Förslag till resolution - B6-0446/2007Förslag till resolution
B6-0446/2007

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

7.11.2007

till följd av uttalandena av rådet och kommissionen
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Esko Seppänen, Gabriele Zimmer och André Brie
för GUE/NGL-gruppen
om toppmötet mellan EU och Ryssland

Förfarande : 2007/2626(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B6-0446/2007
Ingivna texter :
B6-0446/2007
Debatter :
Antagna texter :

B6‑0446/2007

Europaparlamentets resolution om toppmötet mellan EU och Ryssland

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av partnerskaps- och samarbetsavtalet mellan Europeiska gemenskaperna och deras medlemsstater å ena sidan och Ryska federationen å andra sidan, vilket trädde i kraft 1997 och upphör att gälla 2007,

–  med beaktande av resultatet av toppmötet mellan EU och Ryssland i Mafra den 26 oktober 2007,

–  med beaktande av sina tidigare resolutioner om förbindelserna mellan EU och Ryssland,

–  med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Ett ökat samarbete och goda grannförbindelser mellan EU och Ryssland är av avgörande betydelse för stabiliteten, säkerheten och välfärden i hela Europa.

B.  När det gäller handel har EU och Ryssland har ett stabilt förhållande som har blivit starkare efter EU:s utvidgning. EU och Ryssland har ett objektivt intresse av att stärka samarbetet i energisektorn som är förmånligt för båda parter. EU har i princip stött ett ryskt WTO-medlemskap.

C.  Under lång tid har utvecklingen av förbindelserna överskuggats av situationen i Tjetjenien och andra kontroversiella frågor, exempelvis det gemensamma grannskapet, det planerade antirobotsystemet, energiförbindelserna, kötthandeln och mänskliga och demokratiska rättigheter. Toppmötet ledde inte till några större genombrott på dessa områden.

D.  I EU finns en fortsatt växande oro för den försvagade demokratin i Ryssland och maktkoncentrationen.

E.  Dialogen mellan EU och Ryssland om mänskliga rättigheter har inte lyckats bidra till en gemensam uppfattning av begreppet mänskliga och demokratiska rättigheter.

F.  Förenta staternas planer att bygga ett antirobotsystem med komponenter placerade i Polen och Tjeckien har skapat nya spänningar och misstro i förbindelserna mellan EU och Ryssland. Rysslands president Putin har meddelat att Ryssland inte längre ämnar hålla fast vid villkoren i 1990 års avtal om icke-spridning och minskning av konventionella trupper i Europa, och har testat en ny missil.

G.  Ännu en gång misslyckades försöken att vid toppmötet skapa förutsättningar för att inleda förhandlingar om ett nytt partnerskaps- och samarbetsavtal mellan EU och Ryssland.

1.  Europaparlamentet bekräftar att Ryssland fortfarande är en viktig partner när det gäller strategiskt samarbete. EU har inte bara ekonomiska och handelsrelaterade intressen gemensamt med Ryssland, utan även målet att samarbeta på den internationella arenan samt i det gemensamma grannskapsområdet.

2.  Europaparlamentet beklagar att förhandlingarna om ett avtal om ett strategiskt partnerskap har försenats. Parlamentet uppmanar den ryska regeringen att tillsammans med EU skapa de förutsättningar som är nödvändiga för att förhandlingar snabbt ska kunna inledas. Vidare uppmanas det portugisiska ordförandeskapet att fortsätta arbeta för att ett förhandlingsmandat inför ett nytt avtal ska kunna antas så snart som möjligt och förhandlingarna ska kunna inledas utan fler fördröjningar. Medlemsstaterna måste samarbeta på ett konstruktivt sätt.

3.  Europaparlamentet framhåller ännu en gång att ett starkt försvar för mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar bör vara huvudprincipen vid EU:s kontakter med Ryssland. Kommissionen uppmanas att se till att dessa värderingar inte får en underordnad ställning i förhandlingspaketet EU–Ryssland.

4.  Europaparlamentet betonar att situationen i Tjetjenien fortsätter att utgöra ett hinder för utvecklingen av förbindelser mellan EU och Ryssland. Parlamentet upprepar sin starkt kritiska inställning till Rysslands politik i Tjetjenien och fördömer återigen de många kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Tjetjenien. Ryssland måste snarast vidta konkreta åtgärder för att utrota tortyr och andra former av misshandel, godtyckliga gripanden och s.k. försvinnanden i Tjetjenien och för att se till att sådana kränkningar bestraffas.

5.  Europaparlamentet ser med oro på hur demokratiska friheter begränsas inför valet till duman i december 2007 och presidentvalet i mars 2008. De ryska myndigheterna måste garantera att båda valen blir fria och rättvisa, så att oppositionspartierna får möjlighet att delta i valen och bedriva en konkurrenskraftig valkampanj, och samtidigt respektera principen om yttrandefrihet. Parlamentet betonar att mediefriheten är mycket viktig om valen ska betraktas som fria och rättvisa.

6.  Europaparlamentet beklagar djupt att Centrala valkommittén har beslutat att begränsa möjligheterna för OSSE:s valobservatörer. Restriktionerna kan allvarligt begränsa observatörernas möjligheter att på ett meningsfullt sätt genomföra sitt uppdrag i överensstämmelse med OSSE:s ordinarie metoder för fullskalig valobservation, vilket kan få negativa konsekvenser om detta valobservationsuppdrag ses som ett exempel för framtida uppdrag i andra länder. Parlamentet upprepar att EU har ett intresse av att även få observera parlamentsvalet.

7.  Europaparlamentet välkomnar det första permanenta partnerskapsrådet för kultur. Kontakterna mellan folken är mycket viktiga. Den överenskommelse om enklare viseringsregler som nyligen träffats mellan EU och Ryssland har bidragit till att de nuvarande svårigheterna på detta område till viss del har övervunnits, men parlamentet betonar att det finns ett behov av en större förenkling av viseringsreglerna som också täcker vanliga ”bona fide-resenärer” som inte hör till någon fastställd kategori. Dessutom finns det ett behov av avreglering på lång sikt.

8.  Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen att fördubbla sina ansträngningar för att lösa problemen vid gränsövergångarna mellan EU och Ryssland och att inleda konkreta projekt och fullt ut utnyttja det nya grannskaps- och partnerskapsinstrumentet samt medel från Interreg för gränsöverskridande samarbete.

9.  Europaparlamentet understryker energisamarbetets strategiska betydelse och behovet av att stärka förbindelserna mellan EU och Ryssland på energiområdet. Parlamentet understryker att vidare samarbete på detta område måste grunda sig på principerna om ömsesidigt beroende och insyn samt vikten av ömsesidighet när det gäller tillgång till marknader, infrastruktur och investering, med målet att undvika oligopolistiska marknadsstrukturer och diversifiera EU:s energiförsörjning.

10.  Europaparlamentet uppmanar båda parter att finna en lösning på problemet med exporttullar på virke, som är förenlig med WTO:s regler.

11.  Europaparlamentet betonar det ömsesidiga intresset av hållbarhet och fortsatt tillförlitlighet när det gäller produktion, distribution, transport och effektiv användning av energi. I det sammanhanget är det positivt att en dialog om investering och införande av ett tidigt varningssystem har inletts.

12.  Europaparlamentet anser att man i energidialogen bör lägga mer vikt vid energieffektivitet. Ett utbyte av information om avancerad energiteknik pågår. Kommissionen uppmanas att uppmuntra samarbetet mellan EU och Ryssland på dessa områden.

13.  Europaparlamentet uppmanar Ryssland och EU:s medlemsstater att klara de mål som sätts upp i Kyotoprotokollet, och framhåller i detta sammanhang att industriländerna har ett uttalat ansvar att vara ledande i arbetet för att minska utsläppen. Ryssland, som är en nyckelaktör för Kyotoprotokollet, bör spela en aktiv roll vid klimatkonferensen på Bali och ge sitt stöd till det förhandlingsmandat som krävs för att skapa förutsättningarna för ett ambitiöst internationellt klimatavtal för tiden efter 2012 som är förenligt med målet om att begränsa klimatförändringen till högst 2 °C i jämförelse med förindustriell tid.

14.  Europaparlamentet välkomnar att EU och Ryssland slutit ett handelsavtal för vissa stålprodukter.

15.  Europaparlamentet noterar skillnaderna i grannskapspolitiken mellan EU och Ryssland och tar avstånd från en utrikespolitik som syftar till att skapa olika maktsfärer. Alla staters suveränitet och territoriella integritet måste respekteras fullständigt. EU och Ryssland bör samarbeta på ett konstruktivt sätt för att lösa frysta konflikter i det gemensamma grannskapet, särskilt när det gäller Transnistrien. Parlamentet framhåller att Kosovofrågan måste lösas på grundval av internationell lag, och avvisar unilaterala åtgärder.

16.  Europaparlamentet är allvarligt oroat över en ny upprustning i Europa till följd av de amerikanska planerna att införa ett antirobotsystem i EU:s medlemsstater. Parlamentet uppmanar Förenta staterna att dra tillbaka sina planer som har väckt stark oro hos allmänheten i Europa. Parlamentet uppmanar regeringarna och parlamenten i Tjeckien och Polen att inte acceptera antirobotsystem på sina territorier.

17.  Parlamentet insisterar på att samtliga gällande vapenkontroll- och nedrustningsavtal tillämpas strikt. Den politiska dialogen inom OSSE och nedrustningskonferensen om säkerhet, vapenkontroll och nedrustning bör tas upp igen i syfte att sätta ett definitivt stopp för upprustningen i Europa samt träffa ett avtal om ytterligare vapennedrustning och skapa ett kärnvapenfritt Europa.

18.  Europaparlamentet upprepar att EU och Ryssland bör arbeta tillsammans för att hitta multilaterala lösningar på globala frågor. Både EU och Ryssland måste samarbeta för att finna en fredlig lösning på problemen kring Irans kärnenergipolitik.

19.  Som medlemmar i kvartetten bör både EU och Ryssland aktivt bidra till att lösa Mellanösternkonflikten genom att se till att man på den kommande konferensen tar upp frågorna kring den slutliga statusen och försöker komma fram till en bred fredsöverenskommelse för hela regionen baserad på FN:s resolutioner och det arabiska fredsinitiativet.

20.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar och parlament, Rysslands regering och parlament samt Europarådet.