Förslag till resolution - B7-0350/2010Förslag till resolution
B7-0350/2010

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om Israels militära operation mot den humanitära konvojen och blockad av Gaza

14.6.2010

till följd av av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

Véronique De Keyser, Adrian Severin, Hannes Swoboda, Corina Creţu, Proinsias De Rossa, Göran Färm, Richard Howitt, Ivailo Kalfin, Maria Eleni Koppa, Wolfgang Kreissl-Dörfler, Emilio Menéndez del Valle, María Muñiz De Urquiza, Pier Antonio Panzeri, Olga Sehnalová, Kristian Vigenin för S&D-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0345/2010

Förfarande : 2010/2735(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0350/2010
Ingivna texter :
B7-0350/2010
Antagna texter :

B7‑0350/2010

Europaparlamentets resolution om Israels militära operation mot den humanitära konvojen och blockad av Gaza

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av sina tidigare resolutioner om Mellanöstern, särskilt resolutionerna av den 16 november 2006 om situationen i Gazaremsan, av den 11 oktober 2007 om den humanitära situationen i Gaza och av den 21 februari 2008 om situationen i Gaza och den 15 januari 2009 om situationen i Gaza,

 –  med beaktande av Europaparlamentets talman Jerzy Buzeks uttalande den 31 maj 2010,

–   med beaktande av Genèvekonventionerna,

–   med beaktande av FN:s säkerhetsråds resolution 1860 av den 8 januari 2009 och resolution 1850 av den 16 december 2008,

 –  med beaktande av FN:s säkerhetsråds uttalande den 1 juni 2010,

 –  med beaktande av den resolution som FN:s råd för mänskliga rättigheter antog den 2 juni 2010 om de israeliska styrkornas grava attack mot den humanitära konvojen,

 –  med beaktande av vice ordförande för kommissionen/unionens höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik Catherine Ashtons uttalanden den 28 maj och den 31 maj 2010,

–   med beaktande av Världshälsoorganisationens generalförsamlings resolution av den 18 maj 2010,

–    med beaktande av rapporten från Världslivsmedelsprogrammet och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation från november 2009 om situationen i Gaza,

–   med beaktande av Venedig-deklarationen 1980,

–   med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Israels militära operation den 31 maj 2010 på internationellt vatten mot en konvoj med humanitära förnödenheter på väg till Gaza ledde till att nio civila miste livet och 38 civila och sju israeliska soldater skadades.

B.  Gränsövergångarna för att ta sig in i och ut ur Gaza har varit stängda sedan januari 2007 och blockaden, som hindrat rörlighet för människor och varor, har ökat fattigdomen, lamslagit återuppbyggnadsarbetena och decimerat ekonomin i Gazaremsan, vilket har skapat en otyglad svartabörshandel som kontrolleras av Hamas och andra grupper. Blockadens politiska syfte, att underminera extremister, har inte uppnåtts. Det är de mest sårbara befolkningsgrupperna som har drabbats hårdast, vilket lett till en allt djupare humanitär kris bland palestinierna som lever i området och en tilltagande radikalisering.

C. Blockaden mot Gaza kan ses som en kollektiv bestraffning som kränker internationell humanitär rätt.

D. Åttio procent av Gazas befolkning är beroende av livsmedelshjälp, över sextio procent är drabbade av osäker livsmedelsförsörjning, arbetslösheten ligger kring femtio procent och förhållandena när det gäller hygien och miljö har försämrats allvarligt.

E.  Endast 3 600 livsmedelslass nådde Gaza under det tre första månaderna i år, jämfört med 36 000 under de tre första månaderna 2007. Bara 81 typer av produkter får föras in i Gaza, samtidigt som man enligt UNRWA:s uppskattningar skulle behöva minst 6 000 olika produkter för att tillmötesgå de mest grundläggande humanitära behoven.

F.  De palestinska territorierna är den största tredjelandsmottagaren av EU-medel och detta stöd har spelat en viktig roll i försöken att lindra den humanitära katastrofen i Gaza. EU fortsätter att förse Gazaremsan med humanitär hjälp, bland annat genom UNRWA.

G. Tvåstatslösningen är fortfarande den viktigaste grundvalen för en bestående fred mellan israeler och palestinier och därför bör man avstå från alla ensidiga åtgärder som kan underminera det här perspektivet. De pågående informella samtalen leder kanske till att de direkta fredsförhandlingarna återupptas i syfte att grunda en livskraftig palestinsk stat som lever sida vid sida med den israeliska staten i fred och säkerhet.

1.  Europaparlamentet uttrycker sitt deltagande med offren och deras familjer.

2.  Europaparlamentet fördömer attacken mot den humanitära konvojen på internationellt vatten den 31 maj 2010 som dödade nio civila och sårade många andra. Parlamentet beklagar djupt denna otillåtliga överträdelse av internationell rätt, särskilt av den fjärde Genèvekonventionen.

3.  Europaparlamentet kräver en snabb, internationell och opartisk utredning av attacken och understöder de uttalanden som gjorts och de initiativ som tagits av FN:s säkerhetsråd, FN:s generalsekreterare och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter med anledning av detta. Parlamentet insisterar på att principerna om redovisningsskyldighet och ansvarighet iakttas. Parlamentet uppmanar kommissionens vice ordförande/unionens höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik att se till att alla lämpliga åtgärder vidtas för att det här kravet ska få verkan.

4.  Europaparlamentet kräver att Israel omedelbart, fullständigt och permanent häver belägringen av Gaza som lett till en humanitär katastrof och en ökande radikalisering som utgör en källa till osäkerhet för Israel och hela regionen.

5.  Europaparlamentet uppmanar vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik att vidta åtgärder för att garantera att gränsövergångarna in i och ut ur Gaza öppnas och förblir öppna, att användningen av dem ställs under adekvat internationell övervakning och att humanitära varor och handelsvaror – nödvändiga med tanke på återuppbyggnaden och för en självförsörjande ekonomi – liksom också valuta obehindrat tillåts flöda in samt att den fria rörligheten för personer garanteras.

6.  Europaparlamentet understöder initiativen om att översända en EU-plan till kvartetten i syfte att få ett slut på belägringen av Gaza och tackla de israeliska säkerhetsproblemen genom att garantera internationell övervakning av övergången vid Rafah som skulle inbegripa att EU:s gränsövervakningsuppdrag (EU-BAM) aktiveras på nytt och att en internationell marin styrka för övervakning av Gazas kust placeras ut.

7.  Europaparlamentet uppmanar kommissionens vice ordförande/unionens höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik att omvärdera uppdraget för EU-BAM och eventuellt också förse det med en marin dimension, i enlighet med den politiska situation och de säkerhetsförhållanden som råder.

8.  Europaparlamentet påminner om att även om EU är berett att utvidga sitt biståndspaket till palestinierna så är detta åtagande inte förutsättningslöst. Parlamentet insisterar på att EU, samtidigt som det humanitära biståndet måste förbli villkorslöst, ska spela en politisk roll som leder till påtagliga resultat i riktning mot inrättandet av en palestinsk stat, i överensstämmelse med unionens betydande finansiella stöd och ekonomiska vikt i regionen.

9.  Europaparlamentet är övertygat om att det finns ett starkt behov av en omfattande omformning av EU:s politik gentemot Mellanöstern, så att den med hjälp av effektiva diplomatiska verktyg utvecklas till att spela en beslutsam och konsekvent roll som främjar fred och säkerhet i denna grannregion som är av avgörande strategisk betydelse för EU.

10. Europaparlamentet uppmanar rådet att vidta åtgärder för att utan dröjsmål sammankalla associeringsrådet EU-Israel i syfte att diskutera den nuvarande situationen mot bakgrund av förbindelserna mellan EU och Israel.

11. Europaparlamentet lovordar UNRWA:s arbete och uppmanar, med tanke på de ekonomiska nedskärningar som väntar organet före årets slut, EU och det internationella givarsamfundet att uppfylla sina nuvarande utfästelser och ytterligare öka sina bidrag.

12. Europaparlamentet välkomnar Egyptens betydelsefulla roll i regionen och uppmuntrar alla andra länder som berörs, inklusive Turkiet, att fortsätta ansträngningarna för att skapa bestående fred och stabilitet i Mellanöstern.

13. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament, FN:s generalsekreterare, kvartettens särskilda sändebud till Mellanöstern, Arabförbundets generalsekreterare, Israels regering, Knesset, den palestinska myndighetens ordförande och det palestinska lagstiftande rådet.