannar baserat på ömsesidiga intressen och delade värden är viktigt. I utbyte mot att länder som ingår i den Europeiska grannskapspolitiken genomför ekonomiska och politiska reformer, som inbegriper demokratiska principer och mänskliga rättigheter, erbjuder den Europeiska unionen en förmånlig relation. Lär dig mer om de 16 länder som omfattas av den Europeiska grannskapspolitiken genom att klicka på vår karta. (Läs mer...)

Toppmötet i Vilnius: EU blickar österut

Toppmötet i Vilnius går av stapeln den 28-29 november. Kolla in vår nyhetsgrafik om relationerna med Ukraina, Georgien och Moldavien och vilka förtjänster som finns med associeringsavtal.

På torsdag och fredag träffar EU-ledare sina motsvarigheter från länderna inom det Östliga partnerskapet. Trots besluten nyligen i Kiev att senarelägga undertecknandet av associationsavtalet med EU, kommer två andra grannar österut att preliminärt underteckna vikta avtal, som skulle ta bort barriärer och föra dem närmare EU. Kolla in vår nyhetsgrafik för att läsa mer om vilka förtjänster som finns. (Läs mer...)

En strategisk nyckelutmaning: Hantering av EU:s relation med Ryssland

Den försämrade situationen i östra Ukraina diskuterades i underutskottet för säkerhet och försvar ©European Union 2017 -EP

Med temperaturer på över 20 minusgrader i östra Ukraina, försvann el, värme och vatten för invånarna då pro-ryska rebeller bröt vapenvilan och började beskjuta området förra veckan. Då detta inte bara är en isolerad humanitär nödsituation utan påverkar Europas säkerhet och EU:s grundläggande principer har Europaparlamentet tagit ställning. Mot bakgrund av osäkerheten om USA:s framtida utrikespolitik och ett påstridigt Ryssland, kan situationen ta en oväntad vändning. (Läs mer...)

Tidsaxel över händelseförloppet i Ukraina: från Euromajdan till Minsk-avtalet

Europe Ukraine Time line cover pic

Efter bara lite mer än två år sedan då Euromajdan-protesterna resulterade i att president Janukovytj förlorade makten, befinner sig Ukraina fortfarande mellan krig och fred, mellan korruption och reform. När frihandelsavtalet mellan EU och Ukraina trädde ikraft den 1 januari 2016 var det en viktig milstolpe i relationerna mellan parterna. I vår tidsaxel kan du läsa om de viktigaste händelserna, från annekteringen av Krim till nedskjutningen av flight MH17 och till Minsk II-fredsavtalet. (Läs mer...)

Ukrainska veckan: "Ett aldrig tidigare skådat exempel av nära samarbete och fördjupad gemensam reflektion"

Solutions for Ukraine

"Vårt parlament bör bli en ledande demokratisk, lagstiftande och europeisk institution i Ukraina", sade Volodymyr Grojsman, talman i det ukrainska parlamentet, under en konferens i parlamentet i Bryssel. Deltagarna delade med sig av goda exempel från parlamentariskt arbete, från tillsyn och från lagstiftningsarbete. De enades bland annat om förslag för förbättrad kvalitet i lagstiftningsprocessen i Ukrainas parlament, och om effektivare och öppnare EU-samarbete. Se vår video för en summering. (Läs mer...)

Gabrielius Landsbergis: "Sanktioner mot Ryssland bär redan frukt”

Gabrielius Landsbergis gav sin syn på Rysslands "svarta lista" och EU:s sanktioner

Relationerna mellan EU och Ryssland diskuterades idag i kammaren, och imorgon kommer ledamöterna att rösta om ett betänkande om den rådande situationen. Föredragande Gabrielius Landsbergis (EPP, Litauen) som har skrivit betänkandet, gav oss sin syn på hur det aktuella inreseförbudet för europeiska politiker och tjänstemän och vilken effekt sanktionerna mot Ryssland har. (Läs mer...)

Karas om Ukraina: “Om samtalen misslyckas, ökar risken för militär eskalering”

Karas gav sin syn på situationen i Ukraina

EU:s medlemsländer har återstartat fredssamtalen med Ryssland och Ukraina för att förhindra att situationen i landet blir värre. På måndagen mötte parlamentets utrikesutskott Aleksej Pusjkov, ordförande i ryska dumans utskott för internationella frågor, för att diskutera läget. Othmar Karas är österrikisk ledamot i EPP-gruppen samt ordförande i parlamentets delegation till den parlamentariska samarbetskommittén EU-Ryssland. Efter mötet gav han oss sin syn. (Läs mer...)

MEPs welcome signs of hope in Ukraine and urge the EU to stand up to Russia

MEPs welcome the signing of the ceasefire between Russia and Ukraine, but worry that Russian troops will regroup in order to continue their offensive. ©Belga/AFP/F.Monteforte

The European Parliament welcomes signs of hope in moves towards peace in Ukraine and in the newly-ratified EU-Ukraine association agreement, but worries about Russia’s real intentions in the undeclared "hybrid war" there. In a resolution adopted on Thursday, it urges the EU to stand up to Russia and step up support for EU farmers hit by its trade ban. (Läs mer...)

Historisk omröstning: Ukraina-avtal röstades igenom parallellt i Strasbourg och i Kiev

Avtalet godkändes parallellt i Kiev och i Strasbourg

Det var med en högst symbolisk parallell omröstning i Strasbourg och i Kiev som Europaparlamentet och det ukrainska parlamentet godkände associeringsavtalet tisdagen den 16 september. Avtalet ska ytterligare stärka banden mellan EU och Ukraina, och det var första gången en sådan synkroniserad omröstning skedde i Europaparlamentet. Avtalet har godkänts mitt under rådande konflikt mellan Ukraina och Ryssland, och samtidigt som Ryssland och EU bedriver handelsembargon mot varandra. (Läs mer...)

Kowal om Ukraina: Om EU:s reaktion är svag kommer Putin att ta ett nytt steg

Pawel Kowal chattade med Europaparlamentets följare på Facebook

Ukraina har varit på löpsedlarna i mer än fyra månader nu. Det som började som massdemonstrationer har utvecklats till våldsamma sammandrabbningar, regeringsskifte i Kiev och slutligen Rysslands annektering av Krimhalvön. Paweł Kowal (ECR, Polen) leder parlamentets delegation till Ukraina och chattade med parlamentets följare på Facebook på onsdagen den 9 april. – EU borde ha reagerat mycket tidigare, kommenterade han under chatten EU:s agerande under krisen. (Läs mer...)

Parlamentet kräver att Ryssland drar tillbaka sina trupper från Ukraina

Pro-ryska beväpnade styrkor och ryska soldater har beslagtagit viktiga byggnader i Krims huvudstad Simferopol. ©Belga/AFP/V.Drachev

På torsdagen antog parlamentet en resolution med budskapet att Ryssland genast måste dra tillbaka sina trupper från ukrainskt territorium. Ledamöterna fördömer Rysslands "aggressiva agerande att invadera Krimhalvön" som ett brott mot folkrätten, understryker att Krims planer om att hålla en folkomröstning är olaglig och varnar att Rysslands agerande utgör ett hot mot EU:s säkerhet. (Läs mer...)

Ukraina: Vägen ut ur krisen

En ukrainsk flagga vajar över Självständighetstorget - ©BELGAIMAGE/AFP/G.Savilov

Hur ska krisen i Ukraina lösas? Politiska ledare från hela Europa och världen har haft krissamtal i dagar för att försöka hitta det bästa sättet att hantera den ryska närvaron, läget i det delade landet och att förhindra oroligheterna från att eskalera. De två ordförandena för delegationerna till de parlamentariska samarbetskommittéerna för EU-Ryssland, Knut Fleckenstein (S&D, Tyskland), respektive EU-Ukraina, Paweł Kowal (ECR, Polen), gav oss sin syn. (Läs mer...)

Kowal: Associeringsavtal med Ukraina nu, eller så riskerar vi få vänta 2,5 år

Pawel Kowal (ECR, Polen) är ordförande för delegationen till den parlamentariska samarbetskommittén EU–Ukraina

Vilnius-toppmötet inom det östliga partnerskapet kan bli en milstolpe för relationerna mellan EU och Ukraina, då parterna förväntas underteckna associeringsavtalet. – EU kommer till mötet med en ny budget och konkreta lagstiftningsförslag. Det ser ut som ett bra erbjudande, sade Pawel Kowal (ECR, Polen), ordförande för delegationen till den parlamentariska samarbetskommittén EU–Ukraina. En nyckelfråga att lösa är enligt Kowal Tymosjenko-fallet, och undertecknandet kan bero på hur den blir löst (Läs mer...)

 
Ref.: 20140304TST37506