Förslag till resolution - B7-0162/2009Förslag till resolution
B7-0162/2009

FÖRSLAG TILL RESOLUTION  om en politisk lösning på problemet med sjöröveri utanför Somalias kust

23.11.2009

till följd av uttalandena av rådet och kommissionen
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

Sabine Lösing, Willy Meyer, Ilda Figueiredo för GUE/NGL-gruppen

Förfarande : 2009/2780(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0162/2009
Ingivna texter :
B7-0162/2009
Omröstningar :
Antagna texter :

B7‑0162/2009

Europaparlamentets resolution om en politisk lösning på sjöröveriet utanför Somalias kust

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av FN:s säkerhetsråds resolution 1816 av den 2 juni 2008,

–   med beaktande av rådets slutsatser från december 2008 och juli 2009,

–   med beaktande av den internationella konferensen för att stödja Somalias säkerhetsinstitutioner och Afrikanska unionens uppdrag (Amisom) i Bryssel den 23 april 2009,

–   med beaktande av rapporten från sjöfartsorganisationen ICC International Maritime Bureau (IMB) från 2009 om sjöröveri och väpnade rån mot fartyg,

–   med beaktande av rådets (allmänna frågor och yttre förbindelser) slutsatser av den 17 november 2009,

–   med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Den politiska, sociala, ekonomiska och humanitära situationen i Somalia kräver att särskild och fortsatt uppmärksamhet från det internationella samfundet, som bör stödja fredsprocessen och återuppbyggnaden av landet.

B.  Världslivsmedelsprogrammet tryggar den dagliga försörjningen för 1,5 miljoner människor.

C. Vid konferensen i Bryssel i april 2009 utlovades nästan 213 miljoner dollar för att hjälpa den nya federala övergångsregeringen i Somalia att åstadkomma fred och stabilitet. Av detta belopp har endast 40 miljoner mottagits.

D. Enligt FN:s säkerhetsråds resolution 1816 har de stater som samarbetar med landets övergångsregering tillträdesrätt till Somalias territoriella vatten i syfte att hindra kapningar eller väpnade rån på havet, på ett sätt som är förenligt med relevanta bestämmelser i internationell rätt.

E.  EU Navfors operation Atalanta inleddes den 8 december 2008, och blev till fullo operativ i februari 2009, med ett mandat att bidra till att skydda Världslivsmedelsprogrammets fartyg som levererar livsmedelsbistånd till fördrivna personer i Somalia och utsatta fartyg som navigerar i Adenviken och utanför Somalias kust, samt att förebygga och bekämpa kapningar och väpnade rån utanför Somalias kust.

F.  Afrikanska unionens uppdrag i Somalia (Amisom) finansieras till största delen via den fredsbevarande resursen för Afrika, som finansieras med medel från den nionde Europeiska utvecklingsfondens anslag för långsiktig utveckling.

G. Mot bakgrund av den kritiska situationen i Somalia fattade EU:s försvarsministrar vid sitt möte i Göteborg i slutet av september 2009 beslut om ett EU‑uppdrag i Somalia med uppgift att genomföra en reform av säkerhetssektorn i landet. Den 17 november 2009 godkände försvarsministrarna ett krishanteringskoncept om ett möjligt ESFP‑uppdrag, som skulle bidra till utbildningen av den federala övergångsregeringens säkerhetsstyrkor och begärde ytterligare planeringsarbete, utan att för den skull ta ställning till senare beslut om en eventuell ESFP‑insats.

H. Angreppen i Somalias territoriella vatten har femdubblats och spridit sig till ett mycket större havsområde sedan EU Navfors operation Atalanta inleddes.

I.   Enligt rapporter från sjöfartsorganisationen International Maritime Bureau (IMB) har antalet angrepp ökat från 19 under första halvåret 2008 till 100 under första halvåret 2009.

J.   Somalias regering har varit tvungen att lägga ner sin kustbevakningsstyrka eftersom finansiella resurser saknats på grund av den internationella skuldkrisen. Detta skapade ett tomrum som utnyttjats för olagligt fiske i Somalias territoriella vatten och var en av huvudorsakerna till att somaliska fiskare förlorade sin utkomst.

1.  Europaparlamentet slår fast att en militär lösning på krisen i Somalia inte är möjlig.

2.  Europaparlamentet uppmanar alla grannländer att avstå från interventioner i Somalia.

3.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen och rådet att främja försoningsprocessen mellan parterna i inbördeskriget i Somalia. Parlamentet uppmanar kommissionen och rådet att garantera tekniskt och finansiellt stöd till en sådan försoningsprocess samt medling mellan inbördeskrigets parter.

4.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen och rådet att se över sin politiska strategi för Somalia och EU Navfors operation Atalanta, eftersom denna inte kan anses ge resultat med hänsyn till att angreppen ökat och blivit allt våldsammare.

5.  Europarlamentet uppmanar kommissionen och rådet att koncentrera insatserna på landet som helhet, särskilt viktigt är behovet att hantera den humanitära situationen lokalt och avlägsna de verkliga orsakerna till den katastrofala situation som orsakar lidande för miljontals människor i Somalia.

6.  Europaparlamentet uttrycker sitt missnöje över EU:s uppdrag i Somalia för genomförande av en reform av säkerhetssektorn och motsätter sig ett eventuellt ESFP‑uppdrag i Somalia eller i regionen.

7.  Parlamentet understryker att utvecklingsbiståndsresurser, såsom i Europeiska utvecklingsfondens fall, inte får användas i militära syften. Parlamentet motsätter sig kraftigt att Europeiska utvecklingsfonden utnyttjas vid utbildning av militära styrkor inom ramen för reformen av säkerhetssektorn i Somalia. Europeiska utvecklingsfonden måste strikt bevaras som ett instrument för finansiering av kampen för att utrota fattigdom och hunger i utvecklingsländerna.

8.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar och parlament samt till Somalias president, federala övergångsregering och federala övergångsparlamentet.